Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- papier do pieczenia
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Z pozostałego cukru, 70 g masła, jajka, mąki, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2: Strudel nadziewamy makiem
Rodzynki, mak, kwaśną śmietanę i cynamon mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Roztapiamy pozostałe masło. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Cienko rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta (ok. 60 x 40 cm). Smarujemy odrobiną masła. Na cieście rozkładamy wzdłuż mieszankę z makiem, a następnie obkładamy plasterkami jabłek. Wąskie boki ciasta składamy i strudel zwijamy wzdłuż.
Krok 3: Pieczemy strudel
Ciasto układamy w formie litery U na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Strudel smarujemy masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia ponownie smarujemy masłem.
Jeszcze ciepły posypujemy połową cukru pudru. Śmietankę z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Podajemy do ciepłego lub ostudzonego strudla.
Zobacz podobne
przepisy
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.
Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Kurczak w kiszonej kapuście z curry
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Szpinakowe smoothie z morelami
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Kruche makowe ciasteczka
- Makaron z pieczonymi pomidorami
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Strucla makowa
- Ragoût z jajek z warzywami
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Jesienna owsianka
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Żurek z makaronem
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Pizza rolls z burakami i fetą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)