zobacz film Schab ze śliwką z grillowanymi batatami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • grill

Krok 1: Łączymy składniki marynaty

Łączymy składniki marynaty

Bataty w skórce układamy na grillu. Obracając od czas do czasu, grillujemy około 20-25 minut, do miękkości. 
Umyte, osuszone plastry schabu rozbijamy. 

W misce łączymy powidła, sos, ocet balsamiczny oraz oliwę. Marynatę mieszamy. Plastry schabu marynujemy przez około 10 minut.
 

Krok 2: Farsz nakładamy na schab

 Farsz nakładamy na schab

Posiekane pistacje oraz śliwki pokrojone w paski łączymy. Dodajemy rozkruszony ser gorgonzola (kawałki powinny być widoczne). Delikatnie mieszamy całość.

Na każdy plaster schabu nakładamy łyżkę farszu. Mięso z farszem  zwijamy. Roladkę spinamy wykałaczkami.

 

Krok 3: Przygotowujemy pastę twarogową

Łączymy składniki marynaty

Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy drobno posiekaną dymkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną botwinkę, szczypior i dobrze mieszamy.

Tymianek siekamy i posypujemy nim roladki, które następnie układamy na grillu. Grillujemy 1,5 minuty z każdej strony.

Roladki podajemy z grillowanym batatem oraz porcją pasty twarogowej.

.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1779 dni temu
    A czy udałoby się zrobić ten przepis w piekarniku?? Jeśli tak to jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1778 dni temu
    Pieczemy w 180 stopniach. Bataty powinny się upiec w ciągu 20-25 minut. Roladki potrzebują ok. 10-15. Jednak, aby mieć pewność, sprawdzaj od czasu do czasu miękkość batatów i roladek :)
  • Gość Gość
    2730 dni temu
    Czym można zastąpiś ser pleśniowy by potrawa nadal była ciekawa i dobra?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2727 dni temu
    Możesz dać serek kozi, albo w ogóle pominąć ser.
  • Gość Gość
    2885 dni temu
    i jeszcze zamiast botwinki?!?! przecież teraz jej nie znajdę!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2885 dni temu
    Możesz ją zastąpić większą ilością szczypiorku bądź koperkiem. Nie zaszkodzi spróbować również połączenia z ulubionymi ziołami z ogródka domowego. Świeżego aromatu dodadzą na pewno listki świeżej mięty.
  • Gość Gość
    2885 dni temu
    a co moge dodac zamiast worcestershire'ra???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2885 dni temu
    Sos worcestershire jest bardzo trudny do zastąpienia, gdyż jest bardzo charakterystyczny w smaku. Możesz pominąć go w marynacie, zwiększając ilość innych składników, ale pamiętaj, że wówczas otrzymasz inną w smaku marynatę! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2951 dni temu
    Rzeczywiście, wkradł się nam błąd w treści przepisu, za co przepraszamy. Przepis jest już kompletny, więc... można grillować! :)

    odpowiedz

  • mimi z piernikowa mimi z piernikowa
    2952 dni temu
    Oczywiście, że nie styka. Surowej wieprzowninie (nawet ze smakowitym farszem) mówimy stanowcze i absolutne Nie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2952 dni temu
    Warto sprawdzić tekst przed publikacją. Coś tu nie styka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2953 dni temu
    Chyba przepis nie do końca kompletny??????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2953 dni temu
    Czy można czymś zastąpić ser gorgonzola, aby potrawa nie straciła charakteru? Rodzina nie jest fanem serów pleśniowych.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Schab ze śliwką – wersja z grilla warta spróbowania

Schab to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pojawia się na stołach podczas ważnych uroczystości i przyjęć. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego nigdy się nie nudzi. Tym razem proponujemy Ci schab ze śliwką, ale w odświeżonej wersji, bo z grilla! Karol Okrasa specjalnie dla Ciebie opracował zaskakujący przepis, którego wprowadzenie w życie zajmie Ci zaledwie 45 minut! W porównaniu do niektórych przepisów, w których mięso musi spędzić w piekarniku kilka godzin, to naprawdę niewiele. Schab pieczony ze śliwką to klasyk, który każdy miłośnik tego mięsa zna bardzo dobrze – jeśli zaliczasz się do tej grupy, koniecznie wypróbuj propozycję Karola!

Jak smakuje ten szczególny specjał? Schab ze śliwkami to połączenie delikatnego mięsa wieprzowego ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek. Te dwa składniki tworzą doskonale harmonijną kompozycję smaków. Mięso prosto z rusztu jest soczyste i miękkie, a dzięki starannie doprawionej marynacie smakuje wyraziście. Konsystencja grillowanego schabu jest delikatna, ale zarazem odpowiednio zwarta, dlatego każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Dajemy słowo, że schab ze śliwkami prosto z rusztu zrobi furorę na każdym garden party ze znajomymi czy z rodziną. Pokochasz go za piękny wygląd, smakowity aromat oraz prostotę przygotowania. Oczy Cię nie mylą! To przepis zaliczony do kategorii łatwych, dlatego nawet osoby po raz pierwszy mające do czynienia ze schabem sobie z nim poradzą. Zatem nie czekaj dłużej i poznaj nasze wskazówki dotyczącego przygotowania pieczonego schabu ze śliwką.

Jak zrobić schab ze śliwką na grillu?

Sekret fantastycznego smaku schabu ze śliwką według pomysłu Karola to marynata. W jej skład wchodzą powidła, sos Worcester (lekko kwaśny, słodki i delikatnie pikantny, idealny do mięs), ocet balsamiczny oraz oliwa. Minimalny czas, który mięso musi spędzić w marynacie to 10 minut. Przy czym dłuższy czas marynowania z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie! Jeśli planujesz grilla z wyprzedzeniem, przygotuj marynatę dzień wcześniej i umieść w niej mięso na całą noc.

Następny ważny punkt to farsz, będący kolejną zachwycającą porcją smaku. W skład nadzienia wchodzą posiekane pistacje, śliwki pokrojone w paski, a także rozkruszony ser gorgonzola. Każdy z wymienionych składników zasługuje na uwagę. Pistacje nie tylko wyśmienicie smakują, ale też odpowiadają za pozytywne wrażenie podczas jedzenia za sprawą przyjemnej chrupkości. Pamiętaj, że pistacje nie mogą być solone! Najlepiej będzie sięgnąć po prażone kalifornijskie pistacje marki Alesto – są już wyłuskane i bez dodatku soli! Wielbiciele kuchni włoskiej na pewno ucieszą się z drobnego akcentu w postaci gorgonzoli o intensywnym, pikantnym smaku z nutą słodyczy. Uwaga – w razie braku właśnie tego sera, możesz go zastąpić. Jedna z możliwości to rokpol, czyli angielski odpowiednik gorgonzoli. Podobnie jak ona, ma intensywny smak i charakterystyczną pleśń. Inne opcje to różne odmiany serów niebieskich, camembert lub brie, a w ostateczności feta. Zachowaj ostrożność podczas nakładania farszu na mięso, a konkretnie nie przesadzaj z jego ilością, żeby nie doszło do jego wycieku podczas pieczenia.

Jak zrobić schab ze śliwką, który olśni smakiem i formą? Radzimy Ci grillować roladki po 1,5 minuty z każdej strony, ale kontroluj ich stan podczas pieczenia. Może się okazać, że mięso musi pozostać na ruszcie odrobinę dłużej bądź krócej. Przed zdjęciem roladek z grilla upewnij się, że przypiekły się z obu stron równo. Po zdjęciu ich z rusztu pozostaw je na chwilę, aby sok w mięsie mógł się równomiernie rozejść.

Przepis na schab ze śliwką w towarzystwie batatów

Nasz przepis na schab ze śliwką zakłada przygotowanie nie tylko samego mięsa. Na liście składników znajdziesz również bataty, zwane czasami słodkimi ziemniakami. Te potężne bulwy charakteryzuje słodkawy smak oraz delikatny miąższ, który wprost rozpływa się w ustach. Grillowanie batatów prowadzi do subtelnej karmelizacji, co czyni je jeszcze smaczniejszymi. Kolejna zaleta takiego sposobu obróbki to chrupiąca skórka. Warto dodać, że grillowanie batatów to jeden z najlepszych sposobów ich przyrządzenia, dlatego zachęcamy Cię do skuszenia się na ten pyszny dodatek. Ponadto chyba nie musimy dodawać, że słodkie ziemniaki wprost idealnie komponują się ze smakiem schabu. Zanim jednak umieścisz je na ruszcie, odpowiednio je przygotuj. Zacznij od dokładnego umycia warzyw pod bieżącą wodą. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Kolejny krok to przekrojenie ich na kawałki o optymalnej grubości. My szczególnie polecamy Ci pokroić bulwy na połówki, aby szybciej się upiekły, a ich jedzenie było zwyczajnie wygodne. Inna opcja to pokrojenie batatów na jeszcze mniejsze części, np. plastry o grubości około 1 cm, co znacznie skróci czas ich pieczenia. Dobrze smakują też frytki z batatów. Ale możesz nawet pozostawić je w całości, jeśli wolisz. Pyszne bataty znajdziesz w stałej ofercie Ryneczku Lidla!

W przepisie na schab ze śliwką pojawia się twarożek z botwinką, czyli młodymi buraczkami. Smakuje on niezwykle świeżo i wspaniale sprawdza się w ciepłe wiosenne dni. Sezon na botwinę zaczyna się około drugiej połowy kwietnia, a jej największa dostępność przypada na maj i czerwiec. Choć ostatnie sztuki dostaniesz jeszcze w lipcu oraz sierpniu. Gdyby jednak nie udało Ci się zdobyć tego konkretnego składnika, zdecyduj się na dodatek innego warzywa. Strzał w dziesiątkę to rzodkiewka o wyrazistym, ostrym smaku. Możesz też użyć więcej szczypiorku lub świeże pomidory. Jeśli chodzi o jogurt, postaw na wariant naturalny, grecki lub zamień go na śmietanę.

Ostatni, lecz nie mniej ważny punkt, to wybór mięsa. Upewnij się, że jest ono świeże i nie wykazuje oznak psucia. Powinno mieć jasnoróżowy kolor, w żadnym wypadku brązowy lub szary. Zawsze unikaj mięsa o nieprzyjemnym zapachu! Ponadto wybierz mięso, które nie jest nadmiernie obrane z tłuszczu. W przypadku schabu szukaj kawałków o małej ilości tłuszczu i ścięgien, które mogą sprawić, że mięso będzie twarde. Grubsze kawałki lepiej nadają się do pieczenia lub grillowania, podczas gdy cieńsze kawałki zaleca się smażyć, np. uprzednio panierując.

Wiesz, jak zrobić schab ze śliwką na grillu. Ale co, kiedy do sezonu grillowego pozostało jeszcze sporo czasu, a na dodatek Ty nie masz choćby grilla elektrycznego? Uspokajamy – nie musisz rezygnować z propozycji Karola. Roladki ze schabu upieczesz w piekarniku. W takim wypadku należy jednak odpowiednio wydłużyć czas pieczenia, do około 30 minut przy temperaturze 180°C. Przy czym najbezpieczniej kontrolować stan mięsa podczas pieczenia. Gotowe roladki mają mieć lekko zarumienioną skórkę. Dotyczy to również batatów. Czas ich pieczenia zależy od rozmiaru kawałków, temperatury piekarnika oraz preferowanego stopnia miękkości. Zwykle należy piec bataty przez około 45-60 minut w zależności od ich wielkości. Możesz sprawdzić ich stan, nakłuwając je widelcem – powinien on łatwo wchodzić w miękką środkową część batata. Jeśli zależy Ci na czasie, przed umieszczeniem batatów w piekarniku możesz je lekko podgotować w wodzie bez dodatku soli. Dobrze też posmarować ich powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek. Jak widać, przepis na schab ze śliwkami ma sporo kroków, ale żaden z nich nie powinien sprawić Ci trudności!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!