Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 28 cm
- wałek do ciasta
- mikser
- lnianą ściereczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. ⅓ szklanki purée.
Krok 1: Zagniatamy ciasto
W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2: Zwijamy rollsy
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 3: Polewamy rollsy polewą
Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.
Zobacz podobne
przepisy
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.
Makowe ślimaczki
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1515 dni temu
Dzień dobry, Czy przepis wyjdzie jeśli dodam wody zamiast mleka? Czy wtedy może nie wyjść?
odpowiedz
1514 dni temu
Rekomendujemy użycie mleka, jednak można je również zastąpić wodą. Smak ciasta będzie wówczas nieco inny.
1721 dni temu
hej, czym mozna zastąpić dynię w tym przepisie?
odpowiedz
1720 dni temu
Jeśli zależy Ci, by przepis pozostał wegański, możesz zastąpić purée z dyni taką samą ilością musu jabłkowego lub musu z bananów. A jeżeli w Twojej diecie jest miejsce dla produktów odzwierzęcych, dodaj jedno duże jajko :)
1719 dni temu
Wielkie dzięki!! <3 zabieram się do robienia <3 pozdrawiam cieplutko
1522 dni temu
Batatem, marchewką
1520 dni temu
Musem jabłkowym
1769 dni temu
Cześć! Mam pytanie. Czy można ten przepis wykonać z inną mąką (w wersji bezglutenowej)? Oraz czy mogę zastąpić drożdże instant drożdżami świeżymi? Która dynia najlepiej się nada? Pozdrawiam :)
odpowiedz
1769 dni temu
Możesz wypróbować z gotową mieszanką mąk bezglutenowych do wypieków. Drożdże można zamienić na świeże. A najlepsza dynia to hokkaido :)
2283 dni temu
Witam. Mam 2 pytania: czy olej kokosowy powinien byc w plynnej postaci czy konsystencja stala zrobi robote? Czy mleko moze byc np ryzowe, kokosowe?
odpowiedz
2283 dni temu
Drogi Gościu, bez obaw możesz dodać olej kokosowy o stałej konsystencji, a jeśli akurat występuje w wersji płynnej, to również nie jest żaden problem :) W przypadku mleka, możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.
2571 dni temu
Niestety robiłam wg przepisu ciasto wyszło za mało słodkie ! Jestem zawiedziona :( czy nie brakuje w przepisie cukru?
odpowiedz
2571 dni temu
Jeśli wolisz słodsze smaki - możesz następnym razem dodać więcej cukru niż w przepisie sugeruje Kinga, zarówno do ciasta, jak i do nadzienia :)
zobacz wszystkie