zobacz film Schab duszony z sałatką i brokułami

Rodzina Żurków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię z przykrywką

Krok 1: Przygotowujemy sałatkę

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Oliwki odcedzamy, kroimy na pół. Warzywa dodajemy do rukoli. Mozzarellę w kulkach przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Na wierzch kładziemy listki bazylii. Sałatkę skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.

 

Krok 2: Dusimy schab w winie

Schab myjemy i osuszamy. Do niewielkiej miseczki ścieramy ząbki czosnku, a następnie wcieramy je w mięso. Doprawiamy z obu stron tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu. Schab obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Schab podlewamy wodą (ok. 100 ml), dodajemy odrobinę wina. Przykrywamy patelnię i dusimy ok. 20-30 minut. W czasie duszenia mięsa w razie potrzeby możemy dodać raz jeszcze wodę oraz wino.

Krok 3: Przygotowujemy brokuły z płatkami migdałowymi

Brokuły sparzamy bądź gotujemy na parze. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia. Płatki dodajemy do brokułów.

Na duży talerz wykładamy schab, polewamy sosem. Mięso obkładamy brokułami z płatkami migdałowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Malinka Malinka
    386 dni temu
    Przepis niestety bardzo słaby. Po pierwsze panierka z mąki popsuła pyszny schabik. Sos - rozumiem, ale na pewno nie uzyskany w wyżej podany sposób. Tym, którzy szykują się do skorzystania z tego przepisu polecam pominąć mączną panierkę i po prostu udusić przyprawiony schab. Kiedy będzie gotowy zdjąć go z patelni a do wywaru dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody i chwilę pogotować żeby powstał gęsty sos. Inaczej będziecie mieć schab w bardzo niesmacznej "panierce" i grudy mąki w sosie. Po drugie - sałatka w ogóle nie pasowała do mięsa i sosu. Po trzecie - brokuł, zamiast "do dekoracji", polecam przygotować "do zjedzenia". Czyli po prostu go trochę pogotować zamiast tylko zaparzać. (Ugotowany brokuł dużo bardziej pasował do mięsa niż sałatka!). Bardzo szkoda, że przepis jest jaki jest, bo zdecydowana większość przepisów z kuchni Lidla rządzi a ten niestety zaniża poziom.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    437 dni temu
    mój schabik wyszedł troche za suchy co zrobiłam nie tak ? Za mało podlewałam? w smaku jest ok :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    923 dni temu
    ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    923 dni temu
    Droga dla mnie Kuchnio Lidla! Droga, bo czerpałem wiele pomysłów z waszych przepisów (panów Karola i Pascala). Byly przejrzyste, ambitne i dostępne! Kiedyś nie przypalałem tylko wody na herbatę. Dziś mam ambicję zrobić coś więcej niż jajecznica czy rosół. Niestety wasze propozycje zjechały do takiego poziomu... Bardzo żałuję Pozdrawiam

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram