Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremkę o średnicy ok. 16 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MISKĘ Z TORTILLI
Tortillę układamy w foremce tak, aby kształtem przypominała miskę. Tak przygotowaną tortillę zapiekamy przez ok. 7 minut, aż się delikatnie zarumieni. Podpieczonej miski nie wyjmujemy z foremki i odstawiamy ją, aby delikatnie przestygła.
WSKAZÓWKA! Wybierz tortillę o średnicy większej niż średnica foremki.
KROK 2: PODSMAŻAMY BOCZEK I CHORIZO
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej chorizo. Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy ze sobą: jogurt naturalny, majonez, sos sojowy, posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą zieloną i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Przestudzoną tortillę wyjmujemy z foremki. Na spód powstałej miski nakładamy sałatę, następnie pomidorki koktajlowe, minimozzarelle, a także podsmażony boczek i chorizo. Całość polewamy sosem zaraz przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Sałatka z boczkiem w jadalnej miseczce!
Czy należysz właśnie do tych smakoszy, którzy na równi przepadają za potrawami mięsnymi i roślinnymi? W takim razie mamy coś dla Ciebie! Proponowana przez nas sałatka z Chorizo i pomidorami to złożona kompozycja o wyrazistym smaku, w której mięsne specjały wchodzą w bardzo interesujące dla smakosza relacje kulinarne. Co niezwykle istotne – przepis na naszą sałatkę Chorizo jest łatwy i szybki – nawet jako amator urzeczywistnisz go w niecałe pół godziny!
Co czyni naszą sałatkę z Chorizo tak łakomym kąskiem? Oczywiście staranna selekcja składników oraz właściwe z nimi postępowanie. Na wyróżnienie zasługuje tu z pewnością Chorizo, czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa wieprzowa doprawiana wędzoną papryką. Istnieje wiele rodzajów tego przysmaku – m.in. Chorizo sarta, czyli kiełbasa surowa, Chorizo Iberico, czyli Chorizo suszone, czy też Chorizo Vela, a więc popularna wersja kiełbasy goszcząca na stołach Hiszpanów w towarzystwie innych wędlin. Kiełbasy Chorizo podlegają również dalszym klasyfikacjom. Możesz szukać ich w asortymencie Lidla podczas tygodnia w stylu iberyjskim. Pragniemy w tym miejscu zaznaczyć, że do pysznej sałatki z boczkiem i mozzarellą możesz wykorzystać dowolny suszony jej wariant. Kiełbasę surową, jeśli uda Ci się taką nabyć, zostaw na inną okazję!
Chcemy zwrócić uwagę na jeszcze jedną ważną kwestię. Otóż nasza sałatka z Chorizo podawana jest w pysznej tortilli zapiekanej i uformowanej w kształcie foremki. Czy istnieje bardziej kreatywna, apetyczna opcja serwowania chrupiącej sałatki z boczkiem? To oczywiście pytanie retoryczne! Przyjrzyjmy się więc poszczególnym elementom przepisu na sałatki Chorizo. Nie zabraknie również miejsca na kilka ciekawostek dla poszukiwaczy nowych wrażeń!
Sałatka z boczkiem i Chorizo – przepis jedyny w swoim rodzaju
Zanim przystąpisz do wykonania naszej sałatki ze smażonym boczkiem, upewnij się, że masz pod ręką foremkę o średnicy 16 cm. Będzie ona niezbędna do nadania tortilli odpowiedniego kształtu. I to właśnie tortillą radzimy zająć się w pierwszej kolejności. Na szczęście nie ma z nią zbyt dużo roboty. Wystarczy, że podpieczesz ją przez parę minut. Dzięki temu będzie gotowa do dalszych kuchennych eksperymentów! Na rynku dostępne są różne rodzaje tortilli – pszenne, wieloziarniste czy kukurydziane. Do tej wyjątkowej sałatki z boczkiem i Chorizo możesz wybrać swój ulubiony wariant. Każda sprawdzi się idealnie w roli chrupiącej miseczki! Jeśli przepadasz za kebabami rollo czy różnego rodzaju wrapami, śmiemy twierdzić, że ta sałatka w tortilli z nawiązką zaspokoi Twoje oczekiwania!
Gdy tortilla do sałatki ze smażonym boczkiem będzie odpoczywać po wyjęciu z piekarnika, możesz zająć się mięsami. Musisz jednak pamiętać, że podsmażamy je na inne sposoby. Chorizo polecamy podsmażyć na oliwie. A jak usmażyć boczek do sałatki z Chorizo? Zalecamy smażenie na patelni suchej, gdyż wydziela on sporo tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury.
Tu mała ciekawostka – jeśli nie jesz mięsa, a mimo to pociąga Cię to interesujące połączenie kiełbasy, boczku i warzyw, mamy pewien pomysł. Możesz zdecydować się na roślinne zamienniki mięsa, a tym samym przygotować potrawę bliską oryginału w odsłonie wege. Na rynku znajdziesz zarówno odpowiedniki boczku, które doskonale smakują po podsmażeniu, jak i kiełbasy. Naszym skromnym zdaniem to eksperyment kulinarny warty przeprowadzenia. Nawet jeśli przepadasz za kuchnią mięsną, możesz czerpać radość z odkrywania nowych smaków. Wariant bezmięsny tej sałatki z boczkiem i mozzarellą to również pomysł, który warto rozważyć zwłaszcza wtedy, gdy wśród zaproszonych przez nas gości znajduje się chociaż jeden wegetarianin.
Podążając za wskazówkami zawartymi w przepisie, w dalszej kolejności musisz przygotować pyszny sos do sałatki z boczkiem i mozzarellą. Nie będziesz mieć z tym najmniejszych trudności. Musisz po prostu połączyć wszystkie składniki w misce i odpowiednio je doprawić. To wszystko. Prawda, że proste? Następny etap przygotowania naszej sałatki z boczkiem i mozzarellą to już finisz – na tortilli musisz umieścić w odpowiedniej kolejności wszystkie elementy tej układanki. Na samym końcu natomiast pokryć pyszną sałatkę z Chorizo równie zjawiskowym sosem! Pamiętaj, że w tym wyjątkowym przypadku miseczki nie wkładamy do zlewu, tylko ją zjadamy.
Wiesz już, że na 100% przygotujesz sałatkę ze smażonym boczkiem i szukasz kolejnych inspiracji? Jesteś w najlepszym miejscu! Zaraz po wypróbowaniu sałatki z boczkiem i majonezem wypróbuj pyszną sałatkę z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym (wybór idealny na garden party) lub pożywną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem z sosem cytrynowo-miodowym. Albo też sałatkę à la Cesar z soczystym kurczakiem według przepisu Karola Okrasy. Jeśli jednak od białego mięsa bardziej cenisz skarby mórz i oceanów, coś dla Ciebie to sałatka z krewetek z sosem z limonek. Po przygotowaniu sałatki z Chorizo i boczkiem z pewnością znajdziesz wiele innych oryginalnych smaków, które tylko czekają, aż je odkryjesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
597 dni temu
aaa
odpowiedz