Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy 20 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- łopatkę silikonową
- dekoracyjne wycinaki do ciasta, np. w kształcie zajączków i kwiatków
- rózgę kuchenną
Przygotuj wcześniej:
Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 30-40 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.
Masa na spód powinna być wilgotna i lepka: jeżeli się rozpada, może być zbyt sucha. Wówczas dodajemy ok. 1-2 łyżek mleczka kokosowego i ponownie mieszamy całość.
Krok 2: PODPIEKAMY SPÓD
Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i również przelewamy do naczynia blendera. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 4: PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD
Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: DEKORUJEMY MAZUREK
Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.
Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Arbuz i ananas kroimy w grube plastry. Z miąższu owoców wycinamy dekoracyjne kształty, np. wielkanocne zajączki i kwiatki. Uszy arbuzowych i ananasowych zajączków zanurzamy w wiórkach kokosowych. Zajączki i kwiatki ustawiamy na warstwie kremu kokosowego. Wierzch mazurka dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)