![Tort dyniowo-pomarańczowy Tort dyniowo-pomarańczowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5e9b88bc595b-df3c59328b-KW_44_tort_dyniowo_pomaranczowy_18828_S_354846_rgb_ok_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- formę o średnicy 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser
- blender
- duży garnek
- metalową miskę
- obieraczkę do warzyw
KROK 1
Dynię myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2
Oddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.
Masę wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3
Pomarańczę dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy i filetujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do miski ze skórką pomarańczową dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy na parze do uzyskania piany. Dodajemy namoczoną żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu łączymy masę z purée dyniowo-pomarańczowym i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
Obieraczką do warzyw ścieramy wiórki z czekolady mlecznej i wstawiamy je do lodówki.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy z góry, kroimy na 3 równe blaty i ścinamy brzegi. W tortownicy na przemian umieszczamy skropiony sokiem z pomarańczy biszkopt oraz mus. Górną warstwę kremu wygładzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Schłodzony tort wyjmujemy z formy i dekorujemy czekoladowymi wiórkami, kawałkami czekolady, cząstkami pomarańczy oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!
![Konfitura dyniowo-gruszkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b56610022736-92481d214e-Kuerbis-Birnen-Konfituere_960x540.webp)
Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
![Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/389e65b78ed4-b8ff6de3cb-lizaki_cudaki.webp)
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
![Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/537d6fe97476-fbae753e9c-60x540_Trufle_czekoladowo_malinowe_na_patyczkach_14027_S_38761_POZIOM.webp)
Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.
![Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a1dc28f12b2f-8dee38acaa-KW_43_tort_pajeczyna_13360_S_134723_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z cykorią
- Marynowane pieczarki
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Naked cake z gofrów orzechowych
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Ciasto bostońskie
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Dżem z mango z imbirem
- Kajzerki z warzywami
- Truskawkowo-malinowe tiramisu
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Paella z owocami morza
- Kanapka na bogato
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Przekąski z pastą z szynki
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Domowy cebularz z kurkami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Komentarze (36)
276 dni temu
Witam, Jak dostosować przepis na większą tortownice - mam tylko 26cm? Składniki dwukrotnie zwiększyć? Dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
276 dni temu
Niestety nie jest to takie proste. Najłatwiej w przypadku przepisu z tak wieloma składnikami będzie skorzystać z jednego z przeliczników foremek dostępnych online lub kupić mniejszą tortownicę.
616 dni temu
Czy można pominąć śmietankę? Jesteśmy uczuleni na mleko krowie niestety.
odpowiedz
613 dni temu
Niestety mus nie wyjdzie, jeśli pominiemy śmietankę. Zachęcamy do przygotowania tortu marchewkowego, według przepisu Kingi, który również ma w sobie nuty cynamonu, ale jest całkowicie wegański: https://kuchnialidla.pl/weganski-tort-marchewkowy
935 dni temu
Tort zrobił furorę! Polecam!
odpowiedz
1398 dni temu
Dzień dobry, czy mus można nałożyć po stężeniu? Chciałam przygotować naked cake, ale nie wiem jak bardzo tężeje krem i czy później uda mi się go "rozsmarować" na blatach :) Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
odpowiedz
1397 dni temu
Mus nie powinien stężeć aż tak mocno, by nie sposób było rozsmarować go na cieście, ale odstawianie go na czas chłodzenia tortu może sprawić, ze stanie się mniej puszysty i straci swoje właściwości. Warto mieć na uwadze, że mus z tego przepisu jest bardzo delikatny ze względu na dodatek ubitej śmietanki, rekomendujemy więc, by postępować z nim tak, jak Paweł-od razu przełożyć nim wystudzone blaty i przelać go na wierzch ciasta, po czym wstawić tort do lodówki.
1695 dni temu
Mam już kupiony gotowy zmielony goździk, a więc 5 goździków to ile np. gramów lub łyżeczki? Pozdrawiam
odpowiedz
1695 dni temu
0,5 łyżeczki :)
1694 dni temu
Dziękuję
1695 dni temu
Mam już kupiony gotowy zmielony goździk, a więc 5 goździków to ile np. gramów lub łyżeczki? Pozdrawiam
odpowiedz
2093 dni temu
Czy można pominać czekoladę lub zastąpić np mascarpone?
odpowiedz
2093 dni temu
Nie rekomendujemy pomijania ani zastępowania białej czekolady-jest ona w musie głównym źródłem słodyczy i tworzy ciekawy balans smaków z pomarańczą.
2457 dni temu
Czy dynie mogę prażyć na wolnym ogniu, czy wskazane jest jednak pieczenie w piekarniku?
odpowiedz
2457 dni temu
Nastko, zdecydowanie polecamy pieczenie dyni. Smakuje wtedy dużo lepiej :)
2818 dni temu
Z przyjemnością powracam do tego przepisu :) Mam nadzieje, że znów wszyscy będą w niebo wzięci:)
odpowiedz
2825 dni temu
Bardzo smaczny tort!
odpowiedz
2856 dni temu
Czy Można pominąć żółtka w musie?
odpowiedz
2853 dni temu
Niestety, ale żółtka są w tym przepisie koniecznością :)
3082 dni temu
Witam. Czym zastąpić w tym przepisie i podobnych musach żelatynę? Córka jest wegetarianką i rezygnuje z dań ją zawierających.
odpowiedz
3082 dni temu
Piotrze, tutaj sprawdzi się agar, który jest zamiennikiem żelatyny. Proporcje dobierz wedle wskazań na opakowaniu :)
3087 dni temu
Czy mogę dodać mrożoną dynię?
odpowiedz
3087 dni temu
Tak Klaudio, możesz :) Tylko wcześniej niech się trochę rozmrozi.
3168 dni temu
tort jest przeeepyszny! taki orzeźwiający i nie za słodki - idealny! zrobiłam na urodziny taty - wszyscy mówili, że tak dobrego tortu jeszcze nie jedli. Na pewno wrócę do przepisu :)
odpowiedz
3165 dni temu
Monia, świetnie, że Ty i Twoi goście jesteście zadowoleni!
3178 dni temu
Zrobiłam ten tort na urodziny syna. Kiedy dowiedział się że użyję do pieczenia dyni prawie się na mnie obraził. Ale gotowy tort zrobił wrażenie. Zjadł od razu dwa kawałki. Z resztą każdemu smakował. Jest lekki, smak po prostu zachwyca. Miła odmiana dla tortów z typowym maślanym kremem. Świetny pomysł z nasączeniem biszkoptu sokiem z pomarańczy. Wygląda wykwintnie, ale wykonanie nie jest trudne. Dziękuję za superpomysł
odpowiedz
3175 dni temu
Najlepsze życzenia urodzinowe dla synka! :)
3180 dni temu
Tort jest pyszny. Wykwintny i niecodzienny smak.
odpowiedz
3191 dni temu
tort zrobiony wszystkim bardzo smakował zamiast w okrągłej formie zrobiłam go w prostokątnej i przyozdobiłam dyniami z marcepanu
odpowiedz
3192 dni temu
250 g dyni surowej pieczemy potem miksujemy( po upieczeniu masa się zmniejsza) Czy 250 g ogólnie upieczonej i zmiksowanej dyni.
odpowiedz
3192 dni temu
250 g surowej dyni :)
3192 dni temu
jakiej wielkości ma być forma
odpowiedz
3192 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - 20-22 cm!
3195 dni temu
Chcialabym ten tort oblac polewa z biala czekolady, mogę go zamrozić przed oblewaniem? i która polewe najlepiej wybrać? Dziekuje bardzo za odp :)
odpowiedz
3194 dni temu
Natalio, oczywiście tort możesz zamrozić przed polaniem go polewą. Sugerujemy wykorzystanie polewy z tego przepisu - https://kuchnialidla.pl/pajeczynka-ciasto-dyniowo-marchewkowe :)
3195 dni temu
Czy tort ładnie odchodzi od formy, która nie była wyłożona folią spożywczą?
odpowiedz
zobacz wszystkie