zobacz film Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • formę do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • robot kuchenny
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Masło włóż do lodówki, aby w momencie użycia było mocno schłodzone. Wodę także mocno ochłódź, najlepiej przez dodanie do niej kostek lodu. Woda dodawana podczas wyrabiania ciasta powinna być lodowata. Przygotuj purée z dyni według przepisu na wegańskie cinnamon rollsy z dyni.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.

KROK 2: WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO

Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE

Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.

WSKAZÓWKA! Podczas pieczenia ciasta warto co jakiś czas sprawdzić, jak wyglądają jego brzegi. Jeśli zaczną się rumienić, należy przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu.

KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • jane jane
    324 dni temu
    Ciasto średnie, mi nie smakowało ale innym tak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    422 dni temu
    czy napewno 240g mąki to wystarczająca ilosc? zrobilam z tylu i bylo za malo

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    422 dni temu
    Dokładnie tyle mąki Kinga zużyła do przygotowania tego przepisu. Jeśli ciasta było zbyt mało, może to kwestia rozmiaru formy do tarty?
  • Magda Magda
    770 dni temu
    Masa za ciężka,ciasto je nie uniesie i robi się zakalec. Najpierw należy upiec samo ciasto

    odpowiedz

  • neetkaa neetkaa
    439 dni temu
    To kruche ciasto, nie musi zostać uniesione, generalnie kruche ciasto nie "rośnie"

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!