
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek
- kawałek papieru pergaminowego
- kawałek folii spozywczej
- sznurek
Zrazy
Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.
Na głęboką patelni rozgrzewamy oliwę, masło. Kiedy się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.
Sos
Na tę samą patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Smażymy. Kiedy woda z pieczarek odparuje woda odparuje, dodajemy około 100 ml białego wina wytrawnego. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do 1/3 ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy. Świeży szpinak drobno kroimy, dodajemy do sosu, gotujemy na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Dodajemy pozostałą ilość śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy około 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente ( 3-4 minuty) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Makaron nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch nakładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.
Zobacz podobne
przepisy
Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Komentarze (14)
58 dni temu
Zrobiliśmy z mężem na Walentynki :) Smakuje obłędnie i wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania.
odpowiedz
66 dni temu
Właśnie trafiłam na ten przepis 🤤 wygląda super ale niestety ja nie toleruję smaku szpinaku - czym można by go zastąpić? Będę wdzięczna za odpowiedź.
odpowiedz
65 dni temu
Szpinak możesz po prostu pominąć i przygotować pieczarkowo-śmietanowy, winny sos, który świetnie będzie współgrał ze zrazami alpejskimi. Dodaj wówczas nieco więcej pieczarek, by smak sosu był wyrazisty :)
1914 dni temu
Zamiast bawić się w wiązania, polecam szpikulce do zrazów, mnóstwo czasu się oszczędza. Wyszło fantastycznie, następna będzie wersja cielęciną i szałwią :)
odpowiedz
1939 dni temu
A gdyby zraziki z tym samym sosem podać obok łódeczek z ziemniaków (zamiast makaronu) to jaki dodatek warzywny pasowałby do tego dania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
odpowiedz
1939 dni temu
Proponujemy podać takie danie z gotowanymi brokułami lub marchewką :)
1939 dni temu
Dziękuję!
2184 dni temu
Drogi Gościu, szynka jest słona, trzeba o tym pamiętać soląc mięso.
odpowiedz
2184 dni temu
sos bardzo dobry, ale mieso wyszło twarde i za słone przez tą szynkę :(
odpowiedz
2187 dni temu
Przepyszne!
odpowiedz
2188 dni temu
Znakomite, mimo, że nie lubię szpinaku.
odpowiedz
2189 dni temu
Zrobilam, pyszne wyszlo.
odpowiedz
2191 dni temu
W 5 minut (nie licząc obsmazania) mięso się upiecze?! jakoś nie chce mi się w to wierzyć....
odpowiedz
2192 dni temu
zrobiłam dziś na obiad i jestem zadowolona z przepisu choć z tą solą trzeba uważać zraziki wyszły trochę za słone głównie ze względu na szynkę. Użyłam innego sera oraz suszonego oregano (niestety nie dostałam już świeżego) oraz wykorzystałam wykałaczki (zraziki trochę się porozwijały) ale najbardziej jestem zadowolona z sosu bo oswoiłam szpinak moje pierwsze danie z tym warzywem.
odpowiedz
zobacz wszystkie