Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko
- blender
- 4 kokilki
- palnik cukierniczy lub piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (górna grzałka)
KROK 1: PRAŻYMY KASZĘ
Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.
KROK 2: GOTUJEMY KASZĘ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.
KROK 3: CAŁOŚĆ BLENDUJEMY
Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
KROK 4: OPALAMY DESERY PALNIKIEM
Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut. Dekorujemy owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- Pęczak z orzechami i pieczarkami
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Panna cotta fit
- Karpatka fit
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Wegański sos tatarski
- Ryż na mleczku kokosowym z mango
- Crème brûlée piña colada
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- GOFRY TRADYCYJNE
- Sałatka gyros
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Marynowane pieczarki w słoiku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1693 dni temu
Bardzo bym prosiła o przepis na ciasto jaki zaproponowała Kinga ;) jak zrobić spód? :)
odpowiedz
1691 dni temu
Po komentarzowym śledztwie odpowiadamy! :) Razowy spód do tarty możesz przygotować na przykład według tego przepisu Darii: https://kuchnialidla.pl/tarta-z-fenkulem-kurkami-i-pomidorami, oczywiście z pominięciem sera grana padano, który widnieje w składnikach. Daj znać, jak crème brûlée smakowało w takiej wersji!
2777 dni temu
Moze odchudzone lody. Zuzia lat 8 ;) i mama Jozka
odpowiedz
2776 dni temu
Dziękujemy za sugestię! :)
2793 dni temu
Gdyby do przepisów Kingi była podawana kaloryczność na porcję to byłby ideał :) Następną proszę książkę fit :D
odpowiedz