Puszysta pływająca wyspa

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos

Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do masy stopniowo wlewamy zagotowane mleko i śmietankę. Powstały sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowujemy. Sos powinien uzyskać aksamitną konsystencję. Sos przecedzamy przez sitko. Możemy go podawać na ciepło lub na zimno. Sos nakładamy na talerze.

Gotowane bezy

Białka ubijamy z cukrem na puszysta masę. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę, tak by w naczyniu woda była na ok. 4 cm wysokości. Za pomocą dwóch łyżek robimy z masy bezowej kształt łódeczek. Bezy wkładamy do lekko gotującej się wody. Gotujemy je z jednej i drugiej strony po 2 minuty. Ugotowane bezy układamy na papierze do pieczenia. Czekamy, aż woda sama delikatnie się odsączy. Bezy polewamy karmelowym mlekiem z tubki i przekładamy na wcześniej przygotowane talerze z sosem waniliowym (sosu musi być dość dużo, bezy powinny w nim pływać). Całość dekorujemy malinami oraz świeżymi listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Gorąca czekolada do picia

Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.

Gorąca czekolada do picia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Sałatka fitness

Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Sałatka fitness

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Puszysty krem z melona

Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Puszysty krem z melona
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    3186 dni temu
    to sos waNILINowy, a nie waniliowy... :(

    odpowiedz

  • ataaaaaaaaaa ataaaaaaaaaa
    3635 dni temu
    wyglada jak "zupa nic" taki deser z czasow moich dziadkow

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3875 dni temu
    Deser wyglądał na zdjęciu apetycznie wiec postanowiłam zrobić. Niestety potwierdzam ze bezy to nie wypal. Wyszły całkiem ładne ale w smaku to najgorsze bezy jakie jadłam. Nie polecam robić ich w ten sposób, czyli na gotująca sie wodę. Sos smaczny tylko chyba trochę szkoda czasu na ten deser bo szału nie ma.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4096 dni temu
    Właśnie przygotowałam ten deser, ale niestety albo mi nie wyszedł albo nie jest tak szałowy, jak się spodziewałam. Sos smakuje podobnie jak ciepła panna cotta, a moje bezy były zupełnie nijakie, więc nie zostały wykorzystane. Jak bardzo lubię Kuchnię Lidla, tak ten deser się nie sprawdził.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4097 dni temu
    goga, koniecznie napisz, jak się deser udał :)

    odpowiedz

  • goga goga
    4098 dni temu
    Pyszny i delikatny deser, muszę wypóbować, choć pewnie dodam jeszcze ulubioną czekoladę Fin Carre :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!