Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Rozczyn
Kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozczyn przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
Mąkę do wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Studzimy wyrośnięte ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin. Wyrabiamy, formujemy bułeczki przypominające kształtem świąteczne zajączki. Smarujemy je rozbitym jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 50°C, aby ciasto napęczniało. Po 10 minutach wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C i pieczemy bułeczki 10 minut. Zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
3182 dni temu
Piekłam, ciasto pięknie wyrosło ale powinno być trochę dłużej w piekarniku, tylko dlaczego tak czuć drożdże?
odpowiedz
3532 dni temu
Gościu, Paweł specjalizuje się w słodkich wypiekach. Nie mamy w swoich zasobach przepisu na wytrawne pieczywo. Jeśli chodzi o eksperymentowanie z przepisem i pieczenie bułeczek w formie chlebka - musisz na bieżąco monitorować stan jego wypieczenia. Drogi Gościu, możesz spróbować zagęścić ciasto dodatkową ilością mąki.
odpowiedz
3533 dni temu
A co jak ciasto wyszło za rzadkie?
odpowiedz
3535 dni temu
PYTAŁAM TAKŻE O TO ILE DŁUŻEJ PIEC. MOŻE KUCHNIA ODPOWIADAŁA BY RZETELNIE NA WSZYSTKIE PYTANIA CHYBA ŻE NIE WIE TO MOŻNA SIĘ PRZYZNAĆ-LUDZKA RZECZ. I NIE CHODZIŁO MI O ŻADNE BUŁKI NA SŁODKO TYLKO PIECZYWO.
odpowiedz
3538 dni temu
Drogi Gościu, jeśli szukasz innych przepisów Pawła na bułeczki, sprawdź te: https://kuchnialidla.pl/francuskie-brioche-z-czekolada i https://kuchnialidla.pl/mundialowki :)
odpowiedz
3538 dni temu
ile dłużej powinnam piec bułeczki jeżeli zrobię je w kształcie chleba ok 8x20 cm. A może kuchnio masz jakies przepisy na chleb lub inne bułki?
odpowiedz
3539 dni temu
Anna, najlepiej posyp bułeczki ziarnami z wierzchu :) A przechowuj je owinięte - schną jak każde pieczywo.
odpowiedz
3541 dni temu
jak przechowywać takie bułeczki i czy można dodać do nich np otręby czy słonecznik itp. Jeżeli tak to w jakim momencie?
odpowiedz
3545 dni temu
Emilka_eb, bułeczki wyrastają podczas pieczenia w nieznacznym stopniu. Będą mieć więc podobnych rozmiarów przed i po wypieczeniu :)
odpowiedz
3545 dni temu
A jakiej wielkości mniej więcej są te zajączki przed wyrośnięciem? Szkoda, że nie ma filimku z ich formowaniem
odpowiedz
3546 dni temu
ANNO, możesz upiec bułeczki w takich formach. Jeśli ciasto wyrośnie Ci za wysoko w górę, po prostu zetnij tą część.
odpowiedz
3546 dni temu
A MOŻNA BY BYŁO UPIEC TAKIE BUŁECZKI W FORMIE SILIKONOWEJ Z MOTYWAMI ŚWIĄTECZNYMI? CZY KUCHNIALIDLA MYŚLI ŻE UDAŁY BY SIĘ?
odpowiedz
3557 dni temu
Marysiu, w mące do wypieku zawarte są też drożdże, dlatego sama mąka pszenna i żytnia nie wystarczą.
odpowiedz
3558 dni temu
Czy mąka rivercote z Lidla ma mieć w swoim składzie suszone drożdże i zaczyn żytni? Można ją zastąpić np. pełnoziarnistą mąką pszenną i żytnią?
odpowiedz
3561 dni temu
Panie Pawełku, super podziwiam Pana za zdolności manualne, (te zajączki są rewelacyjne), szkoda, że ja nie mam tyle cierpliwości . Powodzenia w dalszej pracy i sukcesów w kuchni.
odpowiedz
3562 dni temu
toż te bułeczki bardziej są jak kotki a nie zajączki...
odpowiedz
3564 dni temu
Gosiu, obecnie nie mamy przepisów na bułeczki z użyciem innej mąki niż pszenna.
odpowiedz
3564 dni temu
Hm a co z osobami nie stosującymi mąki pszennej w kuchni?? Można ją zastąpić jakąś inną w tym przepisie?
odpowiedz
3565 dni temu
Gość81, dodaj 25 ml, czyli około 2 łyżek mleka. Jest to wystarczająca ilość, aby związać ciasto.
odpowiedz
3566 dni temu
25 g mleka - ile to ml ?? w składnikach na rozczyn jest wartość w ml w składnkach na ciasto w gramach :)
odpowiedz
3566 dni temu
Drogi Gościu, typ mąki: 650 :)
odpowiedz
3566 dni temu
a 350 g mąki pszennej jakiego typu?? bo nie ma dokończonego zdania w składnikach :)
odpowiedz
3568 dni temu
Zajączki czy koty, grunt że bardzo ładne... i pomysłowe :-)
odpowiedz
3569 dni temu
Dopiero jak przeczytałam przepis dowiedziałam się że to zajączki; przecież one wyglądają jak koty :)
odpowiedz
zobacz wszystkie