zobacz film Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Marynujemy mięso

Plastry schabu położone między dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy bardzo cienko.

Świeży tymianek drobno siekamy. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Oba składniki przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 10 minut.

Krok 2: Przygotowujemy pesto z rukoli

Rukolę wkładamy do kielicha miksera, dodajemy pistacje, czosnek i ser grana padano pokrojony w kostkę. Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładką pastę.

 

Krok3: Smażymy cebulę

Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę, dodajemy rodzynki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy ocet i odrobinę soli. Cebulę przekładamy do czystej miseczki.

Bagietkę rozkrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i podpiekamy.

Na podpieczony spód bagietki wykładamy pesto z rukoli, uduszoną cebulę.

Krok 4: Składamy kanapkę

Schab wyciągamy z lodówki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po przełożeniu schabu na drugą stronę możemy go nieco posolić. Przesmażony schab składamy na pół i układamy na kanapce. Mięso smarujemy pesto. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Ostatnią część pesto rozsmarowujemy na górnej części bagietki. Składamy kanapkę. Bagietkę spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    366 dni temu
    Przepyszna kanapka! Polecam każdemu. :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram