![Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3757ee286c8b-e76a9f41f2df-KW41_Klasyczne-dyniowe-ciasto_210917_MS_17007_RGB_OK.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. 180 g purée.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
![Tort dyniowo-pomarańczowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dc82c9086524-df3c59328b-KW_44_tort_dyniowo_pomaranczowy_18828_S_354846_rgb_ok_1250x700.webp)
Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
![Babeczki dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/496226bdd84f-7fcdc91a8f62-BS_PL_KW43_Pawel_muffinki_dyniowe_1250x700.webp)
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
![Sernik dyniowy na korzennym spodzie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ff0ff39379f8-7ce08e86473e-KW46_sernik_1250x700.webp)
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
![Wegańskie cinnamon rollsy z dyni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8dff67118be3-f1b54b3a63bb-BS_KW37_Kinga_Paruzel-_Cinnamon_Rolls_z_dyni_24061_04092017_LU17075_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Rolada pomarańczowa
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kruche miodowe ciasteczka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Raita z ogórków i bakłażana
- Muffiny z wiśniami
- Rosół azjatycki
- Wegańskie gofry dyniowe
- Bulion rybny
- Kimchi
- Szare kluski
- Buraczki z chili
- Wytrawna tarta Tatin
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Kanapka viva camembert
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Ciasto z marcepanem
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Owsianka z musem jabłkowym
Komentarze (20)
473 dni temu
Przepyszne ciasto! Zostało mi trochę puree z dyni z obiadu, a że szkoda było wyrzucić, skusiłem się na przepis i nie żałuję! Rozeszło się w parę godzin.
odpowiedz
620 dni temu
Ciasto wychodzi tłuste i bez smaku. Serdecznie odradza ten przepis. Fujka. Wydawało mi się, że trudno zepsuć przepis na takie łatwe ciasto, a jednak tutaj się udał
odpowiedz
642 dni temu
Niestety już drugi raz piekłam to ciasto i znów nie wyszło a wszystko robiłam jak należy więc naprawdę co mogło pójść nie tak . już raczej nie skorzystam z tego przepisu
odpowiedz
620 dni temu
Że też wcześniej nie przeczytałam pani komentarza i nabrałam się kolejny raz na to beztalencie cukiernicze przez co tylko zmarnowałam takie drogie składniki. Ciasto wychodzi rzeczywiście paskudne.
1367 dni temu
Ciasto wychodzi za każdym razem! Jest lekkie i przepyszne. Polewa z białej czekolady i musu dyniowego wymiata! Ostatnio wykorzystaliśmy z dziećmi całą dynię - z musu ciasto, pestki łupaliśmy do dekorację na wierzch, a ze skórki lampion :-) cały dzień roboty ;-) Pozdrawiam autora przepisu!
odpowiedz
1719 dni temu
Spróbuje upiec wasze ciasta .jak mi się udadzą to napiszę,czy mi smakowały.Pozdrawiam tego cukiernika co to wypieka.
odpowiedz
1718 dni temu
Pozdrawiamy również! :)
2476 dni temu
Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)
odpowiedz
2424 dni temu
Ile stewii? :)
2476 dni temu
A jaka długość keksówki ? :)
odpowiedz
2475 dni temu
Około 25 cm x 12 cm.
2477 dni temu
Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?
odpowiedz
2475 dni temu
Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
2480 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2479 dni temu
ok. 250-300 g :)
2480 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2480 dni temu
Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)
odpowiedz
2480 dni temu
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
2482 dni temu
Jak długo pieczemy ciasto?
odpowiedz
2481 dni temu
Ok. 55-60 minut :)
zobacz wszystkie