Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sitko
  • folię spożywczą
  • formę do tarty o średnicy 26 cm
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • groch lub ceramiczne kulki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ

Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.

Krok 2: PIECZEMY SPÓD TARTY

Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy ciastem formę, dobrze doklejając brzegi. Widelcem nakłuwamy jego środek.

Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię i obciążenie. Pieczemy kolejnych 7 minut w tej samej temperaturze.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.

W misce ubijamy jajka ze śmietaną z odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Na podpieczony spód ciasta wykładamy podsmażone warzywa z kurkami.

Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.

Krok 4: PODAJEMY TARTĘ

Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram