
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy mięso
Plastry schabu położone między dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy bardzo cienko.
Świeży tymianek drobno siekamy. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Oba składniki przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pesto z rukoli
Rukolę wkładamy do kielicha miksera, dodajemy pistacje, czosnek i ser grana padano pokrojony w kostkę. Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładką pastę.
Krok3: Smażymy cebulę
Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę, dodajemy rodzynki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy ocet i odrobinę soli. Cebulę przekładamy do czystej miseczki.
Bagietkę rozkrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i podpiekamy.
Na podpieczony spód bagietki wykładamy pesto z rukoli, uduszoną cebulę.
Krok 4: Składamy kanapkę
Schab wyciągamy z lodówki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po przełożeniu schabu na drugą stronę możemy go nieco posolić. Przesmażony schab składamy na pół i układamy na kanapce. Mięso smarujemy pesto. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Ostatnią część pesto rozsmarowujemy na górnej części bagietki. Składamy kanapkę. Bagietkę spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.
Zobacz podobne
przepisy
Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Komentarze (1)
2473 dni temu
Przepyszna kanapka! Polecam każdemu. :)
odpowiedz