zobacz film

Kinga Paruzel i Poszukiwacz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o średnicy 28 cm
  • wałek do ciasta
  • mikser
  • lnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2: Zwijamy rollsy

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 3: Polewamy rollsy polewą

Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Vege06 Vege06
    205 dni temu
    Niestety robiłam wg przepisu ciasto wyszło za mało słodkie ! Jestem zawiedziona :( czy nie brakuje w przepisie cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    205 dni temu
    Jeśli wolisz słodsze smaki - możesz następnym razem dodać więcej cukru niż w przepisie sugeruje Kinga, zarówno do ciasta, jak i do nadzienia :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram