zobacz film Schab ze śliwką z grillowanymi batatami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • grill

Krok 1: Łączymy składniki marynaty

Łączymy składniki marynaty

Bataty w skórce układamy na grillu. Obracając od czas do czasu, grillujemy około 20-25 minut, do miękkości. 
Umyte, osuszone plastry schabu rozbijamy. 

W misce łączymy powidła, sos, ocet balsamiczny oraz oliwę. Marynatę mieszamy. Plastry schabu marynujemy przez około 10 minut.
 

Krok 2: Farsz nakładamy na schab

 Farsz nakładamy na schab

Posiekane pistacje oraz śliwki pokrojone w paski łączymy. Dodajemy rozkruszony ser gorgonzola (kawałki powinny być widoczne). Delikatnie mieszamy całość.

Na każdy plaster schabu nakładamy łyżkę farszu. Mięso z farszem  zwijamy. Roladkę spinamy wykałaczkami.

 

Krok 3: Przygotowujemy pastę twarogową

Łączymy składniki marynaty

Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy drobno posiekaną dymkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną botwinkę, szczypior i dobrze mieszamy.

Tymianek siekamy i posypujemy nim roladki, które następnie układamy na grillu. Grillujemy 1,5 minuty z każdej strony.

Roladki podajemy z grillowanym batatem oraz porcją pasty twarogowej.

.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1659 dni temu
    A czy udałoby się zrobić ten przepis w piekarniku?? Jeśli tak to jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1659 dni temu
    Pieczemy w 180 stopniach. Bataty powinny się upiec w ciągu 20-25 minut. Roladki potrzebują ok. 10-15. Jednak, aby mieć pewność, sprawdzaj od czasu do czasu miękkość batatów i roladek :)
  • Gość Gość
    2610 dni temu
    Czym można zastąpiś ser pleśniowy by potrawa nadal była ciekawa i dobra?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2608 dni temu
    Możesz dać serek kozi, albo w ogóle pominąć ser.
  • Gość Gość
    2765 dni temu
    i jeszcze zamiast botwinki?!?! przecież teraz jej nie znajdę!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2765 dni temu
    Możesz ją zastąpić większą ilością szczypiorku bądź koperkiem. Nie zaszkodzi spróbować również połączenia z ulubionymi ziołami z ogródka domowego. Świeżego aromatu dodadzą na pewno listki świeżej mięty.
  • Gość Gość
    2765 dni temu
    a co moge dodac zamiast worcestershire'ra???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2765 dni temu
    Sos worcestershire jest bardzo trudny do zastąpienia, gdyż jest bardzo charakterystyczny w smaku. Możesz pominąć go w marynacie, zwiększając ilość innych składników, ale pamiętaj, że wówczas otrzymasz inną w smaku marynatę! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2832 dni temu
    Rzeczywiście, wkradł się nam błąd w treści przepisu, za co przepraszamy. Przepis jest już kompletny, więc... można grillować! :)

    odpowiedz

  • mimi z piernikowa mimi z piernikowa
    2832 dni temu
    Oczywiście, że nie styka. Surowej wieprzowninie (nawet ze smakowitym farszem) mówimy stanowcze i absolutne Nie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2832 dni temu
    Warto sprawdzić tekst przed publikacją. Coś tu nie styka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2833 dni temu
    Chyba przepis nie do końca kompletny??????????

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2834 dni temu
    Czy można czymś zastąpić ser gorgonzola, aby potrawa nie straciła charakteru? Rodzina nie jest fanem serów pleśniowych.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!