Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Blanszujemy szpinak
Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.
Krok 2: Zwijamy roladki ze schabu
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.
Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3: Przygotowujemy beszamel
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).
Krok 4: Roladki zalewamy beszamelem
Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.
Podajemy z bagietką i sałatą z sosem winegret.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (3)
3419 dni temu
Mam pytanko. Czy ten ser można zastąpić innym? U mnie niestety nie lubią tego z niebieską pleśnia a danie wygląda fantastycznie i napewno tak smakuje☺
Odpowiedz
3419 dni temu
Możesz wymienić ten ser na swój ulubiony :)
3421 dni temu
Roladki wyszły doskonałe, beszamel trochę za ciężki ale co tam... równie pyszny :)
Odpowiedz