Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY WARZYWA
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy osobno, bez obierania, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem piramidki smaku. Studzimy.
Mrożony groszek gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, a następnie hartujemy w lodowatej wodzie (dzięki temu nie straci świeżego, zielonego koloru). Odcedzamy.
Krok 2: GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO
Jajka gotujemy na twardo, a po ugotowaniu zalewamy w miseczce zimną wodą, by je wystudzić.
Krok 3: OBIERAMY I KROIMY WARZYWA
Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jabłka obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Ogórek kiszony kroimy w kostkę.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce z kaparami, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
Sałatkę odstawiamy na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- dużą miskę
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: GOTUJEMY ŚWIEŻE WARZYWA
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody i dodajemy piramidkę smaku. Wszystkie warzywa poza groszkiem układamy w koszu parowym i wybieramy program gotowanie na parze / czas 35-40 minut (gotujemy do miękkości) / temperatura 120°C / obroty 1. Miękkie warzywa wyjmujemy z kosza i studzimy.
KROK 2: GOTUJEMY GROSZEK
Do przemytego pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. W koszu parowym umieszczamy groszek i gotujemy go, wykorzystując program gotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowany groszek hartujemy zimną wodą i odcedzamy.
KROK 3: GOTUJEMY JAJKA
Jajka umieszczamy w koszyku do gotowania, wybieramy program gotowanie jaj / jaja na twardo i postępujemy zgodnie z instrukcją.
KROK 4: OBIERAMY I KROIMY WARZYWA
Jabłka i ugotowane warzywa obieramy ze skórki. Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojone na pół: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Posiekane warzywa przekładamy do miski.
Następnie do pojemnika miksującego przekładamy jabłka i ogórki i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 5. Przekładamy je do miski z warzywami.
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniamy w pojemniku miksującym, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 4. Jajka także przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pokrojone składniki łączymy w dużej misce z kaparami, groszkiem, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
Sałatkę odstawiamy na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą — nowoczesna wariacja na temat świątecznej klasyki
Sałatka jarzynowa — któż nie zna tego pysznego dania? Sałatka warzywna nazywana także jarzynową jest ważnym elementem polskiej tradycji kulinarnej, który według źródeł jest obecny w naszej historii od XVIII wieku. Istnieje wiele hipotez dotyczących jej wynalezienia, spośród których najbardziej prawdopodobne są dwie: jedna wiąże ją z francuską sałatką „macedoine”, druga zaś wspomina o „salade Olivier” przygotowywanej w moskiewskiej restauracji Hermitage pod koniec XVIII wieku. W każdej z tych historii z pewnością tkwi ziarenko prawdy, natomiast trudno jest udowodnić, która z nich jest trafna.
Wiadomo, że początkowo sałatka wielowarzywna składała się z prostych warzyw korzeniowych, które były łatwo dostępne. W wersji dworskiej i restauracyjnej podawano ją także z dodatkiem ozorków, kaparów, pikli, a czasem także kiełbasy. Receptura ta zmieniała się w zależności od miejsca jej przygotowywania, a także dostępności składników. W trakcie II Wojny Światowej i zaraz po niej powoli klarować się dzisiejsza receptura sałatki, w której za sprawą nikłej dostępności produktów w trakcie trwania PRL-u, znalazły się głównie warzywa korzeniowe, ziemniaki, a także jajka.
Warto wspomnieć, że przepisy na sałatkę jarzynową różnią się w zależności od regionu — w Polsce Centralnej jada się sałatkę złożoną z ziemniaków, marchewki, groszku, ogórków konserwowych, jajek i majonezu, z kolei na Pomorzu do sałatki często dodaje się śledzie i jabłko, a na Śląsku — kiełbasę lub kabanosy, które dodają jej lekko podwędzanego smaku i aromatu. Wraz z Kingą Paruzel przygotowaliśmy własną, nietypową i bardziej nowoczesną wersję — sałatkę z kaparami i rzeżuchą. Uwierz nam, że przepis z pewnością skradnie Ci serce, a świąteczna sałatka jarzynowa już zawsze będzie miała dwa dodatkowe składniki — kapary i rzeżuchę.
Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Jak zrobić sałatkę jarzynową? To, jak się robi sałatkę jarzynową, zależne jest od gustu gospodyni, można jednak wyróżnić kilka wspólnych elementów. Kluczem do uzyskania idealnej sałatki jarzynowej, zgodnej z indywidualnymi preferencjami są proporcje i odpowiednie ugotowanie jarzyn. Przyrządzając sałatkę, należy zadbać o to, aby składniki tworzyły harmonijny smak. Sałatka jarzynowa powinna być delikatnie słodka i słona, lekko kwaśna i pieprzna — w ten sposób uzyskasz idealny balans pomiędzy wszystkimi składnikami.
Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka odznaczała się doskonałym smakiem, ugotuj jarzyny na twardo (al dente). Zbytnie rozgotowanie warzyw zepsuje nawet najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Aby mieć większą kontrolę nad procesem gotowania, podziel warzywa wedle twardości — marchew z selerem i pietruszką ugotuj osobno, a w innym garnku umieść same ziemniaki, w kolejnym zaś jajka. To, jak długo gotować jarzyny na sałatkę powinno być uzależnione od ich wielkości i twardości.
Wskazówki Kuchni Lidla
Przyrządzenie idealnej sałatki z jarzyn wymaga nie tylko dobrych, świeżych składników, ale także znajomości kilku sprawdzonych trików, dzięki którym warzywna sałatka staje się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Poznaj sekrety profesjonalnych kucharzy, które odmienią skład i Twój sposób przygotowywania sałatki jarzynowej w Twoim domu!
Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?
Gotowanie warzyw na sałatkę jarzynową jest niezwykle istotnym krokiem do uzyskania idealnego smaku oraz konsystencji, a wbrew pozorom nie jest takie proste. Aby dobrze ugotować warzywa, należy przede wszystkim wybrać dobre okazy. Warzywa do sałatki powinny być świeże, najlepiej młode. Młode warzywa są nie tylko znacznie smaczniejsze, ale również szybciej się gotują.
Jarzyny wybrane, czas przejść do ich obróbki! Zastanawiasz się, czy obierać warzywa do sałatki przed gotowaniem? Jarzyny ugotowane w mundurkach i łupinkach mają w sobie więcej smaku i aromatu. Warzywa najlepiej kroić i obierać po ugotowaniu.
Warzywa można gotować na dwa sposoby — na parze albo we wrzątku. Każda z tych metod jest poprawna, jednakże gotowanie na parze daje Ci większą kontrolę nad stopniem ugotowania warzyw. Ile czasu powinno się gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Czas gotowania powinien być zależny od wielkości i świeżości jarzyn. Zwykle gotuje się je od 20 do 30 minut. Ważne jest to, aby kontrolować cały ten proces i nie dopuścić do rozgotowania warzyw.
Warzywa po ugotowaniu należy schłodzić i zahartować je chłodną wodą, by zatrzymać proces ich gotowania. Jarzyn nie wolno kroić zaraz po ich przygotowaniu, gdyż będą zbyt miękkie. Daj im chwilę odpocząć, aby lekko stwardniały i dopiero potem przejdź do ich krojenia.
Jak ozdobić sałatkę jarzynową?
Nie wiesz, jak ozdobić sałatkę jarzynową? Postaw na minimalizm! Odrobina zieleniny w postaci pikantnej rzeżuchy i świeżej natki pietruszki zawsze dobrze wygląda. Jeśli masz ochotę, możesz przyozdobić sałatkę jarzynową z majonezem dodatkową warstwą majonezu, w którą wetkniesz kawałek ogórka, kilka kaparów i pokrojone, ugotowane jajko. Nie bój się eksperymentów z ozdabianiem albo całkiem zrezygnuj z ozdabiania sałatki — w końcu najbardziej liczy się jej smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)