zobacz film Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Schab o temperaturze pokojowej oczyszczamy. Doprawiamy białym pieprzem. Każdy plaster przecinamy na pół. Odstawiamy na bok.


Mieszamy 3 łyżki mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Dodajemy jajko, mieszamy. Stopniowo dolewamy piwo i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5-10 minut.


Kaszę jaglaną moczymy 15 minut w zimnej wodzie. Gotujemy.


Roztapiamy na patelni 100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. Uprażone jabłka zdejmujemy z patelni. Do pozostałego na patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki. Redukujemy i dodajemy kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka. Mieszamy, smażymy, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy na bok.
Kawałki schabu obtaczamy w mące pszennej oraz cieście piwnym. Smażymy w gorącym, głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Aga Aga
    1938 dni temu
    Nie polecam kasza bleee!!! Nie da jej sie zjes. Chodz kasze lubię mieso surowe maly ogień gleboki tłuszcz wszystko w koszu stracony czas

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1938 dni temu
    Jeśli mięso jest surowe, oznacza to, że tłuszcz był zbyt gorący.
  • Hans Hans
    2983 dni temu
    Pomimo poniższych komentarzy "podjęłam się zadania" i muszę powiedzieć, że to danie jest bardzo proste, łatwe do wykonania, a c o najważniejsze bardzo smaczne. Kotlety należy smażyć na małym ogniu i wtedy ciasto się nie przypali, a i kotlety będą ok. Tylko o tak oczywistych rzeczach chyba nie trzeba pisać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3006 dni temu
    O kant d... z tym daniem, Dużo babrania a i tak ciasto się spali a mięso surowe

    odpowiedz

  • Karola Karola
    18 dni temu
    Polecam mięsko pokroić w małe kawałki i każdy kawałek troszkę obtłuc młotkiem do mięsa. Ja wkładam na zimny olej i na mały ogień kilka razy przewracam i wychodzą super:)) do tej marynaty polecam więcej słonego wsypać żeby były smaczniejsze
  • Profo Profo
    3175 dni temu
    Przypomniało mi się że nie lubie kaszy. Od dzieciństwa nic sie nie zmieniło. Troszke ja to jabłko i limonka próbowały uratować ale mimo wszystko dania nie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3235 dni temu
    Aniu, ilość soli trzeba dostosować wedle własnych preferencji. Schab mógł się przypalić, jeśli temperatura oleju była zbyt wysoka.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3237 dni temu
    Zrobiłam dziś na obiad zaciekawiona składnikami których do tej pory nie używałam czyli kaszy jaglanej i ciasta piwnego i powiedzieć rozczarowana to dużo powiedziane. Kasza z jabłkami jest deserem a schab w cieście był niedosolony i bardzo łatwo się spalił w rezultacie ani jedno ani drugie było niejadalne.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!