
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- grill
Krok 1: Łączymy składniki marynaty
Bataty w skórce układamy na grillu. Obracając od czas do czasu, grillujemy około 20-25 minut, do miękkości.
Umyte, osuszone plastry schabu rozbijamy.
W misce łączymy powidła, sos, ocet balsamiczny oraz oliwę. Marynatę mieszamy. Plastry schabu marynujemy przez około 10 minut.
Krok 2: Farsz nakładamy na schab
Posiekane pistacje oraz śliwki pokrojone w paski łączymy. Dodajemy rozkruszony ser gorgonzola (kawałki powinny być widoczne). Delikatnie mieszamy całość.
Na każdy plaster schabu nakładamy łyżkę farszu. Mięso z farszem zwijamy. Roladkę spinamy wykałaczkami.
Krok 3: Przygotowujemy pastę twarogową
Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy drobno posiekaną dymkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną botwinkę, szczypior i dobrze mieszamy.
Tymianek siekamy i posypujemy nim roladki, które następnie układamy na grillu. Grillujemy 1,5 minuty z każdej strony.
Roladki podajemy z grillowanym batatem oraz porcją pasty twarogowej.
.
Zobacz podobne
przepisy
Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Komentarze (13)
1537 dni temu
A czy udałoby się zrobić ten przepis w piekarniku?? Jeśli tak to jak?
odpowiedz
1537 dni temu
Pieczemy w 180 stopniach. Bataty powinny się upiec w ciągu 20-25 minut. Roladki potrzebują ok. 10-15. Jednak, aby mieć pewność, sprawdzaj od czasu do czasu miękkość batatów i roladek :)
2488 dni temu
Czym można zastąpiś ser pleśniowy by potrawa nadal była ciekawa i dobra?
odpowiedz
2486 dni temu
Możesz dać serek kozi, albo w ogóle pominąć ser.
2643 dni temu
i jeszcze zamiast botwinki?!?! przecież teraz jej nie znajdę!
odpowiedz
2643 dni temu
Możesz ją zastąpić większą ilością szczypiorku bądź koperkiem. Nie zaszkodzi spróbować również połączenia z ulubionymi ziołami z ogródka domowego. Świeżego aromatu dodadzą na pewno listki świeżej mięty.
2643 dni temu
a co moge dodac zamiast worcestershire'ra???
odpowiedz
2643 dni temu
Sos worcestershire jest bardzo trudny do zastąpienia, gdyż jest bardzo charakterystyczny w smaku. Możesz pominąć go w marynacie, zwiększając ilość innych składników, ale pamiętaj, że wówczas otrzymasz inną w smaku marynatę! :)
2709 dni temu
Rzeczywiście, wkradł się nam błąd w treści przepisu, za co przepraszamy. Przepis jest już kompletny, więc... można grillować! :)
odpowiedz
2710 dni temu
Oczywiście, że nie styka. Surowej wieprzowninie (nawet ze smakowitym farszem) mówimy stanowcze i absolutne Nie!
odpowiedz
2710 dni temu
Warto sprawdzić tekst przed publikacją. Coś tu nie styka.
odpowiedz
2711 dni temu
Chyba przepis nie do końca kompletny??????????
odpowiedz
2712 dni temu
Czy można czymś zastąpić ser gorgonzola, aby potrawa nie straciła charakteru? Rodzina nie jest fanem serów pleśniowych.
odpowiedz
zobacz wszystkie