Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsącz na sicie.

Przygotuj

  • tarkę 
  • mikser

Purée jabłkowe

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Gdy jabłka zmiękną, miksujemy całość na gładką konsystencję. Purée chwilę gotujemy, cały czas mieszając.

Kasza gryczana

W garnku podgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy około 2 minut. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem do kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Schab w sosie pomidorowym

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, odstawiamy na bok. Krótko przed podaniem do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do czystego naczynia wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry schabu przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Obtaczamy pojedynczo w mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony. Wysmażony schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).

Purée jabłkowe przekładamy do sosjerki. Na środek talerza wykładamy kaszę z pieczarkami. Na wierzch nakładamy sos i przekrojony na pół plaster schabu. Schab polewamy delikatnie sosem i dekorujemy lubczykiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1948 dni temu
    Bardzo pyszne połączenie smaków, kwaśny, słodki, serowy. Najbardziej przypadło mi do gustu połączenie masy serowej na schabowym z musem, ale zamiast jabłek użyłam gruszek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1947 dni temu
    Gruszki również świetnie pasują w tym przepisie!
  • Gość Gość
    2239 dni temu
    Pycha :) polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3484 dni temu
    Julka, cieszymy się, że mogłaś odkryć nowe smaki! :)

    odpowiedz

  • Julka Julka
    3485 dni temu
    Mi tam wszystko smakowało, trochę kuchnia pobrudzona i sporo garnków do mycia, ale obiad wynagrodził wszystko :) Niby schab, niby gryczana, ale całkiem inaczej :) Polecam

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3504 dni temu
    Kasza pyszna, schab wspaniały. Kompot dopełnia całości, ale już sos pomidorowy poplątał wszystkie smaki. Domyślam się, że miał przełamać mdłość pozostałych składników dania, ale nie skomponował się wcale. Będziemy powtarzać, ale bez sosu. Kotlet z sosem pomidorowym smakuje i owszem, ale wtedy inne dodatki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3508 dni temu
    skaf2, purée jabłkowe świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i mięsem.

    odpowiedz

  • skaf2 skaf2
    3508 dni temu
    Kasza jest super, nawet osoby "uczulone" się do niej przekonały. Jedynie trochę nie rozumiem miejsca tego kompotu. Jest on bardzo smaczny, ale nie wiem jak go podać/jeść. Gdyby miał służyć jako sos to jasna sprawa, ale mamy już sos pomidorowy. Może w międzyczasie ma się tym przekąszać albo potraktować jako deser? :)

    odpowiedz

  • H. H.
    3509 dni temu
    Kasza w takim wydaniu ekstremalna rewelacja, lubczyk dodaje jej swierzosci smaku, pieczarki urozmaicają, a sos pomidorowy daje kwaskowaty smak!!! Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę!!! Kradnę do mojej książki kucharskiej i odmienie polskiego schabowego w cos nowego ;) Pozdrawiam H.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3511 dni temu
    Damian, jest dokładnie tak jak piszesz. 250 g kaszy po ugotowaniu. Czyli 100 g przed.

    odpowiedz

  • Damian Damian
    3511 dni temu
    250g kaszy ważonej po ugotowaniu czy przed? Jeśli po, to ile to będzie suchej kaszy - chyba mniej niż 1 woreczek 100g?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!