Gorąca korzenna czekolada

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Goździki rozcieramy w moździerzu na pył. Łączymy z cynamonem.

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając). Następnie stopniowo dodajemy pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.

Podgrzewamy do momentu, aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia czekolady. Przelewamy do kubków.

Jak podawać

Śmietankę ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady. Dekorujemy cynamonem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Gorąca lemoniada

Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Gorąca lemoniada

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Gorąca czekolada do picia

Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.

Gorąca czekolada do picia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy

Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 3 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Koktajl bananowy

Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Koktajl bananowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4224 dni temu
    Czekoladę można zastąpić mleczna lub białą, jednak wówczas będzie ona dużo słodsza, dlatego dobrze pominąć wówczas dodatek miodu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4224 dni temu
    Czy zamiast gorzkiej czekolady może być mleczna albo biała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4242 dni temu
    Mąka ziemniaczana nie ma swojego smaku, dlatego nie wyczuwa się jej pijąc czekoladę :) Natomiast doskonale zagęszcza, nadając jej kremowej konsystencji. Mąkę ziemniaczaną często dodaje się do różnego rodzaju deserów i kremów, by nadać im odpowiednią gęstość. Oczywiście można z niej zrezygnować, jednak wówczas może być bardziej rzadka, a śmietanka na wierzchu będzie szybciej tonąć.

    odpowiedz

  • stara_lampucera stara_lampucera
    4242 dni temu
    Mąka ziemniaczana dodawana do czekolady nie brzmi zachęcająco...można z niej zrezygnować? ;-)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!