Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 2 bawełniane ściereczki
- 2 blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Mleko i masło potrzebne do przygotowania zajączków wyjmij wcześniej z lodówki, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mleko wraz z drożdżami i cukrem umieszczamy w pojemniku miksującym. Składniki podgrzewamy – wybieramy czas 2 minuty, temperaturę 37°C, prędkość 1. Następnie dodajemy kawałki masła, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wybieramy program ugniatanie / ciasto miękkie i wyrabiamy ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY KULE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO
Gotowe ciasto wyjmujemy z termorobota i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę i przekładamy na blat oprószony mąką. Następnie przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
KROK 3: FORMUJEMY ZAJĄCZKI
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta formujemy w owalny kształt i nacinamy na ok. 5 cm od górnego, węższego końca. Tak powstałe końcówki lekko rozsuwamy i formujemy z nich uszy. Gotowe zajączki z ciasta układamy w sporych odstępach na przygotowanych blachach, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZAJĄCZKI DO PIECZENIA
Żółtko mieszamy ze śmietanką i tak przygotowanym płynem smarujemy głowy wyrośniętych zajączków. Następnie na każdego zajączka wykorzystujemy 3 rodzynki, aby zrobić oczy i nos.
KROK 5: PIECZEMY I STUDZIMY ZAJĄCZKI
Każdą blachę zajączków pieczemy osobno w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe zajączki studzimy na kratce.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!
Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!
Wielkanocne pyszności
Święta tuż, tuż, zatem najwyższa pora przetestować wielkanocne propozycje Cukierni Lidla: bułeczki i roladę makową.
Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palia w cytrynach
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Bigos rybny
- Kotleciki jagnięce
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Spaghetti z wołowym ragu
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)