Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Goździki rozcieramy w moździerzu na pył. Łączymy z cynamonem.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając). Następnie stopniowo dodajemy pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.
Podgrzewamy do momentu, aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia czekolady. Przelewamy do kubków.
Jak podawać
Śmietankę ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady. Dekorujemy cynamonem.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.
Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
4025 dni temu
Czekoladę można zastąpić mleczna lub białą, jednak wówczas będzie ona dużo słodsza, dlatego dobrze pominąć wówczas dodatek miodu.
odpowiedz
4026 dni temu
Czy zamiast gorzkiej czekolady może być mleczna albo biała?
odpowiedz
4043 dni temu
Mąka ziemniaczana nie ma swojego smaku, dlatego nie wyczuwa się jej pijąc czekoladę :) Natomiast doskonale zagęszcza, nadając jej kremowej konsystencji. Mąkę ziemniaczaną często dodaje się do różnego rodzaju deserów i kremów, by nadać im odpowiednią gęstość. Oczywiście można z niej zrezygnować, jednak wówczas może być bardziej rzadka, a śmietanka na wierzchu będzie szybciej tonąć.
odpowiedz
4043 dni temu
Mąka ziemniaczana dodawana do czekolady nie brzmi zachęcająco...można z niej zrezygnować? ;-)
odpowiedz