
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię z przykrywką
Krok 1: Przygotowujemy sałatkę
Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Oliwki odcedzamy, kroimy na pół. Warzywa dodajemy do rukoli. Mozzarellę w kulkach przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Na wierzch kładziemy listki bazylii. Sałatkę skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Krok 2: Dusimy schab w winie
Schab myjemy i osuszamy. Do niewielkiej miseczki ścieramy ząbki czosnku, a następnie wcieramy je w mięso. Doprawiamy z obu stron tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu. Schab obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Schab podlewamy wodą (ok. 100 ml), dodajemy odrobinę wina. Przykrywamy patelnię i dusimy ok. 20-30 minut. W czasie duszenia mięsa w razie potrzeby możemy dodać raz jeszcze wodę oraz wino.
Krok 3: Przygotowujemy brokuły z płatkami migdałowymi
Brokuły sparzamy bądź gotujemy na parze. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia. Płatki dodajemy do brokułów.
Na duży talerz wykładamy schab, polewamy sosem. Mięso obkładamy brokułami z płatkami migdałowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Komentarze (5)
2190 dni temu
Przepis niestety bardzo słaby. Po pierwsze panierka z mąki popsuła pyszny schabik. Sos - rozumiem, ale na pewno nie uzyskany w wyżej podany sposób. Tym, którzy szykują się do skorzystania z tego przepisu polecam pominąć mączną panierkę i po prostu udusić przyprawiony schab. Kiedy będzie gotowy zdjąć go z patelni a do wywaru dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody i chwilę pogotować żeby powstał gęsty sos. Inaczej będziecie mieć schab w bardzo niesmacznej "panierce" i grudy mąki w sosie. Po drugie - sałatka w ogóle nie pasowała do mięsa i sosu. Po trzecie - brokuł, zamiast "do dekoracji", polecam przygotować "do zjedzenia". Czyli po prostu go trochę pogotować zamiast tylko zaparzać. (Ugotowany brokuł dużo bardziej pasował do mięsa niż sałatka!). Bardzo szkoda, że przepis jest jaki jest, bo zdecydowana większość przepisów z kuchni Lidla rządzi a ten niestety zaniża poziom.
odpowiedz
2241 dni temu
mój schabik wyszedł troche za suchy co zrobiłam nie tak ? Za mało podlewałam? w smaku jest ok :)
odpowiedz
2727 dni temu
?
odpowiedz
2727 dni temu
Droga dla mnie Kuchnio Lidla! Droga, bo czerpałem wiele pomysłów z waszych przepisów (panów Karola i Pascala). Byly przejrzyste, ambitne i dostępne! Kiedyś nie przypalałem tylko wody na herbatę. Dziś mam ambicję zrobić coś więcej niż jajecznica czy rosół. Niestety wasze propozycje zjechały do takiego poziomu... Bardzo żałuję Pozdrawiam
zobacz wszystkie