Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko
  • folię spożywczą
  • formę do tarty o średnicy 26 cm
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • groch lub ceramiczne kulki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ

Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.

Krok 2: PIECZEMY SPÓD TARTY

Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem formę, dobrze doklejając brzegi. Widelcem nakłuwamy jego środek.

Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię i obciążenie. Pieczemy kolejnych 7 minut w tej samej temperaturze.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.

W misce ubijamy jajka ze śmietaną z odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Na podpieczony spód ciasta wykładamy podsmażone warzywa z kurkami.

Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.

Krok 4: PODAJEMY TARTĘ

Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    977 dni temu
    Szanowni Państwo, ten przepis wyświetla się w przepisach wegetariańskich. Który z serów grana padano w Państwa ofercie jest wegetariański?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    976 dni temu
    Naszych przepisów nie opieramy wyłącznie na produktach pochodzących z oferty Lidla: ich wykorzystanie to kwestia wyboru odbiorcy przepisu. By przepis był wegetariański, należy oczywiście wykorzystać ser grana padano na podpuszczce roślinnej.
  • Gość Gość
    827 dni temu
    wegetariański jest każdy ser, wegański już nie :P

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!