
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy mięso
Plastry schabu położone między dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy bardzo cienko.
Świeży tymianek drobno siekamy. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Oba składniki przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek. Każdy kawałek mięsa smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pesto z rukoli
Rukolę wkładamy do kielicha miksera, dodajemy pistacje, czosnek i ser grana padano pokrojony w kostkę. Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładką pastę.
Krok3: Smażymy cebulę
Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę, dodajemy rodzynki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy ocet i odrobinę soli. Cebulę przekładamy do czystej miseczki.
Bagietkę rozkrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i podpiekamy.
Na podpieczony spód bagietki wykładamy pesto z rukoli, uduszoną cebulę.
Krok 4: Składamy kanapkę
Schab wyciągamy z lodówki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po przełożeniu schabu na drugą stronę możemy go nieco posolić. Przesmażony schab składamy na pół i układamy na kanapce. Mięso smarujemy pesto. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Ostatnią część pesto rozsmarowujemy na górnej części bagietki. Składamy kanapkę. Bagietkę spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
636 dni temu
uwielbiam tą kanapkę, ale co można dodać zamiast cebuli? czy prażona cebulka będzie też spoko ?
Odpowiedz
635 dni temu
Prażona cebulka to zupełnie inny smak i struktura niż cebulka duszona z rodzynkami. Mimo to, jak najbardziej możesz spróbować takiej zamiany, kanapka nadal powinna być pyszna, chociaż trochę bardziej chrupiąca ;)
3157 dni temu
Przepyszna kanapka! Polecam każdemu. :)
Odpowiedz