![Wielkanocny mazurek bez cukru Wielkanocny mazurek bez cukru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/5c369164f9b2-a1f5926ab5fd-KW11_Kinga_ParuzelWielkanocny_mazurek_bez_cukru_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy 20 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- łopatkę silikonową
- dekoracyjne wycinaki do ciasta, np. w kształcie zajączków i kwiatków
- rózgę kuchenną
Przygotuj wcześniej:
Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 30-40 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.
Masa na spód powinna być wilgotna i lepka: jeżeli się rozpada, może być zbyt sucha. Wówczas dodajemy ok. 1-2 łyżek mleczka kokosowego i ponownie mieszamy całość.
Krok 2: PODPIEKAMY SPÓD
Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i również przelewamy do naczynia blendera. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 4: PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD
Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: DEKORUJEMY MAZUREK
Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.
Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Arbuz i ananas kroimy w grube plastry. Z miąższu owoców wycinamy dekoracyjne kształty, np. wielkanocne zajączki i kwiatki. Uszy arbuzowych i ananasowych zajączków zanurzamy w wiórkach kokosowych. Zajączki i kwiatki ustawiamy na warstwie kremu kokosowego. Wierzch mazurka dekorujemy borówkami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
![Mazurek pomarańczowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2f93a1f62c6-6321bfc222-KW_10_Mazurek-pomaranczowy_16945_S_8591_960x540.webp)
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
![Mazurek marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9ca86ef7088d-6889e9f071-KW13_mazurek-marchewkowy_960x540.webp)
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
![Mazurek królewski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b171e75c2e6a-6347875cc6-Babcia_Lucyna__KW_08_Krolewski_mazurek_z_mielonymi_migdalami_19367_S_53579-3_RGB_ok_1250x700.webp)
Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
![Regionalny mazurek wielkanocny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/08cb3e54ab45-62f43553bdb7-regionalny_mazurek_wielkanocny_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Mazurek marchewkowy
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Hummus z bobu
- Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Zakwas na żurek
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Pizza hawajska
- Ciasto z profiterolkami
- Smoothie „Wellness”
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Karkówka z szynkowaru
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Wytrawna tarta Tatin
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Komentarze (0)