
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- formę o średnicy 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser
- blender
- duży garnek
- metalową miskę
- obieraczkę do warzyw
KROK 1
Dynię myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2
Oddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.
Masę wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3
Pomarańczę dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy i filetujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do miski ze skórką pomarańczową dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy na parze do uzyskania piany. Dodajemy namoczoną żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu łączymy masę z purée dyniowo-pomarańczowym i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
Obieraczką do warzyw ścieramy wiórki z czekolady mlecznej i wstawiamy je do lodówki.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy z góry, kroimy na 3 równe blaty i ścinamy brzegi. W tortownicy na przemian umieszczamy skropiony sokiem z pomarańczy biszkopt oraz mus. Górną warstwę kremu wygładzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Schłodzony tort wyjmujemy z formy i dekorujemy czekoladowymi wiórkami, kawałkami czekolady, cząstkami pomarańczy oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Komentarze (32)
142 dni temu
Tort zrobił furorę! Polecam!
odpowiedz
605 dni temu
Dzień dobry, czy mus można nałożyć po stężeniu? Chciałam przygotować naked cake, ale nie wiem jak bardzo tężeje krem i czy później uda mi się go "rozsmarować" na blatach :) Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
odpowiedz
605 dni temu
Mus nie powinien stężeć aż tak mocno, by nie sposób było rozsmarować go na cieście, ale odstawianie go na czas chłodzenia tortu może sprawić, ze stanie się mniej puszysty i straci swoje właściwości. Warto mieć na uwadze, że mus z tego przepisu jest bardzo delikatny ze względu na dodatek ubitej śmietanki, rekomendujemy więc, by postępować z nim tak, jak Paweł-od razu przełożyć nim wystudzone blaty i przelać go na wierzch ciasta, po czym wstawić tort do lodówki.
903 dni temu
Mam już kupiony gotowy zmielony goździk, a więc 5 goździków to ile np. gramów lub łyżeczki? Pozdrawiam
odpowiedz
903 dni temu
0,5 łyżeczki :)
902 dni temu
Dziękuję
903 dni temu
Mam już kupiony gotowy zmielony goździk, a więc 5 goździków to ile np. gramów lub łyżeczki? Pozdrawiam
odpowiedz
1301 dni temu
Czy można pominać czekoladę lub zastąpić np mascarpone?
odpowiedz
1301 dni temu
Nie rekomendujemy pomijania ani zastępowania białej czekolady-jest ona w musie głównym źródłem słodyczy i tworzy ciekawy balans smaków z pomarańczą.
1665 dni temu
Czy dynie mogę prażyć na wolnym ogniu, czy wskazane jest jednak pieczenie w piekarniku?
odpowiedz
1665 dni temu
Nastko, zdecydowanie polecamy pieczenie dyni. Smakuje wtedy dużo lepiej :)
2026 dni temu
Z przyjemnością powracam do tego przepisu :) Mam nadzieje, że znów wszyscy będą w niebo wzięci:)
odpowiedz
2033 dni temu
Bardzo smaczny tort!
odpowiedz
2063 dni temu
Czy Można pominąć żółtka w musie?
odpowiedz
2061 dni temu
Niestety, ale żółtka są w tym przepisie koniecznością :)
2290 dni temu
Witam. Czym zastąpić w tym przepisie i podobnych musach żelatynę? Córka jest wegetarianką i rezygnuje z dań ją zawierających.
odpowiedz
2289 dni temu
Piotrze, tutaj sprawdzi się agar, który jest zamiennikiem żelatyny. Proporcje dobierz wedle wskazań na opakowaniu :)
2295 dni temu
Czy mogę dodać mrożoną dynię?
odpowiedz
2295 dni temu
Tak Klaudio, możesz :) Tylko wcześniej niech się trochę rozmrozi.
2375 dni temu
tort jest przeeepyszny! taki orzeźwiający i nie za słodki - idealny! zrobiłam na urodziny taty - wszyscy mówili, że tak dobrego tortu jeszcze nie jedli. Na pewno wrócę do przepisu :)
odpowiedz
2373 dni temu
Monia, świetnie, że Ty i Twoi goście jesteście zadowoleni!
2386 dni temu
Zrobiłam ten tort na urodziny syna. Kiedy dowiedział się że użyję do pieczenia dyni prawie się na mnie obraził. Ale gotowy tort zrobił wrażenie. Zjadł od razu dwa kawałki. Z resztą każdemu smakował. Jest lekki, smak po prostu zachwyca. Miła odmiana dla tortów z typowym maślanym kremem. Świetny pomysł z nasączeniem biszkoptu sokiem z pomarańczy. Wygląda wykwintnie, ale wykonanie nie jest trudne. Dziękuję za superpomysł
odpowiedz
2383 dni temu
Najlepsze życzenia urodzinowe dla synka! :)
2387 dni temu
Tort jest pyszny. Wykwintny i niecodzienny smak.
odpowiedz
2398 dni temu
tort zrobiony wszystkim bardzo smakował zamiast w okrągłej formie zrobiłam go w prostokątnej i przyozdobiłam dyniami z marcepanu
odpowiedz
2400 dni temu
250 g dyni surowej pieczemy potem miksujemy( po upieczeniu masa się zmniejsza) Czy 250 g ogólnie upieczonej i zmiksowanej dyni.
odpowiedz
2400 dni temu
250 g surowej dyni :)
2400 dni temu
jakiej wielkości ma być forma
odpowiedz
2400 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - 20-22 cm!
2402 dni temu
Chcialabym ten tort oblac polewa z biala czekolady, mogę go zamrozić przed oblewaniem? i która polewe najlepiej wybrać? Dziekuje bardzo za odp :)
odpowiedz
2402 dni temu
Natalio, oczywiście tort możesz zamrozić przed polaniem go polewą. Sugerujemy wykorzystanie polewy z tego przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/pajeczynka-ciasto-dyniowo-marchewkowe :)
2402 dni temu
Czy tort ładnie odchodzi od formy, która nie była wyłożona folią spożywczą?
odpowiedz
zobacz wszystkie