Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i puree jabłkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • mikser

Purée jabłkowe

Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Miksujemy ugotowane jabłka na gładką konsystencję. Zmiksowane jabłka chwilę gotujemy, cały czas mieszając.

Kasza gryczana

W garnku podgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę i smażymy około 2 minut. Dodajemy pieczarki, solimy, smażymy około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem do kaszy dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Schab w sosie pomidorowym

Szklimy cebulę na rozgrzanym oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, odstawiamy na bok. Krótko przed podaniem do sosu dodajemy lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do czystego naczynia wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki schabu przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Obtaczamy pojedynczo w mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony. Wysmażony schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).

Purée jabłkowe przekładamy do sosjerki. Na środek talerza wykładamy kaszę z pieczarkami. Na wierzch nakładamy sos i przekrojony na pół plaster schabu. Schab polewamy delikatnie sosem i dekorujemy lubczykiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1118 dni temu
    Julka, cieszymy się, że mogłaś odkryć nowe smaki! :)

    odpowiedz

  • Julka Julka
    1120 dni temu
    Mi tam wszystko smakowało, trochę kuchnia pobrudzona i sporo garnków do mycia, ale obiad wynagrodził wszystko :) Niby schab, niby gryczana, ale całkiem inaczej :) Polecam

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1138 dni temu
    Kasza pyszna, schab wspaniały. Kompot dopełnia całości, ale już sos pomidorowy poplątał wszystkie smaki. Domyślam się, że miał przełamać mdłość pozostałych składników dania, ale nie skomponował się wcale. Będziemy powtarzać, ale bez sosu. Kotlet z sosem pomidorowym smakuje i owszem, ale wtedy inne dodatki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1142 dni temu
    skaf2, purée jabłkowe świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i mięsem.

    odpowiedz

  • skaf2 skaf2
    1142 dni temu
    Kasza jest super, nawet osoby "uczulone" się do niej przekonały. Jedynie trochę nie rozumiem miejsca tego kompotu. Jest on bardzo smaczny, ale nie wiem jak go podać/jeść. Gdyby miał służyć jako sos to jasna sprawa, ale mamy już sos pomidorowy. Może w międzyczasie ma się tym przekąszać albo potraktować jako deser? :)

    odpowiedz

  • H. H.
    1144 dni temu
    Kasza w takim wydaniu ekstremalna rewelacja, lubczyk dodaje jej swierzosci smaku, pieczarki urozmaicają, a sos pomidorowy daje kwaskowaty smak!!! Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę!!! Kradnę do mojej książki kucharskiej i odmienie polskiego schabowego w cos nowego ;) Pozdrawiam H.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1145 dni temu
    Damian, jest dokładnie tak jak piszesz. 250 g kaszy po ugotowaniu. Czyli 100 g przed.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    1146 dni temu
    250g kaszy ważonej po ugotowaniu czy przed? Jeśli po, to ile to będzie suchej kaszy - chyba mniej niż 1 woreczek 100g?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram