Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tłuczek do mięsa
  • kawałek papieru pergaminowego
  • kawałek folii spożywczej
  • sznurek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.

KROK 2: ZWIJAMY ZRAZY

Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3: SMAŻYMY ZRAZY

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dodajemy białe wino. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do ⅓ ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy.

Dodajemy drobno posiekany szpinak i gotujemy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy pozostałą część śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy ok. 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 5: GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY DANIE

Makaron tagliatelle gotujemy al dente (ok. 3-4 minut) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch wykładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gabi Gabi
    247 dni temu
    Zrobiliśmy z mężem na Walentynki :) Smakuje obłędnie i wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    255 dni temu
    Właśnie trafiłam na ten przepis 🤤 wygląda super ale niestety ja nie toleruję smaku szpinaku - czym można by go zastąpić? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    254 dni temu
    Szpinak możesz po prostu pominąć i przygotować pieczarkowo-śmietanowy, winny sos, który świetnie będzie współgrał ze zrazami alpejskimi. Dodaj wówczas nieco więcej pieczarek, by smak sosu był wyrazisty :)
  • Gość Gość
    2103 dni temu
    Zamiast bawić się w wiązania, polecam szpikulce do zrazów, mnóstwo czasu się oszczędza. Wyszło fantastycznie, następna będzie wersja cielęciną i szałwią :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2128 dni temu
    A gdyby zraziki z tym samym sosem podać obok łódeczek z ziemniaków (zamiast makaronu) to jaki dodatek warzywny pasowałby do tego dania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2128 dni temu
    Proponujemy podać takie danie z gotowanymi brokułami lub marchewką :)
  • Gość Gość
    2128 dni temu
    Dziękuję!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2373 dni temu
    Drogi Gościu, szynka jest słona, trzeba o tym pamiętać soląc mięso.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2373 dni temu
    sos bardzo dobry, ale mieso wyszło twarde i za słone przez tą szynkę :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2376 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2377 dni temu
    Znakomite, mimo, że nie lubię szpinaku.

    odpowiedz

  • Sabsze Sabsze
    2378 dni temu
    Zrobilam, pyszne wyszlo.

    odpowiedz

  • Kachna Kachna
    2380 dni temu
    W 5 minut (nie licząc obsmazania) mięso się upiecze?! jakoś nie chce mi się w to wierzyć....

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2381 dni temu
    zrobiłam dziś na obiad i jestem zadowolona z przepisu choć z tą solą trzeba uważać zraziki wyszły trochę za słone głównie ze względu na szynkę. Użyłam innego sera oraz suszonego oregano (niestety nie dostałam już świeżego) oraz wykorzystałam wykałaczki (zraziki trochę się porozwijały) ale najbardziej jestem zadowolona z sosu bo oswoiłam szpinak moje pierwsze danie z tym warzywem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!