Jabłko - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.


Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!


Drożdżówki z jabłkami
Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.


Owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa, to świetny pomysł na udane, pożywne i smaczne śniadanie. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować, gdy pomaga wam w tym termorobot MC Smart. Śniadanie czas podać!


Warstwowa sałatka śledziowa
Poznajcie przepis na wspaniałą sałatkę śledziową. Zróbcie własny majonez i dodajcie go do wypełnionej warstwami przenikających się smaków sałatki. W przygotowaniu tego przepisu pomoże Wam termorobot kuchenny MC Smart. Na święta jak znalazł!


Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!
-1.webp)
Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Szarlotka królewska
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!

Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Jakie witaminy ma jabłko?
Jeśli mielibyśmy wskazać jeden z najzdrowszych owoców, z czystym sumieniem wskazalibyśmy jabłko. Jedno jabłko stanowi doskonałe źródło witaminy C. Najwięcej witamin kryje się pod samą skórką owocu, więc najlepiej jest, gdy umyjesz je dokładnie i zjesz ze skórką. Ewentualnie obierz je cienko, by nie stracić cennych składników!
Ile kalorii ma jabłko?
Jabłka są niskokaloryczne (1 jabłko to ok. 70 kalorii) i lekkostrawne. Niezastąpione nie tylko w codziennej diecie, ale również podczas stosowania specjalnych diet, ponieważ jedno jabłko zawiera dużą ilość błonnika. Ten nie tylko ułatwia trawienie, ale utrzymuje na dłużej uczucie sytości.
Ile cukru zawiera jabłko?
Jabłka różnią się między sobą smakiem – w zależności od gatunku lub stopnia dojrzewania mogą być słodkie lub kwaśne. Swoją słodycz jabłka zawdzięczają fruktozie, która jest naturalnie występującym cukrem. Spożywając surowe jabłko, dzięki zawartości błonnika fruktoza nie podwyższa gwałtownie poziomu cukru we krwi. Inaczej dzieje się w przypadku picia soku jabłkowego, który nie ma w sobie błonnika. Owoc ważący 150 g zawiera 17 g cukru.
Jak upiec jabłka?
Może to niektórych zdziwi, ale znane są dwa sposoby pieczenia jabłek!
Jak upiec jabłka w piekarniku?
Piekarnik nagrzewamy do 200°C; jabłka myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne. Do wydrążonych dziurek wsypujemy cukier zmieszany z cynamonem. Tak przygotowane pieczemy około pół godziny; wyśmienicie smakują polane sokiem malinowym lub z konfiturą.
Jabłka zapiekane z twarożkiem
Można również przygotować ten deser w lżejszej formie – do wydrążonych jabłek nakładamy twarożek zmieszany z cynamonem i orzechami lub rodzynkami. Zapieczone danie jest pyszne i lekkostrawne! Sprawdź również przepis Pawła Małeckiego na jabłka zapiekane z żurawiną!
Jak upiec jabłka w mikrofalówce?
W mikrofali jabłka przygotowujemy podobnie jak te zapiekane w piekarniku, możemy dodać na wierzch masło, a oprócz cynamonu także gałkę muszkatołową; jabłka przykrywamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w mikrofali od 3,5 do 4 minut, aż zmiękną.
Jak suszyć jabłka?
Obok surowych czy pieczonych dużą popularnością cieszą się także jabłka suszone. Mają mnóstwo cennego błonnika. A dodajemy je do wielu potraw: ciast, deserów, kompotów czy herbat, a także mięs.
Jabłka suszymy w piekarniku, na kaloryferze lub za pomocą suszarki do grzybów i owoców. Najpierw trzeba je dokładnie umyć. Potem przekroić na pół, ale nie obierać ze skórki. W następnym kroku usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na półkrążki. Tak przygotowane możemy posypać cynamonem albo ususzyć bez dodatków.
Jakie jabłka do szarlotki?
Szarlotka to jedno z bardziej popularnych ciast zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pachnąca cynamonem, na ciepło podawana z lodami i bitą śmietaną! Aby upiec najlepszą, warto dowiedzieć się, jakie jabłka nadają się do tego wypieku najlepiej. Dobrze, żeby były świeże i jędrne i pochodziły z polskich sadów. Na szarlotkę najlepiej nadają się kwaśne odmiany, jak: szara reneta, gloster i antonówka. Są jednak zwolennicy pieczenia jej z jabłek słodkich, takich jak: ligol, szampion czy lobo.
Przygotowanie jabłek do szarlotki
Zanim zabierzemy się do pieczenia, warto przygotować jabłka. Możesz je uprażyć w garnku. Jabłka pokroić. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier, cynamon – wymieszać wszystko z jabłkami, dusić do miękkości.
Jak zagęścić jabłka do szarlotki?
Jabłka można zagęścić, dodając kilka łyżek kaszy manny.
Jakie jabłka na sok?
Z jabłek robi się także soki. Można je wyciskać samemu w sokowirówce czy wyciskarce – takie są najzdrowsze. Najlepsze odmiany jabłek na soki to te jesienne i zimowe, ponieważ wczesne, jak papierówka, są często zbyt kwaśne. Jabłka używane do wyrobu soków to: lobo, cortland, delikatesy, ligol, mekintosz czy malinówka. Wybór zależy tak naprawdę od tego, czy wolimy bardziej czy mniej słodki sok. Jabłko jest cennym składnikiem koktajli – warto je blendować, ponieważ nie tracimy wówczas cennego błonnika!
Jak przechowywać jabłka na zimę?
Przede wszystkim pamiętaj o tym, że do przechowywania nadają się jedynie jabłka najwyższej jakości, bez obić, otarć, absolutnie nie mogą być nadgniłe. Aby przetrwały zimę, trzeba im zapewnić chłodne, wilgotne i dobrze wentylowane pomieszczenie. Dobrze ułożyć je w drewnianych skrzynkach wyściełanych gazetą. Jeśli zadbamy o to wszystko, jeszcze długo będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.