zobacz film Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz lub blender o dużej mocy

Przygotuj wcześniej:

Orzechy potrzebne do spodu oraz karmelizowanych jabłek zmiel w rozdrabniaczu.

Spód

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35x24 cm smarujemy niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Margarynę rozpuszczamy na bardzo małym ogniu w 50 ml gorącej wody. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo rozpuszczoną margarynę oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Masę przekładamy do formy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa

Masło roztapiamy tak, aby w momencie użycia było letnie. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.

Rodzynki namaczamy w przegotowanej wodzie. Namoczone rodzynki odcedzamy, osuszamy i prószymy mąką, następnie dodajemy do masy sernikowej. Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i otwieramy. Nie wyciągamy sernika z piekarnika, czekamy, aż równomiernie opadnie.

Karmelizowane jabłka

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku karmelizujemy miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszamy. Następnie dodajemy pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszamy do momentu, aż jabłka się rozpadną.

Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodajemy drugą część, mieszamy. Do uprażonych jabłek dodajemy niewielką ilość masła, mieszamy. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość mieszamy. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciepły jeszcze sernik i rozsmarowujemy.

Sernik odstawiamy do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Sernik możemy udekorować orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Gość Gość
    638 dni temu
    W składnikach jest - spód - mąka pszenna 1 łyżka a facet daje 1 szklankę. Składniki na masę serową to między innymi mąka ziemniaczana 60 gram i mąka pszenna 130 gram a facet daje 2 łyżki ziemniaczanej ( to możliwe że ok 60 gram) i 1 łyżkę pszennej. Przepisu Mu nie pokazali czy jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    635 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Faktycznie na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W międzyczasie, jeśli chcesz przygotować sernik z karmelizowanymi jabłkami, zachęcamy do sprawdzenia listy składników, która znajduje się pod załączonym do przepisu filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=gLhG70xaH0I.
  • Natalia Natalia
    1052 dni temu
    Czy ten sernik można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1052 dni temu
    Natalio, tak sernik można mrozić. Jednak nie powinno się tego robić, gdy od jego upieczenia minęło już kilka dni. Dlatego lepiej od razu zdecydować o tym, że jakąś część mrozimy i schować ją do szczelnego pojemnika przed włożeniem do zamrażalnika. Sernik jest ciastem, które bardzo szybko pochłania inne zapachy z lodówki i zamrażalki.
  • Gość Gość
    1668 dni temu
    Sernik jest mega! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3230 dni temu
    serniczek bardzo dobry ale zdecydowanie wygrywa sernik piernikowy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3286 dni temu
    To ciasto jest rewelacyjne! Za pierwszym razem wyszlo po prostu po mistrzowsku:) Terz robie po raz 2 i jestem ciekawa czy sukces sie powtorzy:) Robilam w tortownicy 26cm i skladniki na spod zmniejszylam o polowe. Reszta bez zmian:) Cudo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3564 dni temu
    grunt to spostrzegawczość ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3565 dni temu
    Drogi Gościu, w drugim zdaniu stoi: 35x24 cm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3565 dni temu
    właśnie, że rozmiarów blach w tym przepisie nie podano ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Drogi Gościu, wymiary blachy są podane w przepisie - 35x24 cm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    na jaką wielkość formy jest przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Drogi Gościu, można krystalizować miód sztuczny, jednak mu zalecamy używanie naturalnego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    Czy miód do karmelizowania ma być naturalny czy można użyć sztucznego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3890 dni temu
    Sernik jest bardzo dobry.Zamiast orzechów dodałam zmielone migdały (gotowe,kupione w Lidlu).Miałam tylko za małą blachę i dlatego warstwa jabłek była u mnie cieńsza.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3922 dni temu
    Asiu, najlepiej wybierać jabłka o kwaskowatym smaku i zwartym miąższu. Świetnie sprawdzą się tu np. jabłka typu reneta lub antonówka.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3922 dni temu
    Jakie będą najlepsze jabłka do tego przepisu?? Miałam podobne doswiadczenia jak Michał- soki za bardzo puściły przy jabłkach. Ile teoretycznie powinnam pierwszą część jakbłek prażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    Marleno, Magdo, wypróbujcie również przepis na sernik z wiśniami! https://kuchnialidla.pl/sernik-cherry

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3952 dni temu
    Super ciasto, ze zmielonymi orzechami laskowymi i migdałami również smakuje znakomicie. Cała rodzinka była zachwycona smakiem ;-) Polecam!

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    3956 dni temu
    Sernik przepyszny, wyszedł za pierwszym razem, piekłam go w mniejszej blaszce co trwało trochę dłużej niż w przepisie, do jabłek dodałam posiekane migdały i było jeszcze lepsze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    Niestety ja ten przepis wyrzuciłam do kosza, ciasto dość drogie-jeśli chodzi o składniki. Połączenie i pomysł sam w sobie bardzo fajny, bardzo aromatyczne ciasto jednak nie wyszło takie jakim je sobie wyobrażałam. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3959 dni temu
    Naprawdę boski serniczek, pierwszy raz w życiu piekłam ciasto i wyszło obłędne, ciekawe co jutro rodzinka powie:)

    odpowiedz

  • Lady housewife Lady housewife
    3960 dni temu
    Ciekawy przepis, ja ostatnio łączyłam bezę i sernik, również wyszła znakomicie:) http://www.ladyhousewife.pl/wypieki/sernik-krolewski/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3964 dni temu
    Część serowa będzie mieć właściwą konsystencję :) Jeśli nie posiadasz piekarnika z termoobiegiem, zwiększ nieco temperaturę (do 180 stopni) i piecz ciasto przy użyciu opcji grzania góra-dół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3965 dni temu
    ale ma Pan fajną łopatkę!! można ją dostać w lidlu??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3966 dni temu
    Czy biala czesc nie wyjdzie za rzadka? ile piec bez termoobiegu- w prodizu?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3967 dni temu
    Sernik z jabłkami jest na prawdę przepyszny,wyszedł ładnie wyrośnięty i nie opadł.Chętnie wypróbuję wasze inne przepisy na ciasta .

    odpowiedz

  • Monika. Monika.
    3967 dni temu
    Dziękuję za odpowiedz:). Pochwalę się gdyż sernik wyszdł mi znakomity. Zostanie na długo ze mną ten przpis. Dodatkowo zrobiłam piernik (ach ten piernik pochtka) również z przpisu Pana Pawła i jestem zachwycona przepisami cukierniczymi. Bardzo się cieszę, że mam gdzie teraz szukać inspiracji. Mam zamiar wypróbować wszystkie przepisy:). Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3967 dni temu
    Moniko tak, ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

    odpowiedz


  • 3967 dni temu
    Sernik wyszeld wysmienity , polecam bardzo, troszke czasochlonny ale na pewno warto. Wesolych Swiat

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3967 dni temu
    Ciasto wyszlo wspaniale! Prosty i szybki przepis na urozmaicenie tradycyjnego sernika. Pycha!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3967 dni temu
    Witam. Właśnie robię Wasz sernik:). Mam tylko pytanie odnośnie przechowywania. Gdzie najlepiej przetrzymywać ciasto? Lodówka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3968 dni temu
    Michale, dziękujemy za Twoją relację z pieczenia! Cieszymy się, że pieczenie z Pawłem dało Ci tyle radości. Co do wytrzymałości sernika - nie powinien stać dłużej niż 3 dni. Także jeśli za szybko zniknie z talerza nie pozostaje Ci nic innego, jak upiec kolejny! Pozdrawiamy świątecznie!

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3968 dni temu
    Witam Przypadkiem znalazłem ten przepis na sernik (żona szukała przepisu na tartę makową), a że dla dobrego sernika zrobię wszystko (a ten wygląda apetycznie), to pomyślałem, że spróbuję... I tak, jak w przepisie, starałem się zrobić wszystko po kolei, i zgodne ze sztuką (choć nie mam w domu wagi kuchennej i ilość składników dobierałem na oko/na szklanki/na łyżki). Z ciastem poszło całkiem łatwo, z masą serową zresztą też, trochę więcej pracy wymagało przygotowanie i prażenie jabłek. Pokroiłem je w drobne kosteczki (nie oglądałem wcześniej filmu) rozprażyłem część pierwszą - i tu powiem szczerze miałem pewne wątpliwości, gdy jabłka puściły sok i całość zrobiła się dość rzadka (a przecież w przepisie jest napisane "jabłka wykładamy na sernik" a nie "wylewamy") ale po kilku minutach wszystko wróciło do normy. Przy drugiej części jabłek doszedłem do wniosku, że trochę za dużo jabłek znikło w trakcie prażenia (ciężko się oprzeć, żeby nie próbować czy już są wystarczająco miękkie) - musiałem dokroić jedno jabłuszko. Całość zajęła mi 2,5 godziny - cóż to moje pierwsze ciasto od 15 lat, ale zabawa była przednia (szczególną uciechę miała moja żona obserwując moje poczynania przy mikserze). Efekt - wizualnie prawie jak na zdjęciu (u mnie mniejsze kawałki jabłek), smak - wyśmienity. Dziękuję za przepis i gorąco polecam. PS. Jak długo postoi? Może być problem z dotrwaniem do świąt :-) za dużo chętnych...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3968 dni temu
    nie polecam, jabłka wyglądają nie apetycznie i faktycznie teraz widzę że z jego żywotnością może byc kiepsko:( zaluje...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3969 dni temu
    to jak z jego świeżością? długo wytrzymają takie jabłka? aniu upiekłaś już? smaczny? wyszedł jak p. Pawłowi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3969 dni temu
    Drogi Gościu, im świeższy tym oczywiście lepszy! Nie polecamy wstrzymywać się od jedzenia dłużej niż 2-3 dni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    no wlaśnie, przepis kuszący, ale jak z jego trwałością? jak długo zachowa świeżość?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3970 dni temu
    Aniu, daj koniecznie znać, jak wyszedł :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3970 dni temu
    Dziś będę piekła sernik, super pomysł z jabłkami, a twarożek sernikowy Pilos uwielbiam, taki kremowy, mniam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    czy mogę upiec ten sernik na 2 dni przed swietami? w tym roku przypadloby to na niedziele? czy nic sie z nim nie stanie? w jakiej temperaturze go przechowywac?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3970 dni temu
    Panie Piotrze, jabłka najlepiej kroić w kostkę drobną czy ma Pan inny sposób? Bo do tej pory używałam startych jabłek na tarce. Pozdrawiam i na pewno spróbuję;) Wesołych Świąt!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    Anka, blacha ma wymiar ok. 35x24cm. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3971 dni temu
    Jakie są wymiary blachy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3972 dni temu
    Emilio, oczywiście możesz nie dodawać rodzynek.

    odpowiedz

  • emila emila
    3972 dni temu
    mozna pominąć rodzynki??

    odpowiedz

  • Kate Kate
    3973 dni temu
    Przepis super! Sernik wygląda zachęcająco i postanowiłam że zagości na świątecznym stole w moim domu. Chciałabym jednak zapytać o jakich wymiarach jest brytfanna wykorzystana w filmie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3974 dni temu
    Karolino takie jabłka świetnie się nadadzą! Pamiętaj jednak by oprócz cynamonu dodać także pozostałe składniki. Jeśli Twoje jabłka są już słodzone możesz pominąć cukier i miód :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3974 dni temu
    Skuszę się na ten przepis,pan Piotr zawsze umie nas zaskoczyć świetnym przepisem :)

    odpowiedz

  • Karolina Garczewska Karolina Garczewska
    3975 dni temu
    Moja mama w wakacje smażyła jabłka i składała w słoiki, żeby były już gotowe do ciasta, czy mogą się nadać na ten sernik? zawsze to mniej pracy. Jeżeli tak, to czy wystarczy je podgrzać i dodać cynamonu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3975 dni temu
    Tez robię sernik z jabłkami moja rodzina go bardzo lubi ale bardzo mi sie podoba dodatek orzechów włoskich serniki pana Pawła bardzo nam smakują to ten też napewno będzie Pyszny !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3976 dni temu
    Uwielbiam serniki, pomysł z jabłkami super, na pewno zrobię, a twarożek sernikowy Pilos to mój ulubiony, idealnie się spradza do ciast :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3976 dni temu
    Koniecznie podziel się z nami efektem Twojej pracy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3976 dni temu
    Niesamowity przepis ! Takiego pomyslu na sernik jeszcze nie widzialam. Tak mnie zafascynowal ze napewno zrobię

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!