Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię
- folię aluminiową
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do 190°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI
Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.
WSKAZÓWKA! Idealnym dodatkiem do tego dania będzie np. gotowany na parze brokuł.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)