Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. 180 g purée.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
613 dni temu
Przepyszne ciasto! Zostało mi trochę puree z dyni z obiadu, a że szkoda było wyrzucić, skusiłem się na przepis i nie żałuję! Rozeszło się w parę godzin.
odpowiedz
760 dni temu
Ciasto wychodzi tłuste i bez smaku. Serdecznie odradza ten przepis. Fujka. Wydawało mi się, że trudno zepsuć przepis na takie łatwe ciasto, a jednak tutaj się udał
odpowiedz
782 dni temu
Niestety już drugi raz piekłam to ciasto i znów nie wyszło a wszystko robiłam jak należy więc naprawdę co mogło pójść nie tak . już raczej nie skorzystam z tego przepisu
odpowiedz
760 dni temu
Że też wcześniej nie przeczytałam pani komentarza i nabrałam się kolejny raz na to beztalencie cukiernicze przez co tylko zmarnowałam takie drogie składniki. Ciasto wychodzi rzeczywiście paskudne.
68 dni temu
Robię to ciasto zawsze z tego przepisu od kilku lat. Wychodzi zawsze lekkie i puszyste. A polewa to bajka. Dziś zamieniłam nawet mąkę na mąki pełnoziarniste, owsiane i orkiszowe i wyszło tak samo. Zamiast keksówki użyłam kwadratowej blaszki. Też wyrosło.
1507 dni temu
Ciasto wychodzi za każdym razem! Jest lekkie i przepyszne. Polewa z białej czekolady i musu dyniowego wymiata! Ostatnio wykorzystaliśmy z dziećmi całą dynię - z musu ciasto, pestki łupaliśmy do dekorację na wierzch, a ze skórki lampion :-) cały dzień roboty ;-) Pozdrawiam autora przepisu!
odpowiedz
1859 dni temu
Spróbuje upiec wasze ciasta .jak mi się udadzą to napiszę,czy mi smakowały.Pozdrawiam tego cukiernika co to wypieka.
odpowiedz
1858 dni temu
Pozdrawiamy również! :)
2616 dni temu
Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)
odpowiedz
2564 dni temu
Ile stewii? :)
2616 dni temu
A jaka długość keksówki ? :)
odpowiedz
2615 dni temu
Około 25 cm x 12 cm.
2617 dni temu
Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?
odpowiedz
2615 dni temu
Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
2620 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2619 dni temu
ok. 250-300 g :)
2620 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2620 dni temu
Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)
odpowiedz
2620 dni temu
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
2622 dni temu
Jak długo pieczemy ciasto?
odpowiedz
2621 dni temu
Ok. 55-60 minut :)
zobacz wszystkie