Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Zanim zaczniemy
Nagrzewamy piekarnik do 150°C (góra-dół). 2 formy do tarty o śred- nicy 20 cm smarujemy masłem i wykła- damy papierem pergaminowym.
Ciasto
5 białek ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli). W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. W osobnej misce mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały. Do suchych składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Masę przekładamy do 2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika. Upieczone ciasto studzimy i wyciągamy z foremek.
Krem
Mleko gotujemy. 1 żółtko i 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów). Stale mieszając, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wlewamy ugotowane mleko i mieszamy, aż składniki się połączą. Krem przelewamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy, mieszając, aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła. Mieszamy ponownie i odstawiamy.
Orzechy
Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody. Podgrzewamy, aż karmel zacznie robić się złoty. Wrzucamy 20 g posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy. Zdejmuje- my orzechy z patelni i odstawiamy. Resztę orzechów włoskich prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Gdy krem lekko przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy. Jeden z blatów kładziemy na talerzu. Za pomocą rękawa cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął. Następnie układamy na wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta Tatin
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Eklery kawowe
- Quiche ze szparagami
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Tort orzechowy
- Klasyczna wuzetka
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Knedle z białym serem
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Leniwe pierogi
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Tort piernikowo-kajmakowy
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Minitorcik migdałowy "Paris"
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Muffiny omletowe
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3658 dni temu
ciasto nie jest najłatwiejsze w wykonaniu ale smakuje obłędnie!! smak masy wynagradza cały włożony wysiłek! pyszota!!
odpowiedz
3901 dni temu
Robiłam już kilka razy to ciasto - PRZEPYSZOTA!!
odpowiedz
3966 dni temu
Mam wielką ochotę przygotować to ciasto,pyszna masa i fajny przepis.
odpowiedz