
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175-180°C (termoobieg)
Krok 1: Smażymy schab
Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Komentarze (8)
1134 dni temu
A ja już dwa razy próbowałam ten przepis i za każdym razem mięso jest, suche, gumowe :/ farsz przepyszny, ale nie wiem co robię źle :( piekę z termoobiegiem bez przykrycia, jakieś wskazówki ? Przymierzam się jeszcze raz do tego przepisu
odpowiedz
1134 dni temu
Metoda pieczenia, o której piszesz (termoobieg, bez przykrycia) jest prawidłowa. Przy następnej próbie postaraj się skrócić nieco czas przesmażania schabu na patelni, a po smażeniu nie odstawiaj mięsa do wystygnięcia. Niech wciąż gorące plastry schabu jak najszybciej połączą się z farszem i sosem w naczyniu żaroodpornym. Spróbuj tym razem piec mięso przez 35 minut (krótszy czas z przepisu), a po wyjęciu z piekarnika odstaw je na chwilę, by "doszło".
1961 dni temu
z czym najlepiej podac ten schab
odpowiedz
1992 dni temu
A te ogóreczki siekamy, ścieramy, kosteczkujemy?
odpowiedz
1991 dni temu
W tym przepisie nie zrobi to wielkiej różnicy - możesz ogórki pokroić dowolnie :)
2148 dni temu
Wczoraj zrobiłam na obiad i wyszło przepyszne :) Mąż zadowolony i najedzony. Ogórki i grzyby świetnie uzupełniają smak. Radzę piec pod pokrywką - ja zapomniałam i kapusta z brzegów naczynia trochę się przypaliła. Ale i tak smakowało :)
odpowiedz
2270 dni temu
pieczemy pod przykryciem? Nigdy nie znam zasady, kiedy pod przykryciem, a kiedy nie :D Wydaje mi się że tak, żeby się nie wysuszyło? Ale czy na pewno?
odpowiedz
2270 dni temu
Jeśli potrawa ma być pieczona pod przykryciem - zaznaczamy to w przepisie :) Tutaj niczym dania nie przykrywamy :)
zobacz wszystkie