zobacz film Wielkanocny mazurek bez cukru

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do tarty o średnicy 20 cm
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • łopatkę silikonową
  • dekoracyjne wycinaki do ciasta, np. w kształcie zajączków i kwiatków
  • rózgę kuchenną

Przygotuj wcześniej:

Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 30-40 minut.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.

Masa na spód powinna być wilgotna i lepka: jeżeli się rozpada, może być zbyt sucha. Wówczas dodajemy ok. 1-2 łyżek mleczka kokosowego i ponownie mieszamy całość.

Krok 2: PODPIEKAMY SPÓD

Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i również przelewamy do naczynia blendera. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity krem.

Krok 4: PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD

Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY

Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 6: DEKORUJEMY MAZUREK

Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.

Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Arbuz i ananas kroimy w grube plastry. Z miąższu owoców wycinamy dekoracyjne kształty, np. wielkanocne zajączki i kwiatki. Uszy arbuzowych i ananasowych zajączków zanurzamy w wiórkach kokosowych. Zajączki i kwiatki ustawiamy na warstwie kremu kokosowego. Wierzch mazurka dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!