
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałego cukru, 70 g masła, jajka, mąki, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2: Strudel nadziewamy makiem
Rodzynki, mak, kwaśną śmietanę i cynamon mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Roztapiamy pozostałe masło. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta (ok. 60 x 40 cm). Smarujemy odrobiną masła. Na cieście rozkładamy wzdłuż mieszankę z makiem, a następnie obkładamy plasterkami jabłek. Wąskie boki ciasta składamy i strudel zwijamy wzdłuż.
Krok 3: Pieczemy strudel
Ciasto układamy w formie litery U na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Strudel smarujemy masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy masłem.
Jeszcze ciepły posypujemy połową cukru pudru. Śmietankę z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Podajemy do ciepłego lub ostudzonego strudla.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)