zobacz film Wegańskie cinnamon rollsy z dyni

Kinga Paruzel i Poszukiwacz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 28 cm
  • wałek do ciasta
  • mikser
  • lnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut lub do momentu, aż stanie się miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie, jednolite purée i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z tak przygotowanej dyni powinno powstać ok. ⅓ szklanki purée.

Krok 1: Zagniatamy ciasto

W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2: Zwijamy rollsy

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 3: Polewamy rollsy polewą

Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1515 dni temu
    Dzień dobry, Czy przepis wyjdzie jeśli dodam wody zamiast mleka? Czy wtedy może nie wyjść?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1514 dni temu
    Rekomendujemy użycie mleka, jednak można je również zastąpić wodą. Smak ciasta będzie wówczas nieco inny.
  • Gość Gość
    1721 dni temu
    hej, czym mozna zastąpić dynię w tym przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1720 dni temu
    Jeśli zależy Ci, by przepis pozostał wegański, możesz zastąpić purée z dyni taką samą ilością musu jabłkowego lub musu z bananów. A jeżeli w Twojej diecie jest miejsce dla produktów odzwierzęcych, dodaj jedno duże jajko :)
  • sylamakota sylamakota
    1719 dni temu
    Wielkie dzięki!! <3 zabieram się do robienia <3 pozdrawiam cieplutko
  • Gość Gość
    1522 dni temu
    Batatem, marchewką
  • Gość Gość
    1520 dni temu
    Musem jabłkowym
  • Angeliq Angeliq
    1769 dni temu
    Cześć! Mam pytanie. Czy można ten przepis wykonać z inną mąką (w wersji bezglutenowej)? Oraz czy mogę zastąpić drożdże instant drożdżami świeżymi? Która dynia najlepiej się nada? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Możesz wypróbować z gotową mieszanką mąk bezglutenowych do wypieków. Drożdże można zamienić na świeże. A najlepsza dynia to hokkaido :)
  • Gość Gość
    2283 dni temu
    Witam. Mam 2 pytania: czy olej kokosowy powinien byc w plynnej postaci czy konsystencja stala zrobi robote? Czy mleko moze byc np ryzowe, kokosowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2283 dni temu
    Drogi Gościu, bez obaw możesz dodać olej kokosowy o stałej konsystencji, a jeśli akurat występuje w wersji płynnej, to również nie jest żaden problem :) W przypadku mleka, możesz użyć dowolnego mleka roślinnego.
  • Vege06 Vege06
    2571 dni temu
    Niestety robiłam wg przepisu ciasto wyszło za mało słodkie ! Jestem zawiedziona :( czy nie brakuje w przepisie cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2571 dni temu
    Jeśli wolisz słodsze smaki - możesz następnym razem dodać więcej cukru niż w przepisie sugeruje Kinga, zarówno do ciasta, jak i do nadzienia :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!