Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos
Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do masy stopniowo wlewamy zagotowane mleko i śmietankę. Powstały sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowujemy. Sos powinien uzyskać aksamitną konsystencję. Sos przecedzamy przez sitko. Możemy go podawać na ciepło lub na zimno. Sos nakładamy na talerze.
Gotowane bezy
Białka ubijamy z cukrem na puszysta masę. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę, tak by w naczyniu woda była na ok. 4 cm wysokości. Za pomocą dwóch łyżek robimy z masy bezowej kształt łódeczek. Bezy wkładamy do lekko gotującej się wody. Gotujemy je z jednej i drugiej strony po 2 minuty. Ugotowane bezy układamy na papierze do pieczenia. Czekamy, aż woda sama delikatnie się odsączy. Bezy polewamy karmelowym mlekiem z tubki i przekładamy na wcześniej przygotowane talerze z sosem waniliowym (sosu musi być dość dużo, bezy powinny w nim pływać). Całość dekorujemy malinami oraz świeżymi listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2974 dni temu
to sos waNILINowy, a nie waniliowy... :(
odpowiedz
3424 dni temu
wyglada jak "zupa nic" taki deser z czasow moich dziadkow
odpowiedz
3664 dni temu
Deser wyglądał na zdjęciu apetycznie wiec postanowiłam zrobić. Niestety potwierdzam ze bezy to nie wypal. Wyszły całkiem ładne ale w smaku to najgorsze bezy jakie jadłam. Nie polecam robić ich w ten sposób, czyli na gotująca sie wodę. Sos smaczny tylko chyba trochę szkoda czasu na ten deser bo szału nie ma.
odpowiedz
3884 dni temu
Właśnie przygotowałam ten deser, ale niestety albo mi nie wyszedł albo nie jest tak szałowy, jak się spodziewałam. Sos smakuje podobnie jak ciepła panna cotta, a moje bezy były zupełnie nijakie, więc nie zostały wykorzystane. Jak bardzo lubię Kuchnię Lidla, tak ten deser się nie sprawdził.
odpowiedz
3885 dni temu
goga, koniecznie napisz, jak się deser udał :)
odpowiedz
3886 dni temu
Pyszny i delikatny deser, muszę wypóbować, choć pewnie dodam jeszcze ulubioną czekoladę Fin Carre :)
odpowiedz