Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsącz na sicie.
Przygotuj
- tarkę
- mikser
Purée jabłkowe
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Gdy jabłka zmiękną, miksujemy całość na gładką konsystencję. Purée chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
Kasza gryczana
W garnku podgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy około 2 minut. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem do kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Schab w sosie pomidorowym
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, odstawiamy na bok. Krótko przed podaniem do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do czystego naczynia wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry schabu przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Obtaczamy pojedynczo w mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony. Wysmażony schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).
Purée jabłkowe przekładamy do sosjerki. Na środek talerza wykładamy kaszę z pieczarkami. Na wierzch nakładamy sos i przekrojony na pół plaster schabu. Schab polewamy delikatnie sosem i dekorujemy lubczykiem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1948 dni temu
Bardzo pyszne połączenie smaków, kwaśny, słodki, serowy. Najbardziej przypadło mi do gustu połączenie masy serowej na schabowym z musem, ale zamiast jabłek użyłam gruszek.
odpowiedz
1947 dni temu
Gruszki również świetnie pasują w tym przepisie!
2239 dni temu
Pycha :) polecam
odpowiedz
3484 dni temu
Julka, cieszymy się, że mogłaś odkryć nowe smaki! :)
odpowiedz
3485 dni temu
Mi tam wszystko smakowało, trochę kuchnia pobrudzona i sporo garnków do mycia, ale obiad wynagrodził wszystko :) Niby schab, niby gryczana, ale całkiem inaczej :) Polecam
odpowiedz
3504 dni temu
Kasza pyszna, schab wspaniały. Kompot dopełnia całości, ale już sos pomidorowy poplątał wszystkie smaki. Domyślam się, że miał przełamać mdłość pozostałych składników dania, ale nie skomponował się wcale. Będziemy powtarzać, ale bez sosu. Kotlet z sosem pomidorowym smakuje i owszem, ale wtedy inne dodatki.
odpowiedz
3508 dni temu
skaf2, purée jabłkowe świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i mięsem.
odpowiedz
3508 dni temu
Kasza jest super, nawet osoby "uczulone" się do niej przekonały. Jedynie trochę nie rozumiem miejsca tego kompotu. Jest on bardzo smaczny, ale nie wiem jak go podać/jeść. Gdyby miał służyć jako sos to jasna sprawa, ale mamy już sos pomidorowy. Może w międzyczasie ma się tym przekąszać albo potraktować jako deser? :)
odpowiedz
3509 dni temu
Kasza w takim wydaniu ekstremalna rewelacja, lubczyk dodaje jej swierzosci smaku, pieczarki urozmaicają, a sos pomidorowy daje kwaskowaty smak!!! Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę!!! Kradnę do mojej książki kucharskiej i odmienie polskiego schabowego w cos nowego ;) Pozdrawiam H.
odpowiedz
3511 dni temu
Damian, jest dokładnie tak jak piszesz. 250 g kaszy po ugotowaniu. Czyli 100 g przed.
odpowiedz
3511 dni temu
250g kaszy ważonej po ugotowaniu czy przed? Jeśli po, to ile to będzie suchej kaszy - chyba mniej niż 1 woreczek 100g?
odpowiedz
zobacz wszystkie