Tradycyjna pascha wielkanocna

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub robot kuchenny
  • doniczkę z dziurką pojemności 1,5 l
  • gazę
  • słoik

Krok 1: Ucieramy masę

Twaróg przecieramy przez sito, aby powstała kremowa masa. Rodzynki zalewamy rumem. Do dużej misy przekładamy żółtka, cukier oraz nasionka z przeciętej na pół laski wanilii i ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa (ok. 5 minut). Dodajemy śmietankę i wszystko mieszamy. Misę z masą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby dno misy nie stykało się z wrzątkiem. Całość ucieramy jeszcze 10 minut – niech masa nieco zgęstnieje. Misę zdejmujemy z garnka i stawiamy na blacie. Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.

Krok 2: Do masy dodajemy bakalie

Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej szczyptę soli oraz rodzynki, skórkę otartą z cytryny i limonki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz płatki migdałów. Mieszamy.

Krok 3: Do doniczki wlewamy masę

Czystą doniczkę z dziurką wykładamy gazą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy masę twarogową. Przykrywamy ją gazą. Dociskamy cięższą miską lub słoikiem, aby pascha się ścięła, a nadmiar płynu wyciekł. Doniczkę ustawiamy w lodówce na 12 godzin, najlepiej w mniejszej misce tak, aby z dziurki ściekał płyn. Doniczkę stawiamy na talerzu do góry dnem, zdejmujemy, usuwamy gazę. Paschę możemy udekorować bakaliami lub wielkanocnymi czekoladowymi jajkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Rolada makowa

Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Rolada makowa
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Bułeczki wielkanocne

Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Bułeczki wielkanocne

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Babka bananowa

Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Babka bananowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    2996 dni temu
    Przepis chyba nie został zweryfikowany przed drukiem??? Co robimy w takim razie z kostką masła jeśli użyliśmy śmietanki 30%, a może ja coś przegapiłam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2995 dni temu
    Dodajemy do masy: "Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg." Napisaliśmy o tym w pierwszym kroku :)
  • Gość Gość
    2671 dni temu
    Jest opisane co robimy z masłem w punkcie 1 przepisu. Ostatnie zdanie.
  • Gość Gość
    2658 dni temu
    Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
  • Gość Gość
    2649 dni temu
    Cały czas ucierając składniki, dodajemy na zmianę miękkie masło i przetarty twaróg.
  • Gość Gość
    2297 dni temu
    Przeczytaj jeszcze raz 😊
  • Gość Gość
    2268 dni temu
    przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
  • Gość Gość
    1905 dni temu
    Wszystkie składniki oraz moment oddawania są w przepisie
  • Gość Gość
    1549 dni temu
    Krok 1, ostatnie zdanie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!