Kotlet pożarski – przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię z nieprzywierajacą powłoką
  • miskę
  • głęboki talerz
  • talerz
  • folię spożywczą
  • tłuczek do mięsa
  • ręcznik papierowy
  • tasak
  • papier do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury  150 stopni C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: SUSZYMY PIECZYWO

Ułóż na blaszce do pieczenia papier, a potem rozłóż na nim chleb tostowy pokrojony w kosteczkę. Piecz przez ok. 10. Chleb w tym czasie powinien się wysuszyć.

KROK 2: ROZBIJAMY MIĘSO

Filety z kurczaka oczyść, a potem rozbij tłuczkiem owiniętym folią spożywczą (można dodatkowo owinąć go materiałową, czystą ścierką, żeby zabezpieczyć mięso przed rozrywaniem).

KROK 3: STUDZIMY CHLEB

Wyciągnij chleb z pieca, a potem pozwól mu wystygnąć. Suchy chleb pokrusz na drobniejsze kawałki.

KROK 4: MOCZYMY BUŁKĘ

Do osobnej miski wlej mleko i wymocz w nim bułkę.

KROK 5: SIEKAMY MIĘSO

Rozbite filety drobno posiekaj i wrzuć do miski.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj bułkę wymoczoną w mleku. Przypraw mięso solą oraz pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 6: FORMUJEMY KOTLETY

Z mięsnej masy uformuj podłużne kotlety.

KROK 7: PANIERUJEMY KOTLETY

Do miseczki wsyp mąkę, a na talerz pokruszony chleb tostowy i bułkę tartą. Kotlety najpierw obtocz w mące, a potem w panierce z pieczywa.

KROK 8: SMAŻYMY KOTLETY

Rozgrzej na patelni olej, a po chwili dodaj masło. Smaż kotlety przez 3-4 minuty na stronę. Po usmażeniu delikatnie ułóż je na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Kotlet pożarski — przepis na smaczny obiad

Kotlet pożarski to potrawa mięsna, która choć swoim wyglądem przypomina naszego rodzimego mielonego, to smakiem jest od niego kompletnie odmienna. Delikatne, aromatyczne kotlety pożarskie powstają bowiem z siekanego mięsa drobiowego i są dziedzictwem kulinarnym naszych wschodnich sąsiadów.

Kotlet pożarski to doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych lub schabowych. Choć przepis na kotlety pożarskie jest nieco zapomniany w dzisiejszych czasach, wciąż cieszy się popularnością wśród tych, którzy cenią tradycyjne smaki i aromaty. Samo przyrządzenie kotletów po pożarsku jest stosunkowo proste, o ile postępuje się zgodnie z przepisem. Istnieje wiele wariantów tego dania — siekane, rozbijane, mielone, w panierce z bułki tartej panko albo klasycznych, pokruszonych grzanek. Tradycyjnie kotleciki pożarskie przygotowywane są z mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny, choć współcześnie częściej można je spotkać w wersji całkowicie drobiowej.

Podstawowy przepis na pożarskie kotlety obejmuje mięso drobiowe, np. z piersi kurczaka lub indyka, które jest mielone i starannie doprawiane mieszanką przypraw, takich jak sól, pieprz, papryka czy czosnek. Następnie mięso formuje się w okrągłe kotleciki, które obtacza się w bułce tartej lub mące, a następnie smaży na patelni z odrobiną oleju lub masła, czasem także podpieka w piekarniku. W ten sposób uzyskuje się chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Pożarskie kotlety serwuje się zwykle w towarzystwie sosu grzybowego i ziemniaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś połączył ją z innymi dodatkami — ryżem czy kaszą i ulubionym, gęstym sosem.

Przepis na kotlety po pożarsku

Co to jest kotlet pożarski? Kotlet po pożarsku to drobno posiekany kotlet z mięsa z kurczaka. Przepis na kotlety pożarskie powstał najprawdopodobniej jeszcze w XIX wieku na terenie Rosji, a z jego odkryciem wiążą się dwa podania. Jedno z nich zakłada, że kotlet pożarski został stworzony jeszcze na dworze Aleksandra I jako kotlety siekane z dodatkiem mięsa cielęcego i drobiu, drugie mówi o tym, że za autorstwem stoi rosyjski karczmarz Pożarski, który w swojej karczmie w miejscowości Torzhok podał kotlet z siekanego mięsa carowi Mikołajowi I. Kotlety od Pożarskiego skradły serce cara i wkrótce stały się jednym z dworskich dań.

Warto wspomnieć, że przepis na drobiowy kotlet pożarski szybko rozprzestrzenił się także na inne grupy społeczne.Kotlety pożarskie z kurczaka spotkać można było w wielu restauracjach jeszcze do lat 90, potem na chwilę o nich zapomniano. Dziś potrawa ta przeżywa swój renesans i coraz częściej gości na naszych stołach.

Jak zrobić kotlet pożarski?

Pożarski kotlet z mięsa drobiowego — jak zrobić go w mistrzowski sposób? Przygotowanie kotletów pożarskich nie jest trudne, o ile posiada się dobry przepis. Przyrządzanie kotleta drobiowego pożarskiego należy zacząć od wyboru wysokiej jakości składników - świeżego mięsa, dobrego pieczywa i swojskich jajek. Do kotletów można wykorzystać mięso z kurczaka czy indyka, ale jeśli masz ochotę, możesz stworzyć także kotlety pożarskie wieprzowe lub wołowe. Najlepsze efekty uzyskuje się, gdy mięso jest mało tłuste. Wybrane mięso oczyść  z żyłek i skórek, a następnie rozbij i posiekaj lub zmiel w maszynce. Jeśli nie masz za dużo czasu, możesz śmiało skorzystać z gotowego mięsa mielonego.

Niezwykle ważnym elementem oryginalnego przepisu na kotlet pożarski jest sama panierka - niegdyś przyrządzano ją z suchego chleba, dziś zwykle stosuje się grzanki z białego chleba wymieszane z bułką tartą lub azjatycką bułką tartą panko. Dla urozmaicenia do panierki można dodać także pokruszone płatki kukurydziane.

Mięso na kolety pożarskie należy doprawić — zwykle dodaje się do niego sól, pieprz oraz paprykę słodką lub ostrą. Niektórzy wzbogacają przepis o zioła takie jak natka pietruszki, majeranek czy oregano. Ważne żebyś dobrze wymieszał mięso z przyprawami, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty przyprawą. Do mięsnej masy warto dodać wymoczoną w mleku bułkę albo odrobinę śmietanki i bułkę tartą — to pozwoli nieco bardziej spulchnić masę i utrzymać wilgoć w mięsie przez dłuższy czas.

Gotową masę należy uformować na podłużne, spłaszczone kotlety. Na samym początku formowano go w kształt udka z kurczaka i wkładano do niego drobiową kość — dziś ta forma podania rzadko jest spotykana. Uformowane kotlety należy usmażyć na patelni z dodatkiem dwóch rodzajów tłuszczu — najlepiej oleju i masła, ale równie dobrze może być to także oliwa, olej kokosowy albo odrobina smalcu. Smażenie powinno trwać tak długo, aż panierka nabierze złotego koloru. Jeśli obawiasz się o to, że kotlety stracą swoją soczystość, skróć proces smażenia do 1-2 minut (to pozwoli uzyskać chrupiącą zewnętrzną warstwę) i włóż je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na 10 minut.

Usmażone tudzież podpieczone kotlety pożarskie z mięsa drobiowego podawaj ciepłe wraz z ulubionymi dodatkami. Pasują do nich zarówno ziemniaki (w wersji puree, pieczonej czy frytek), jak i biały ryż czy kasza (np. jęczmienna, kuskus lub gryczana niepalona). Takie danie obiadowe warto wzbogacić także o surówkę lub sałatkę oraz sos (w wersji na ciepło lub zimno). A jeśli masz ochotę nieco zaszaleć, postaw na azjatycką odsłonę tego kotleta z dodatkiem ryżu, kimchi oraz piklowanego zielonego ogórka z chili i sezamem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!