Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175-180°C (termoobieg)

Krok 1: Smażymy schab

Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1134 dni temu
    A ja już dwa razy próbowałam ten przepis i za każdym razem mięso jest, suche, gumowe :/ farsz przepyszny, ale nie wiem co robię źle :( piekę z termoobiegiem bez przykrycia, jakieś wskazówki ? Przymierzam się jeszcze raz do tego przepisu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1134 dni temu
    Metoda pieczenia, o której piszesz (termoobieg, bez przykrycia) jest prawidłowa. Przy następnej próbie postaraj się skrócić nieco czas przesmażania schabu na patelni, a po smażeniu nie odstawiaj mięsa do wystygnięcia. Niech wciąż gorące plastry schabu jak najszybciej połączą się z farszem i sosem w naczyniu żaroodpornym. Spróbuj tym razem piec mięso przez 35 minut (krótszy czas z przepisu), a po wyjęciu z piekarnika odstaw je na chwilę, by "doszło".
  • Gość Gość
    1961 dni temu
    z czym najlepiej podac ten schab

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1992 dni temu
    A te ogóreczki siekamy, ścieramy, kosteczkujemy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1991 dni temu
    W tym przepisie nie zrobi to wielkiej różnicy - możesz ogórki pokroić dowolnie :)
  • Gość Gość
    2148 dni temu
    Wczoraj zrobiłam na obiad i wyszło przepyszne :) Mąż zadowolony i najedzony. Ogórki i grzyby świetnie uzupełniają smak. Radzę piec pod pokrywką - ja zapomniałam i kapusta z brzegów naczynia trochę się przypaliła. Ale i tak smakowało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2270 dni temu
    pieczemy pod przykryciem? Nigdy nie znam zasady, kiedy pod przykryciem, a kiedy nie :D Wydaje mi się że tak, żeby się nie wysuszyło? Ale czy na pewno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2270 dni temu
    Jeśli potrawa ma być pieczona pod przykryciem - zaznaczamy to w przepisie :) Tutaj niczym dania nie przykrywamy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!