
Delikatna galaretka jogurtowa
Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Podgrzany roztwór łączymy z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.
Masę jogurtową wlewamy do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki). Chłodzimy w lodówce około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
Żelka truskawkowa
Truskawki miksujemy z sokiem z limonki. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.
Żelkę wylewamy równą warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.
Deser dekorujemy owocami i patyczkami czekoladowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Komentarze (8)
2018 dni temu
zunowak, doskonały na upały! :)
odpowiedz
2018 dni temu
mmm pycha lepszego deseru nie próbowałam... polecam naprawdę...
odpowiedz
2062 dni temu
Gościu, nie rekomendujemy takiej zamiany. Limonka ma zupełnie inny smak niż cytryna i przede wszystkim jest mniej kwaśna. Cytryna może zmienić smak deseru.
odpowiedz
2062 dni temu
czy można zamiast limonki użyć cytryny?
odpowiedz
2144 dni temu
Bardzo dobry deserek! Pycha
odpowiedz
2203 dni temu
Witam. Moje pytania będzie dotyczyło przepisu znajdującego się w gazetce p. "Dla każdego jego ulubione" o rodzajach pieczywa dostępnych w Lidlu i przepisach z nimi związanych. Na dwóch ostatnich stronach są specjały mistrza Pawła Małeckiego, na bułeczki pszenno - owsiane i chleb pszenny z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Czy w obu (lub w którymś z tych przepisów) można zmienić jakąś część podanej ilości mąki pszennej na pszenną razową? Czy nie wpłynie to znacząco na jakość, konsystencję ciasta?
odpowiedz
2203 dni temu
Zrobiłem dzisiaj ten deser, tylko zamiast jogurtu użyłem ubitej kremówki - pycha.
odpowiedz
2204 dni temu
Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!
odpowiedz
zobacz wszystkie