Dacquoise orzechowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zanim zaczniemy

Nagrzewamy piekarnik do 150°C (góra-dół). 2 formy do tarty o śred- nicy 20 cm smarujemy masłem i wykła- damy papierem pergaminowym.

Ciasto

5 białek ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli). W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. W osobnej misce mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały. Do suchych składników dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Masę przekładamy do 2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika. Upieczone ciasto studzimy i wyciągamy z foremek.

Krem

Mleko gotujemy. 1 żółtko i 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów). Stale mieszając, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wlewamy ugotowane mleko i mieszamy, aż składniki się połączą. Krem przelewamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy, mieszając, aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła. Mieszamy ponownie i odstawiamy.

Orzechy

Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody. Podgrzewamy, aż karmel zacznie robić się złoty. Wrzucamy 20 g posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy. Zdejmuje- my orzechy z patelni i odstawiamy. Resztę orzechów włoskich prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Gdy krem lekko przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy. Jeden z blatów kładziemy na talerzu. Za pomocą rękawa cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął. Następnie układamy na wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1219 dni temu
    ciasto nie jest najłatwiejsze w wykonaniu ale smakuje obłędnie!! smak masy wynagradza cały włożony wysiłek! pyszota!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1462 dni temu
    Robiłam już kilka razy to ciasto - PRZEPYSZOTA!!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1527 dni temu
    Mam wielką ochotę przygotować to ciasto,pyszna masa i fajny przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram