
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Marynujemy schab
Schab oczyszczamy z błon i ścięgien. Wkładamy do wrzątku na około 8-10 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Przyprawy ucieramy w moździerzu z odrobiną oleju. Mięso nacieramy i odstawiamy na 4 godziny.
Krok 2: Zawijamy schab w plastry boczku
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 1 godzinę.
Krok 3: Podsmażamy fasolkę szparagową
Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ugotowaną fasolkę podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do uzyskania złotego koloru. Schab podajemy z fasolką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
1026 dni temu
Na rysunku pokazany jest kawałek schabu w boczku owinięty papierem do pieczenia. Czy tak należy postąpić z każdym plastrem?
Odpowiedz
1024 dni temu
Nie musisz koniecznie zawijać każdego z kawałków schabu w papier do pieczenia. Dobrym pomysłem jest za to przykrycie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz je piec, chociaż na połowę czasu pieczenia. Dzięki temu schab będzie bardziej soczysty i nadal ładnie się zarumieni.
1656 dni temu
Bardzo smaczny, tylko po tej godzinie w piekarniku schab pokrojony w plastry był suchy. Sposób przedstawienia przepisu tragiczny. W krokach pokazany jest schab w plastrach. Na głównym zdjęciu widać, że schab był pieczony w całości i potem pokrojony - pewnie w takim wykonaniu nie byłby taki suchy.
Odpowiedz
2374 dni temu
Był pyszny !
Odpowiedz
2394 dni temu
Przepis (jeśli można wogle tak to coś nazwać) jest za mało szczegółowy. Jak dla mnie, to raczej kiełkujący pomysł na przepis, ewidentnie pisany na szybko, na kolanie. Wstyd że coś tak niepełnego trafiło na stronę z przepisami Lidla. Wstyd! Gdzie jest napisane że trzeba to mięso pokroić? A może trzeba było napisać że kupić gotowe w plastrach. Ludzie, jak na torturach muszą wyciągać informacje, o co chodziło autorowi "przepisu". Poprawcie to. Przecież to mają być przepisy dla zwykłych ludzi, a nie dla wykwalifikowanych kucharzy, dla których pewnie nie trzeba by było pisać że mięso trza pokroić wpierw w plastry.
Odpowiedz
2109 dni temu
Słuszna uwaga
2759 dni temu
Schab w całości czy w plastrach?
Odpowiedz
2755 dni temu
W plastrach :)
3110 dni temu
Pieczemy w zamkniętym naczyniu czy otwartym. dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedz
3110 dni temu
Pieczemy najpierw bez przykrycia. Gdy mięso zacznie się przypiekać, a nie będzie jeszcze gotowe, wtedy je przykrywamy i pieczemy dalej!
2928 dni temu
w zamkniętym
3112 dni temu
czemu gotujemy przed pieczeniem?
Odpowiedz
3111 dni temu
Gotowanie mięsa przed pieczeniem, ma ten sam cel co jego obsmażenie, zamyka soki w mięsie, przez co schab staje się soczysty i delikatny.
zobacz wszystkie