Jabłko - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!
Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!
Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!
Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.
Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!
Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.
Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!
Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!
Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!
Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?
Jakie witaminy ma jabłko?
Jeśli mielibyśmy wskazać jeden z najzdrowszych owoców, z czystym sumieniem wskazalibyśmy jabłko. Jedno jabłko stanowi doskonałe źródło witaminy C. Najwięcej witamin kryje się pod samą skórką owocu, więc najlepiej jest, gdy umyjesz je dokładnie i zjesz ze skórką. Ewentualnie obierz je cienko, by nie stracić cennych składników!
Ile kalorii ma jabłko?
Jabłka są niskokaloryczne (1 jabłko to ok. 70 kalorii) i lekkostrawne. Niezastąpione nie tylko w codziennej diecie, ale również podczas stosowania specjalnych diet, ponieważ jedno jabłko zawiera dużą ilość błonnika. Ten nie tylko ułatwia trawienie, ale utrzymuje na dłużej uczucie sytości.
Ile cukru zawiera jabłko?
Jabłka różnią się między sobą smakiem – w zależności od gatunku lub stopnia dojrzewania mogą być słodkie lub kwaśne. Swoją słodycz jabłka zawdzięczają fruktozie, która jest naturalnie występującym cukrem. Spożywając surowe jabłko, dzięki zawartości błonnika fruktoza nie podwyższa gwałtownie poziomu cukru we krwi. Inaczej dzieje się w przypadku picia soku jabłkowego, który nie ma w sobie błonnika. Owoc ważący 150 g zawiera 17 g cukru.
Jak upiec jabłka?
Może to niektórych zdziwi, ale znane są dwa sposoby pieczenia jabłek!
Jak upiec jabłka w piekarniku?
Piekarnik nagrzewamy do 200°C; jabłka myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne. Do wydrążonych dziurek wsypujemy cukier zmieszany z cynamonem. Tak przygotowane pieczemy około pół godziny; wyśmienicie smakują polane sokiem malinowym lub z konfiturą.
Jabłka zapiekane z twarożkiem
Można również przygotować ten deser w lżejszej formie – do wydrążonych jabłek nakładamy twarożek zmieszany z cynamonem i orzechami lub rodzynkami. Zapieczone danie jest pyszne i lekkostrawne! Sprawdź również przepis Pawła Małeckiego na jabłka zapiekane z żurawiną!
Jak upiec jabłka w mikrofalówce?
W mikrofali jabłka przygotowujemy podobnie jak te zapiekane w piekarniku, możemy dodać na wierzch masło, a oprócz cynamonu także gałkę muszkatołową; jabłka przykrywamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w mikrofali od 3,5 do 4 minut, aż zmiękną.
Jak suszyć jabłka?
Obok surowych czy pieczonych dużą popularnością cieszą się także jabłka suszone. Mają mnóstwo cennego błonnika. A dodajemy je do wielu potraw: ciast, deserów, kompotów czy herbat, a także mięs.
Jabłka suszymy w piekarniku, na kaloryferze lub za pomocą suszarki do grzybów i owoców. Najpierw trzeba je dokładnie umyć. Potem przekroić na pół, ale nie obierać ze skórki. W następnym kroku usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na półkrążki. Tak przygotowane możemy posypać cynamonem albo ususzyć bez dodatków.
Jakie jabłka do szarlotki?
Szarlotka to jedno z bardziej popularnych ciast zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pachnąca cynamonem, na ciepło podawana z lodami i bitą śmietaną! Aby upiec najlepszą, warto dowiedzieć się, jakie jabłka nadają się do tego wypieku najlepiej. Dobrze, żeby były świeże i jędrne i pochodziły z polskich sadów. Na szarlotkę najlepiej nadają się kwaśne odmiany, jak: szara reneta, gloster i antonówka. Są jednak zwolennicy pieczenia jej z jabłek słodkich, takich jak: ligol, szampion czy lobo.
Przygotowanie jabłek do szarlotki
Zanim zabierzemy się do pieczenia, warto przygotować jabłka. Możesz je uprażyć w garnku. Jabłka pokroić. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier, cynamon – wymieszać wszystko z jabłkami, dusić do miękkości.
Jak zagęścić jabłka do szarlotki?
Jabłka można zagęścić, dodając kilka łyżek kaszy manny.
Jakie jabłka na sok?
Z jabłek robi się także soki. Można je wyciskać samemu w sokowirówce czy wyciskarce – takie są najzdrowsze. Najlepsze odmiany jabłek na soki to te jesienne i zimowe, ponieważ wczesne, jak papierówka, są często zbyt kwaśne. Jabłka używane do wyrobu soków to: lobo, cortland, delikatesy, ligol, mekintosz czy malinówka. Wybór zależy tak naprawdę od tego, czy wolimy bardziej czy mniej słodki sok. Jabłko jest cennym składnikiem koktajli – warto je blendować, ponieważ nie tracimy wówczas cennego błonnika!
Jak przechowywać jabłka na zimę?
Przede wszystkim pamiętaj o tym, że do przechowywania nadają się jedynie jabłka najwyższej jakości, bez obić, otarć, absolutnie nie mogą być nadgniłe. Aby przetrwały zimę, trzeba im zapewnić chłodne, wilgotne i dobrze wentylowane pomieszczenie. Dobrze ułożyć je w drewnianych skrzynkach wyściełanych gazetą. Jeśli zadbamy o to wszystko, jeszcze długo będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.