Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gliniane naczynie lub wyparzone słoiki

Krok 1: Układamy ogórki

Układamy ogórki

W wyparzonym glinianym naczyniu układamy umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo, w kilku warstwach.
 

 

 

Krok 2: Układamy dodatki

Układamy dodatki

Pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu układamy dodatki – gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i liście.


 

 

Krok 3: Zalewamy ogórki solanką

 Zalewamy ogórki solanką

Całość zalewamy solanką, tak aby ogórki były nią pokryte całkowicie. Naczynie przykrywamy talerzykiem oraz gazą. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy.

Jeśli chcemy przygotować ogórki w słoikach – postępujemy tak samo, pamiętając przy tym, by ogórki były całkowicie pokryte solanką.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Basiek Basiek
    17 dni temu
    Ja nie daję gorczycy i wszyscy się zajadają ogórkami mojej roboty. I zalewam gorącą solanką. Pycha!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    356 dni temu
    Tak przygotowane ogórki w słoikach trzeba pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    356 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy jak bardzo ukiszone ogórki chcesz uzyskać :) Pasteryzacja przerywa proces kiszenia, więc pasteryzujemy tylko ogórki, które już są ukiszone, wtedy można przechowywać je nawet latami, a mimo to nadal będą twarde. Gdy po przygotowaniu ogórków, odstawisz je w ciepłe miejsce, woda powinna zrobić się mętna, a ogórki zmienią kolor - wtedy możesz poddać je pasteryzacji i przenieść w chłodne miejsce :)
  • Gość Gość
    346 dni temu
    Nie trzeba. Ogórki mogą być zalane gorącą solanką, wtedy po prostu szybciej się " przegryzą"

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram