
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Rozczyn
Kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozczyn przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
Mąkę do wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Studzimy wyrośnięte ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin. Wyrabiamy, formujemy bułeczki przypominające kształtem świąteczne zajączki. Smarujemy je rozbitym jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 50°C, aby ciasto napęczniało. Po 10 minutach wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C i pieczemy bułeczki 10 minut. Zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (24)
3491 dni temu
Piekłam, ciasto pięknie wyrosło ale powinno być trochę dłużej w piekarniku, tylko dlaczego tak czuć drożdże?
Odpowiedz
3841 dni temu
Gościu, Paweł specjalizuje się w słodkich wypiekach. Nie mamy w swoich zasobach przepisu na wytrawne pieczywo. Jeśli chodzi o eksperymentowanie z przepisem i pieczenie bułeczek w formie chlebka - musisz na bieżąco monitorować stan jego wypieczenia. Drogi Gościu, możesz spróbować zagęścić ciasto dodatkową ilością mąki.
Odpowiedz
3841 dni temu
A co jak ciasto wyszło za rzadkie?
Odpowiedz
3843 dni temu
PYTAŁAM TAKŻE O TO ILE DŁUŻEJ PIEC. MOŻE KUCHNIA ODPOWIADAŁA BY RZETELNIE NA WSZYSTKIE PYTANIA CHYBA ŻE NIE WIE TO MOŻNA SIĘ PRZYZNAĆ-LUDZKA RZECZ. I NIE CHODZIŁO MI O ŻADNE BUŁKI NA SŁODKO TYLKO PIECZYWO.
Odpowiedz
3847 dni temu
Drogi Gościu, jeśli szukasz innych przepisów Pawła na bułeczki, sprawdź te: https://kuchnialidla.pl/francuskie-brioche-z-czekolada i https://kuchnialidla.pl/mundialowki :)
Odpowiedz
3847 dni temu
ile dłużej powinnam piec bułeczki jeżeli zrobię je w kształcie chleba ok 8x20 cm. A może kuchnio masz jakies przepisy na chleb lub inne bułki?
Odpowiedz
3848 dni temu
Anna, najlepiej posyp bułeczki ziarnami z wierzchu :) A przechowuj je owinięte - schną jak każde pieczywo.
Odpowiedz
3850 dni temu
jak przechowywać takie bułeczki i czy można dodać do nich np otręby czy słonecznik itp. Jeżeli tak to w jakim momencie?
Odpowiedz
3854 dni temu
Emilka_eb, bułeczki wyrastają podczas pieczenia w nieznacznym stopniu. Będą mieć więc podobnych rozmiarów przed i po wypieczeniu :)
Odpowiedz
3854 dni temu
A jakiej wielkości mniej więcej są te zajączki przed wyrośnięciem? Szkoda, że nie ma filimku z ich formowaniem
Odpowiedz
3855 dni temu
ANNO, możesz upiec bułeczki w takich formach. Jeśli ciasto wyrośnie Ci za wysoko w górę, po prostu zetnij tą część.
Odpowiedz
3855 dni temu
A MOŻNA BY BYŁO UPIEC TAKIE BUŁECZKI W FORMIE SILIKONOWEJ Z MOTYWAMI ŚWIĄTECZNYMI? CZY KUCHNIALIDLA MYŚLI ŻE UDAŁY BY SIĘ?
Odpowiedz
3866 dni temu
Marysiu, w mące do wypieku zawarte są też drożdże, dlatego sama mąka pszenna i żytnia nie wystarczą.
Odpowiedz
3866 dni temu
Czy mąka rivercote z Lidla ma mieć w swoim składzie suszone drożdże i zaczyn żytni? Można ją zastąpić np. pełnoziarnistą mąką pszenną i żytnią?
Odpowiedz
3869 dni temu
Panie Pawełku, super podziwiam Pana za zdolności manualne, (te zajączki są rewelacyjne), szkoda, że ja nie mam tyle cierpliwości . Powodzenia w dalszej pracy i sukcesów w kuchni.
Odpowiedz
3870 dni temu
toż te bułeczki bardziej są jak kotki a nie zajączki...
Odpowiedz
3873 dni temu
Gosiu, obecnie nie mamy przepisów na bułeczki z użyciem innej mąki niż pszenna.
Odpowiedz
3873 dni temu
Hm a co z osobami nie stosującymi mąki pszennej w kuchni?? Można ją zastąpić jakąś inną w tym przepisie?
Odpowiedz
3874 dni temu
Gość81, dodaj 25 ml, czyli około 2 łyżek mleka. Jest to wystarczająca ilość, aby związać ciasto.
Odpowiedz
3875 dni temu
25 g mleka - ile to ml ?? w składnikach na rozczyn jest wartość w ml w składnkach na ciasto w gramach :)
Odpowiedz
3875 dni temu
Drogi Gościu, typ mąki: 650 :)
Odpowiedz
3875 dni temu
a 350 g mąki pszennej jakiego typu?? bo nie ma dokończonego zdania w składnikach :)
Odpowiedz
3877 dni temu
Zajączki czy koty, grunt że bardzo ładne... i pomysłowe :-)
Odpowiedz
3878 dni temu
Dopiero jak przeczytałam przepis dowiedziałam się że to zajączki; przecież one wyglądają jak koty :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie