Walentynkowe serduszka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek. Żółtka oddziel od białek i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj i rozdrobnij za pomocą ostrza noża. 

Ciasto kruche

Wszystkie składniki zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm, wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.

Masa kokosowa

Umieszczamy wszystkie składniki w garnku i prażymy je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka). Przestudzoną masę kokosową wyciskamy ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 12 minut.

Galaretka malinowa

Żelatynę moczymy w wodzie. Maliny odparowujemy w garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cukier. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na upieczone, przestudzone kruche serduszka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    619 dni temu
    Do masy kokosowej idą same białka, czy całe jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    614 dni temu
    Do masy kokosowej potrzeba jedynie białek jaj. Bardzo dziękujemy za uwagę! Pracujemy aktualnie nad tym, aby w przepisie nie było nieścisłości.
  • ja-nina ja-nina
    972 dni temu
    Chyba tylko dla wroga, a i jego szkoda:(

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    2811 dni temu
    A czy mozna zamienic make na zytnia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2811 dni temu
    Zosiu, w tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3883 dni temu
    Fanko Lidla, ugotuj całe jajka, a później wyciągnij żółta :)

    odpowiedz

  • Fanka Lidla Fanka Lidla
    3883 dni temu
    A jak ugotowac same zoltka??

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    3884 dni temu
    Polecam ciasteczka, kruche i pyszne. Zastanawiam sie dlaczego akurat jajka gotowane,czy od tego zalezy ta ich kruchosc? Zamiast malinek i pianki czesc oblozylam roztopiona czekolada. Rowniez wyszly super, dzieki ciastu!! Brawo Pawel :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3884 dni temu
    Agato, ciasteczka pieczemy bez termoobiegu. Drogi gościu, wiórki kokosowe możesz zastąpić bardzo drobno posiekanymi płatkami migdałów.

    odpowiedz

  • agata agata
    3885 dni temu
    a piec mamy z termo obiegiem czy bez ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3885 dni temu
    czy można dać coś innego niż kokosy bo nie zabardzo lubie .. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3893 dni temu
    zrobiłam i wyszły rewelacyjne! polecam :)

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    3894 dni temu
    w zależności od wielkości jajek;) mnie wyszły niecałe 3 jajka na 90 g białka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3894 dni temu
    90 g białka to 4 jajka

    odpowiedz

  • mimka mimka
    3895 dni temu
    Pychotka, córka zrobiła dla ukochanego. Fantastyczne połączenie słodkiego ciasta z lekką nutką kwaśności malin (w jej przypadku maliny mrożone). Polecam

    odpowiedz

  • jola jola
    3895 dni temu
    w tej chwili skonczylam piec ciasteczka sa kruche i delikatne.polecam przepis

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    3895 dni temu
    Ja natomiast nie wiem jak przeliczyć 90g białka - ile to jajek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3895 dni temu
    Katrino, robimy dokładnie tak, jak jest napisane w przepisie: dodajemy białka, cukier (bez ubijania) oraz wiórki kokosowe i prażymy :)

    odpowiedz

  • Katrina Katrina
    3895 dni temu
    Witam. Mam problem z tym koksem. W przepisie pisz, aby połaczyc cukier, białka oraz kokos- jak rozumiem bialka ubic z cukrem, dodac kos a potem tę mase uprazyc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3895 dni temu
    Drogi gościu, tak, to nie pomyłka :) Chodzi o ugotowane i przetarte żółtka, które dodajemy do ciasta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3896 dni temu
    Ugotowane :) Dzisiaj robiłam i wyszły mega może nie takie ładne ale zbliżone bo za długo prażony kokos się studził

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3896 dni temu
    ugotowane żóltka ?? a nie surowe ?? help!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3897 dni temu
    Dziękujemy Olu, mamy nadzieję, że inni też się skuszą na walentynkowe serduszka!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3898 dni temu
    Ciastka bardzo smaczne,wyciełam je duże ponieważ kokos jest gęsty i łatwiej jest go rozprowadzic na większych ciastkach.Przepis na ciastka bardzo smaczny .Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3898 dni temu
    Olu, zdaj relacje, czy smakowały :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3899 dni temu
    Bardzo mi się podobają,konfiturę z malin już kupiłam w Lidlu więc chyba zrobię ciasteczka :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!