Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- formę do tarty o średnicy ok. 25 cm
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Masło włóż do lodówki, aby w momencie użycia było mocno schłodzone. Wodę także mocno ochłódź, najlepiej przez dodanie do niej kostek lodu. Woda dodawana podczas wyrabiania ciasta powinna być lodowata. Przygotuj purée z dyni według przepisu na wegańskie cinnamon rollsy z dyni.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.
KROK 2: WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO
Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
WSKAZÓWKA! Podczas pieczenia ciasta warto co jakiś czas sprawdzić, jak wyglądają jego brzegi. Jeśli zaczną się rumienić, należy przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
324 dni temu
Ciasto średnie, mi nie smakowało ale innym tak.
odpowiedz
422 dni temu
czy napewno 240g mąki to wystarczająca ilosc? zrobilam z tylu i bylo za malo
odpowiedz
422 dni temu
Dokładnie tyle mąki Kinga zużyła do przygotowania tego przepisu. Jeśli ciasta było zbyt mało, może to kwestia rozmiaru formy do tarty?
770 dni temu
Masa za ciężka,ciasto je nie uniesie i robi się zakalec. Najpierw należy upiec samo ciasto
odpowiedz
439 dni temu
To kruche ciasto, nie musi zostać uniesione, generalnie kruche ciasto nie "rośnie"