Halloweenowe parówki w cieście francuskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy parówki w cieście

Ciasto francuskie kroimy na 10 pasków (o szerokości ok. 3 cm). Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę owijamy jednym paskiem ciasta tak, aby ciasto lekko na siebie nachodziło, zostawiając na jednym końcu widoczny kawałek parówki. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż będzie chrupiące.

Krok 2: Przygotowujemy dip

2 łyżki musztardy łączymy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy tak dużo kurkumy, aby dip nabrał intensywnego, żółtego koloru.

Krok 3: Dekorujemy parówki w cieście

Parówki w cieście lekko studzimy. Wykałaczką lub trzonkiem łyżki robimy na parówkach małe kleksy musztardy jako oczy i podajemy z dipem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Czy wiesz, jaka jest bezsprzecznie najlepsza potrawa na halloweenową imprezę? Oczywiście, że halloweenowe parówki w cieście francuskim. To danie pomysłowe, niecodzienne, i co bardzo ważne – łatwe oraz szybkie do przyrządzenia. Gwarantujemy, że trzymając się naszych podpowiedzi, stworzysz przysmaki idealne na najbardziej złowieszczą noc w roku! I co najlepsze – także na wiele innych specjalnych (i tych całkiem zwyczajnych) okazji!

Parówki w cieście francuskim – szybka przekąska na najstraszniejszą imprezę!

Bez względu na to, czy z okazji Halloween zamierzasz wyprawić bal przebierańców z prawdziwego zdarzenia, zaprosić znajomych na wieczór horrorów, czy po prostu spotkać się na imprezie – będziesz potrzebować poczęstunku. Czegoś uniwersalnego, co przygotujesz szybko i szybko odgrzejesz. Przysmaku, po który można sięgnąć ręką i zjeść go ze smakiem, nie przerywając oglądania strasznego filmu. I właśnie czymś takim są nasze parówki w cieście francuskim! Wystarczy ci 40 minut, skompletowana lista składników i piekarnik, aby przygotować pożywne i smaczne przekąski dla aż 10 osób. Śmiało możesz więc zaprosić większą ekipę gości! Nie obawiaj się – dzięki przepisowi na parówki w cieście francuskim nikt nie będzie chodził po Twoim domu głodny.

Pisaliśmy, że nasze parówki w cieście francuskim są daniem pożywnym. Nie zmieniamy zeznań. Z podanej ilości składników przygotujesz jedzenie liczące około 2400 kcal. Jedna parówka w cieście francuskim to z kolei kalorii około 240. No dobrze – gotowa lub gotowy do przyrządzania wyśmienitych parówek w cieście francuskim? W takim razie szykuj blachę i rozgrzej piekarnik!

Preferujesz kuchnię wege? Zatrzymaj się, zanim zamkniesz te przepis! Otóż mięsny oryginał bez obaw możesz zastąpić wegańską alternatywą. Na rynku znajdziesz przecież szereg kiełbasek stworzonych z myślą o entuzjastach kuchni bezmięsnej. Kiełbaski sojowe oraz kiełbaski z boczniaka czy pszenicy to sprawdzone wybory! Jeśli zapraszasz do siebie większą paczkę, możesz urozmaicić menu przekąsek, oferując odmianę w postaci wegańskich parówek w cieście dla tych, którzy z różnych przyczyn nie jadają mięsnych przysmaków.

Ciasto francuskie z parówką – jak zrobić?     

Pierwszy etap naszego przepisu na parówki w cieście wymaga od Ciebie pewnej biegłości we władaniu nożem. Zgodnie ze wskazówkami musisz bowiem każdą z parówek przeciąć na pół (wszerz). Gotowe? Świetnie. Teraz pora na ciasto. Rozwinięte ciasto francuskie do parówek podziel na 10 równych pasków o szerokości około 3 cm. Co teraz? Oczywiście musisz te dwa nieodzowne składniki sprytnie ze sobą połączyć!

Jak zawijać parówki w cieście francuskim?    

Masz już zatem wszystko, czego Ci potrzeba do realizacji naszego przepisu. Nasuwa się pytanie – parówki w cieście francuskim – jak zawijać kiełbaski? Otóż nic prostszego. Każdą z części parówki owiń przygotowanym paskiem ciasta, pamiętając o tym, by ciasto na siebie nachodziło. Koniecznie miej też na uwadze to, że jeden z końców parówki musi wystawać powyżej ciasta. Każdą z parówek z ciastem francuskim umieść na papierze na blasze, zachowując odstępy. Chwilka – w jaki sposób możesz upewnić się, że ciasto nie rozklei się zaraz po włożeniu do piekarnika? Po prostu posmaruj każdą z porcji potrawy odrobiną wody, tak, jak radzimy w przepisie. Zrób to oczywiście pędzelkiem kuchennym. Jak piec parówki w cieście francuskim? Nie tak długo – 20-25 minut w 200°C.

Uwaga – wychodzimy nieco poza ramy przepisu. Musisz jednak wiedzieć, że ciasto francuskie z parówkami możesz też posmarować innymi składnikami, licząc na bardzo ciekawe efekty kulinarne. Jeśli pokryjesz je cienką warstwą roztrzepanego w całości jajka, ciasto w piekarniku pięknie się zarumieni. Samo żółtko nada ciastu nieco ciemniejszą barwę i wzmocni jego smak, białko natomiast pokryje ciasto półprzezroczystą warstwą. Z podpowiedzi tej możesz skorzystać nie tylko wtedy, gdy zastanawiasz się, jak zrobić parówki w cieście francuskim, ale zawsze wtedy, gdy przygotowujesz jakąś potrawę z ciastem francuskim w roli głównej!

Prosty przepis na parówki w cieście

Co dalej w związku z naszym przepisem na parówki w cieście na Halloween? Otóż teraz musisz zająć się dipem. W tym celu wymieszaj musztardę z majonezem i śmietaną (dokładnie zapisaliśmy proporcje). Nie zapominaj o tym, że w naszym przepisie na parówki w cieście znajdują się też różne przyprawy – curry, sól i pieprz. O wyjątkowy, żółty kolor dipu dba kurkuma. Teraz pozostało Ci już tylko nadać parówkom niepokojący, halloweenowy wygląd – narysować im oczy, które z nienawiścią będą na Ciebie spozierać z talerza.

Parówki w cieście z naszego przepisu podawaj oczywiście z dipem. Swoją drogą, czy wiesz, że przygotowując sos do tej potrawy, możesz zdecydować się na wiele różnych rozwiązań? Alternatywę dla polecanego dipu może zatem stanowić np. połączenie ketchupu, sosu śliwkowego i chrzanu. Albo sos serowy. A jeśli nie lubisz kombinować, postaw po prostu na sam ketchup lub musztardę!

Po sprawdzeniu tego przepisu na ciasto francuskie z parówkami poznaj też inne pokrewne propozycje Kuchni Lidla. Przede wszystkim sprawdź przepis na kabanosy w cieście z sosem musztardowo-jogurtowym, niezawodne przekąski na każdą okazję, kabanosy w cieście francuskim wg przepisu Karola Okrasy oraz sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego. Oczywiście w naszym katalogu znajdują się również propozycje stworzone z myślą o Halloween. Należą do nich m.in. szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren na bazie kaszy jaglanej, białej czekolady i masy cukrowej, przerażające swoim wyglądem faszerowane papryki na Halloween, halloweenowe jajka z dipem z awokado czy okropne paluchy wiedźmy, a więc wyborne przekąski z marcepanem i migdałami. Na szczególną uwagę zasługują liczne przepisy na wymyślne ciasta. Znajdziesz wśród nich m.in. przepis na korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice, który, pozwoli Ci nasycić się ulotnymi smakami jesieni, przepis na kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado czy muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią. Coś dla siebie znajdzie też każda miłośniczka i miłośnik tortów i torcików. Zerknij na przykład na przepis na halloweenowe ciasto z niespodzianką (uwaga – to niespodzianka krwawa!), torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym (z nieszablonowymi bezowymi dekoracjami w kształcie duszków) czy w końcu na przepis na oryginalny tort marchewkowo-dyniowy, na widok którego wszystkim włosy staną dębą!

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na halloweenowe parówki w cieście francuskim i zadbaj o to, by Halloween w tym roku było nie tylko straszne, ale i przepyszne. A potem wypróbuj wiele innych naszych przepisów przygotowanych z myślą o tej okazji. Inspiracji Ci nie zabraknie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!