Strudel makowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Zanim zaczniemy

Moczymy rodzynki w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg).

Ciasto

Mleko zagotowujemy, stopniowo wsypujemy 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Na patelni rozpuszczamy 120 g masła. Żółtka z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem. Wyrabiamy przez chwilę, stopniowo dodając 400 g mąki. Dodajemy lekko ostudzone, rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyciągamy z miksera i wyrabiamy je ręcznie na blacie. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.

Farsz

Posiekane orzechy i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy do masy makowej. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Po rozwałkowaniu ciasto przekładamy na pergamin i wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba końce ciasta podwijamy pod spód. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Jak podawać

Upieczone ciasto zostawiamy, aby ostygło. W miseczce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru. Przestudzony strudel makowy polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    W przypadku niedostępności świeżych drożdży, ile użyć suchych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2 dni temu
    Zamiast 50 g drożdży świeżych możesz użyć ok. 14 g drożdży suchych.
  • Gość Gość
    1084 dni temu
    Jest po prostu najlepszy na świecie i przy moich zerowych zdolnościach do ciast zawsze wychodzi super :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2911 dni temu
    Ja piekę ten strudel już od 3 lat. Zawsze wychodzi piękny i pyszny. Moja rodzina nie wyobraża sobie świąt bez tego makowca. PYCHA!!! Dziękuję!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2933 dni temu
    Strudel to inna potrawa. To co jest przedstawione w przepisie to s t r u c l a makowa a nie strudel, Mr. Okrasa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2933 dni temu
    Strudel makowy i strucla makowa występują pod tymi dwiema nazwami :)
  • Aga Aga
    3641 dni temu
    Kubeg ma racje, mi tez urósł gigant. Moim zdaniem z całego ciasta nie powinnismy robić jednej rolady tylko dwie. Znam podobny przepis na makowca i wg niego z 0,5 kg mąki robimy dwie rolady. Wychodzą bardziej kształtne. Wasze przepisy są ciekawe ale często niedopracowane w szczegółach. Szkoda.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3642 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie mamy użytą gotową masę makową. W drugim przepisie masę makową przygotowujemy sami. Jeśli chcesz wybrać prostszy wariant - sugerujemy właśnie ten przepis na strudel makowy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3642 dni temu
    czym się różni ciacto z tego przepisu z ciastem z makowca drożdżowego (również z kuchni lidla) ? raczej słabo mi idzie w kuchni i nie wiem za który przepis się zabrać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4003 dni temu
    Drogi Gościu, być może użyte przez Ciebie mleko rzeczywiście było zbyt gorące - zaparzone drożdże niestety nie wyrastają. Kubeg - pieczenie ciasta zawsze należy kontrolować indywidualnie, gdyż wiele zależy od samego piekarnika. Jeśli widzimy, że ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić możemy wyjąć je wcześniej lub przykryć jego wierzch folią aluminiową.

    odpowiedz

  • kubeg kubeg
    4003 dni temu
    Przepis wypróbowany - ocena 2-. Wszystko zgodnie z przepisem. Wszystko ok do momentu pieczenia. Wyrósł gigant, papier go nie utrzymał na dodatek się mocno przypalił.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4005 dni temu
    Może mleko było za gorące?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4006 dni temu
    W ogóle mi nie wyrosły mleko z mąką i drożdżami :(

    odpowiedz

  • Magd Magd
    4009 dni temu
    Uwielbiam struclę,masę makową już u was kupiłam więc przepis z pewnością wypróbuję.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!