zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • sitko
  • blender
  • 4 kokilki
  • palnik cukierniczy lub piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (górna grzałka)

KROK 1: PRAŻYMY KASZĘ

Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.

KROK 2: GOTUJEMY KASZĘ

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.

KROK 3: CAŁOŚĆ BLENDUJEMY

Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

KROK 4: OPALAMY DESERY PALNIKIEM

Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut. Dekorujemy owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    535 dni temu
    Moze odchudzone lody. Zuzia lat 8 ;) i mama Jozka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    534 dni temu
    Dziękujemy za sugestię! :)
  • Filo Filo
    550 dni temu
    Gdyby do przepisów Kingi była podawana kaloryczność na porcję to byłby ideał :) Następną proszę książkę fit :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram