
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy ze śmietanką i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco.
Dekorujemy ubitą śmietanką i kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Paweł Małecki
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Paweł Małecki
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Paweł Małecki
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Paweł Małecki
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Komentarze (68)
745 dni temu
chyba tak ale później będziesz musiała ją podgrzać.
odpowiedz
1154 dni temu
Czy można czekoladę odstawić do lodówki na później?
odpowiedz
1095 dni temu
Jasne, ale może źle smakować.
1334 dni temu
ja zamiast kakao dałbym cynamon
odpowiedz
1334 dni temu
Cynamon też będzie świetnie pasował!
1633 dni temu
Gorąca czekolada nie wyszła nam, nie wiem dla czego ponieważ wszystko robiłam zgodnie z podanym przepisem. NIE POLECAM...
odpowiedz
1633 dni temu
Droga Zaradna, przyczyną mogło być zbyt długie gotowanie mleka i śmietany. Należy również pamiętać, aby najpierw połączyć ze sobą te dwa składniki, a później je podgrzewać.
1810 dni temu
Gorąca czekolada wyszła mi tylko za pierwszym razem. Użyłam mleka i śmietany 36% i czekolady gorzkiej z mleczną. Wyszła wtedy idealna. Robiłam tylko w proporcjach o połowę mniejszych. Postanowiłam zrobić raz jeszcze. Niestety - tu za każdym razem śmietana mi się WARZY! Robiłam już 5 razy i zawsze to samo: śmietana+ mleko= zważenie. Czy na małym ogniu czy na dużym = zważenie śmietany. Co jest nie tak? Czy śmietana i mleko prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej = zważenie. Proszę powiedzcie co robię nie tak, że tylko za pierwszym razem się udało.
odpowiedz
1809 dni temu
Często gdy łączy się mleko, śmietanę i czekoladę, mieszanina ta wygląda na początku, jakby się zwarzyła. Intensywne mieszanie i cierpliwość powinny jednak sprawić, że czekolada będzie jednolita. Inną przyczyną może być zbyt długie gotowanie tej śmietany i mleka. Trzeba również pamiętać, by do garnka wlać mleko i śmietanę jednocześnie, i dopiero potem podgrzewać.
1802 dni temu
Witam! Czy próbowała Pani wlać do osobnego rondla śmietanę i rozpuścić w niej czekoladę na małym ogniu? A na końcu wlać gorące mleko?
1917 dni temu
Dobra ta czekolada z bitą śmietaną
odpowiedz
2526 dni temu
Nawet fajne☺
odpowiedz
2558 dni temu
Pyszna,ale strasznie słodka :p
odpowiedz
2572 dni temu
Bardzo pyszna ta czekolada.
odpowiedz
2591 dni temu
PYCHA/!
odpowiedz
2677 dni temu
GE-NIA-LNE Pychota cała rodzina była zachwycona!
odpowiedz
2918 dni temu
Oliwio, jeśli przyrządzasz czekoladę dokładnie jak w przepisie, zapewniamy, że wychodzi naprawdę smaczna :)
odpowiedz
2919 dni temu
Ta gorąca czekolada to nie wypał! Robiłam wszystko według przepisu a wyszła ohydna :\
odpowiedz
2928 dni temu
Agatko, śmietaną w spray'u możesz zwieńczyć czekoladę, jednak nie zalecamy dodawać jej do mleka i czekolady :)
odpowiedz
2928 dni temu
Czyli lepiej podczas gotowania? A czy mogę użyć bitej śmietany w spary'u zamiast ubitej śmietanki?
odpowiedz
2928 dni temu
Agatko, nie sugerujemy dodawania cukru osobno, gdyż może się on nie rozpuścić.
odpowiedz
2929 dni temu
Czy jeżeli zrobie z gorzkiej czekolady to spokojnie moge dodac puźniej cukru?
odpowiedz
2988 dni temu
Angela, dokładnie tak jak mówisz :)
odpowiedz
2991 dni temu
ale ja nie rozumiem składników.. 100ml śmietanki 30%. i tyle mamy użyć razem z mlekiem, tak? bo do udekorowania trzeba ubić oddzielnie?
odpowiedz
3010 dni temu
Ja zawsze nieco urozmaicam taką goracą czekoladę dodatkami typu cynamon/ przyprawa piernikowa- w okresie świątecznym likier miętowy/ różany- kiedy chcę zaskoczyć znajomych lub chilli w wersji na romantyczną kolację (bo jak wiadomo takie połaczenie to istna bomba afrodyzjakowa ;) )
odpowiedz
3086 dni temu
Drogi Gościu bez śmietanki czekolada będzie miała nieco luźniejszą i mniej kremową fakturę.
odpowiedz
3087 dni temu
czy można zrobić bez śmietanki?
odpowiedz
3090 dni temu
Próbowałam i była pyszna . GORĄCO POLECAM!:)
odpowiedz
3091 dni temu
Czekolada jest wyśmienita .... Zawsze daje talerzyk obok na którym są lody na ochłodę w upalne dni "Gorącą czekoladę schładzam i dodaje lodów :) Pychaa Polecam ! :)
odpowiedz
3184 dni temu
Drogi Gościu, mleko może być 2%
odpowiedz
3185 dni temu
Czy można uzyc mleka 2% zamiast 3,2%?
odpowiedz
3230 dni temu
mniam mniam !!!!
odpowiedz
3250 dni temu
tez jestem zdania, że przepis na 4 porcje, po prostu nie da się tyle wypić, chociaż jest przepyszne :)
odpowiedz
3251 dni temu
Napewmo sprubuje !!!!!
odpowiedz
3261 dni temu
Jak dla mnie to jest przepis na przynajmniej 4 porcje ;)
odpowiedz
3262 dni temu
trochę za słodkie ,ale pyszne :P
odpowiedz
3285 dni temu
No dobra, wypróbuję dziś ten przepis. Tylko waham się między czekoladą gorzką a mleczną, no i chcę dodać świeżą papryczkę chilli. Dam znać, jak wyszło ;-)
odpowiedz
3290 dni temu
Bardzo smaczny efekt
odpowiedz
3303 dni temu
Zdecydowanie chodzi o słodką śmietankę, jak do tortów.
odpowiedz
3304 dni temu
a ta smietanka 30% to taka do tortów ?? czy może byc taka smietana jak do zup np 30% ?
odpowiedz
3308 dni temu
Ja robiąc tą czekoladę zmodyfikowałam nieco przepis: zamiast 200g czekolady Bellarom dałam tylko 100g i dodałam 100g gorzkiej. Nie za słodka, odpowiednio gęsta, no a że bomba kaloryczna... to przecież o to chodzi. Nie pije się tego codziennie a hormon szczęścia pozwala zapomnieć o kaloriach. GORĄCO polecam
odpowiedz
3315 dni temu
Patrycjo, oczywiście możesz :)
odpowiedz
3316 dni temu
Czy mogę użyć czekolady mlecznej od Wedla i śmietany Piątnicy?
odpowiedz
3320 dni temu
pycha jest sweet
odpowiedz
3327 dni temu
bardzo dobre polecam !
odpowiedz
3331 dni temu
coś wspaniałego zrobie to bo jest to fantastyczny i dosc prosty przepis :D
odpowiedz
3345 dni temu
Ciasteczko12 najsmaczniejsza jest ta, rekomendowana w przepisie, ale możesz zastąpić ją inną, np. gorzką lub jak lubisz słodsze smaki to mleczną :)
odpowiedz
3347 dni temu
Mam pytanie :) Jakiej czekolady użuć najlepiej bo nie moge się zdecydować, a chcę zrobić tą czekoladę dla rodziny ;)
odpowiedz
3367 dni temu
pyszna....Można też pokroić dużą piankę na mniejsze i będzie czekolada z mini piankami:)
odpowiedz
3374 dni temu
Sebastianie, zrobiło się chłodniej (u nas nawet pada), więc gorąca czekolada powinna być idealna na tę porę!
odpowiedz
3374 dni temu
jutro będe robić dziś byłem po składniki wcześniej się pomyliłem z innym przepisem
odpowiedz
3377 dni temu
Smakoszu, dokładnie tak jak mówisz. Zainteresowanym polecamy również przepis na czekoladę z korzenną nutą https://kuchnialidla.pl/product/goraca-korzenna-czekolada
odpowiedz
3378 dni temu
mniam...mniam...
odpowiedz
3382 dni temu
lol
odpowiedz
3383 dni temu
Faktycznie bardzo słodkie ale czasem tego właśnie potrzeba. Zdecydowanie wypróbuję z gorzką czekoladą ale na pewno nie zmniejszę jej ilość bo to czekolada na gorąco musi być gęsta i basta :)
odpowiedz
3384 dni temu
Zamieniając czekoladę na gorzką, faktycznie będzie ona mniej słodka, ale jeśli zmniejszymy jej ilość, czekolada nie będzie już tak gęsta.
odpowiedz
3385 dni temu
zamiast słodkiej możesz zrobic z gorzkiej czekolady i dosypac sobie cukru ile chcesz wtedy wystarczy 100 g a nie 200g bo ma więcej zawartosci kakao 74%
odpowiedz
3385 dni temu
Faktycznie taka porcja nawet dla jednego łasucha może okazać się spora, dlatego postanowiliśmy poprawić liczbę porcji z jednej na dwie :)
odpowiedz
3385 dni temu
Myślę sobie, zrobię z podwójnej porcji, żeby dwie szklanki były, bośmy para, ale dałam mniej mleka i śmietanki, aby było gęste, czekolady dwie po 90 g... Dwa dni piliśmy, bo owszem, dobre i gęste, ale tak mega słodkie, że coś strasznego :D Także oryginalny przepis polecam robić w dokładnie takich proporcjach, ale spokojnie wystarczy na dwie porcje.
odpowiedz
3386 dni temu
Mateuszu tak, czekolada również wyjdzie, jednak trzeba pamiętać, że biała czekolada jest znacznie słodsza, dlatego warto trochę zmniejszyć jej ilość, jednak wówczas będzie ona też nieco rzadsza.
odpowiedz
3386 dni temu
Czy z białą czekoladą ten przepis również wyjdzie?
odpowiedz
3386 dni temu
Natalio tak, czekolada wychodzi dość gęsta i jak wspomniało już kilka osób w komentarzach - dość słodka. Taka, jak powinna być gorąca czekolada! :)
odpowiedz
3387 dni temu
komentujący poprzednik pomylił chyba gorącą czekoladę do picia z przepisem na kakao do picia... czekolada musi być słodka, gęsta, kaloryczna - w pijalniach czekolady taka porcja nazywa się m.in. "koszmar dietetyka" ;). jeśli ktoś nie lubi - nie pije. jeśli jednak jesteś uzależniony - cały tydzień marzysz o weekendowym wyjściu do pijalni czekolady... na taki przepis czekałam. a ponieważ w weekend muszę siedzieć w domu - przepis dodaję do ulubionych ;).
odpowiedz
3387 dni temu
Bomba!!!!!!! ale cukru i tłuszczu! Absolutnie niekonsumowalne, po 2 łykach zbiera na wymioty i odbiera chęci do życia, 30% śmietana na ciepło w połączeniu z tabliczką cukrowej "czekolady" - brawo!!!
odpowiedz
3387 dni temu
Proponuje dawać mniej czekolady, bo właśnie zrobiłam i jest strasznie słodka. Połowa by wystarczyła, czyli 100g.
odpowiedz
3387 dni temu
Uwielbiam czekolady z Lidla, głównie Fin Carre, ale Bellarom również pyszne, na gorąco i ze śmietanką pewnie mega pyszna :)
odpowiedz
3388 dni temu
o PYCHOTA musze to zrobic duzy plus ze prosty przepis wiec cos dla mnie :)
odpowiedz
3388 dni temu
Czekolada wychodzi gęsta?
odpowiedz
zobacz wszystkie