zobacz film Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wykałaczki
  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • kawałek ręcznika papierowego
  • mikser lub blender

Roladki

Oczyszczone plastry schabu smarujemy niewielką ilością musztardy Dijon, doprawiamy pieprzem, na każdy plasterek schabu nakładamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zawijamy, tworząc roladkę. Spinamy wykałaczką. Doprawiamy pieprzem od zewnątrz. Roladki smażymy z obu stron na gorącej patelni z dodatkiem oleju, do zarumienienia. Przysmażone kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 170°C.

Sos

Piórka cebuli oprószamy mąką, przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy schab. Połowę cebuli smażymy z dodatkiem oleju, co chwilę mieszając. Cebulę przekładamy do czystego garnka.

Do drugiej połowy cebuli dodajemy olej, pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy, dodajemy czerwone wino, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i białym pieprzem. Kiedy wino się zagotuje, wszystkie składniki przekładamy do garnka z cebulą. Gotujemy na wolnym ogniu z niewielką ilością wody około 30 minut.

1 łyżeczkę kminku rozcieramy w moździerzu, dodajemy do gotującej się cebuli w winie. Do zredukowanego sosu dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę miodu. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy sól i 2-3 łyżeczki zmrożonego masła. Na końcu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Mieszamy.

Racuchy

5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej kroimy w drobną kostkę i smażymy. Szynkę osączamy z tłuszczu, przekładając na papierowy ręcznik. Ugotowane w skórce ziemniaki obieramy, następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, odrobine pieprzu, niewielką ilość soli, przysmażoną szynkę, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, delikatnie mieszamy i wyrabiamy na desce, dodając odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy plaster ciasta obtaczamy w mące i formujemy w dłoni racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sałatka z buraków

Ugotowane buraki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z połowy limonki i 2 łyżeczki miodu. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2-3 drobno pokrojone szalotki. Całość mieszamy. Sałatkę odstawiamy na bok. Przed podaniem ze schabu wyjmujemy wykałaczki. Na talerz wykładamy sos cebulowy. Na sosie układamy racuchy oraz kawałki schabu. Na końcu nakładamy sałatkę z buraków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Krzystof Krzystof
    1037 dni temu
    Zrobilem. Wspaniale smakuje. Nie mialem szynki szwardz.. ale zastapile ja plastrami bekonu. Do racucho dodalem natomiast swarki z boczku bardzo drobno pokrojone. Zamiast buraczkow byla salatka z selera z orzechami musztarda i majonezem. Pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1042 dni temu
    Łi

    odpowiedz

  • Annpo Annpo
    1043 dni temu
    Podobny przepis był w programie 'Okrasa łamie przepisy' :-)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1044 dni temu
    Sałatka z buraków i racuchy są z dzisiejszego odcinka programu Karola w TVP :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram