Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tłuczek
  • kawałek papieru pergaminowego
  • kawałek folii spozywczej
  • sznurek

Zrazy

Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.

Na głęboką patelni rozgrzewamy oliwę, masło. Kiedy się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.

Sos

Na tę samą patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki z niewielką ilością soli. Smażymy. Kiedy woda z pieczarek odparuje woda odparuje, dodajemy około 100 ml białego wina wytrawnego. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do 1/3 ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy. Świeży szpinak drobno kroimy, dodajemy do sosu, gotujemy na wolnym ogniu, co chwile mieszając. Dodajemy pozostałą ilość śmietanki. Na końcu do sosu dodajemy przysmażone wcześniej zrazy. Patelnię przykrywamy pokrywką (niecałkowicie). Gotujemy około 4-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron tagliatelle gotujemy al dente ( 3-4 minuty) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Makaron nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch nakładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    583 dni temu
    Zamiast bawić się w wiązania, polecam szpikulce do zrazów, mnóstwo czasu się oszczędza. Wyszło fantastycznie, następna będzie wersja cielęciną i szałwią :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    608 dni temu
    A gdyby zraziki z tym samym sosem podać obok łódeczek z ziemniaków (zamiast makaronu) to jaki dodatek warzywny pasowałby do tego dania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    608 dni temu
    Proponujemy podać takie danie z gotowanymi brokułami lub marchewką :)
  • Gość Gość
    608 dni temu
    Dziękuję!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    853 dni temu
    Drogi Gościu, szynka jest słona, trzeba o tym pamiętać soląc mięso.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    853 dni temu
    sos bardzo dobry, ale mieso wyszło twarde i za słone przez tą szynkę :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    856 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    857 dni temu
    Znakomite, mimo, że nie lubię szpinaku.

    odpowiedz

  • Sabsze Sabsze
    858 dni temu
    Zrobilam, pyszne wyszlo.

    odpowiedz

  • Kachna Kachna
    860 dni temu
    W 5 minut (nie licząc obsmazania) mięso się upiecze?! jakoś nie chce mi się w to wierzyć....

    odpowiedz

  • Ania Ania
    861 dni temu
    zrobiłam dziś na obiad i jestem zadowolona z przepisu choć z tą solą trzeba uważać zraziki wyszły trochę za słone głównie ze względu na szynkę. Użyłam innego sera oraz suszonego oregano (niestety nie dostałam już świeżego) oraz wykorzystałam wykałaczki (zraziki trochę się porozwijały) ale najbardziej jestem zadowolona z sosu bo oswoiłam szpinak moje pierwsze danie z tym warzywem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram