
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy ze śmietanką i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco.
Dekorujemy ubitą śmietanką i kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Zobacz przepisy
na święta
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (68)
1530 dni temu
chyba tak ale później będziesz musiała ją podgrzać.
odpowiedz
1938 dni temu
Czy można czekoladę odstawić do lodówki na później?
odpowiedz
1880 dni temu
Jasne, ale może źle smakować.
2119 dni temu
ja zamiast kakao dałbym cynamon
odpowiedz
2119 dni temu
Cynamon też będzie świetnie pasował!
2418 dni temu
Gorąca czekolada nie wyszła nam, nie wiem dla czego ponieważ wszystko robiłam zgodnie z podanym przepisem. NIE POLECAM...
odpowiedz
2418 dni temu
Droga Zaradna, przyczyną mogło być zbyt długie gotowanie mleka i śmietany. Należy również pamiętać, aby najpierw połączyć ze sobą te dwa składniki, a później je podgrzewać.
2595 dni temu
Gorąca czekolada wyszła mi tylko za pierwszym razem. Użyłam mleka i śmietany 36% i czekolady gorzkiej z mleczną. Wyszła wtedy idealna. Robiłam tylko w proporcjach o połowę mniejszych. Postanowiłam zrobić raz jeszcze. Niestety - tu za każdym razem śmietana mi się WARZY! Robiłam już 5 razy i zawsze to samo: śmietana+ mleko= zważenie. Czy na małym ogniu czy na dużym = zważenie śmietany. Co jest nie tak? Czy śmietana i mleko prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej = zważenie. Proszę powiedzcie co robię nie tak, że tylko za pierwszym razem się udało.
odpowiedz
2594 dni temu
Często gdy łączy się mleko, śmietanę i czekoladę, mieszanina ta wygląda na początku, jakby się zwarzyła. Intensywne mieszanie i cierpliwość powinny jednak sprawić, że czekolada będzie jednolita. Inną przyczyną może być zbyt długie gotowanie tej śmietany i mleka. Trzeba również pamiętać, by do garnka wlać mleko i śmietanę jednocześnie, i dopiero potem podgrzewać.
2587 dni temu
Witam! Czy próbowała Pani wlać do osobnego rondla śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę na małym ogniu? A na końcu wlać gorące mleko?
2702 dni temu
Dobra ta czekolada z bitą śmietaną
odpowiedz
3311 dni temu
Nawet fajne☺
odpowiedz
3343 dni temu
Pyszna,ale strasznie słodka :p
odpowiedz
3357 dni temu
Bardzo pyszna ta czekolada.
odpowiedz
3376 dni temu
PYCHA/!
odpowiedz
3462 dni temu
GE-NIA-LNE Pychota cała rodzina była zachwycona!
odpowiedz
3703 dni temu
Oliwio, jeśli przyrządzasz czekoladę dokładnie jak w przepisie, zapewniamy, że wychodzi naprawdę smaczna :)
odpowiedz
3704 dni temu
Ta gorąca czekolada to nie wypał! Robiłam wszystko według przepisu a wyszła ohydna :\
odpowiedz
3713 dni temu
Agatko, śmietaną w spray'u możesz zwieńczyć czekoladę, jednak nie zalecamy dodawać jej do mleka i czekolady :)
odpowiedz
3713 dni temu
Czyli lepiej podczas gotowania? A czy mogę użyć bitej śmietany w spary'u zamiast ubitej śmietanki?
odpowiedz
3713 dni temu
Agatko, nie sugerujemy dodawania cukru osobno, gdyż może się on nie rozpuścić.
odpowiedz
3714 dni temu
Czy jeżeli zrobie z gorzkiej czekolady to spokojnie moge dodac puźniej cukru?
odpowiedz
3773 dni temu
Angela, dokładnie tak jak mówisz :)
odpowiedz
3776 dni temu
ale ja nie rozumiem składników.. 100ml śmietanki 30%. i tyle mamy użyć razem z mlekiem, tak? bo do udekorowania trzeba ubić oddzielnie?
odpowiedz
3795 dni temu
Ja zawsze nieco urozmaicam taką goracą czekoladę dodatkami typu cynamon/ przyprawa piernikowa- w okresie świątecznym likier miętowy/ różany- kiedy chcę zaskoczyć znajomych lub chilli w wersji na romantyczną kolację (bo jak wiadomo takie połaczenie to istna bomba afrodyzjakowa ;) )
odpowiedz
3871 dni temu
Drogi Gościu bez śmietanki czekolada będzie miała nieco luźniejszą i mniej kremową fakturę.
odpowiedz
3872 dni temu
czy można zrobić bez śmietanki?
odpowiedz
3875 dni temu
Próbowałam i była pyszna . GORĄCO POLECAM!:)
odpowiedz
3875 dni temu
Czekolada jest wyśmienita .... Zawsze daje talerzyk obok na którym są lody na ochłodę w upalne dni "Gorącą czekoladę schładzam i dodaje lodów :) Pychaa Polecam ! :)
odpowiedz
3969 dni temu
Drogi Gościu, mleko może być 2%
odpowiedz
3970 dni temu
Czy można uzyc mleka 2% zamiast 3,2%?
odpowiedz
4015 dni temu
mniam mniam !!!!
odpowiedz
4035 dni temu
tez jestem zdania, że przepis na 4 porcje, po prostu nie da się tyle wypić, chociaż jest przepyszne :)
odpowiedz
4036 dni temu
Napewmo sprubuje !!!!!
odpowiedz
4045 dni temu
Jak dla mnie to jest przepis na przynajmniej 4 porcje ;)
odpowiedz
4047 dni temu
trochę za słodkie ,ale pyszne :P
odpowiedz
4070 dni temu
No dobra, wypróbuję dziś ten przepis. Tylko waham się między czekoladą gorzką a mleczną, no i chcę dodać świeżą papryczkę chilli. Dam znać, jak wyszło ;-)
odpowiedz
4075 dni temu
Bardzo smaczny efekt
odpowiedz
4088 dni temu
Zdecydowanie chodzi o słodką śmietankę, jak do tortów.
odpowiedz
4089 dni temu
a ta smietanka 30% to taka do tortów ?? czy może byc taka smietana jak do zup np 30% ?
odpowiedz
4093 dni temu
Ja robiąc tą czekoladę zmodyfikowałam nieco przepis: zamiast 200g czekolady Bellarom dałam tylko 100g i dodałam 100g gorzkiej. Nie za słodka, odpowiednio gęsta, no a że bomba kaloryczna... to przecież o to chodzi. Nie pije się tego codziennie a hormon szczęścia pozwala zapomnieć o kaloriach. GORĄCO polecam
odpowiedz
4100 dni temu
Patrycjo, oczywiście możesz :)
odpowiedz
4101 dni temu
Czy mogę użyć czekolady mlecznej od Wedla i śmietany Piątnicy?
odpowiedz
4105 dni temu
pycha jest sweet
odpowiedz
4112 dni temu
bardzo dobre polecam !
odpowiedz
4116 dni temu
coś wspaniałego zrobie to bo jest to fantastyczny i dosc prosty przepis :D
odpowiedz
4130 dni temu
Ciasteczko12 najsmaczniejsza jest ta, rekomendowana w przepisie, ale możesz zastąpić ją inną, np. gorzką lub jak lubisz słodsze smaki to mleczną :)
odpowiedz
4132 dni temu
Mam pytanie :) Jakiej czekolady użuć najlepiej bo nie moge się zdecydować, a chcę zrobić tą czekoladę dla rodziny ;)
odpowiedz
4152 dni temu
pyszna....Można też pokroić dużą piankę na mniejsze i będzie czekolada z mini piankami:)
odpowiedz
4159 dni temu
Sebastianie, zrobiło się chłodniej (u nas nawet pada), więc gorąca czekolada powinna być idealna na tę porę!
odpowiedz
4159 dni temu
jutro będe robić dziś byłem po składniki wcześniej się pomyliłem z innym przepisem
odpowiedz
4162 dni temu
Smakoszu, dokładnie tak jak mówisz. Zainteresowanym polecamy również przepis na czekoladę z korzenną nutą https://kuchnialidla.pl/goraca-korzenna-czekolada
odpowiedz
4163 dni temu
mniam...mniam...
odpowiedz
4167 dni temu
lol
odpowiedz
4167 dni temu
Faktycznie bardzo słodkie ale czasem tego właśnie potrzeba. Zdecydowanie wypróbuję z gorzką czekoladą ale na pewno nie zmniejszę jej ilość bo to czekolada na gorąco musi być gęsta i basta :)
odpowiedz
4169 dni temu
Zamieniając czekoladę na gorzką, faktycznie będzie ona mniej słodka, ale jeśli zmniejszymy jej ilość, czekolada nie będzie już tak gęsta.
odpowiedz
4169 dni temu
zamiast słodkiej możesz zrobic z gorzkiej czekolady i dosypac sobie cukru ile chcesz wtedy wystarczy 100 g a nie 200g bo ma więcej zawartosci kakao 74%
odpowiedz
4170 dni temu
Faktycznie taka porcja nawet dla jednego łasucha może okazać się spora, dlatego postanowiliśmy poprawić liczbę porcji z jednej na dwie :)
odpowiedz
4170 dni temu
Myślę sobie, zrobię z podwójnej porcji, żeby dwie szklanki były, bośmy para, ale dałam mniej mleka i śmietanki, aby było gęste, czekolady dwie po 90 g... Dwa dni piliśmy, bo owszem, dobre i gęste, ale tak mega słodkie, że coś strasznego :D Także oryginalny przepis polecam robić w dokładnie takich proporcjach, ale spokojnie wystarczy na dwie porcje.
odpowiedz
4171 dni temu
Mateuszu tak, czekolada również wyjdzie, jednak trzeba pamiętać, że biała czekolada jest znacznie słodsza, dlatego warto trochę zmniejszyć jej ilość, jednak wówczas będzie ona też nieco rzadsza.
odpowiedz
4171 dni temu
Czy z białą czekoladą ten przepis również wyjdzie?
odpowiedz
4171 dni temu
Natalio tak, czekolada wychodzi dość gęsta i jak wspomniało już kilka osób w komentarzach - dość słodka. Taka, jak powinna być gorąca czekolada! :)
odpowiedz
4171 dni temu
komentujący poprzednik pomylił chyba gorącą czekoladę do picia z przepisem na kakao do picia... czekolada musi być słodka, gęsta, kaloryczna - w pijalniach czekolady taka porcja nazywa się m.in. "koszmar dietetyka" ;). jeśli ktoś nie lubi - nie pije. jeśli jednak jesteś uzależniony - cały tydzień marzysz o weekendowym wyjściu do pijalni czekolady... na taki przepis czekałam. a ponieważ w weekend muszę siedzieć w domu - przepis dodaję do ulubionych ;).
odpowiedz
4172 dni temu
Bomba!!!!!!! ale cukru i tłuszczu! Absolutnie niekonsumowalne, po 2 łykach zbiera na wymioty i odbiera chęci do życia, 30% śmietana na ciepło w połączeniu z tabliczką cukrowej "czekolady" - brawo!!!
odpowiedz
4172 dni temu
Proponuje dawać mniej czekolady, bo właśnie zrobiłam i jest strasznie słodka. Połowa by wystarczyła, czyli 100g.
odpowiedz
4172 dni temu
Uwielbiam czekolady z Lidla, głównie Fin Carre, ale Bellarom również pyszne, na gorąco i ze śmietanką pewnie mega pyszna :)
odpowiedz
4173 dni temu
o PYCHOTA musze to zrobic duzy plus ze prosty przepis wiec cos dla mnie :)
odpowiedz
4173 dni temu
Czekolada wychodzi gęsta?
odpowiedz
zobacz wszystkie