
Przygotuj
- sitko
- folię spożywczą
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- wałek do ciasta
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- groch lub ceramiczne kulki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.
Krok 2: PIECZEMY SPÓD TARTY
Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem formę, dobrze doklejając brzegi. Widelcem nakłuwamy jego środek.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię i obciążenie. Pieczemy kolejnych 7 minut w tej samej temperaturze.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną z odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Na podpieczony spód ciasta wykładamy podsmażone warzywa z kurkami.
Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
Krok 4: PODAJEMY TARTĘ
Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Komentarze (0)
zobacz wszystkie