Mus waniliowy z truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Galaretka truskawkowa

Truskawki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania. Dodajemy cukier puder, gotujemy mieszając 2-3 minuty. Miksujemy. Żelatynę namaczamy w 25 g zimnej wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy ją z musem truskawkowym. Schładzamy do 35°C, wlewamy do kieliszków i chłodzimy w lodówce około 40 minut.

Mus waniliowy

Zagotowujemy 20 g cukru z 20 g wody. Ubijamy żółtka, zalewamy je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.

Czekoladę rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Za pomocą worka cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką. Chłodzimy w lodówce kolejne 40 minut. Truskawki kroimy w kostkę i wykładamy na stężały mus.

Dekoracja

Cukier trzcinowy rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy, temperujemy i umieszczamy w kornecie (rożku wykonanym z papieru ze ściętą końcówką) lub w małym rękawie cukierniczym. Na cukrze rysujemy serca rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy około 10 minut. Dekorujemy deser.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Ewa Ewa
    317 dni temu
    Dzień dobry, 200g czekolady dodajemy do musu a resztę do dekoracji czy odwrotnie? Pozdrawiam serdecznie Ewa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    317 dni temu
    Dzień dobry Ewo! Dokładnie tak, 200 g białej czekolady dodajemy do musu :)
  • Indor@ptor Indor@ptor
    1161 dni temu
    Kozak przepis!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2993 dni temu
    Mam pytanie czy truskawki do galaretki mogą być mrożone ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2993 dni temu
    Oczywiście, sprawdzą się tutaj również truskawki mrożone :)
  • szynom billewicz szynom billewicz
    3216 dni temu
    mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3297 dni temu
    Drogi Gościu, cukru nie trzeba gotować "na nitkę" - mamy otrzymać syrop cukrowy, więc musi być on rzadki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3297 dni temu
    Powinno być "mus wanilinowy". Wanilina to nie to samo co wanilia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3297 dni temu
    Czy cukier ma być zagotowany na " nitkę " ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3340 dni temu
    Gościu, możesz użyć galaretki ze sklepu, jednak w smaku wyjdzie Ci zupełnie inny deser. Nasza galaretka jest tak naprawdę stężałym truskawkowym musem, dlatego zachęcamy Cię do skorzystania z przepisu Pawła :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3340 dni temu
    Czy można zamiast własnej galaretki zrobić kupioną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3350 dni temu
    Gościu, zawsze możesz zmniejszyć ilość podanego cukru :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3350 dni temu
    Gościu, rób dokładnie krok po kroku jak zaleciliśmy w przepisie, mus Ci się nie zwarzy :) Jeśli chodzi o kolejność, możesz dodać czekoladę do żółtek i na koniec śmietankę, albo do ubitej śmietany dodaj żółtka i na koniec zmieszaj z czekoladą :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3351 dni temu
    Wypróbowany, ale dla mnie i dla gości o wiele za słodki. Szczególnie mus waniliowy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3352 dni temu
    Mam problem z musem , w jakiej kolejnosci skladniki polaczyc ,czy do ubitych zoltek z syropem cukrowym dodac rozpuszczona czekolade i ubita smietanke?,czy w innej kolejnosci bo boje sie ze moze sie to zwarzyc:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3353 dni temu
    Drogi Gościu, maliny sprawdzą się tutaj doskonale!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3354 dni temu
    Czy zamiast truskawek mogą być maliny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3354 dni temu
    Kwiatku, odpowiedź na to jak szprycować znajdziesz np.. na tym filmie: http://kuchnialidla.pl/product/bezowa-niespodzianka-z-kremem-czekoladowo-orzechowym, nasz cukiernik szprycuje tu pianę z białek. Żelatynę podgrzewaj około 10-15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Żółtka sparzamy syropem cukrowym, filmik jak to robić znajdziesz tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/tort-cynamonowy. Drogi Gościu, żelatyna nie jest tu niezbędna, gdyż deser spożywany jest z naczynia, w którym go podajemy. Nie ma obaw, że nam wypłynie. Jeśli jednak chcesz, by mus miał zwartą konsystencję, możesz jej użyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3354 dni temu
    Do musu waniliowego nie trzeba dodać żelatyny?

    odpowiedz

  • Kwiatek Kwiatek
    3354 dni temu
    Nie rozumiem jak szprycowac mus jestem poczatkujaca a lubię eksperymentować i jak długo grzac w mikrofali żelatynę? i czy syrop wlewać zimny czy ciepły do ubitych żółtek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3355 dni temu
    Mario, temperowanie to proces polegający na podgrzewaniu i chłodzeniu czekolady do określonych temperatur, dzięki czemu czekolada się błyszczy i pięknie prezentuje jako dekoracja.

    odpowiedz

  • Maria Maria
    3355 dni temu
    co to znaczy ,,temperować" czekoladę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3356 dni temu
    Gościu, rozpuść żelatynę podgrzewając roztwór w małym garnku bądź kąpieli wodnej. Uważaj, by nie przegrzać roztworu, żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach C.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3357 dni temu
    Nie posiadam kuchenki mikrofalowej, czy mogę po prostu rozpuścić żelatynę w garnku? na co uważać w takim razie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!