Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę piekarnikową
  • patelnię grillową
  • groch lub fasolę do obciążenia ciasta
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Smarujemy ciasto mieszaniną jajka i mleka 

Smarujemy ciasto mieszaniną jajka i mleka 

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Rozkładamy kolejny arkusz papieru do pieczenia na cieście, delikatnie obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.

 

 

Krok 2: Grillujemy cukinię

Grillujemy cukinię

Cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.

 

 

 

Krok 3: Dekorujemy tartę pomidorkami koktajlowymi

Dekorujemy tartę pomidorkami koktajlowymi

Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego. Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    ilepieczemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Ciasto pieczemy 20 minut - tak jak napisane jest w kroku pierwszym. Nadzienia natomiast nie zapiekamy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram