Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko
- folię spożywczą
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- wałek do ciasta
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- groch lub ceramiczne kulki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.
Krok 2: PIECZEMY SPÓD TARTY
Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem formę, dobrze doklejając brzegi. Widelcem nakłuwamy jego środek.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię i obciążenie. Pieczemy kolejnych 7 minut w tej samej temperaturze.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną z odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Na podpieczony spód ciasta wykładamy podsmażone warzywa z kurkami.
Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
Krok 4: PODAJEMY TARTĘ
Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta ze szparagami i cebulą
- Tarta z kurkami
- Flamiche z porami i serem
- Whoopies
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tarta z Linzu
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Tarta flambee
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Pizza bianca z kurkami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Spaghetti napoli – przepis
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Kluski leniwe z tofu
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto z profiterolkami
- Sernik z malinami
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
959 dni temu
Szanowni Państwo, ten przepis wyświetla się w przepisach wegetariańskich. Który z serów grana padano w Państwa ofercie jest wegetariański?
odpowiedz
958 dni temu
Naszych przepisów nie opieramy wyłącznie na produktach pochodzących z oferty Lidla: ich wykorzystanie to kwestia wyboru odbiorcy przepisu. By przepis był wegetariański, należy oczywiście wykorzystać ser grana padano na podpuszczce roślinnej.
809 dni temu
wegetariański jest każdy ser, wegański już nie :P