Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Galaretka truskawkowa
Truskawki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania. Dodajemy cukier puder, gotujemy mieszając 2-3 minuty. Miksujemy. Żelatynę namaczamy w 25 g zimnej wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy ją z musem truskawkowym. Schładzamy do 35°C, wlewamy do kieliszków i chłodzimy w lodówce około 40 minut.
Mus waniliowy
Zagotowujemy 20 g cukru z 20 g wody. Ubijamy żółtka, zalewamy je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Czekoladę rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Za pomocą worka cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką. Chłodzimy w lodówce kolejne 40 minut. Truskawki kroimy w kostkę i wykładamy na stężały mus.
Dekoracja
Cukier trzcinowy rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy, temperujemy i umieszczamy w kornecie (rożku wykonanym z papieru ze ściętą końcówką) lub w małym rękawie cukierniczym. Na cukrze rysujemy serca rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy około 10 minut. Dekorujemy deser.
Zobacz podobne
przepisy
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
545 dni temu
Dzień dobry, 200g czekolady dodajemy do musu a resztę do dekoracji czy odwrotnie? Pozdrawiam serdecznie Ewa
odpowiedz
545 dni temu
Dzień dobry Ewo! Dokładnie tak, 200 g białej czekolady dodajemy do musu :)
1389 dni temu
Kozak przepis!!
odpowiedz
3221 dni temu
Mam pytanie czy truskawki do galaretki mogą być mrożone ?
odpowiedz
3221 dni temu
Oczywiście, sprawdzą się tutaj również truskawki mrożone :)
3443 dni temu
mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3525 dni temu
Drogi Gościu, cukru nie trzeba gotować "na nitkę" - mamy otrzymać syrop cukrowy, więc musi być on rzadki.
odpowiedz
3525 dni temu
Powinno być "mus wanilinowy". Wanilina to nie to samo co wanilia.
odpowiedz
3525 dni temu
Czy cukier ma być zagotowany na " nitkę " ?
odpowiedz
3568 dni temu
Gościu, możesz użyć galaretki ze sklepu, jednak w smaku wyjdzie Ci zupełnie inny deser. Nasza galaretka jest tak naprawdę stężałym truskawkowym musem, dlatego zachęcamy Cię do skorzystania z przepisu Pawła :)
odpowiedz
3568 dni temu
Czy można zamiast własnej galaretki zrobić kupioną?
odpowiedz
3578 dni temu
Gościu, zawsze możesz zmniejszyć ilość podanego cukru :)
odpowiedz
3578 dni temu
Gościu, rób dokładnie krok po kroku jak zaleciliśmy w przepisie, mus Ci się nie zwarzy :) Jeśli chodzi o kolejność, możesz dodać czekoladę do żółtek i na koniec śmietankę, albo do ubitej śmietany dodaj żółtka i na koniec zmieszaj z czekoladą :)
odpowiedz
3579 dni temu
Wypróbowany, ale dla mnie i dla gości o wiele za słodki. Szczególnie mus waniliowy.
odpowiedz
3580 dni temu
Mam problem z musem , w jakiej kolejnosci skladniki polaczyc ,czy do ubitych zoltek z syropem cukrowym dodac rozpuszczona czekolade i ubita smietanke?,czy w innej kolejnosci bo boje sie ze moze sie to zwarzyc:(
odpowiedz
3581 dni temu
Drogi Gościu, maliny sprawdzą się tutaj doskonale!
odpowiedz
3581 dni temu
Czy zamiast truskawek mogą być maliny?
odpowiedz
3582 dni temu
Kwiatku, odpowiedź na to jak szprycować znajdziesz np.. na tym filmie: https://kuchnialidla.pl/bezowa-niespodzianka-z-kremem-czekoladowo-orzechowym, nasz cukiernik szprycuje tu pianę z białek. Żelatynę podgrzewaj około 10-15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Żółtka sparzamy syropem cukrowym, filmik jak to robić znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/tort-cynamonowy. Drogi Gościu, żelatyna nie jest tu niezbędna, gdyż deser spożywany jest z naczynia, w którym go podajemy. Nie ma obaw, że nam wypłynie. Jeśli jednak chcesz, by mus miał zwartą konsystencję, możesz jej użyć.
odpowiedz
3582 dni temu
Do musu waniliowego nie trzeba dodać żelatyny?
odpowiedz
3582 dni temu
Nie rozumiem jak szprycowac mus jestem poczatkujaca a lubię eksperymentować i jak długo grzac w mikrofali żelatynę? i czy syrop wlewać zimny czy ciepły do ubitych żółtek?
odpowiedz
3583 dni temu
Mario, temperowanie to proces polegający na podgrzewaniu i chłodzeniu czekolady do określonych temperatur, dzięki czemu czekolada się błyszczy i pięknie prezentuje jako dekoracja.
odpowiedz
3583 dni temu
co to znaczy ,,temperować" czekoladę ?
odpowiedz
3584 dni temu
Gościu, rozpuść żelatynę podgrzewając roztwór w małym garnku bądź kąpieli wodnej. Uważaj, by nie przegrzać roztworu, żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach C.
odpowiedz
3584 dni temu
Nie posiadam kuchenki mikrofalowej, czy mogę po prostu rozpuścić żelatynę w garnku? na co uważać w takim razie?
odpowiedz
zobacz wszystkie