Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- wykałaczki
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- praskę do ziemniaków
- kawałek ręcznika papierowego
- mikser lub blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Buraki dokładnie wyszoruj i gotuj ok. 45-60 minut w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki.
Roladki
Umyte, osuszone i oczyszczone z błonek plastry schabu smarujemy niewielką ilością musztardy Dijon, doprawiamy pieprzem, na każdy plasterek schabu nakładamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zawijamy, tworząc roladkę. Spinamy wykałaczką. Doprawiamy pieprzem od zewnątrz. Roladki smażymy z obu stron na gorącej patelni z dodatkiem oleju, do zarumienienia. Przysmażone kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 170°C.
Sos
Cebulę pokrojoną w piórka oprószamy mąką, przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy schab. Połowę cebuli smażymy z dodatkiem oleju, co chwilę mieszając. Cebulę przekładamy do czystego garnka.
Do drugiej połowy cebuli dodajemy olej, pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy, dodajemy czerwone wino, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i białym pieprzem. Kiedy wino się zagotuje, wszystkie składniki przekładamy do garnka z cebulą. Gotujemy na wolnym ogniu z niewielką ilością wody około 30 minut.
1 łyżeczkę kminku rozcieramy w moździerzu, dodajemy do gotującej się cebuli w winie. Do zredukowanego sosu dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę miodu. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy sól i 2-3 łyżeczki zmrożonego masła. Na końcu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Mieszamy.
Racuchy
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej kroimy w drobną kostkę i smażymy. Szynkę osączamy z tłuszczu, przekładając na papierowy ręcznik. Ugotowane w skórce ziemniaki obieramy, następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, odrobine pieprzu, niewielką ilość soli, przysmażoną szynkę, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, delikatnie mieszamy i wyrabiamy na desce, dodając odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy plaster ciasta obtaczamy w mące i formujemy w dłoni racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sałatka z buraków
Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z połowy limonki i 2 łyżeczki miodu. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2-3 drobno pokrojone szalotki. Całość mieszamy. Sałatkę odstawiamy na bok. Przed podaniem ze schabu wyjmujemy wykałaczki. Na talerz wykładamy sos cebulowy. Na sosie układamy racuchy oraz kawałki schabu. Na końcu nakładamy sałatkę z buraków.
Zobacz podobne
przepisy
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Bruschetty z mozzarellą
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Kurczak z sosem paprykowym
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Torcik brazylijski
- Świąteczne risotto
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Szarlotkowy pudding chia
- Surówka z marchewki i jabłek
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Makaron chow mein z woka
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3459 dni temu
Zrobilem. Wspaniale smakuje. Nie mialem szynki szwardz.. ale zastapile ja plastrami bekonu. Do racucho dodalem natomiast swarki z boczku bardzo drobno pokrojone. Zamiast buraczkow byla salatka z selera z orzechami musztarda i majonezem. Pycha.
odpowiedz
1788 dni temu
Mam nadzieję że nie był schab smażony na oleju bo to nie jest zbyt zdrowo najlepiej na smalcu lub maśle klarownym
3464 dni temu
Łi
odpowiedz
3465 dni temu
Podobny przepis był w programie 'Okrasa łamie przepisy' :-)
odpowiedz
3466 dni temu
Sałatka z buraków i racuchy są z dzisiejszego odcinka programu Karola w TVP :-)
odpowiedz