
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub robot kuchenny
- doniczkę z dziurką pojemności 1,5 l
- gazę
- słoik
Krok 1: Ucieramy masę
Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
Krok 2: Do masy dodajemy bakalie
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.
Krok 3: Do doniczki wlewamy masę
Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Komentarze (9)
2112 dni temu
Przepis chyba nie został zweryfikowany przed drukiem??? Co robimy w takim razie z kostką masła jeśli użyliśmy śmietanki 30%, a może ja coś przegapiłam?
odpowiedz
2111 dni temu
Dodajemy do masy: "Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg." Napisaliśmy o tym w pierwszym kroku :)
1787 dni temu
Jest opisane co robimy z masłem w punkcie 1 przepisu. Ostatnie zdanie.
1774 dni temu
Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
1765 dni temu
Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
1413 dni temu
Przeczytaj jeszcze raz 😊
1384 dni temu
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
1021 dni temu
Wszystkie składniki oraz moment oddawania są w przepisie
665 dni temu
Krok 1, ostatnie zdanie.
zobacz wszystkie