zobacz film Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 4 foremki o średnicy 11 cm

Crème brûlée

Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy. Żółtka mieszamy z pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).

Masę przelewamy przez sitko i wlewamy do foremek. Foremki układamy na blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C. Studzimy i chłodzimy w lodówce 3 godziny.

Konfitura pomarańczowa

Ścieramy skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie. Dodajemy cukier, smażymy do uzyskania konsystencji konfitury. Studzimy. Schłodzony krem posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier). Na wierzch nakładamy niewielką ilość konfitury z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    592 dni temu
    Kolejny wypróbowany przepis. Konsystencja idealna, wspaniały głęboki smak czekolady. Mimo swojej prostoty jeden z lepszych deserków jakie robiliśmy :) Polecamy

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    721 dni temu
    Krem wyszedł płynny (nie ściął się jak należy). Więcej stopni, dłuższy czas pieczenia czy może brak termoobiegu (w przepisie nie jest to sprecyzowane)?

    odpowiedz

  • Kasia i Krystian Kasia i Krystian
    592 dni temu
    My robiliśmy wszytko zgodnie z przepisem i wyszło super, konsystencja idealna :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram