
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- formę do tarty o średnicy ok. 25 cm
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Masło włóż do lodówki, aby w momencie użycia było mocno schłodzone. Wodę także mocno ochłódź, najlepiej przez dodanie do niej kostek lodu. Woda dodawana podczas wyrabiania ciasta powinna być lodowata. Przygotuj purée z dyni według przepisu na wegańskie cinnamon rollsy z dyni.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.
KROK 2: WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO
Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
WSKAZÓWKA! Podczas pieczenia ciasta warto co jakiś czas sprawdzić, jak wyglądają jego brzegi. Jeśli zaczną się rumienić, należy przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Pumpkin pie – historia tego wyjątkowego ciasta
Pumpkin pie, znane też jako tarta dyniowa, to tradycyjne amerykańskie ciasto przyrządzane z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Istnieją podejrzenia, że jego historia sięga nawet czasów rdzennych Amerykanów, którzy dobrze znali już dynie. I to zanim do Ameryki przybyli Europejczycy! Dynie były wszechstronnie wykorzystywane jako pożywienie – od nasion po miąższ. Ponadto korzeni amerykańskiego ciasta dyniowego można doszukiwać się w przepisach europejskich osadników z XVII wieku. Piekli oni dynie w całości – wypełnione mlekiem, miodem i przyprawami, co przypominało prymitywną wersję pumpkin pie. Kolejny element, który mógł wpłynąć na powstanie przepisu na amerykańskie ciasto dyniowe to angielskie tarty i puddingi. W XVIII wieku tarta z dyni zyskała popularność w koloniach Nowej Anglii. Dokładnie w 1796 roku po raz pierwszy pojawił się spisany przepis na pumpkin pie! Znalazł się on w książce kucharskiej "American Cookery" autorstwa Amelii Simmons.
Dziś tarta z dynią na słodko to ważny symbol Święta Dziękczynienia. Ty również możesz cieszyć się jej smakiem! Przygotujesz ją z prostych składników zgodnie z przepisem niezastąpionej Kingi Paruzel, wśród których ważną rolę odgrywają przyprawy korzenne, w tym cynamon, goździki oraz mielony imbir. Smak dyniowego wypełnienia fantastycznie wzbogaca skórka pomarańczowa. Z kolei za jedwabistą konsystencję masy odpowiada śmietana 36%. Wyróżnia ją gęsta konsystencja, dzięki której bywa częstym składnikiem ciast, tortów i serników. Kruchy spód dopełnia kompozycję i znakomicie pasuje do rozpływającej się w ustach masy.
Pumpkin pie – przepis na idealny deser
Jednym z kluczowych składników w przepisie na pumpkin pie jest oczywiście purée dyniowe z piekarnika. Pieczona dynia ma głębszy smak i mniej wody. Na co uważać podczas jej przygotowania? Weź pod uwagę, że im mniejsze kawałki dyni umieścisz w piekarniku, tym szybciej będą one gotowe. Postaraj się, jak najdokładniej zblendować dynię, aby uzyskać jednolitą masę. Użyj blendera ręcznego, kielichowego lub malaksera. Upewnij się, że w purée nie ma grudek. Uwaga – jeśli po zblendowaniu purée okaże się zbyt rzadkie, możesz je podgrzać na patelni, aby odparować nadmiar płynu. Nie musisz przyrządzać purée tego samego dnia co tarty. Możesz zrobić je wcześniej. Przechowuj je w lodówce przez maksymalnie 3-5 dni w szczelnym pojemniku.
Jaki gatunek dyni spisze się tutaj najlepiej? Ciasto z dyni piżmowej o gęstym i słodkim miąższu, lekko orzechowej hokkaido, słodkiej, kremowej dyni cukrowej lub aromatycznej muscat, będzie przepyszne. Unikaj za to wodnistych dyni zwyczajnych.
Nasza tarta dyniowa najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy dyni jest pod dostatkiem, a przyprawy, które trafiają do masy, przyjemnie rozgrzewają. Ale tak naprawdę możesz piec ją przez cały rok. Poza sezonem na dynię korzystaj z warzyw mrożonych, chyba że w Twojej lodówce znajdzie się zamrożone wcześniej purée dyniowe. Ponadto wzorem Amerykanów możesz przyrządzić je z okazji Halloween – wspaniale wpasowuje się w charakter tego święta, kiedy dynia jest jednym z motywów przewodnich. Na pewno okaże się ono hitem przyjęcia!
Pieczenie tarty dyniowej z przepisu Kingi Paruzel
Zwróć uwagę na zmianę temperatury w trakcie pieczenia ciasta. Umieść je w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C i piecz przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz przez ok. 40-45 minut. Co daje taki sposób pieczenia?
- Brzegi tarty pieką się szybciej niż jej środek, ponieważ mają mniejszą masę i są wystawione na bezpośrednie działanie ciepła. Dzięki obniżeniu temperatury w trakcie wypieku chronisz je przed przypaleniem.
- Wyższa początkowa temperatura pozwala szybko upiec spód i brzegi tarty, co zapobiega ich zapadaniu się. Późniejsze obniżenie temperatury umożliwia za to dokładny wypiek środka bez ryzyka przypalenia.
- Obniżenie temperatury sprzyja zachowaniu wilgotności wnętrza ciasta.
- Wysoka temperatura na samym początku sprawia, że nadzienie zaczyna gęstnieć od razu po umieszczeniu tarty w piekarniku.
- Obniżenie temperatury pomaga równomiernie dopiec całość, bez przesuszenia wierzchniej warstwy.
Na co uważać podczas przyrządzania kruchego ciasta?
Przede wszystkim masło powinno być dobrze schłodzone, ponieważ ciepłe uczyni ciasto zbyt tłustym i trudnym do wyrobienia. Ponadto do kruchego ciasta zwykle dodaje się tortową mąkę pszenną typu 450, która nadaje mu odpowiednią strukturę. Sugerujemy też wykorzystanie cukru pudru, który dobrze się łączy z pozostałymi składnikami. Nie zapomnij o przesianiu mąki i cukru! To ważny, często pomijany krok, który służy pozbyciu się grudek oraz właściwie napowietrza sypkie składniki.
W naszym przepisie na tartę dyniową znalazł się ocet jabłkowy w niewielkiej ilości. Nie należy go pomijać, nawet jeśli wydaje Ci się dość dziwnym dodatkiem do ciasta. Ocet obniża pH ciasta, co spowalnia rozwój glutenu w mące. Dzięki temu staje się ono bardziej kruche i delikatne, w żadnym wypadku nie gumowate. Co więcej, zaledwie niewielki dodatek octu ułatwi Ci wałkowanie ciasta.
Jak ozdobić tartę z dynią? Wyjątkowe pomysły na dekorację!
Propozycja Kingi Paruzel to wykorzystanie orzechów pekan oraz syropu klonowego. To prosty pomysł, który wnosi do kompozycji dodatkowe walory smakowe. Ale to oczywiście tylko jedna z opcji, z których możesz skorzystać! Jeśli pieczesz tartę na wspomniane już Halloween, masz ogromną dowolność co do wyboru dekoracji. Możesz puścić wodze fantazji! Ozdoby w kształcie nietoperzy, duchów lub pająków wykonanych z czekolady czy masy cukrowej prezentują się bardzo efektownie.
Ponadto masz spore pole do popisu w kwestii ozdób jesiennych. Użyj resztek ciasta kruchego, aby wyciąć liście, dynie lub inne kształty związane z tą porą roku, upiecz je osobno i ułóż na tarcie. Inny dobry wybór to dekoracje w kształcie małych liści z kremu maślanego lub marcepanu. Jeśli pieczesz tartę na specjalną okazję, rozważ użycie jadalnych kwiatów, takich jak nagietek czy stokrotka, aby uzyskać elegancki efekt. Lubisz klasycznie przyozdobione ciasta? Zatem chwyć po bitą śmietanę. Użyj rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj drobne rozetki na powierzchni tarty. Do śmietany warto dodać odrobinę cynamonu, wanilii lub wspomnianego syropu klonowego. Zresztą wcale nie musisz ograniczać się w wykorzystaniu tego ostatniego składnika – wspaniale pasuje on do ciasta z dynią. Wiele osób lubi również tartę dyniową z mascarpone na wierzchu. Przyłóż się do jego starannego rozprowadzenia za pomocą szpatułki lub i tutaj sięgnij po tylkę.
Osobom przede wszystkim ceniącym prostotę, polecamy minimalistyczną posypkę z cynamonu, gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw korzennych.
Nasza tarta dyniowa nie zajmie Ci wiele czasu. Do przyrządzenia potrzebujesz zaledwie 25 minut, oczywiście pod warunkiem, że masz już gotowe purée dyniowe. Warto więc spróbować, zwłaszcza kiedy za oknem pada deszcz i masz ochotę na coś słodkiego. A możesz nie masz pomysłu na wykorzystanie spoglądającej z kuchennej szafki dyni? Zatem nie czekaj i do dzieła!
Zobacz przepisy
na święta
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Wielkanocne koszyczki
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Wieniec morelowo-figowy
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Pascha czekoladowa
- Ragoût z jajek z warzywami
- Wielkanocna babka z pomelo
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wegański twarożek z ziołami
- Jarski żurek łemkowski
- Ciasto marchewkowe
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Babka z niespodzianką
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
432 dni temu
Ciasto średnie, mi nie smakowało ale innym tak.
odpowiedz
530 dni temu
czy napewno 240g mąki to wystarczająca ilosc? zrobilam z tylu i bylo za malo
odpowiedz
530 dni temu
Dokładnie tyle mąki Kinga zużyła do przygotowania tego przepisu. Jeśli ciasta było zbyt mało, może to kwestia rozmiaru formy do tarty?
878 dni temu
Masa za ciężka,ciasto je nie uniesie i robi się zakalec. Najpierw należy upiec samo ciasto
odpowiedz
547 dni temu
To kruche ciasto, nie musi zostać uniesione, generalnie kruche ciasto nie "rośnie"