Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser lub robot kuchenny
- doniczkę z dziurką pojemności 1,5 l
- gazę
- słoik
Krok 1: Ucieramy masę
Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
Krok 2: Do masy dodajemy bakalie
Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.
Krok 3: Do doniczki wlewamy masę
Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2796 dni temu
Przepis chyba nie został zweryfikowany przed drukiem??? Co robimy w takim razie z kostką masła jeśli użyliśmy śmietanki 30%, a może ja coś przegapiłam?
odpowiedz
2795 dni temu
Dodajemy do masy: "Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg." Napisaliśmy o tym w pierwszym kroku :)
2471 dni temu
Jest opisane co robimy z masłem w punkcie 1 przepisu. Ostatnie zdanie.
2458 dni temu
Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
2449 dni temu
Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
2097 dni temu
Przeczytaj jeszcze raz 😊
2068 dni temu
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
1705 dni temu
Wszystkie składniki oraz moment oddawania są w przepisie
1349 dni temu
Krok 1, ostatnie zdanie.