Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tłuczek do mięsa
- kawałek papieru pergaminowego
- kawałek folii spożywczej
- sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
KROK 2: ZWIJAMY ZRAZY
Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: SMAŻYMY ZRAZY
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dodajemy białe wino. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do ⅓ ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy.
Dodajemy drobno posiekany szpinak i gotujemy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy pozostałą część śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy ok. 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5: GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY DANIE
Makaron tagliatelle gotujemy al dente (ok. 3-4 minut) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch wykładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.
Zobacz podobne
przepisy
Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg tęczowy w bekonie
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Tiramisu z jabłkami
- Hummus czekoladowy
- Szaszłyki z jagnięciny
- Suflet z mango
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Monogram cake
- Babka cytrynowa
- Tarta z kremem chałwowym
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- 5 sposobów na koktajle
- Racuszki na kefirze z owocami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Florentynki migdałowe
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1336 dni temu
Zrobiliśmy z mężem na Walentynki :) Smakuje obłędnie i wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania.
odpowiedz
1343 dni temu
Właśnie trafiłam na ten przepis 🤤 wygląda super ale niestety ja nie toleruję smaku szpinaku - czym można by go zastąpić? Będę wdzięczna za odpowiedź.
odpowiedz
1342 dni temu
Szpinak możesz po prostu pominąć i przygotować pieczarkowo-śmietanowy, winny sos, który świetnie będzie współgrał ze zrazami alpejskimi. Dodaj wówczas nieco więcej pieczarek, by smak sosu był wyrazisty :)
3191 dni temu
Zamiast bawić się w wiązania, polecam szpikulce do zrazów, mnóstwo czasu się oszczędza. Wyszło fantastycznie, następna będzie wersja cielęciną i szałwią :)
odpowiedz
3217 dni temu
A gdyby zraziki z tym samym sosem podać obok łódeczek z ziemniaków (zamiast makaronu) to jaki dodatek warzywny pasowałby do tego dania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
odpowiedz
3216 dni temu
Proponujemy podać takie danie z gotowanymi brokułami lub marchewką :)
3216 dni temu
Dziękuję!
3461 dni temu
Drogi Gościu, szynka jest słona, trzeba o tym pamiętać soląc mięso.
odpowiedz
3461 dni temu
sos bardzo dobry, ale mieso wyszło twarde i za słone przez tą szynkę :(
odpowiedz
3464 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
3465 dni temu
Znakomite, mimo, że nie lubię szpinaku.
odpowiedz
3467 dni temu
Zrobilam, pyszne wyszlo.
odpowiedz
3469 dni temu
W 5 minut (nie licząc obsmazania) mięso się upiecze?! jakoś nie chce mi się w to wierzyć....
odpowiedz
3470 dni temu
zrobiłam dziś na obiad i jestem zadowolona z przepisu choć z tą solą trzeba uważać zraziki wyszły trochę za słone głównie ze względu na szynkę. Użyłam innego sera oraz suszonego oregano (niestety nie dostałam już świeżego) oraz wykorzystałam wykałaczki (zraziki trochę się porozwijały) ale najbardziej jestem zadowolona z sosu bo oswoiłam szpinak moje pierwsze danie z tym warzywem.
odpowiedz
zobacz wszystkie