zobacz film Tort dyniowo-pomarańczowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • moździerz
  • formę o średnicy 20-22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser
  • blender
  • duży garnek
  • metalową miskę
  • obieraczkę do warzyw

KROK 1

Tort - Dynię dzielimy na mniejsze kawałkiDynię myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2

Tort - Pieczemy biszkoptOddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.

Masę wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3

tort Pomarańczę dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy i filetujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do miski ze skórką pomarańczową dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy na parze do uzyskania piany. Dodajemy namoczoną żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu łączymy masę z purée dyniowo-pomarańczowym i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.

Obieraczką do warzyw ścieramy wiórki z czekolady mlecznej i wstawiamy je do lodówki.

Wystudzony biszkopt wyrównujemy z góry, kroimy na 3 równe blaty i ścinamy brzegi. W tortownicy na przemian umieszczamy skropiony sokiem z pomarańczy biszkopt oraz mus. Górną warstwę kremu wygładzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Schłodzony tort wyjmujemy z formy i dekorujemy czekoladowymi wiórkami, kawałkami czekolady, cząstkami pomarańczy oraz listkami mięty.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    296 dni temu
    Czy można pominać czekoladę lub zastąpić np mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    296 dni temu
    Nie rekomendujemy pomijania ani zastępowania białej czekolady-jest ona w musie głównym źródłem słodyczy i tworzy ciekawy balans smaków z pomarańczą.
  • Nastka Nastka
    660 dni temu
    Czy dynie mogę prażyć na wolnym ogniu, czy wskazane jest jednak pieczenie w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    660 dni temu
    Nastko, zdecydowanie polecamy pieczenie dyni. Smakuje wtedy dużo lepiej :)
  • Gość Gość
    1021 dni temu
    Z przyjemnością powracam do tego przepisu :) Mam nadzieje, że znów wszyscy będą w niebo wzięci:)

    odpowiedz

  • W.S. W.S.
    1028 dni temu
    Bardzo smaczny tort!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1058 dni temu
    Czy Można pominąć żółtka w musie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1056 dni temu
    Niestety, ale żółtka są w tym przepisie koniecznością :)
  • Piotr Piotr
    1285 dni temu
    Witam. Czym zastąpić w tym przepisie i podobnych musach żelatynę? Córka jest wegetarianką i rezygnuje z dań ją zawierających.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1285 dni temu
    Piotrze, tutaj sprawdzi się agar, który jest zamiennikiem żelatyny. Proporcje dobierz wedle wskazań na opakowaniu :)
  • Klaudia Klaudia
    1290 dni temu
    Czy mogę dodać mrożoną dynię?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1290 dni temu
    Tak Klaudio, możesz :) Tylko wcześniej niech się trochę rozmrozi.
  • Monia Monia
    1371 dni temu
    tort jest przeeepyszny! taki orzeźwiający i nie za słodki - idealny! zrobiłam na urodziny taty - wszyscy mówili, że tak dobrego tortu jeszcze nie jedli. Na pewno wrócę do przepisu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1368 dni temu
    Monia, świetnie, że Ty i Twoi goście jesteście zadowoleni!
  • Gość Gość
    1381 dni temu
    Zrobiłam ten tort na urodziny syna. Kiedy dowiedział się że użyję do pieczenia dyni prawie się na mnie obraził. Ale gotowy tort zrobił wrażenie. Zjadł od razu dwa kawałki. Z resztą każdemu smakował. Jest lekki, smak po prostu zachwyca. Miła odmiana dla tortów z typowym maślanym kremem. Świetny pomysł z nasączeniem biszkoptu sokiem z pomarańczy. Wygląda wykwintnie, ale wykonanie nie jest trudne. Dziękuję za superpomysł

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1378 dni temu
    Najlepsze życzenia urodzinowe dla synka! :)
  • Gość Gość
    1382 dni temu
    Tort jest pyszny. Wykwintny i niecodzienny smak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1394 dni temu
    tort zrobiony wszystkim bardzo smakował zamiast w okrągłej formie zrobiłam go w prostokątnej i przyozdobiłam dyniami z marcepanu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1395 dni temu
    250 g dyni surowej pieczemy potem miksujemy( po upieczeniu masa się zmniejsza) Czy 250 g ogólnie upieczonej i zmiksowanej dyni.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    250 g surowej dyni :)
  • Gość Gość
    1395 dni temu
    jakiej wielkości ma być forma

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie - 20-22 cm!
  • Natalia Natalia
    1397 dni temu
    Chcialabym ten tort oblac polewa z biala czekolady, mogę go zamrozić przed oblewaniem? i która polewe najlepiej wybrać? Dziekuje bardzo za odp :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Natalio, oczywiście tort możesz zamrozić przed polaniem go polewą. Sugerujemy wykorzystanie polewy z tego przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/pajeczynka-ciasto-dyniowo-marchewkowe :)
  • Makowiec Makowiec
    1397 dni temu
    Czy tort ładnie odchodzi od formy, która nie była wyłożona folią spożywczą?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram