Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jaja z cukrem energicznie ubijamy na parze. Do masy (po zdjęciu z pary) dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy.
Masę wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temp. 190°C (termoobieg) przez około 30-35 minut. Studzimy, odkrawamy wierzchnią warstwę (wyrównując ciasto) i kroimy biszkopt w poprzek na dwie równe części.
Szklankę kompotu z wiśni podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie. Do gotującego się kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i energicznie mieszamy (jak przy gotowaniu kisielu). Dodajemy szczyptę cynamonu, odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Żelatynę łączymy z wodą w miseczce, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Odrobinę ubitej śmietanki dodajemy do miseczki z żelatyną, by ją zahartować. Mieszamy i przelewamy całość do naczynia z resztą ubitej śmietanki.
W tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, umieszczamy spodnią część ciasta, skrapiamy ponczem. Na wierzch wykładamy cienką warstwę kremu śmietanowego, wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego kremu śmietanowego. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dociskamy. Biszkopt nasączamy dużą ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny) i smarujemy kremem śmietanowym. Chłodzimy w lodówce przez 1,5-2 godziny.
Pozostały kompot zagotowujemy, studzimy i łączymy z likierem wiśniowym.
Śmietankę, mleko i śmietankę w proszku ubijamy. Tort wyjmujemy z tortownicy. Boki ciasta smarujemy ubitą śmietanką, wyrównujemy. Pozostałą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycą cukierniczą wykonujemy dekorację na torcie. Środek tortu ozdabiamy czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. Tort przystrajamy pozostałymi wiśniami.
Zobacz podobne
przepisy
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!
Walentynkowe serduszka
Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowy sen
- Gwiazdki Czar
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Tort chałwowo-orzechowy
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Tort red velvet
- Tort „Pavlova”
- Tęczowy tort
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Indyk caprese
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Babeczki dyniowe
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Najprostsze naleśniki z serem
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Wegański sos tatarski
- Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Dorsz w pesto
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Tarta z botwinką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (51)
607 dni temu
Mnie się udał wyśmienicie jak każdy przepis Pana Pawła. Jest przepyszny, warto go zrobić.
odpowiedz
1570 dni temu
Tort z tego przepisu robiłam 2 razy. Za pierwszym razem do biszkoptu dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i biszkopt oraz tort wyszły przepyszne. Jednak za drugim razem nie dodałam do biszkoptu proszku do pieczenia i mi oklapł, w smaku był średni. Nie ubijałam jajek na parze.
odpowiedz
2894 dni temu
Czy jajka do biszkoptu trzeba koniecznie ubijać na parze - czy alternatywnie mogę ubić je w mikserze (oczywiście wystarczająco długo, by masa była gęsta, puszysta i dobrze napowietrzona)?
odpowiedz
2894 dni temu
W przypadku, kiedy pieczemy biszkopt bez użycia proszku do pieczenia, jajka muszą zostać ubite na parze - tylko wtedy będzie puszysty i wilgotny.
3065 dni temu
Idealne ciasto na walentynki.
odpowiedz
3357 dni temu
Proszę o informację czy użyte w całości opakowanie śmietany w proszku może mieć 60 g.
odpowiedz
3356 dni temu
Tak, śmietana w proszku w opakowaniu ma 60 g.
3524 dni temu
Lenka, ważne jest, by piana ubita na parze była bardzo puszysta, a mąka i kakao przesiane na sitku. Masa na biszkopt będzie wtedy odpowiednio napowietrzona.
odpowiedz
3526 dni temu
Jak to jest biszkopt, to ja jestem św. Petronela....Zmarnowałam wiejskie jaja na totalną porażkę. Pominę fakt, że wprawdzie nie piekę dużo i maniakalnie, ale nie zdarzyło mi się, by nie wyszło....Z tego co wyjęłam z piekarnika (tortownica 21 cm) żadną miarą tortu zrobić się nie da. Biszkoptu to nie przypomina nawet na milimetr! Zawsze można założyć, że korzystający z przepisu czegoś nie dopatrzył, ale bez przesady! Nawet nie próbuję reszty przepisu...
odpowiedz
3533 dni temu
Tort na filmiku wyglądał rewelacyjnie, kusił mnie już od zeszłego roku, aż w końcu podjełam dziś wyzywanie, aby upiec go na urodziny brata. Mimo napotkanych przeszkód - brak wiśni w kompocie w aktualnej ofercie Lidla, udało mi się przygotować tort. Wykonałam go w formie bodajrze 24cm, zrobiłam z 1,5porcji składników na biszkopt i dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszedł lekki i puszysty, wysoki na około 4cm. Chłodzi się własnie, rano dekoracja a popołudniu będzie poddany ocenie. Ogólnie polecam, nie jest w sumie trudny i średnio czasochłonny.
odpowiedz
3533 dni temu
Mari, możesz upiec torcik z 1,5 porcji w tortownicy o średnicy 21 cm.
odpowiedz
3533 dni temu
Zawsze chciałam wykonać taki tort, na pewno spróbuję. :) Panie Pawełku, a jakie proporcje powinnam zastosować jeśli chcę upiec taki tort na zwykłą tortownicę, na większą ilość porcji?
odpowiedz
3572 dni temu
robiłem wszystko jak na filmiku i wyszły pączki... pomyślałem że jak znajdę przepis na pączki to wyjdzie tort, niestety też pączki... ;)
odpowiedz
3709 dni temu
Alicjo biszkopt powinien wyjść puszysty bez dodatku proszku. Jeśli jednak chcesz, następnym razem możesz dodać do masy około 1 łyżeczkę proszku, by uzyskać lepszy efekt.
odpowiedz
3709 dni temu
Biszkopt kompletnie mi nie wyszedł, jest płaski i twardy, musiałam piec drugi, żeby mieć kolejną warstwę. Piekłam go w temperaturze 170 stopni. Może trzeba dodać proszku do pieczenia???
odpowiedz
3846 dni temu
Mi wyszedł świetnie i do tego bardzo smaczny
odpowiedz
3872 dni temu
Biszkopt mi nie wyszedł. Kisiel okropnie gesty... A ozdoby na gorze ze śmietany rozpłynęły sie na boki i wiśnie razem z nim po uciekały;). W smaku oczywiście cudowny:)jak wszystkie słodycze
odpowiedz
3888 dni temu
Drogi Gościu, do ciasta używamy śmietany do ubijania w proszku.
odpowiedz
3890 dni temu
Jaka ma być ta śmietanka w proszku? Taka jak do kawy, śmietanka fix czy poprostu śmietanka typu Śnieżka?
odpowiedz
3901 dni temu
Dlaczego nie ma podanych wymiarów formy do pieczenia?
odpowiedz
3903 dni temu
ok już wiem
odpowiedz
3903 dni temu
ah już widze ale ja gapa
odpowiedz
3903 dni temu
a ile mleka do tego kremu do ozdoby
odpowiedz
3909 dni temu
tort rewelacja biszkopt fajnie czekoladowy a wiśnie obłędne bardzo polecam !!! Monika
odpowiedz
3918 dni temu
gdzie można dostać taki szałowyyy mikser :D ????
odpowiedz
3924 dni temu
Biszkopt do bani, wyszedł zupełnie płaski i zbity. Piekę od 30 lat i taki knot jeszcze mi się nie przydarzył :(
odpowiedz
3926 dni temu
witam tort super a biszkopt na ten tort taki musi być mocny i mocno czekoladowy dla nie bomba Polecam
odpowiedz
3928 dni temu
karolka878 torcik śmiało możesz zrobić dzień przed imprezą :) Niektórzy uważają, że taki jest nawet smaczniejszy!
odpowiedz
3928 dni temu
czy torcik można zrobić dzień przed imprezą, czy lepszy jest robiony "na świeżo"?
odpowiedz
3930 dni temu
Dlaczego nie ma nowego przepisu????????????????????
odpowiedz
3931 dni temu
DLACZEGO DRUGI TYDZIEŃ JEST TEN SAM PRZEPIS ?!!!!!!!????!!!!!
odpowiedz
3932 dni temu
Piekłam z koleżanką I wszystko było ok, dopuki nie poczułyśmy smrodu spalenizny. 190C w termoobiegu przez 30 minut to ZA DUŻO ! Kur....
odpowiedz
3932 dni temu
Dlaczego w wersji drukowanej nie ma podanych składników na Dekorację?
odpowiedz
3933 dni temu
Do biszkoptu dodajemy całe jajka. Jeśli chcecie mieć pewność, że biszkopt urośnie, można dodać odrobinę proszku do pieczenia. Śmietanka UHT powinna mieć jednolitą konsystencję.
odpowiedz
3933 dni temu
czy śmietanka uht musi mieć jednolitą konsystencję po otwarciu czy może być tak jakby rozwarstwiona, czyli w "wodzie" pływają gęste kawałki
odpowiedz
3933 dni temu
czy do biszkoptu dajemy całe jaja z białkami? i na pewno nie trzeba dać proszku do pieczenia?, moja mama stwierdziła ze pierwszy raz widzi przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. pytam bo mnie tez w ogóle nie wyrósł.
odpowiedz
3933 dni temu
torcik cudo
odpowiedz
3934 dni temu
Dorota, dodaj łyżkę octu do biszkoptu, powinien wyrosnąć :)
odpowiedz
3934 dni temu
Wczoraj zrobiłam biszkopt i nie wyszedł. Jest nie wyrośnięty, zbity, choć nie zakale.pierwszy raz nie wyszedł mi wypiek z przepisu P.Pawła. Jakoś przełożę ciasto śmietaną, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następnym razem zrobię inny biszkopt, bez masła.
odpowiedz
3934 dni temu
Czy można kupić formę w kształcie serca w Lidlu?
odpowiedz
3935 dni temu
Aniu, tak, kompot z wiśniami kupisz w Lidlu :)
odpowiedz
3935 dni temu
nie mam wiśni w kompocie :( dostanę to w lidlu ?
odpowiedz
3936 dni temu
Idealny torcik na walentynki i nie tylko!
odpowiedz
3937 dni temu
Marto, możesz ubić jajka na parze za pomocą miksera.
odpowiedz
3937 dni temu
Torcik obłędny w wyglądzie i smaku gdyż dziś już zagościł na moim stole.Gorąco polecam wszystkim zakochanym i nie tylko!
odpowiedz
3937 dni temu
Tort obłędny,chętnie go przygotuję na walentynki.A wisienki to chyba w Lidlu dostanę,jutro wybiorę się na zakupy.
odpowiedz
3937 dni temu
wygląda obłędnie, pyszności, ja do tortów zawsze kupuję śmietankę Pilos, szybko się ubija
odpowiedz
3937 dni temu
Na pewno pyszny , muszę zrobić
odpowiedz
3938 dni temu
Proszę podać wymiary dł/szer/wys tego rantu w kształcie serca.
odpowiedz
3939 dni temu
czy można ubijać jajka na parze mikserem ?
odpowiedz
3939 dni temu
Czy w niedziele będzie następny przepis ?
odpowiedz
zobacz wszystkie