Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Blanszujemy szpinak
Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.
Krok 2: Zwijamy roladki ze schabu
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.
Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3: Przygotowujemy beszamel
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).
Krok 4: Roladki zalewamy beszamelem
Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.
Podajemy z bagietką i sałatą z sosem winegret.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3105 dni temu
Mam pytanko. Czy ten ser można zastąpić innym? U mnie niestety nie lubią tego z niebieską pleśnia a danie wygląda fantastycznie i napewno tak smakuje☺
odpowiedz
3105 dni temu
Możesz wymienić ten ser na swój ulubiony :)
3107 dni temu
Roladki wyszły doskonałe, beszamel trochę za ciężki ale co tam... równie pyszny :)
odpowiedz