
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. 180 g purée.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
Krok 3: Polewamy ciasto polewą
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Sałatka gyros
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Spaghetti bolognese
- Zapiekanka ziemniaczana
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Gruszki w syropie
- Kartacze z mięsem
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (21)
868 dni temu
Przepyszne ciasto! Zostało mi trochę puree z dyni z obiadu, a że szkoda było wyrzucić, skusiłem się na przepis i nie żałuję! Rozeszło się w parę godzin.
odpowiedz
1015 dni temu
Ciasto wychodzi tłuste i bez smaku. Serdecznie odradza ten przepis. Fujka. Wydawało mi się, że trudno zepsuć przepis na takie łatwe ciasto, a jednak tutaj się udał
odpowiedz
1038 dni temu
Niestety już drugi raz piekłam to ciasto i znów nie wyszło a wszystko robiłam jak należy więc naprawdę co mogło pójść nie tak . już raczej nie skorzystam z tego przepisu
odpowiedz
1015 dni temu
Że też wcześniej nie przeczytałam pani komentarza i nabrałam się kolejny raz na to beztalencie cukiernicze przez co tylko zmarnowałam takie drogie składniki. Ciasto wychodzi rzeczywiście paskudne.
324 dni temu
Robię to ciasto zawsze z tego przepisu od kilku lat. Wychodzi zawsze lekkie i puszyste. A polewa to bajka. Dziś zamieniłam nawet mąkę na mąki pełnoziarniste, owsiane i orkiszowe i wyszło tak samo. Zamiast keksówki użyłam kwadratowej blaszki. Też wyrosło.
1763 dni temu
Ciasto wychodzi za każdym razem! Jest lekkie i przepyszne. Polewa z białej czekolady i musu dyniowego wymiata! Ostatnio wykorzystaliśmy z dziećmi całą dynię - z musu ciasto, pestki łupaliśmy do dekorację na wierzch, a ze skórki lampion :-) cały dzień roboty ;-) Pozdrawiam autora przepisu!
odpowiedz
2115 dni temu
Spróbuje upiec wasze ciasta .jak mi się udadzą to napiszę,czy mi smakowały.Pozdrawiam tego cukiernika co to wypieka.
odpowiedz
2114 dni temu
Pozdrawiamy również! :)
2872 dni temu
Ciasto bardzo dobre. Mi wyszło bardzo mokre w środku ale dałam więcej dyni oraz zamiast cukru użyłam stewii. Poza tym jest puszyste i delikatne. Polecam :)
odpowiedz
2820 dni temu
Ile stewii? :)
2872 dni temu
A jaka długość keksówki ? :)
odpowiedz
2871 dni temu
Około 25 cm x 12 cm.
2873 dni temu
Czy ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej?
odpowiedz
2871 dni temu
Możesz spróbować z inną mąką - koniecznie daj znam znać, jak wyszło! :)
2876 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2875 dni temu
ok. 250-300 g :)
2876 dni temu
Rozumiem że to waga dyni po upieczeniu w przepisie jest podana? A mniej więcej z jakiej ilości świeżej dyni wychodzi te 140g pieczonej?
odpowiedz
2876 dni temu
Dla laików takich jak ja proszę podać w jaki sposób i jak długo należy piec dynię ;)
odpowiedz
2876 dni temu
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i blendujemy :)
2877 dni temu
Jak długo pieczemy ciasto?
odpowiedz
2877 dni temu
Ok. 55-60 minut :)
zobacz wszystkie