Ciasto dyniowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Przygotuj wcześniej:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. 180 g purée.

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.

Krok 3: Polewamy ciasto polewą

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Ventas Ventas
    551 dni temu
    Przepyszne ciasto! Zostało mi trochę puree z dyni z obiadu, a że szkoda było wyrzucić, skusiłem się na przepis i nie żałuję! Rozeszło się w parę godzin.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    698 dni temu
    Ciasto wychodzi tłuste i bez smaku. Serdecznie odradza ten przepis. Fujka. Wydawało mi się, że trudno zepsuć przepis na takie łatwe ciasto, a jednak tutaj się udał

    odpowiedz

  • Gość Gość
    720 dni temu
    Niestety już drugi raz piekłam to ciasto i znów nie wyszło a wszystko robiłam jak należy więc naprawdę co mogło pójść nie tak . już raczej nie skorzystam z tego przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    698 dni temu
    Że też wcześniej nie przeczytałam pani komentarza i nabrałam się kolejny raz na to beztalencie cukiernicze przez co tylko zmarnowałam takie drogie składniki. Ciasto wychodzi rzeczywiście paskudne.
  • Gość Gość
    6 dni temu
    Robię to ciasto zawsze z tego przepisu od kilku lat. Wychodzi zawsze lekkie i puszyste. A polewa to bajka. Dziś zamieniłam nawet mąkę na mąki pełnoziarniste, owsiane i orkiszowe i wyszło tak samo. Zamiast keksówki użyłam kwadratowej blaszki. Też wyrosło.
  • AS AS
    1445 dni temu
    Ciasto wychodzi za każdym razem! Jest lekkie i przepyszne. Polewa z białej czekolady i musu dyniowego wymiata! Ostatnio wykorzystaliśmy z dziećmi całą dynię - z musu ciasto, pestki łupaliśmy do dekorację na wierzch, a ze skórki lampion :-) cały dzień roboty ;-) Pozdrawiam autora przepisu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1797 dni temu
    Spróbuje upiec wasze ciasta .jak mi się udadzą to napiszę,czy mi smakowały.Pozdrawiam tego cukiernika co to wypieka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1796 dni temu
    Pozdrawiamy również! :)
  • Malinka Malinka
    2554 dni temu
    Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2502 dni temu
    Ile stewii? :)
  • Ola Ola
    2554 dni temu
    A jaka długość keksówki ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2553 dni temu
    Około 25 cm x 12 cm.
  • VEGE VEGE
    2555 dni temu
    Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2553 dni temu
    Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
  • Kotecek Kotecek
    2558 dni temu
    Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2557 dni temu
    ok. 250-300 g :)
  • Kotecek Kotecek
    2558 dni temu
    Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?

    odpowiedz

  • Dynia niedopieczona Dynia niedopieczona
    2558 dni temu
    Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2558 dni temu
    Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
  • Panna Dynia Panna Dynia
    2560 dni temu
    Jak długo pieczemy ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2559 dni temu
    Ok. 55-60 minut :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!