
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mrożone truskawki rozmrażamy, miksujemy z niewielką ilością cukru brązowego (ilość cukru zależy od słodkości truskawek). Żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Zmiksowane truskawki zagotowujemy w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym. Do truskawek dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy do kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny).
Do miseczki wlewamy jogurt, mieszamy go z cukrem pudrem. Jogurt przelewamy do syfonu, który nabijamy 2 nabojami i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Galaretkę dekorujemy spienionym jogurtem z syfonu lub bitą śmietaną, świeżymi owocami, pałeczkami oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak zrobić idealny bekon?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
1196 dni temu
czy cukiernicy zawsze musza uzywac tego produktu z kosci zwierząt do deserów? nie mozna by pisac w przepisach jak to zrobic bez zelatyny?
odpowiedz
1196 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć roślinnych zamienników żelatyny, takich jak: agar-agar lub pektyny.
3778 dni temu
Polecam zamiast żelatyny i cukru użyć galaretki truskawkowej/cytrynowej/poziomkowej :) również genialnie wychodzi :)
odpowiedz
4059 dni temu
Nie, syfony z reguły są przystosowane do tego, by wymienić w nich nabój, bez rozszczelnienia.
odpowiedz
4059 dni temu
w momencie zmieniania naboju nie dojdzie do rozszczelnienia syfony??
odpowiedz
4059 dni temu
Drogi Gościu, aby nabić syfon dwoma nabojami najpierw napełniamy go pierwszym, odczekując, aż całe powietrze zostanie wtłoczone do syfonu, a następnie zmieniamy nabój na drugi i również odczekujemy chwilę.
odpowiedz
4059 dni temu
W jaki sposób syfon nabić dwoma nabojami? Probówałam spienić jogurt w syfonie ale niestety nie miał gęstej konsystencji :/
odpowiedz
4098 dni temu
Super pomysł ;) a z tym jogurtem świetne!
odpowiedz
4112 dni temu
A gdzie kupić taki syfon???
odpowiedz
4129 dni temu
Kubo, raczej nie będzie ich zbyt dużo, ale syfon może się jeszcze czasami w naszych przepisach pojawiać :)
odpowiedz
4130 dni temu
mam pytanie do KuchniaLidla czy jeszcze duzo przepisow bedzie zwiazanych z syfonem? Bo wacham sie nad kupnem ,a narazie znalazlem tylko 2 przepisy z uzyciem tego urzadzenia ;D
odpowiedz
4133 dni temu
robiłem, dla mnie zbyt 'mazista' konsystencja. Taki stężały mus...
odpowiedz
4134 dni temu
może dacie taki syfon do sprzedaży?
odpowiedz
4135 dni temu
super pomysł na deser, idealny na orzeźwienie, ja robię zbio jogurtem z lidla, mniam
odpowiedz
4135 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie masz syfonu, zamiast spienionego jogurtu możesz użyć bitej śmietany.
odpowiedz
4135 dni temu
Deser smaczny,bardzo mi smakował ,ja zrobilam do niego bitą śmietanę bo nie mam syfonu.
odpowiedz
4136 dni temu
Czy da się jakoś obejść bez syfonu?
odpowiedz
zobacz wszystkie