Schab z szynką i salsą jabłkową

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 4 wykałaczki

Schab z szynką

Plastry schabu oczyszczamy z błonek. Każdy plaster delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym kawałku schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii. Szynkę z listkiem bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane plastry schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.

Salsa

Pokrojone w drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.

Do salsy dodajemy łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu. Salsę odstawiamy na 10 minut na bok.

Sałatka z rukolą

Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Jak podawać

Wysmażone plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    591 dni temu
    Godzina minimum dla przeciętnego człowieka w kuchni

    odpowiedz

  • Gość Gość
    941 dni temu
    Brak filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    940 dni temu
    Drogi Gościu, do tego przepisu Karola Okrasy nie ma filmiku instruktażowego. Jednak zachęcamy do wypróbowania dania we własnej kuchni :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1086 dni temu
    Drogi Gościu, schab smażymy a nie podsmażamy. Trzymamy na patelni tak długo, dopóki mięso nie będzie usmażone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1087 dni temu
    Wystarczy podsmazyc schab i koniec? Jak długo? Nie będzie surowy czy twardy po krótkim podsamzeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1195 dni temu
    Tomku, dokładnie tak - po spięciu smażymy :)

    odpowiedz

  • tomek tomek
    1196 dni temu
    Po spięciu wykałaczką z bazylią i szynką smażymy ??

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1257 dni temu
    Danie przepyszne i szybkie. Oby więcej takich prostych przepisów, zeby każdy laik był w stanie zrobić i zjeść dobry obiad :)

    odpowiedz

  • Konik Konik
    1258 dni temu
    Zrobiłem to danie i wyszło przepyszne, bardzo bardzo dobre, polecam!! A ja zrobiłem tak, że jak położyłem plastry schabu na patelnie to od razu na nie kładłem szynkę i ona pod wpływem ciepła się rozpuszczała i "przyklejała" do schabu i potem na drugą stronę odwracałem i znowu szynkę kładłem i nie bawiłem się w liście bazylii i jakieś wykałaczki. Wyszło kapitalnie ;) sałatkę też trochę przerobiłem, jak coś to pytajcie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1258 dni temu
    Drogi Gościu, szynkę przypinamy tylko do jednej strony schabu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1258 dni temu
    Również zastanawiam się, w jaki sposób należy spiąć szynkę ze schabem, jak roladkę czy szynka na wierzch? Szkoda, że nie można tego podejrzeć na filmiku, bo na zdjęciu nie do końca widać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1260 dni temu
    Achaj, jeśli patelnia jest dobra, możemy smażyć bez lub jedynie z odrobiną oliwy.

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1262 dni temu
    Chyba coś się kończy...

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1262 dni temu
    a gdzie film? smuteczek :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1262 dni temu
    @Achaj - właśnie dla tego brakuje filmów. Tutaj nie chodzi o sam przepis bo to wszędzie można sobie wygooglować albo w książce znaleźć. Przewagą kuchnilidla względem innych - były właśnie te filmy. Obecnie jest kiszka.

    odpowiedz

  • Achaj Achaj
    1262 dni temu
    Troszeczkę brakuje instrukcji, np czy do smażenia użyć oliwy czy nie. Oraz czy mięso zawijać czy po prostu położyć na patelni

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1262 dni temu
    Mam pytanie - schab owijamy dookoła plasterkiem szynki czy zostawiamy szynkę tylko po jednej stronie plastra schabu ?

    odpowiedz

  • do Renatki do Renatki
    1263 dni temu
    Renatko myślimy. Duzo ich nie potrzeba tym razem.wyczytaj z przepiu.schab- plastry,szynka szwarcwaldzka, liść bazyli,sol i pieprz(dwoma ostatnimi przyprawiasz) Smazysz na oleju oczywiście bo gdyby nie napisali smazylabys na suchej patelni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1263 dni temu
    Dzięki - już tu nie będę wchodził. Pa :x

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1263 dni temu
    Hej, a gdzie składniki??????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1263 dni temu
    mnie tez nudzisz i ty i tacy co sie czepiaja ze filmu nie ma. wedlug mnie zalosne. robie przepis z ksiazka (ulotka dostepna w sklepie)nie z filmem.dla mnie glupota na maxa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1263 dni temu
    W tym tygodniu dla odmiany brak filmu u Okrasy. Nudne to się już robi. Cały czas liczę na powrót do normalności, albo na konkretną deklarację - koniec z filmami.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram