
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy 20 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- łopatkę silikonową
- dekoracyjne wycinaki do ciasta, np. w kształcie zajączków i kwiatków
- rózgę kuchenną
Przygotuj wcześniej:
Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 30-40 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.
Masa na spód powinna być wilgotna i lepka: jeżeli się rozpada, może być zbyt sucha. Wówczas dodajemy ok. 1-2 łyżek mleczka kokosowego i ponownie mieszamy całość.
Krok 2: PODPIEKAMY SPÓD
Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i również przelewamy do naczynia blendera. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 4: PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD
Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: DEKORUJEMY MAZUREK
Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.
Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Arbuz i ananas kroimy w grube plastry. Z miąższu owoców wycinamy dekoracyjne kształty, np. wielkanocne zajączki i kwiatki. Uszy arbuzowych i ananasowych zajączków zanurzamy w wiórkach kokosowych. Zajączki i kwiatki ustawiamy na warstwie kremu kokosowego. Wierzch mazurka dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Zobacz przepisy
na święta
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)