
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Goździki rozcieramy w moździerzu na pył. Łączymy z cynamonem.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając). Następnie stopniowo dodajemy pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.
Podgrzewamy do momentu, aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca). Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia czekolady. Przelewamy do kubków.
Jak podawać
Śmietankę ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady. Dekorujemy cynamonem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (4)
4334 dni temu
Czekoladę można zastąpić mleczna lub białą, jednak wówczas będzie ona dużo słodsza, dlatego dobrze pominąć wówczas dodatek miodu.
Odpowiedz
4334 dni temu
Czy zamiast gorzkiej czekolady może być mleczna albo biała?
Odpowiedz
4351 dni temu
Mąka ziemniaczana nie ma swojego smaku, dlatego nie wyczuwa się jej pijąc czekoladę :) Natomiast doskonale zagęszcza, nadając jej kremowej konsystencji. Mąkę ziemniaczaną często dodaje się do różnego rodzaju deserów i kremów, by nadać im odpowiednią gęstość. Oczywiście można z niej zrezygnować, jednak wówczas może być bardziej rzadka, a śmietanka na wierzchu będzie szybciej tonąć.
Odpowiedz
4351 dni temu
Mąka ziemniaczana dodawana do czekolady nie brzmi zachęcająco...można z niej zrezygnować? ;-)
Odpowiedz