
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian z dynią do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z dynią i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Muffinki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!

Komentarze (16)
569 dni temu
Ciasto wychodzi za każdym razem! Jest lekkie i przepyszne. Polewa z białej czekolady i musu dyniowego wymiata! Ostatnio wykorzystaliśmy z dziećmi całą dynię - z musu ciasto, pestki łupaliśmy do dekorację na wierzch, a ze skórki lampion :-) cały dzień roboty ;-) Pozdrawiam autora przepisu!
odpowiedz
921 dni temu
Spróbuje upiec wasze ciasta .jak mi się udadzą to napiszę,czy mi smakowały.Pozdrawiam tego cukiernika co to wypieka.
odpowiedz
920 dni temu
Pozdrawiamy również! :)
1678 dni temu
Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)
odpowiedz
1626 dni temu
Ile stewii? :)
1678 dni temu
A jaka długość keksówki ? :)
odpowiedz
1677 dni temu
Około 25 cm x 12 cm.
1679 dni temu
Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?
odpowiedz
1677 dni temu
Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
1682 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
1681 dni temu
ok. 250-300 g :)
1682 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
1682 dni temu
Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)
odpowiedz
1682 dni temu
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
1684 dni temu
Jak długo pieczemy ciasto?
odpowiedz
1683 dni temu
Ok. 55-60 minut :)
zobacz wszystkie