Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY WARZYWA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

Seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy osobno, bez obierania, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem piramidki smaku. Studzimy.

Mrożony groszek gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, a następnie hartujemy w lodowatej wodzie (dzięki temu nie straci świeżego, zielonego koloru). Odcedzamy.

Krok 2: GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO

Jajka gotujemy na twardo, a po ugotowaniu zalewamy w miseczce zimną wodą, by je wystudzić.

Krok 3: OBIERAMY I KROIMY WARZYWA

Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jabłka obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Ogórek kiszony kroimy w kostkę.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce z kaparami, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.

Sałatkę odstawiamy na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!