zobacz film Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mrożone truskawki rozmrażamy, miksujemy z niewielką ilością cukru brązowego (ilość cukru zależy od słodkości truskawek). Żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Zmiksowane truskawki zagotowujemy w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym. Do truskawek dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy do kieliszków lub pucharków i wstawiamy do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny).

Do miseczki wlewamy jogurt, mieszamy go z cukrem pudrem. Jogurt przelewamy do syfonu, który nabijamy 2 nabojami i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Galaretkę dekorujemy spienionym jogurtem z syfonu lub bitą śmietaną, świeżymi owocami, pałeczkami oraz listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    927 dni temu
    czy cukiernicy zawsze musza uzywac tego produktu z kosci zwierząt do deserów? nie mozna by pisac w przepisach jak to zrobic bez zelatyny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    927 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć roślinnych zamienników żelatyny, takich jak: agar-agar lub pektyny.
  • Gość Gość
    3509 dni temu
    Polecam zamiast żelatyny i cukru użyć galaretki truskawkowej/cytrynowej/poziomkowej :) również genialnie wychodzi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3790 dni temu
    Nie, syfony z reguły są przystosowane do tego, by wymienić w nich nabój, bez rozszczelnienia.

    odpowiedz

  • Gość !! Gość !!
    3790 dni temu
    w momencie zmieniania naboju nie dojdzie do rozszczelnienia syfony??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3790 dni temu
    Drogi Gościu, aby nabić syfon dwoma nabojami najpierw napełniamy go pierwszym, odczekując, aż całe powietrze zostanie wtłoczone do syfonu, a następnie zmieniamy nabój na drugi i również odczekujemy chwilę.

    odpowiedz

  • Gość !! Gość !!
    3790 dni temu
    W jaki sposób syfon nabić dwoma nabojami? Probówałam spienić jogurt w syfonie ale niestety nie miał gęstej konsystencji :/

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    3830 dni temu
    Super pomysł ;) a z tym jogurtem świetne!

    odpowiedz

  • AsiaGość AsiaGość
    3843 dni temu
    A gdzie kupić taki syfon???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3860 dni temu
    Kubo, raczej nie będzie ich zbyt dużo, ale syfon może się jeszcze czasami w naszych przepisach pojawiać :)

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    3861 dni temu
    mam pytanie do KuchniaLidla czy jeszcze duzo przepisow bedzie zwiazanych z syfonem? Bo wacham sie nad kupnem ,a narazie znalazlem tylko 2 przepisy z uzyciem tego urzadzenia ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3864 dni temu
    robiłem, dla mnie zbyt 'mazista' konsystencja. Taki stężały mus...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3865 dni temu
    może dacie taki syfon do sprzedaży?

    odpowiedz

  • marta marta
    3866 dni temu
    super pomysł na deser, idealny na orzeźwienie, ja robię zbio jogurtem z lidla, mniam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3866 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie masz syfonu, zamiast spienionego jogurtu możesz użyć bitej śmietany.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3866 dni temu
    Deser smaczny,bardzo mi smakował ,ja zrobilam do niego bitą śmietanę bo nie mam syfonu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3867 dni temu
    Czy da się jakoś obejść bez syfonu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!