Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz lub blender o dużej mocy
Przygotuj wcześniej:
Orzechy potrzebne do spodu oraz karmelizowanych jabłek zmiel w rozdrabniaczu.
Spód
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35x24 cm smarujemy niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Margarynę rozpuszczamy na bardzo małym ogniu w 50 ml gorącej wody. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo rozpuszczoną margarynę oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Masę przekładamy do formy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa serowa
Masło roztapiamy tak, aby w momencie użycia było letnie. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.
Rodzynki namaczamy w przegotowanej wodzie. Namoczone rodzynki odcedzamy, osuszamy i prószymy mąką, następnie dodajemy do masy sernikowej. Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i otwieramy. Nie wyciągamy sernika z piekarnika, czekamy, aż równomiernie opadnie.
Karmelizowane jabłka
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku karmelizujemy miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszamy. Następnie dodajemy pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszamy do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodajemy drugą część, mieszamy. Do uprażonych jabłek dodajemy niewielką ilość masła, mieszamy. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość mieszamy. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciepły jeszcze sernik i rozsmarowujemy.
Sernik odstawiamy do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Sernik możemy udekorować orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Placek orzechowy z jabłkami
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Pancakes z borówkami
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Tarta kokosowa
- Hummus z bobu
- Baton à la twix
- Śląska szpajza cytrynowa
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Ciasto bałwan w tropikach
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Zupa krem z kukurydzy
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Meksykański hamburger
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Salsa pomidorowa
- Pyry z gzikiem
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Trufle z wróżbą
- Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
- Rolada makowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Baklawa grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (54)
638 dni temu
W składnikach jest - spód - mąka pszenna 1 łyżka a facet daje 1 szklankę. Składniki na masę serową to między innymi mąka ziemniaczana 60 gram i mąka pszenna 130 gram a facet daje 2 łyżki ziemniaczanej ( to możliwe że ok 60 gram) i 1 łyżkę pszennej. Przepisu Mu nie pokazali czy jak?
odpowiedz
635 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Faktycznie na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W międzyczasie, jeśli chcesz przygotować sernik z karmelizowanymi jabłkami, zachęcamy do sprawdzenia listy składników, która znajduje się pod załączonym do przepisu filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=gLhG70xaH0I.
1052 dni temu
Czy ten sernik można zamrozić?
odpowiedz
1052 dni temu
Natalio, tak sernik można mrozić. Jednak nie powinno się tego robić, gdy od jego upieczenia minęło już kilka dni. Dlatego lepiej od razu zdecydować o tym, że jakąś część mrozimy i schować ją do szczelnego pojemnika przed włożeniem do zamrażalnika. Sernik jest ciastem, które bardzo szybko pochłania inne zapachy z lodówki i zamrażalki.
1668 dni temu
Sernik jest mega! :)
odpowiedz
3230 dni temu
serniczek bardzo dobry ale zdecydowanie wygrywa sernik piernikowy
odpowiedz
3286 dni temu
To ciasto jest rewelacyjne! Za pierwszym razem wyszlo po prostu po mistrzowsku:) Terz robie po raz 2 i jestem ciekawa czy sukces sie powtorzy:) Robilam w tortownicy 26cm i skladniki na spod zmniejszylam o polowe. Reszta bez zmian:) Cudo!
odpowiedz
3564 dni temu
grunt to spostrzegawczość ;)
odpowiedz
3565 dni temu
Drogi Gościu, w drugim zdaniu stoi: 35x24 cm :)
odpowiedz
3565 dni temu
właśnie, że rozmiarów blach w tym przepisie nie podano ;)
odpowiedz
3608 dni temu
Drogi Gościu, wymiary blachy są podane w przepisie - 35x24 cm :)
odpowiedz
3608 dni temu
na jaką wielkość formy jest przepis?
odpowiedz
3698 dni temu
Drogi Gościu, można krystalizować miód sztuczny, jednak mu zalecamy używanie naturalnego.
odpowiedz
3698 dni temu
Czy miód do karmelizowania ma być naturalny czy można użyć sztucznego?
odpowiedz
3890 dni temu
Sernik jest bardzo dobry.Zamiast orzechów dodałam zmielone migdały (gotowe,kupione w Lidlu).Miałam tylko za małą blachę i dlatego warstwa jabłek była u mnie cieńsza.
odpowiedz
3922 dni temu
Asiu, najlepiej wybierać jabłka o kwaskowatym smaku i zwartym miąższu. Świetnie sprawdzą się tu np. jabłka typu reneta lub antonówka.
odpowiedz
3922 dni temu
Jakie będą najlepsze jabłka do tego przepisu?? Miałam podobne doswiadczenia jak Michał- soki za bardzo puściły przy jabłkach. Ile teoretycznie powinnam pierwszą część jakbłek prażyć?
odpowiedz
3952 dni temu
Marleno, Magdo, wypróbujcie również przepis na sernik z wiśniami! https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry
odpowiedz
3952 dni temu
Super ciasto, ze zmielonymi orzechami laskowymi i migdałami również smakuje znakomicie. Cała rodzinka była zachwycona smakiem ;-) Polecam!
odpowiedz
3956 dni temu
Sernik przepyszny, wyszedł za pierwszym razem, piekłam go w mniejszej blaszce co trwało trochę dłużej niż w przepisie, do jabłek dodałam posiekane migdały i było jeszcze lepsze.
odpowiedz
3957 dni temu
Niestety ja ten przepis wyrzuciłam do kosza, ciasto dość drogie-jeśli chodzi o składniki. Połączenie i pomysł sam w sobie bardzo fajny, bardzo aromatyczne ciasto jednak nie wyszło takie jakim je sobie wyobrażałam. Pozdrawiam.
odpowiedz
3959 dni temu
Naprawdę boski serniczek, pierwszy raz w życiu piekłam ciasto i wyszło obłędne, ciekawe co jutro rodzinka powie:)
odpowiedz
3960 dni temu
Ciekawy przepis, ja ostatnio łączyłam bezę i sernik, również wyszła znakomicie:) http://www.ladyhousewife.pl/wypieki/sernik-krolewski/
odpowiedz
3964 dni temu
Część serowa będzie mieć właściwą konsystencję :) Jeśli nie posiadasz piekarnika z termoobiegiem, zwiększ nieco temperaturę (do 180 stopni) i piecz ciasto przy użyciu opcji grzania góra-dół.
odpowiedz
3965 dni temu
ale ma Pan fajną łopatkę!! można ją dostać w lidlu??
odpowiedz
3966 dni temu
Czy biala czesc nie wyjdzie za rzadka? ile piec bez termoobiegu- w prodizu?
odpowiedz
3967 dni temu
Sernik z jabłkami jest na prawdę przepyszny,wyszedł ładnie wyrośnięty i nie opadł.Chętnie wypróbuję wasze inne przepisy na ciasta .
odpowiedz
3967 dni temu
Dziękuję za odpowiedz:). Pochwalę się gdyż sernik wyszdł mi znakomity. Zostanie na długo ze mną ten przpis. Dodatkowo zrobiłam piernik (ach ten piernik pochtka) również z przpisu Pana Pawła i jestem zachwycona przepisami cukierniczymi. Bardzo się cieszę, że mam gdzie teraz szukać inspiracji. Mam zamiar wypróbować wszystkie przepisy:). Pozdrawiam.
odpowiedz
3967 dni temu
Moniko tak, ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
odpowiedz
3967 dni temu
Sernik wyszeld wysmienity , polecam bardzo, troszke czasochlonny ale na pewno warto. Wesolych Swiat
odpowiedz
3967 dni temu
Ciasto wyszlo wspaniale! Prosty i szybki przepis na urozmaicenie tradycyjnego sernika. Pycha!
odpowiedz
3967 dni temu
Witam. Właśnie robię Wasz sernik:). Mam tylko pytanie odnośnie przechowywania. Gdzie najlepiej przetrzymywać ciasto? Lodówka?
odpowiedz
3968 dni temu
Michale, dziękujemy za Twoją relację z pieczenia! Cieszymy się, że pieczenie z Pawłem dało Ci tyle radości. Co do wytrzymałości sernika - nie powinien stać dłużej niż 3 dni. Także jeśli za szybko zniknie z talerza nie pozostaje Ci nic innego, jak upiec kolejny! Pozdrawiamy świątecznie!
odpowiedz
3968 dni temu
Witam Przypadkiem znalazłem ten przepis na sernik (żona szukała przepisu na tartę makową), a że dla dobrego sernika zrobię wszystko (a ten wygląda apetycznie), to pomyślałem, że spróbuję... I tak, jak w przepisie, starałem się zrobić wszystko po kolei, i zgodne ze sztuką (choć nie mam w domu wagi kuchennej i ilość składników dobierałem na oko/na szklanki/na łyżki). Z ciastem poszło całkiem łatwo, z masą serową zresztą też, trochę więcej pracy wymagało przygotowanie i prażenie jabłek. Pokroiłem je w drobne kosteczki (nie oglądałem wcześniej filmu) rozprażyłem część pierwszą - i tu powiem szczerze miałem pewne wątpliwości, gdy jabłka puściły sok i całość zrobiła się dość rzadka (a przecież w przepisie jest napisane "jabłka wykładamy na sernik" a nie "wylewamy") ale po kilku minutach wszystko wróciło do normy. Przy drugiej części jabłek doszedłem do wniosku, że trochę za dużo jabłek znikło w trakcie prażenia (ciężko się oprzeć, żeby nie próbować czy już są wystarczająco miękkie) - musiałem dokroić jedno jabłuszko. Całość zajęła mi 2,5 godziny - cóż to moje pierwsze ciasto od 15 lat, ale zabawa była przednia (szczególną uciechę miała moja żona obserwując moje poczynania przy mikserze). Efekt - wizualnie prawie jak na zdjęciu (u mnie mniejsze kawałki jabłek), smak - wyśmienity. Dziękuję za przepis i gorąco polecam. PS. Jak długo postoi? Może być problem z dotrwaniem do świąt :-) za dużo chętnych...
odpowiedz
3968 dni temu
nie polecam, jabłka wyglądają nie apetycznie i faktycznie teraz widzę że z jego żywotnością może byc kiepsko:( zaluje...
odpowiedz
3969 dni temu
to jak z jego świeżością? długo wytrzymają takie jabłka? aniu upiekłaś już? smaczny? wyszedł jak p. Pawłowi?
odpowiedz
3969 dni temu
Drogi Gościu, im świeższy tym oczywiście lepszy! Nie polecamy wstrzymywać się od jedzenia dłużej niż 2-3 dni :)
odpowiedz
3970 dni temu
no wlaśnie, przepis kuszący, ale jak z jego trwałością? jak długo zachowa świeżość?
odpowiedz
3970 dni temu
Aniu, daj koniecznie znać, jak wyszedł :)
odpowiedz
3970 dni temu
Dziś będę piekła sernik, super pomysł z jabłkami, a twarożek sernikowy Pilos uwielbiam, taki kremowy, mniam :)
odpowiedz
3970 dni temu
czy mogę upiec ten sernik na 2 dni przed swietami? w tym roku przypadloby to na niedziele? czy nic sie z nim nie stanie? w jakiej temperaturze go przechowywac?
odpowiedz
3970 dni temu
Panie Piotrze, jabłka najlepiej kroić w kostkę drobną czy ma Pan inny sposób? Bo do tej pory używałam startych jabłek na tarce. Pozdrawiam i na pewno spróbuję;) Wesołych Świąt!
odpowiedz
3971 dni temu
Anka, blacha ma wymiar ok. 35x24cm. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3971 dni temu
Jakie są wymiary blachy?
odpowiedz
3972 dni temu
Emilio, oczywiście możesz nie dodawać rodzynek.
odpowiedz
3972 dni temu
mozna pominąć rodzynki??
odpowiedz
3973 dni temu
Przepis super! Sernik wygląda zachęcająco i postanowiłam że zagości na świątecznym stole w moim domu. Chciałabym jednak zapytać o jakich wymiarach jest brytfanna wykorzystana w filmie?
odpowiedz
3974 dni temu
Karolino takie jabłka świetnie się nadadzą! Pamiętaj jednak by oprócz cynamonu dodać także pozostałe składniki. Jeśli Twoje jabłka są już słodzone możesz pominąć cukier i miód :)
odpowiedz
3974 dni temu
Skuszę się na ten przepis,pan Piotr zawsze umie nas zaskoczyć świetnym przepisem :)
odpowiedz
3975 dni temu
Moja mama w wakacje smażyła jabłka i składała w słoiki, żeby były już gotowe do ciasta, czy mogą się nadać na ten sernik? zawsze to mniej pracy. Jeżeli tak, to czy wystarczy je podgrzać i dodać cynamonu?
odpowiedz
3975 dni temu
Tez robię sernik z jabłkami moja rodzina go bardzo lubi ale bardzo mi sie podoba dodatek orzechów włoskich serniki pana Pawła bardzo nam smakują to ten też napewno będzie Pyszny !
odpowiedz
3976 dni temu
Uwielbiam serniki, pomysł z jabłkami super, na pewno zrobię, a twarożek sernikowy Pilos to mój ulubiony, idealnie się spradza do ciast :)
odpowiedz
3976 dni temu
Koniecznie podziel się z nami efektem Twojej pracy :)
odpowiedz
3976 dni temu
Niesamowity przepis ! Takiego pomyslu na sernik jeszcze nie widzialam. Tak mnie zafascynowal ze napewno zrobię
odpowiedz
zobacz wszystkie