Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian z dynią do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.

Krok 3: Polewamy ciasto polewą

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z dynią i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Malinka Malinka
    62 dni temu
    Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    10 dni temu
    Ile stewii? :)
  • Ola Ola
    62 dni temu
    A jaka długość keksówki ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Około 25 cm x 12 cm.
  • VEGE VEGE
    63 dni temu
    Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
  • Kotecek Kotecek
    66 dni temu
    Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    ok. 250-300 g :)
  • Kotecek Kotecek
    66 dni temu
    Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?

    odpowiedz

  • Dynia niedopieczona Dynia niedopieczona
    66 dni temu
    Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    66 dni temu
    Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
  • Panna Dynia Panna Dynia
    67 dni temu
    Jak długo pieczemy ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    67 dni temu
    Ok. 55-60 minut :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram