Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę piekarnikową
- patelnię grillową
- groch lub fasolę do obciążenia ciasta
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smarujemy ciasto mieszaniną jajka i mleka
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Rozkładamy kolejny arkusz papieru do pieczenia na cieście, delikatnie obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Krok 2: Grillujemy cukinię
Cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.
Krok 3: Dekorujemy tartę pomidorkami koktajlowymi
Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego. Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Bananowe pancakes
- Sałatkowe wrapy
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Croque monsieur z serem gouda
- Chlebek pizzowy
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Spaghetti bolognese
- Trufle z batatów
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Jajecznica na 3 sposoby
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
- Suflety z serem munster
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Miniomlety pomidorowe
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Ciasteczka żurawinowe
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Wielkanocna brioszka
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
207 dni temu
Po co 500 ml mleka?
odpowiedz
206 dni temu
Dziękujemy za uważne czytanie przepisu, na listę składników wkradł się błąd. Mleko jest potrzebne tylko do wymieszania z jajkiem przed posmarowaniem ciasta, także wystarczy 1 łyżka.
233 dni temu
Ciasto szybkie i bardzo dobre, ja cukinię doprawiałam wędzoną papryką. A tego ciasta nie trzeba smarować wyjdzie tak samo.
odpowiedz
283 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
282 dni temu
Do wykonania tarty potrzeba ok. 350-400 gramów cukinii.
2644 dni temu
ilepieczemy?
odpowiedz
2644 dni temu
Ciasto pieczemy 20 minut - tak jak napisane jest w kroku pierwszym. Nadzienia natomiast nie zapiekamy :)