Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy parówki w cieście
Ciasto francuskie kroimy na 10 pasków (o szerokości ok. 3 cm). Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę owijamy jednym paskiem ciasta tak, aby ciasto lekko na siebie nachodziło, zostawiając na jednym końcu widoczny kawałek parówki. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy odrobiną wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż będzie chrupiące.
Krok 2: Przygotowujemy dip
2 łyżki musztardy łączymy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy tak dużo kurkumy, aby dip nabrał intensywnego, żółtego koloru.
Krok 3: Dekorujemy parówki w cieście
Parówki w cieście lekko studzimy. Wykałaczką lub trzonkiem łyżki robimy na parówkach małe kleksy musztardy jako oczy i podajemy z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!
Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!
Czy wiesz, jaka jest bezsprzecznie najlepsza potrawa na halloweenową imprezę? Oczywiście, że halloweenowe parówki w cieście francuskim. To danie pomysłowe, niecodzienne, i co bardzo ważne – łatwe oraz szybkie do przyrządzenia. Gwarantujemy, że trzymając się naszych podpowiedzi, stworzysz przysmaki idealne na najbardziej złowieszczą noc w roku! I co najlepsze – także na wiele innych specjalnych (i tych całkiem zwyczajnych) okazji!
Parówki w cieście francuskim – szybka przekąska na najstraszniejszą imprezę!
Bez względu na to, czy z okazji Halloween zamierzasz wyprawić bal przebierańców z prawdziwego zdarzenia, zaprosić znajomych na wieczór horrorów, czy po prostu spotkać się na imprezie – będziesz potrzebować poczęstunku. Czegoś uniwersalnego, co przygotujesz szybko i szybko odgrzejesz. Przysmaku, po który można sięgnąć ręką i zjeść go ze smakiem, nie przerywając oglądania strasznego filmu. I właśnie czymś takim są nasze parówki w cieście francuskim! Wystarczy ci 40 minut, skompletowana lista składników i piekarnik, aby przygotować pożywne i smaczne przekąski dla aż 10 osób. Śmiało możesz więc zaprosić większą ekipę gości! Nie obawiaj się – dzięki przepisowi na parówki w cieście francuskim nikt nie będzie chodził po Twoim domu głodny.
Pisaliśmy, że nasze parówki w cieście francuskim są daniem pożywnym. Nie zmieniamy zeznań. Z podanej ilości składników przygotujesz jedzenie liczące około 2400 kcal. Jedna parówka w cieście francuskim to z kolei kalorii około 240. No dobrze – gotowa lub gotowy do przyrządzania wyśmienitych parówek w cieście francuskim? W takim razie szykuj blachę i rozgrzej piekarnik!
Preferujesz kuchnię wege? Zatrzymaj się, zanim zamkniesz te przepis! Otóż mięsny oryginał bez obaw możesz zastąpić wegańską alternatywą. Na rynku znajdziesz przecież szereg kiełbasek stworzonych z myślą o entuzjastach kuchni bezmięsnej. Kiełbaski sojowe oraz kiełbaski z boczniaka czy pszenicy to sprawdzone wybory! Jeśli zapraszasz do siebie większą paczkę, możesz urozmaicić menu przekąsek, oferując odmianę w postaci wegańskich parówek w cieście dla tych, którzy z różnych przyczyn nie jadają mięsnych przysmaków.
Ciasto francuskie z parówką – jak zrobić?
Pierwszy etap naszego przepisu na parówki w cieście wymaga od Ciebie pewnej biegłości we władaniu nożem. Zgodnie ze wskazówkami musisz bowiem każdą z parówek przeciąć na pół (wszerz). Gotowe? Świetnie. Teraz pora na ciasto. Rozwinięte ciasto francuskie do parówek podziel na 10 równych pasków o szerokości około 3 cm. Co teraz? Oczywiście musisz te dwa nieodzowne składniki sprytnie ze sobą połączyć!
Jak zawijać parówki w cieście francuskim?
Masz już zatem wszystko, czego Ci potrzeba do realizacji naszego przepisu. Nasuwa się pytanie – parówki w cieście francuskim – jak zawijać kiełbaski? Otóż nic prostszego. Każdą z części parówki owiń przygotowanym paskiem ciasta, pamiętając o tym, by ciasto na siebie nachodziło. Koniecznie miej też na uwadze to, że jeden z końców parówki musi wystawać powyżej ciasta. Każdą z parówek z ciastem francuskim umieść na papierze na blasze, zachowując odstępy. Chwilka – w jaki sposób możesz upewnić się, że ciasto nie rozklei się zaraz po włożeniu do piekarnika? Po prostu posmaruj każdą z porcji potrawy odrobiną wody, tak, jak radzimy w przepisie. Zrób to oczywiście pędzelkiem kuchennym. Jak piec parówki w cieście francuskim? Nie tak długo – 20-25 minut w 200°C.
Uwaga – wychodzimy nieco poza ramy przepisu. Musisz jednak wiedzieć, że ciasto francuskie z parówkami możesz też posmarować innymi składnikami, licząc na bardzo ciekawe efekty kulinarne. Jeśli pokryjesz je cienką warstwą roztrzepanego w całości jajka, ciasto w piekarniku pięknie się zarumieni. Samo żółtko nada ciastu nieco ciemniejszą barwę i wzmocni jego smak, białko natomiast pokryje ciasto półprzezroczystą warstwą. Z podpowiedzi tej możesz skorzystać nie tylko wtedy, gdy zastanawiasz się, jak zrobić parówki w cieście francuskim, ale zawsze wtedy, gdy przygotowujesz jakąś potrawę z ciastem francuskim w roli głównej!
Prosty przepis na parówki w cieście
Co dalej w związku z naszym przepisem na parówki w cieście na Halloween? Otóż teraz musisz zająć się dipem. W tym celu wymieszaj musztardę z majonezem i śmietaną (dokładnie zapisaliśmy proporcje). Nie zapominaj o tym, że w naszym przepisie na parówki w cieście znajdują się też różne przyprawy – curry, sól i pieprz. O wyjątkowy, żółty kolor dipu dba kurkuma. Teraz pozostało Ci już tylko nadać parówkom niepokojący, halloweenowy wygląd – narysować im oczy, które z nienawiścią będą na Ciebie spozierać z talerza.
Parówki w cieście z naszego przepisu podawaj oczywiście z dipem. Swoją drogą, czy wiesz, że przygotowując sos do tej potrawy, możesz zdecydować się na wiele różnych rozwiązań? Alternatywę dla polecanego dipu może zatem stanowić np. połączenie ketchupu, sosu śliwkowego i chrzanu. Albo sos serowy. A jeśli nie lubisz kombinować, postaw po prostu na sam ketchup lub musztardę!
Po sprawdzeniu tego przepisu na ciasto francuskie z parówkami poznaj też inne pokrewne propozycje Kuchni Lidla. Przede wszystkim sprawdź przepis na kabanosy w cieście z sosem musztardowo-jogurtowym, niezawodne przekąski na każdą okazję, kabanosy w cieście francuskim wg przepisu Karola Okrasy oraz sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego. Oczywiście w naszym katalogu znajdują się również propozycje stworzone z myślą o Halloween. Należą do nich m.in. szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren na bazie kaszy jaglanej, białej czekolady i masy cukrowej, przerażające swoim wyglądem faszerowane papryki na Halloween, halloweenowe jajka z dipem z awokado czy okropne paluchy wiedźmy, a więc wyborne przekąski z marcepanem i migdałami. Na szczególną uwagę zasługują liczne przepisy na wymyślne ciasta. Znajdziesz wśród nich m.in. przepis na korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice, który, pozwoli Ci nasycić się ulotnymi smakami jesieni, przepis na kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado czy muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią. Coś dla siebie znajdzie też każda miłośniczka i miłośnik tortów i torcików. Zerknij na przykład na przepis na halloweenowe ciasto z niespodzianką (uwaga – to niespodzianka krwawa!), torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym (z nieszablonowymi bezowymi dekoracjami w kształcie duszków) czy w końcu na przepis na oryginalny tort marchewkowo-dyniowy, na widok którego wszystkim włosy staną dębą!
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na halloweenowe parówki w cieście francuskim i zadbaj o to, by Halloween w tym roku było nie tylko straszne, ale i przepyszne. A potem wypróbuj wiele innych naszych przepisów przygotowanych z myślą o tej okazji. Inspiracji Ci nie zabraknie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Grzybki
- Szarlotka z winogronem
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Faszerowana kalarepa
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kajmak na trzy sposoby
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Sałatkowe wrapy
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Raita z ogórków i bakłażana
- Oliwa bazyliowa
- Tort Bellini
- Gulasz z kaczych żołądków
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Szakszuka
- Mrożony jogurt z owocami
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Śląska szpajza cytrynowa
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Wegański obiad z jednego naczynia
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Wytrawna tarta Tatin
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)