zobacz film Próba pióra - co to takiego?

Mówi Wam coś określenie „próba pióra”? Nie, nie, nie… nie ma to nic wspólnego z drobiarstwem, ornitologią ani przyrządami do pisania. Termin „próba pióra” używany jest w cukiernictwie przy gotowaniu cukru.

Polega ona na zanurzeniu małego drucika z „oczkiem”, w które następnie dmucha się, jak przy robieniu baniek mydlanych. Ten test pomaga w określeniu, czy temperatura syropu cukrowego jest już odpowiednia, by następnie dodać go do bezy przy robieniu na przykład tarty cytrynowej.

Aby dokładnie zrozumieć, na czym ten test polega, posłuchajcie Pawła, który opowie, w jaki sposób przeprowadzić ową „próbę pióra”. Dzięki temu Wasze bezy już zawsze będą idealne!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram