
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gliniane naczynie lub wyparzone słoiki
- solankę
Krok 1: Układamy ogórki
W wyparzonym glinianym naczyniu układamy umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo, w kilku warstwach.
Krok 2: Układamy dodatki
Pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu układamy dodatki – gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i liście.
Krok 3: Zalewamy ogórki solanką
Całość zalewamy solanką, tak aby ogórki były nią pokryte całkowicie. Naczynie przykrywamy talerzykiem oraz gazą. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy.
Jeśli chcemy przygotować ogórki w słoikach – postępujemy tak samo, pamiętając przy tym, by ogórki były całkowicie pokryte solanką.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!

Komentarze (14)
537 dni temu
Gorczycę dodaje się do korniszonów ale nigdy do ogórków kiszonych bo maję gorzki smak, to jest najczęstszy błąd producentów :-(
odpowiedz
205 dni temu
Absolutna prawda, kiszone to nie korniszony, nie wolno dodawać do korniszonów gorczycy bo się źle komponuje smak. Jestem zawiedziony że autor tego nie wie... :-(
1481 dni temu
łyżka stołowa soli na litr wody.... zalewamy nie gorącą a zimną wodą. Kiszenie to fermentacja bakteriami z rodziny lactobacilus
odpowiedz
1479 dni temu
Nikt nie pisze o zalewaniu gorącą wodą. Ważne jednak, by była ona przegotowana, wystudzona do temperatury pokojowej.
1546 dni temu
Ja od zawsze stosuję przepis Babci, na litr wody płaska łyżka soli, do tego koper, czosnek i chrzan, a póżniej jak kto lubi, czasem ziele angielskie, czasem pieprz, czasem gorczycę, czasem liście czegoś z ogrodu. pozdrawiam
odpowiedz
205 dni temu
Nie dodaje się gorczycy ani ziela angielskiego bo to nie korniszony !!!
1584 dni temu
Z tą ilością soli to chyba pomyłka? Może miało być 5g a nie 50?
odpowiedz
1583 dni temu
Do zrobienia solanki używamy 50 g soli czyli 8 płaskich łyżeczek.
1950 dni temu
Ja nie daję gorczycy i wszyscy się zajadają ogórkami mojej roboty. I zalewam gorącą solanką. Pycha!!!
odpowiedz
1901 dni temu
A ja zalewam solanką z ujęcia w Kołobrzegu i to dopiero są cud ogórki. Po kilku dniach wkladam słój do lodówki i są extra chrupkie.
537 dni temu
Dokładnie tak, gorczycy do kiszonych się nie dodaje tylko do korniszonów !
2289 dni temu
Tak przygotowane ogórki w słoikach trzeba pasteryzować?
odpowiedz
2289 dni temu
Drogi Gościu, to zależy jak bardzo ukiszone ogórki chcesz uzyskać :) Pasteryzacja przerywa proces kiszenia, więc pasteryzujemy tylko ogórki, które już są ukiszone, wtedy można przechowywać je nawet latami, a mimo to nadal będą twarde. Gdy po przygotowaniu ogórków, odstawisz je w ciepłe miejsce, woda powinna zrobić się mętna, a ogórki zmienią kolor - wtedy możesz poddać je pasteryzacji i przenieść w chłodne miejsce :)
2278 dni temu
Nie trzeba. Ogórki mogą być zalane gorącą solanką, wtedy po prostu szybciej się " przegryzą"
zobacz wszystkie