Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- folię aluminiową
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do 190°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI
Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.
WSKAZÓWKA! Idealnym dodatkiem do tego dania będzie np. gotowany na parze brokuł.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jajecznica na ostro
- Komosianka na słodko
- Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
- Herbata śliwkowo-czekoladowa
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Koreczki z łososiem
- Zielony sok z kapusty i owoców
- Ravioli z dynią
- Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
- Sałatka warzywne ciastko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)