Ciasto makowa panienka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • blachę 40 x 30 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • małą blaszkę do pieczenia
  • formę 28 x 19 x 7 cm (Zenker)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodamy do budyniu, a białka odstawiamy – później użyjemy ich do blatów makowo-kokosowych.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do pojemnika miksującego termorobota MC Smart wlewamy mleko, dodajemy żółtka oraz 3 opakowania budyniu waniliowego. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień: 12 minut / temperatura 95°C / obroty 3. Po chwili zmieniamy ustawienia programu: 4 minuty / temperatura 105°C / obroty 3. Gotujemy tak, by budyń stał się gęsty. W razie potrzeby wydłużamy gotowanie. Ugotowany budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia nie mieszamy budyniu. Na koniec myjemy pojemnik miksujący.

WSKAZÓWKA: Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby był dobrze wystudzony (nie wstawiamy go do lodówki).

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ I PIEKARNIK

Przygotowujemy blachę 40 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C – termoobieg – grzanie góra-dół.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BLATY MAKOWO-KOKOSOWE

Odważamy wszystkie składniki. Mieszamy ze sobą mak, wiórki kokosowe, mączkę migdałową oraz cukier waniliowy. Zakładamy mieszadło termorobota MC Smart i do pojemnika miksującego wlewamy białka jaj, które wcześniej odstawiliśmy. Wsypujemy cukier i ubijamy wg programu: 6 minut / temperatura 37°C / obroty 3. Następnie zmieniamy ustawienia na 2,5 minuty / obroty 4, przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy żółtka jaj. Wokół mieszadła dosypujemy mak wymieszany z wiórkami kokosowymi, mączką migdałową i cukrem waniliowym. Używamy programu wg ustawień własnych: 10 sekund / obroty 2. Wyjmujemy mieszadło, a uzyskaną masę delikatnie mieszamy łopatką i przelewamy na wcześniej przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy masę na blaszce. Następnie wkładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 17 minut w temperaturze 175°C – termoobieg – grzanie góra-dół. Upieczony blat makowo-kokosowy wyjmujemy z piekarnika, od razu zdejmujemy z blaszki i przykrywamy papierem do pieczenia. Całość wystudzamy. Myjemy pojemnik miksujący.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ DO DEKORACJI CIASTA

Na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe i migdały pokrojone w kostkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 3-4 minuty aż do uzyskania złotego koloru.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO BISZKOPTÓW

W małym rondelku zagotowujemy sok z pomarańczy z cukrem. Następnie, wystudzamy go i po wystudzeniu łączymy z likierem kokosowym.

KROK 7: WYCINAMY BLATY MAKOWO-KOKOSOWE

Przygotowujemy formę 28 x 19 x 7 cm. Upieczony blat makowo-kokosowy dzielimy na 2 części i dopasowujemy go do wielkości formy. Jedną część wkładamy na dno formy, a drugą odkładamy na bok.

KROK 8: DODAJEMY KONFITURĘ Z CZARNEJ PORZECZKI

Gotową konfiturę z czarnej porzeczki przekładamy na patelnię i podsmażamy przez około 5-7 minut, do momentu delikatnego odparowania. Następnie gorącą konfiturę przekładamy na wcześniej przygotowany w formie blat makowo-kokosowy i równomiernie rozsmarowujemy. Całość odstawiamy do wystudzenia.

KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Do suchego naczynia miksującego w termorobocie MC Smart wsypujemy cukier i miksujemy, używając ustawień: 10 sekund / obroty 10. Dodajemy miękkie masło i miksujemy wg ustawień: 1 minuta / obroty 3. Potem otwieramy pokrywę i za pomocą łopatki ściągamy masę na dno. Zakładamy mieszadło i miksujemy: 1 minuta / obroty 4. Następnie wokół mieszadła równomiernie dodajemy budyń i ponownie miksujemy: 2 minuty / obroty 4.

WSKAZÓWKA: Jeżeli budyń nie wymiesza się równomiernie, można wydłużyć czas miksowania.

KROK 10: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Przekładamy 2/3 gotowego kremu na wystudzony blat makowo-kokosowy z konfiturą z czarnej porzeczki. Równo rozsmarowujemy i nakładamy na to drugi biszkopt makowo-kokosowy. Skrapiamy wszystko ponczem. Wykładamy pozostały krem i ponownie równo rozsmarowujemy. Całość dekorujemy wcześniej przygotowaną posypką i wstawiamy ciasto do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie podajemy gotowe ciasto. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!