zobacz film Deser jogurtowo-truskawkowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Delikatna galaretka jogurtowa

Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Podgrzany roztwór łączymy z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.

Masę jogurtową wlewamy do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki). Chłodzimy w lodówce około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

Żelka truskawkowa

Truskawki miksujemy z sokiem z limonki. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.

Żelkę wylewamy równą warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.

Deser dekorujemy owocami i patyczkami czekoladowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1225 dni temu
    zunowak, doskonały na upały! :)

    odpowiedz

  • zunowak1@spoko.pl zunowak1@spoko.pl
    1225 dni temu
    mmm pycha lepszego deseru nie próbowałam... polecam naprawdę...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Gościu, nie rekomendujemy takiej zamiany. Limonka ma zupełnie inny smak niż cytryna i przede wszystkim jest mniej kwaśna. Cytryna może zmienić smak deseru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1269 dni temu
    czy można zamiast limonki użyć cytryny?

    odpowiedz

  • natka natka
    1351 dni temu
    Bardzo dobry deserek! Pycha

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1410 dni temu
    Witam. Moje pytania będzie dotyczyło przepisu znajdującego się w gazetce p. "Dla każdego jego ulubione" o rodzajach pieczywa dostępnych w Lidlu i przepisach z nimi związanych. Na dwóch ostatnich stronach są specjały mistrza Pawła Małeckiego, na bułeczki pszenno - owsiane i chleb pszenny z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Czy w obu (lub w którymś z tych przepisów) można zmienić jakąś część podanej ilości mąki pszennej na pszenną razową? Czy nie wpłynie to znacząco na jakość, konsystencję ciasta?

    odpowiedz

  • Mik Mik
    1410 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj ten deser, tylko zamiast jogurtu użyłem ubitej kremówki - pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1411 dni temu
    Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram