Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175-180°C (termoobieg)

Krok 1: Smażymy schab

Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1306 dni temu
    A ja już dwa razy próbowałam ten przepis i za każdym razem mięso jest, suche, gumowe :/ farsz przepyszny, ale nie wiem co robię źle :( piekę z termoobiegiem bez przykrycia, jakieś wskazówki ? Przymierzam się jeszcze raz do tego przepisu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1306 dni temu
    Metoda pieczenia, o której piszesz (termoobieg, bez przykrycia) jest prawidłowa. Przy następnej próbie postaraj się skrócić nieco czas przesmażania schabu na patelni, a po smażeniu nie odstawiaj mięsa do wystygnięcia. Niech wciąż gorące plastry schabu jak najszybciej połączą się z farszem i sosem w naczyniu żaroodpornym. Spróbuj tym razem piec mięso przez 35 minut (krótszy czas z przepisu), a po wyjęciu z piekarnika odstaw je na chwilę, by "doszło".
  • Gość Gość
    2133 dni temu
    z czym najlepiej podac ten schab

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2164 dni temu
    A te ogóreczki siekamy, ścieramy, kosteczkujemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2163 dni temu
    W tym przepisie nie zrobi to wielkiej różnicy - możesz ogórki pokroić dowolnie :)
  • Gość Gość
    2320 dni temu
    Wczoraj zrobiłam na obiad i wyszło przepyszne :) Mąż zadowolony i najedzony. Ogórki i grzyby świetnie uzupełniają smak. Radzę piec pod pokrywką - ja zapomniałam i kapusta z brzegów naczynia trochę się przypaliła. Ale i tak smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2442 dni temu
    pieczemy pod przykryciem? Nigdy nie znam zasady, kiedy pod przykryciem, a kiedy nie :D Wydaje mi się że tak, żeby się nie wysuszyło? Ale czy na pewno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2442 dni temu
    Jeśli potrawa ma być pieczona pod przykryciem - zaznaczamy to w przepisie :) Tutaj niczym dania nie przykrywamy :)

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami

Schab pieczony w porach z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów, kapusty kiszonej, ogórków kwaszonych oraz przypraw to jedno z dań, które prezentują autentyczny smak polskiej kuchni tradycyjnej. Bogactwo smaków i tekstur, jakie znajdziesz w schabie w sosie porowym z przepisu Karola Okrasy, dostarczy Ci niebywałych wrażeń smakowych, przenosząc w niezapomnianą, kulinarną podróż w czasie.

Historia schabu pod pierzynką z porem sięga czasów staropolskich oraz kuchni wiejskiej. Na wsiach ochoczo wykorzystywano mięso ze schabu wieprzowego w ramach dań świątecznych i okolicznościowych. Podawano schab duszony, pieczony lub gotowany np. z suszonymi grzybami lub innymi tanimi i łatwo dostępnymi składnikami takimi jak kwaszona kapusta lub ogórki, które doskonale komponowały się z ciężkimi i tłustymi mięsami. Z czasem połączenia te trafiły także na stoły pańskie i zagościły w kuchni dworskiej. Sos porowy szybko stał się ulubieńcem wyższej warstwy społecznej, ponieważ kojarzył się on z wyrafinowaniem.

Dziś schab w porach z piekarnika z suszonymi grzybami, aromatyczną kapustą i ogórkiem stał się ogólnodostępnym daniem, które chętnie przyrządza się zarówno na co dzień, jak i na szczególne okazje. Delikatne mięso w połączeniu z porem i bardzo intensywnymi dodatkami tworzy danie o niezwykłym charakterze, które nasyci Cię i doda energii na resztę dnia. Oto tajniki przygotowywania tego dania, które pozwolą Ci stworzyć schab z porem, grzybami i kapustą kiszoną z piekarnika, który będzie smakował jak z najlepszej restauracji.

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami, kapustą kiszoną i ogórkiem kiszonym — praktyczne wskazówki

Przygotowanie pysznego schabu w sosie porowym z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami wymaga uwagi na każdym etapie jego tworzenia. Aby osiągnąć idealny schab pod pierzynką porową z ogórkiem kiszonym, suszonymi grzybami i kapustą kiszoną, należy zwrócić uwagę jakość składników, odpowiedni wybór mięsa, jego poprawne przygotowanie, a nawet prezentację. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek i trików, które z powodzeniem stosuje się na profesjonalnych kuchniach, aby Twój schab zapiekany w porach, kapuście, ogórkach i grzybach smakował jeszcze lepiej!

Przyrządzanie schabu w kapuście i innych pysznych dodatkach należy zacząć od wybrania składników. Powinny być najlepszej jakości i pierwszej świeżości, ponieważ to z nich zależeć będzie smak, wygląd i aromat dania. Poświęć kilka chwil na wybór schabu — powinien być równomiernie rozkrojony i minimalnie pokryty tłuszczem oraz błonami, unikając jego gumowatości.

Kluczowa jest także sama obróbka cieplna schabu — należy lekko obsmażyć go na rozgrzanej patelni w celu zamknięcia porów. Usmażone na złoto mięso będzie soczyste w środku. Jeśli chcesz nadać mięsu więcej smaku i kruchości, możesz pokusić się o jego zamarynowanie w ziołach, oliwie i soku cytrynowym przed podsmażeniem. Podsmażone mięso należy zostawić na chwilę, by odpoczęło, a w międzyczasie można zabrać się za zrobienie farszu i sosu.

Do farszu wybraliśmy suszone grzyby, kapustę kiszoną, kiszonego ogórka, cebulę, czosnek oraz zioła, ale równie dobrze możesz dodać do farszu inny rodzaj grzybów lub ogórki konserwowe tworząc znakomite kompozycje takie jak schab w kapuście kiszonej z pieczarkami. Przygotowując nadzienie, nie zapomnij o dokładnym wymoczeniu suszonych grzybów do reszty składników na patelni, gdyż dzięki temu grzyby staną się elastyczne i miękkie. Chcesz lekko zmodyfikować sos porowy, nadając mu więcej głębi? Dodaj do niego wodę z moczenia grzybów! Schab w sosie z suszonych grzybów i pora z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie!

W farszu z tytułowego przepisu nie może zabraknąć także lekkiej kwasowości w postaci kiszonej kapusty i ogórka. Najlepiej sprawdzą się tu te prosto z wiaderka lub zrobione samemu. Niezależnie od tego, którą z opcji wybierzesz, postaraj się je dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i soli przed dodaniem do reszty składników. Całą procedurę najlepiej przeprowadzić na sicie o małych oczkach — wystarczy lekko docisnąć produkt do sita i gotowe!

Poza mięsem i farszem, w naszym przepisie znajdziesz także aromatyczny sos porowy. Przygotowanie dobrego sosu to klucz do idealnego smaku całego dania. Zacznij od delikatnego podsmażenia pora, dodaj zasmażkę i zalej go mlekiem. Jeśli chcesz, aby sos był mniej słodki, możesz wymieszać mleko pół na pół z bulionem lub domowym, warzywnym wywarem. Przyprawy, które dodasz do sosu, najlepiej jest rozgnieść w moździerzu, uwalniając ich boski aromat i smak. Nie masz takiego narzędzia w domu? Spróbuj zrobić to z użyciem noża albo wrzuć przyprawy do blendera, by delikatnie je zmielić.

Nie przepadasz za porem? Nic nie szkodzi! Przepis na nasz sos jest na tyle uniwersalny i prosty w przygotowaniu, że z łatwością dokonasz jego modyfikacji. Idealnie sprawdzą się tu np. grzyby leśne lub pieczarki, ziemniaki, a nawet boczek. Schab w sosie grzybowym z suszonych bądź świeżych grzybów idealnie sprawdzi się od święta, z kolei wersja schabu z kapustą kiszoną i pieczarkami — na co dzień. Wypróbuj różne wersje i znajdź tę, która smakuje Ci najbardziej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!