zobacz film Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Jaja z cukrem energicznie ubijamy na parze. Do masy (po zdjęciu z pary) dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy.

Masę wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temp. 190°C (termoobieg) przez około 30-35 minut. Studzimy, odkrawamy wierzchnią warstwę (wyrównując ciasto) i kroimy biszkopt w poprzek na dwie równe części.

Szklankę kompotu z wiśni podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie. Do gotującego się kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i energicznie mieszamy (jak przy gotowaniu kisielu). Dodajemy szczyptę cynamonu, odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

W tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, umieszczamy spodnią część ciasta, skrapiamy ponczem. Na wierzch wykładamy cienką warstwę kremu śmietanowego, wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego kremu śmietanowego. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dociskamy. Biszkopt nasączamy dużą ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny) i smarujemy kremem śmietanowym. Chłodzimy w lodówce przez 1,5-2 godziny.

Pozostały kompot zagotowujemy, studzimy i łączymy z likierem wiśniowym.

Śmietankę, mleko i śmietankę w proszku ubijamy. Tort wyjmujemy z tortownicy. Boki ciasta smarujemy ubitą śmietanką, wyrównujemy. Pozostałą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycą cukierniczą wykonujemy dekorację na torcie. Środek tortu ozdabiamy startą czekoladą. Tort przystrajamy pozostałymi wiśniami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (49)

Avatar
  • jg jg
    605 dni temu
    Czy jajka do biszkoptu trzeba koniecznie ubijać na parze - czy alternatywnie mogę ubić je w mikserze (oczywiście wystarczająco długo, by masa była gęsta, puszysta i dobrze napowietrzona)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    605 dni temu
    W przypadku, kiedy pieczemy biszkopt bez użycia proszku do pieczenia, jajka muszą zostać ubite na parze - tylko wtedy będzie puszysty i wilgotny.
  • Okrasa3383 Okrasa3383
    777 dni temu
    Idealne ciasto na walentynki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1069 dni temu
    Proszę o informację czy użyte w całości opakowanie śmietany w proszku może mieć 60 g.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1067 dni temu
    Tak, śmietana w proszku w opakowaniu ma 60 g.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1235 dni temu
    Lenka, ważne jest, by piana ubita na parze była bardzo puszysta, a mąka i kakao przesiane na sitku. Masa na biszkopt będzie wtedy odpowiednio napowietrzona.

    odpowiedz

  • Lenka Lenka
    1237 dni temu
    Jak to jest biszkopt, to ja jestem św. Petronela....Zmarnowałam wiejskie jaja na totalną porażkę. Pominę fakt, że wprawdzie nie piekę dużo i maniakalnie, ale nie zdarzyło mi się, by nie wyszło....Z tego co wyjęłam z piekarnika (tortownica 21 cm) żadną miarą tortu zrobić się nie da. Biszkoptu to nie przypomina nawet na milimetr! Zawsze można założyć, że korzystający z przepisu czegoś nie dopatrzył, ale bez przesady! Nawet nie próbuję reszty przepisu...

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    1244 dni temu
    Tort na filmiku wyglądał rewelacyjnie, kusił mnie już od zeszłego roku, aż w końcu podjełam dziś wyzywanie, aby upiec go na urodziny brata. Mimo napotkanych przeszkód - brak wiśni w kompocie w aktualnej ofercie Lidla, udało mi się przygotować tort. Wykonałam go w formie bodajrze 24cm, zrobiłam z 1,5porcji składników na biszkopt i dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszedł lekki i puszysty, wysoki na około 4cm. Chłodzi się własnie, rano dekoracja a popołudniu będzie poddany ocenie. Ogólnie polecam, nie jest w sumie trudny i średnio czasochłonny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1245 dni temu
    Mari, możesz upiec torcik z 1,5 porcji w tortownicy o średnicy 21 cm.

    odpowiedz

  • Mari Mari
    1245 dni temu
    Zawsze chciałam wykonać taki tort, na pewno spróbuję. :) Panie Pawełku, a jakie proporcje powinnam zastosować jeśli chcę upiec taki tort na zwykłą tortownicę, na większą ilość porcji?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1283 dni temu
    robiłem wszystko jak na filmiku i wyszły pączki... pomyślałem że jak znajdę przepis na pączki to wyjdzie tort, niestety też pączki... ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1420 dni temu
    Alicjo biszkopt powinien wyjść puszysty bez dodatku proszku. Jeśli jednak chcesz, następnym razem możesz dodać do masy około 1 łyżeczkę proszku, by uzyskać lepszy efekt.

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1420 dni temu
    Biszkopt kompletnie mi nie wyszedł, jest płaski i twardy, musiałam piec drugi, żeby mieć kolejną warstwę. Piekłam go w temperaturze 170 stopni. Może trzeba dodać proszku do pieczenia???

    odpowiedz

  • Maja53 Maja53
    1557 dni temu
    Mi wyszedł świetnie i do tego bardzo smaczny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1583 dni temu
    Biszkopt mi nie wyszedł. Kisiel okropnie gesty... A ozdoby na gorze ze śmietany rozpłynęły sie na boki i wiśnie razem z nim po uciekały;). W smaku oczywiście cudowny:)jak wszystkie słodycze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1599 dni temu
    Drogi Gościu, do ciasta używamy śmietany do ubijania w proszku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1601 dni temu
    Jaka ma być ta śmietanka w proszku? Taka jak do kawy, śmietanka fix czy poprostu śmietanka typu Śnieżka?

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1612 dni temu
    Dlaczego nie ma podanych wymiarów formy do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1614 dni temu
    ok już wiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1614 dni temu
    ah już widze ale ja gapa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1614 dni temu
    a ile mleka do tego kremu do ozdoby

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1621 dni temu
    tort rewelacja biszkopt fajnie czekoladowy a wiśnie obłędne bardzo polecam !!! Monika

    odpowiedz

  • mniam mniam
    1629 dni temu
    gdzie można dostać taki szałowyyy mikser :D ????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    Biszkopt do bani, wyszedł zupełnie płaski i zbity. Piekę od 30 lat i taki knot jeszcze mi się nie przydarzył :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1637 dni temu
    witam tort super a biszkopt na ten tort taki musi być mocny i mocno czekoladowy dla nie bomba Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1640 dni temu
    karolka878 torcik śmiało możesz zrobić dzień przed imprezą :) Niektórzy uważają, że taki jest nawet smaczniejszy!

    odpowiedz

  • karolka878 karolka878
    1640 dni temu
    czy torcik można zrobić dzień przed imprezą, czy lepszy jest robiony "na świeżo"?

    odpowiedz

  • Gość Dorota Gość Dorota
    1642 dni temu
    Dlaczego nie ma nowego przepisu????????????????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    DLACZEGO DRUGI TYDZIEŃ JEST TEN SAM PRZEPIS ?!!!!!!!????!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1643 dni temu
    Piekłam z koleżanką I wszystko było ok, dopuki nie poczułyśmy smrodu spalenizny. 190C w termoobiegu przez 30 minut to ZA DUŻO ! Kur....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1643 dni temu
    Dlaczego w wersji drukowanej nie ma podanych składników na Dekorację?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1644 dni temu
    Do biszkoptu dodajemy całe jajka. Jeśli chcecie mieć pewność, że biszkopt urośnie, można dodać odrobinę proszku do pieczenia. Śmietanka UHT powinna mieć jednolitą konsystencję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    czy śmietanka uht musi mieć jednolitą konsystencję po otwarciu czy może być tak jakby rozwarstwiona, czyli w "wodzie" pływają gęste kawałki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    czy do biszkoptu dajemy całe jaja z białkami? i na pewno nie trzeba dać proszku do pieczenia?, moja mama stwierdziła ze pierwszy raz widzi przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. pytam bo mnie tez w ogóle nie wyrósł.

    odpowiedz

  • doris doris
    1645 dni temu
    torcik cudo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1645 dni temu
    Dorota, dodaj łyżkę octu do biszkoptu, powinien wyrosnąć :)

    odpowiedz

  • Gość Dorota Gość Dorota
    1645 dni temu
    Wczoraj zrobiłam biszkopt i nie wyszedł. Jest nie wyrośnięty, zbity, choć nie zakale.pierwszy raz nie wyszedł mi wypiek z przepisu P.Pawła. Jakoś przełożę ciasto śmietaną, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następnym razem zrobię inny biszkopt, bez masła.

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    1646 dni temu
    Czy można kupić formę w kształcie serca w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1646 dni temu
    Aniu, tak, kompot z wiśniami kupisz w Lidlu :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1646 dni temu
    nie mam wiśni w kompocie :( dostanę to w lidlu ?

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    1648 dni temu
    Idealny torcik na walentynki i nie tylko!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1648 dni temu
    Marto, możesz ubić jajka na parze za pomocą miksera.

    odpowiedz

  • Magdalena M. Magdalena M.
    1648 dni temu
    Torcik obłędny w wyglądzie i smaku gdyż dziś już zagościł na moim stole.Gorąco polecam wszystkim zakochanym i nie tylko!

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1648 dni temu
    Tort obłędny,chętnie go przygotuję na walentynki.A wisienki to chyba w Lidlu dostanę,jutro wybiorę się na zakupy.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1648 dni temu
    wygląda obłędnie, pyszności, ja do tortów zawsze kupuję śmietankę Pilos, szybko się ubija

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1649 dni temu
    Na pewno pyszny , muszę zrobić

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1649 dni temu
    Proszę podać wymiary dł/szer/wys tego rantu w kształcie serca.

    odpowiedz

  • Martaaaaa Martaaaaa
    1650 dni temu
    czy można ubijać jajka na parze mikserem ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1650 dni temu
    Czy w niedziele będzie następny przepis ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram