Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

- tarkę

- tortownicę o średnicy 26 cm

- papier do pieczenia

- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania

Krok 1: Gotujemy kaszę

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.

Krok 2: Ścieramy jabłka

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.

Krok 3: Przygotowujemy spód

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.

Krok 5: Posypujemy ciasto kruszonką

Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.
Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.

Krok 6: Pieczemy ciasto

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl