Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.
Ciasto kruche
Robimy kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto.
Ważne!
Ciasta nie zagniatać zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).
Krem cytrynowy
Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą. Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty. (Bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).
Z 2 białek, które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino gotujemy z cukrem około 3 minut po zagotowaniu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.
Tak ubitą masę z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
2790 dni temu
Czy wykonując syrop z winem do bezy można zrobić próbę pióra? Czy w wypadku syropu z wykorzystaniem wina również się uda? Pozdrawiam
odpowiedz
3532 dni temu
Za pierwszym razem wszystko smacznie, jednak słabo z estetyką- po wyjęciu z piekarnika beza szybko zaczęła się kurczyć :( dzisiaj robię drugie podejście. Deser pyszny, nie wiem tylko, jak "dopracować" bezę
odpowiedz
3539 dni temu
Znakomita, przepyszna i wogóle fantastyczna!! U mnie wszystkim smakowała i zniknęła po 20 minutach od upieczenia :) polecam
odpowiedz
3566 dni temu
Makowiec, oczywiście. Tak jak napisaliśmy: Przygotuj foremkę do tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm :)
odpowiedz
3566 dni temu
Panie Pawle, czy przepis można zrealizować na dużej, klasycznej formie do tarty?
odpowiedz
3567 dni temu
Zrobiłem tartę zgodnie z przepisem- nie może się nie udać! Jeżeli kogoś tarta ma złą konsystencję to proponuję użyć na każdym etapie o jedno jajko więcej ( ja tak zrobiłem) i wszystko wyjdzie ok. Co do moich opinii: ciasto wygląda świetnie (o dziwo beza włoska po całej nocy w temp. pokojowej się skurczyła), a smakuje jeszcze lepiej. Nie jest zbyt kwaśna. Pomimo, iż masa cytrynowa delikatnie mi się zważyła, po upieczeniu tego nie czuć. Mam radę, gdy już podgrzewacie krem i wydaje Wam się, że jest za rzadki to już jest idealny. Nie przegrzewajcie go! Jedyny minus przepisu, to brak informacji, czy masę wylewamy na zimny, czy też ciepły spód. Ja wylałem na letni i wszystko się udało. Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.
odpowiedz
3770 dni temu
Robiłam tę tartę pierwszy raz i ciasto się udało, super kruche. Niestety krem cytrynowy po ugotowaniu miał konsystencję źle odsączonego twarogu. Poza tym było go tak mało, że nie wiem, jak panu Pawłowi mogło wystarczyć kremu na 4 małe tarty, a ja robiłam ciasto w formie do tarty o średnicy 24cm, czyli zgodnie z przepisem. Szkoda, bo na zdjęciu krem wygląda naprawdę ładnie, trochę jak aksamitny budyń. Beza była nawet dobra. Tak na marginesie, to w przepisie na kruche ciasto jest pominięty cukier puder, a jest on w składnikach. Czy tylko ja się zastanawiam, czemu w przepisie są podane 3 małe foremki do tarty, a pan Paweł robi 4 małe tarty (widać to na głównym zdjęciu)? Jeśli ktoś zastanawia się, czy tę tartę zrobić, to polecam, bo była smaczna, ale krem może nie wyglądać tak jak na zdjęciu, więc proszę się nie zrażać.
odpowiedz
3994 dni temu
Nie robilam ciasta kruchego z przepisu, bo miałam kawałek swojego do wykorzystania, beze trochę za bardzo przypieklam, a masa wyszła mi grudkowata, czyli muszę spróbować zrobić te tarte jeszcze raz. Ale, pomimo mankamentów mojego wykonania, i tak cieszyła sie powodzeniem. Ma zrównoważony smak, choć dla mnie mogłaby być bardziej kwaskowa, cytrynowa.
odpowiedz
4041 dni temu
Niebo w gębie- doskonałe kruche ciasto z nutką cytrynową, idealny krem i słodka beza mmmm... :)
odpowiedz
4064 dni temu
Miałam problem z kruchym ciastem. Przy wałkowaniu mi się rozpadało, jednak efekt końcowy był powalający :) Bardzo smaczny przepis :)
odpowiedz
4071 dni temu
Uwielbiam takie przepisy! Proste i pyszne :)
odpowiedz
4076 dni temu
Przepis dość prosty. Tarta wszystkim bardzo smakowała. Jeszcze nie raz ją przygotuję!
odpowiedz
4152 dni temu
witam mam małe pytanie czy wino wytrawne mozna zastapić winem pól wytrawnym bądź słodkim?
odpowiedz
4173 dni temu
no no niektórzy mają po tym niestrawności i ich czyści
odpowiedz
4198 dni temu
Podpisuję się pod poprzednikiem, bardzo przydałby się film...
odpowiedz
4199 dni temu
Wielka szkoda, że do tego przepisu brak filmu...
odpowiedz
4212 dni temu
Dlaczego bez filmu?!
odpowiedz
4218 dni temu
Dodatek białego wina do tej Tatry świetny pomysł ja uwielbiam tartę cytrynową w każdym wydaniu a ta jest wyjątkowa .polecam
odpowiedz
4219 dni temu
... a ja jednak wolę wypieki wg moich własnych przepisów
odpowiedz
4220 dni temu
brzmi pysznie!
odpowiedz
4233 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, wszystko super, bez specjalnego starania, takie przepisy lubię :)
odpowiedz
4234 dni temu
Miłka nie zniechęcaj się :) Beza włoska tak ma, jak dodajesz ten syrop to trzeba powoli i ostrożnie bo brzegu miski. Ja dopiero za 5 razem zrobiłam taką, że jej nie wyrzuciłam XD
odpowiedz
4235 dni temu
A mnie chyba nie wyszła , ciasto ok, natomiast krem przypominał trochę twaróg i nie był aksamitny, z bezy została płaska klucha. Więc bez zachwytów.
odpowiedz
4235 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, pychotka :)
odpowiedz
4235 dni temu
będę piekła w piątek :)
odpowiedz
4236 dni temu
Wyglądają smakowicie,chętnie wypróbuję przepis na cytrynowe tarty pana Piotra:)
odpowiedz
4237 dni temu
A gdzie film?!
odpowiedz
zobacz wszystkie