zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • wysoką formę o średnicy 18 cm
  • papierowy kornet
  • rękaw cukierniczy z szeroką końcówką
  • termometr kuchenny lub wygięty drucik
  • blender
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: Przygotowujemy masę brownie

Jajka łączymy w misce z cukrem i mieszamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

Masło łączymy w garnku z pokruszoną czekoladą deserową i rozpuszczamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy, którą następnie przelewamy do jajek z cukrem.

Dodajemy czekoladę mleczną, drobno pokruszoną za pomocą blendera. Mieszamy.

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe brownie odstawiamy do ostygnięcia (nie wyjmujemy z formy).

Krok 2: Przygotowujemy mus jabłkowo-marchwiowy

Marchewkę łączymy w rondelku z sokiem pomarańczowym i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Dodajemy jabłka i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i miód, a całość blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: Przygotowujemy polewę czekoladową

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy.

Krok 4: Tworzymy warstwy torcika

Wystudzone brownie zalewamy chłodnym musem jabłkowo-marchwiowym i wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się musu.

Gdy mus będzie stabilny, wyjmujemy torcik z formy i oblewamy go polewą – tak, by nieregularnie spływała po bokach. Niewielką część polewy przelewamy do papierowego kornetu.

Krok 5: Przygotowujemy dekoracje z bezy włoskiej

Cukier łączymy z wodą w rondelku i zagotowujemy do temperatury 114-118°C – sprawdzamy ją za pomocą próby pióra lub przy użyciu termometru. Gdy będzie prawidłowa, stopniowo przelewamy gorący syrop do białek ubijanych w naczyniu robota. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ubijamy do wystygnięcia masy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Szprycujemy bezę na wierzch torcika tak, by uzyskać kształt duszka. Oczy i buzie duszków dodajemy, szprycując czekoladową polewę za pomocą papierowego kornetu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    11 dni temu
    Hey!! Moge prosić o info jaki rozmiar formy do tego ciaacha???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    10 dni temu
    Paweł korzystał z wysokiej formy o średnicy 18 cm :) Tę informację podaliśmy w sekcji "Przygotuj".
  • Gość Gość
    8 dni temu
    Przeczytaj punkt "Przygotuj"!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram