Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę piekarnikową
- patelnię grillową
- groch lub fasolę do obciążenia ciasta
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smarujemy ciasto mieszaniną jajka i mleka
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Rozkładamy kolejny arkusz papieru do pieczenia na cieście, delikatnie obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Krok 2: Grillujemy cukinię
Cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.
Krok 3: Dekorujemy tartę pomidorkami koktajlowymi
Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego. Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Pierniki
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (7)
595 dni temu
Po co 500 ml mleka?
Odpowiedz
594 dni temu
Dziękujemy za uważne czytanie przepisu, na listę składników wkradł się błąd. Mleko jest potrzebne tylko do wymieszania z jajkiem przed posmarowaniem ciasta, także wystarczy 1 łyżka.
621 dni temu
Ciasto szybkie i bardzo dobre, ja cukinię doprawiałam wędzoną papryką. A tego ciasta nie trzeba smarować wyjdzie tak samo.
Odpowiedz
671 dni temu
Ile gramów cukinii?
Odpowiedz
671 dni temu
Do wykonania tarty potrzeba ok. 350-400 gramów cukinii.
3032 dni temu
ilepieczemy?
Odpowiedz
3032 dni temu
Ciasto pieczemy 20 minut - tak jak napisane jest w kroku pierwszym. Nadzienia natomiast nie zapiekamy :)