Pikantny schab pieczony w boczku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Marynujemy schab

Marynujemy schab

Schab oczyszczamy z błon i ścięgien. Wkładamy do wrzątku na około 8-10 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Przyprawy ucieramy w moździerzu z odrobiną oleju. Mięso nacieramy i odstawiamy na 4 godziny.

 


 

Krok 2: Zawijamy schab w plastry boczku 

Zawijamy schab w plastry boczku

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 1 godzinę.

 

 

 

Krok 3: Podsmażamy fasolkę szparagową

Podsmażamy fasolkę szparagową

Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ugotowaną fasolkę podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do uzyskania złotego koloru. Schab podajemy z fasolką.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    655 dni temu
    Na rysunku pokazany jest kawałek schabu w boczku owinięty papierem do pieczenia. Czy tak należy postąpić z każdym plastrem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    653 dni temu
    Nie musisz koniecznie zawijać każdego z kawałków schabu w papier do pieczenia. Dobrym pomysłem jest za to przykrycie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz je piec, chociaż na połowę czasu pieczenia. Dzięki temu schab będzie bardziej soczysty i nadal ładnie się zarumieni.
  • Łukasz Kucharski Łukasz Kucharski
    1285 dni temu
    Bardzo smaczny, tylko po tej godzinie w piekarniku schab pokrojony w plastry był suchy. Sposób przedstawienia przepisu tragiczny. W krokach pokazany jest schab w plastrach. Na głównym zdjęciu widać, że schab był pieczony w całości i potem pokrojony - pewnie w takim wykonaniu nie byłby taki suchy.

    odpowiedz

  • Gość Adam Gość Adam
    2003 dni temu
    Był pyszny !

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    2024 dni temu
    Przepis (jeśli można wogle tak to coś nazwać) jest za mało szczegółowy. Jak dla mnie, to raczej kiełkujący pomysł na przepis, ewidentnie pisany na szybko, na kolanie. Wstyd że coś tak niepełnego trafiło na stronę z przepisami Lidla. Wstyd! Gdzie jest napisane że trzeba to mięso pokroić? A może trzeba było napisać że kupić gotowe w plastrach. Ludzie, jak na torturach muszą wyciągać informacje, o co chodziło autorowi "przepisu". Poprawcie to. Przecież to mają być przepisy dla zwykłych ludzi, a nie dla wykwalifikowanych kucharzy, dla których pewnie nie trzeba by było pisać że mięso trza pokroić wpierw w plastry.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1738 dni temu
    Słuszna uwaga
  • Gość Gość
    2388 dni temu
    Schab w całości czy w plastrach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2384 dni temu
    W plastrach :)
  • drkrvn drkrvn
    2739 dni temu
    Pieczemy w zamkniętym naczyniu czy otwartym. dziękuję i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2739 dni temu
    Pieczemy najpierw bez przykrycia. Gdy mięso zacznie się przypiekać, a nie będzie jeszcze gotowe, wtedy je przykrywamy i pieczemy dalej!
  • gość gość
    2557 dni temu
    w zamkniętym
  • Gość Gość
    2741 dni temu
    czemu gotujemy przed pieczeniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2740 dni temu
    Gotowanie mięsa przed pieczeniem, ma ten sam cel co jego obsmażenie, zamyka soki w mięsie, przez co schab staje się soczysty i delikatny.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!