Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zanim zaczniemy
Moczymy rodzynki w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg).
Ciasto
Mleko zagotowujemy, stopniowo wsypujemy 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Na patelni rozpuszczamy 120 g masła. Żółtka z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem. Wyrabiamy przez chwilę, stopniowo dodając 400 g mąki. Dodajemy lekko ostudzone, rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyciągamy z miksera i wyrabiamy je ręcznie na blacie. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
Farsz
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy do masy makowej. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu ciasto przekładamy na pergamin i wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba końce ciasta podwijamy pod spód. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Jak podawać
Upieczone ciasto zostawiamy, aby ostygło. W miseczce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru. Przestudzony strudel makowy polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.
Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2 dni temu
W przypadku niedostępności świeżych drożdży, ile użyć suchych?
odpowiedz
2 dni temu
Zamiast 50 g drożdży świeżych możesz użyć ok. 14 g drożdży suchych.
1084 dni temu
Jest po prostu najlepszy na świecie i przy moich zerowych zdolnościach do ciast zawsze wychodzi super :)
odpowiedz
2911 dni temu
Ja piekę ten strudel już od 3 lat. Zawsze wychodzi piękny i pyszny. Moja rodzina nie wyobraża sobie świąt bez tego makowca. PYCHA!!! Dziękuję!
odpowiedz
2933 dni temu
Strudel to inna potrawa. To co jest przedstawione w przepisie to s t r u c l a makowa a nie strudel, Mr. Okrasa.
odpowiedz
2933 dni temu
Strudel makowy i strucla makowa występują pod tymi dwiema nazwami :)
3641 dni temu
Kubeg ma racje, mi tez urósł gigant. Moim zdaniem z całego ciasta nie powinnismy robić jednej rolady tylko dwie. Znam podobny przepis na makowca i wg niego z 0,5 kg mąki robimy dwie rolady. Wychodzą bardziej kształtne. Wasze przepisy są ciekawe ale często niedopracowane w szczegółach. Szkoda.....
odpowiedz
3642 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie mamy użytą gotową masę makową. W drugim przepisie masę makową przygotowujemy sami. Jeśli chcesz wybrać prostszy wariant - sugerujemy właśnie ten przepis na strudel makowy :)
odpowiedz
3642 dni temu
czym się różni ciacto z tego przepisu z ciastem z makowca drożdżowego (również z kuchni lidla) ? raczej słabo mi idzie w kuchni i nie wiem za który przepis się zabrać
odpowiedz
4003 dni temu
Drogi Gościu, być może użyte przez Ciebie mleko rzeczywiście było zbyt gorące - zaparzone drożdże niestety nie wyrastają. Kubeg - pieczenie ciasta zawsze należy kontrolować indywidualnie, gdyż wiele zależy od samego piekarnika. Jeśli widzimy, że ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić możemy wyjąć je wcześniej lub przykryć jego wierzch folią aluminiową.
odpowiedz
4003 dni temu
Przepis wypróbowany - ocena 2-. Wszystko zgodnie z przepisem. Wszystko ok do momentu pieczenia. Wyrósł gigant, papier go nie utrzymał na dodatek się mocno przypalił.
odpowiedz
4005 dni temu
Może mleko było za gorące?
odpowiedz
4006 dni temu
W ogóle mi nie wyrosły mleko z mąką i drożdżami :(
odpowiedz
4009 dni temu
Uwielbiam struclę,masę makową już u was kupiłam więc przepis z pewnością wypróbuję.
odpowiedz
zobacz wszystkie