Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 wykałaczki
Schab z szynką
Plastry schabu oczyszczamy z błonek. Każdy plaster delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym kawałku schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii. Szynkę z listkiem bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane plastry schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
Salsa
Pokrojone w drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.
Do salsy dodajemy łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu. Salsę odstawiamy na 10 minut na bok.
Sałatka z rukolą
Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Jak podawać
Wysmażone plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
3013 dni temu
Godzina minimum dla przeciętnego człowieka w kuchni
odpowiedz
3363 dni temu
Brak filmu.
odpowiedz
3362 dni temu
Drogi Gościu, do tego przepisu Karola Okrasy nie ma filmiku instruktażowego. Jednak zachęcamy do wypróbowania dania we własnej kuchni :)
3508 dni temu
Drogi Gościu, schab smażymy a nie podsmażamy. Trzymamy na patelni tak długo, dopóki mięso nie będzie usmażone.
odpowiedz
3508 dni temu
Wystarczy podsmazyc schab i koniec? Jak długo? Nie będzie surowy czy twardy po krótkim podsamzeniu?
odpowiedz
3617 dni temu
Tomku, dokładnie tak - po spięciu smażymy :)
odpowiedz
3617 dni temu
Po spięciu wykałaczką z bazylią i szynką smażymy ??
odpowiedz
3678 dni temu
Danie przepyszne i szybkie. Oby więcej takich prostych przepisów, zeby każdy laik był w stanie zrobić i zjeść dobry obiad :)
odpowiedz
3679 dni temu
Zrobiłem to danie i wyszło przepyszne, bardzo bardzo dobre, polecam!! A ja zrobiłem tak, że jak położyłem plastry schabu na patelnie to od razu na nie kładłem szynkę i ona pod wpływem ciepła się rozpuszczała i "przyklejała" do schabu i potem na drugą stronę odwracałem i znowu szynkę kładłem i nie bawiłem się w liście bazylii i jakieś wykałaczki. Wyszło kapitalnie ;) sałatkę też trochę przerobiłem, jak coś to pytajcie.
odpowiedz
3680 dni temu
Drogi Gościu, szynkę przypinamy tylko do jednej strony schabu.
odpowiedz
3680 dni temu
Również zastanawiam się, w jaki sposób należy spiąć szynkę ze schabem, jak roladkę czy szynka na wierzch? Szkoda, że nie można tego podejrzeć na filmiku, bo na zdjęciu nie do końca widać.
odpowiedz
3682 dni temu
Achaj, jeśli patelnia jest dobra, możemy smażyć bez lub jedynie z odrobiną oliwy.
odpowiedz
3683 dni temu
Chyba coś się kończy...
odpowiedz
3683 dni temu
a gdzie film? smuteczek :(
odpowiedz
3683 dni temu
@Achaj - właśnie dla tego brakuje filmów. Tutaj nie chodzi o sam przepis bo to wszędzie można sobie wygooglować albo w książce znaleźć. Przewagą kuchnilidla względem innych - były właśnie te filmy. Obecnie jest kiszka.
odpowiedz
3683 dni temu
Troszeczkę brakuje instrukcji, np czy do smażenia użyć oliwy czy nie. Oraz czy mięso zawijać czy po prostu położyć na patelni
odpowiedz
3684 dni temu
Mam pytanie - schab owijamy dookoła plasterkiem szynki czy zostawiamy szynkę tylko po jednej stronie plastra schabu ?
odpowiedz
3684 dni temu
Renatko myślimy. Duzo ich nie potrzeba tym razem.wyczytaj z przepiu.schab- plastry,szynka szwarcwaldzka, liść bazyli,sol i pieprz(dwoma ostatnimi przyprawiasz) Smazysz na oleju oczywiście bo gdyby nie napisali smazylabys na suchej patelni.
odpowiedz
3684 dni temu
Dzięki - już tu nie będę wchodził. Pa :x
odpowiedz
3684 dni temu
Hej, a gdzie składniki??????????
odpowiedz
3685 dni temu
mnie tez nudzisz i ty i tacy co sie czepiaja ze filmu nie ma. wedlug mnie zalosne. robie przepis z ksiazka (ulotka dostepna w sklepie)nie z filmem.dla mnie glupota na maxa
odpowiedz
3685 dni temu
W tym tygodniu dla odmiany brak filmu u Okrasy. Nudne to się już robi. Cały czas liczę na powrót do normalności, albo na konkretną deklarację - koniec z filmami.
odpowiedz
zobacz wszystkie