Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 foremki o średnicy 11 cm
Crème brûlée
Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy. Żółtka mieszamy z pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).
Masę przelewamy przez sitko i wlewamy do foremek. Foremki układamy na blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C. Studzimy i chłodzimy w lodówce 3 godziny.
Konfitura pomarańczowa
Ścieramy skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie. Dodajemy cukier, smażymy do uzyskania konsystencji konfitury. Studzimy. Schłodzony krem posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier). Na wierzch nakładamy niewielką ilość konfitury z pomarańczy. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Mazurek czekoladowy
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- Rolada makowa
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Zielona szakszuka
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Świąteczny talerz obfitości
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Marchewka w pomarańczowej glazurze
- Spaghetti z wołowym ragu
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Pizza capriciosa
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1847 dni temu
Czy można przygotować deser dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania?
odpowiedz
1847 dni temu
Możesz przygotować wcześniej, jednak cukrową warstwę zrób bezpośrednio przed podaniem :)
3021 dni temu
Kolejny wypróbowany przepis. Konsystencja idealna, wspaniały głęboki smak czekolady. Mimo swojej prostoty jeden z lepszych deserków jakie robiliśmy :) Polecamy
odpowiedz
3150 dni temu
Krem wyszedł płynny (nie ściął się jak należy). Więcej stopni, dłuższy czas pieczenia czy może brak termoobiegu (w przepisie nie jest to sprecyzowane)?
odpowiedz
3021 dni temu
My robiliśmy wszytko zgodnie z przepisem i wyszło super, konsystencja idealna :)