Puszysta pływająca wyspa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos

Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę. Do masy stopniowo wlewamy zagotowane mleko i śmietankę. Powstały sos wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowujemy. Sos powinien uzyskać aksamitną konsystencję. Sos przecedzamy przez sitko. Możemy go podawać na ciepło lub na zimno. Sos nakładamy na talerze.

Gotowane bezy

Białka ubijamy z cukrem na puszysta masę. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę, tak by w naczyniu woda była na ok. 4 cm wysokości. Za pomocą dwóch łyżek robimy z masy bezowej kształt łódeczek. Bezy wkładamy do lekko gotującej się wody. Gotujemy je z jednej i drugiej strony po 2 minuty. Ugotowane bezy układamy na papierze do pieczenia. Czekamy, aż woda sama delikatnie się odsączy. Bezy polewamy karmelowym mlekiem z tubki i przekładamy na wcześniej przygotowane talerze z sosem waniliowym (sosu musi być dość dużo, bezy powinny w nim pływać). Całość dekorujemy malinami oraz świeżymi listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2915 dni temu
    to sos waNILINowy, a nie waniliowy... :(

    odpowiedz

  • ataaaaaaaaaa ataaaaaaaaaa
    3364 dni temu
    wyglada jak "zupa nic" taki deser z czasow moich dziadkow

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3604 dni temu
    Deser wyglądał na zdjęciu apetycznie wiec postanowiłam zrobić. Niestety potwierdzam ze bezy to nie wypal. Wyszły całkiem ładne ale w smaku to najgorsze bezy jakie jadłam. Nie polecam robić ich w ten sposób, czyli na gotująca sie wodę. Sos smaczny tylko chyba trochę szkoda czasu na ten deser bo szału nie ma.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3824 dni temu
    Właśnie przygotowałam ten deser, ale niestety albo mi nie wyszedł albo nie jest tak szałowy, jak się spodziewałam. Sos smakuje podobnie jak ciepła panna cotta, a moje bezy były zupełnie nijakie, więc nie zostały wykorzystane. Jak bardzo lubię Kuchnię Lidla, tak ten deser się nie sprawdził.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3826 dni temu
    goga, koniecznie napisz, jak się deser udał :)

    odpowiedz

  • goga goga
    3827 dni temu
    Pyszny i delikatny deser, muszę wypóbować, choć pewnie dodam jeszcze ulubioną czekoladę Fin Carre :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!