Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Rodzynki zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły. Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Ciasto
Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Robimy rozczyn. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i wlewamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu babki studzimy.
Poncz
Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie zagotowany poncz przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy aż odciekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.
Krem cytrynowy
W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia. Po zgęstnieniu, dodajemy miękkie masło. Miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Krem odstawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.
Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!
Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Trufle z białą czekoladą
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Bezowy tort cytrynowy
- Tarta z kremem cytrynowym
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Banica z serem feta
- Lodowe babeczki
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Orzechowe babeczki z kubka
- Piroshki z wołowiną
- Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- Babeczki leśny mech
- Wegańskie klopsy warzywne
- Chlebek z awokado
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Pierogi z mięsem
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Pulpety w sosie własnym
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (135)
3542 dni temu
Wybrałam babę ponczową, bo jej smak przenosi mnie do egzotycznego kraju i za każdym razem, czuję się jak w raju.
odpowiedz
3869 dni temu
Wielbię babki w każdej postaci, no oprócz tej drożdżowej. Ale ta wersja brzmi tak, że z chęcią bym jej spróbowała, przekonała mnie! Dla mnie święta bez babki to nie święta..
odpowiedz
3869 dni temu
Głosuje na ten przepis ponieważ pani która bierze udział w filmie jest bardzo autentyczna w swoim zachowaniu i sympatyczna
odpowiedz
3869 dni temu
Najpopularniejsze w moim domu ciasto - babka, dzięki temu przepisowi zyskała drugie życie. Zamiast tradycyjnej wersji, wersja ponczowa w całym domu zyskała uznanie. W porównaniu do innych przepisów, ten nie tylko jest udany, a jeszcze niebanalny.
odpowiedz
3869 dni temu
Joasia jest przesympatyczną osobą plus jej babeczki wyglądają przepysznie! Zdecydowanie zasługuje na wygraną!
odpowiedz
3869 dni temu
babeczki już zrobione, wyszły wspaniale, przepis nie jest skomplikowany, a efekt naprawdę robi wrażenie. babeczki ponczowe to ulubione ciastka mojej córki, więc bardzo się ucieszyłam gdy zobaczyłam ten przepis, myślę że będzie to dla niej super niespodzianka, polecam wszystkim i dziękuję za przepis
odpowiedz
3869 dni temu
Z jednej strony klasyka - drożdzowa, tradycyjna babka, z drugiej ponczowy smak, czyli trochę innowacji... to musi być pyszne :)
odpowiedz
3869 dni temu
Wyrośnięta, pachnąca, babka wielkanocna musi pojawić się na naszych stołach w okresie świątecznym. Babka ponczowa na Wielkanoc jest pyszną babka z odrobiną białego wina. U mnie goście się nią zachwycają bo jest inna niż tradycyjne babki .
odpowiedz
3869 dni temu
Najbardziej ze wszystkich potraw i wypieków z Wielkanocą kojarzy mi się babka wielkanocna , może też dlatego , że ją najbardziej lubię :) A przepis na tę babkę podoba mi się i na pewno sama spróbuje ją upiec :)
odpowiedz
3869 dni temu
prosta w zrobieniu, aromatyczna, pyszna oznaka Wielkiejnocy
odpowiedz
3869 dni temu
Wielkanocna babka to tradycja kuchni polskiej, a poza tym sama jestem babcią, piekącą ciasta dla wnuków, więc jak mogłabym zagłosować inaczej? Babka na babkę i tyle:)
odpowiedz
3869 dni temu
uwielbiam pulchne ciasto jak w tym przypadku babka, dodatkowo pokryta lukrem i kawałkami pomrańczy. Nic tak nie smakuje jak wielkanocna babka.
odpowiedz
3869 dni temu
Tradycyjne, smaczne wielkanocne i polskie!
odpowiedz
3869 dni temu
Wielkanocna babka urozmaicona ponczem pobudza nie tylko wyobraźnie ale również smaki. Jest nawiązaniem do tradycji ale z odrobiną nowoczesnej nuty , przez prostotę i smak do serc domowników. Na wielkanocnym stole doda uroku innym potrawom a swoim zapachem przyciągnie każdego.
odpowiedz
3869 dni temu
Bardzo apetycznie wyglądają te babeczki i ten smak ponczu super babeczki:)
odpowiedz
3869 dni temu
Jeśli chce mi się poświecić czas na upieczenie czegos takiego to znaczy że jest doskonale i po prostu THE BEST
odpowiedz
3869 dni temu
Babeczki ponczowe mniam. Uwielbiam ciastka ponczowe, a w takim uroczym, świątecznym wydaniu, mało co ślinka mi nie poleciała, mimo rodzynek, za którymi nie przepadam. Na pewno sama będę chciała wypróbować przepis, jednak pozbędę się z niego tych nieszczęsnych rodzynek.
odpowiedz
3869 dni temu
Jest to najcudowniejszy smak Świąt ,który daje mnóstwo radości dla całej rodziny , bez niego Wielkanoc byłaby bez smaku
odpowiedz
3869 dni temu
Gdy Wielkanoc nadchodzi w głowach wiele pomysłów się rodzi. W każdej kuchni gospodyni się krząta, a w pokoju mąż grzecznie sprząta. Dziecko co raz dokazuje, i swą wyższość pokazuje. Ale gdy tylko pada hasło na wspólne z mamą pieczenie robi się z niego pokorne "stworzenie". Gdy mama już listę wypieków przygotowała wnet do pracy się zabrała. A że pomocników miała bez liku, wnet się pojawiło pyszności bez liku. Serniki, mazurki, makowce i tarty, każdy wypiek grzechu warty. A wśród tych słodkości, jest i ona najlepsza na świecie baba ponczowa. przy której każdy inny wypiek w kąt się chowa. Pyszna, aromatyczna, pięknie wypieczona a do tego odpowiednio nasączona. Tak to bywa, gdy do pieczenia serce się dodaje wtedy każdy wypiek najlepszy na świecie się staje. i
odpowiedz
3869 dni temu
Babę zesłał... kto? Jak to kto, piekarnik! Wyczarował, wycukrował, wycytrynował, a na koniec, z pomocą uroczej asystentki, pięknie, wielkanocnie, ozdobił i na stole postawił, by cieszyć oczy i kusić nasze,jakże wrażliwe, nosy. Jesteśmy współczesnymi Hamletami, co stają przed poważnym dylematem. Bo zjeść czy nie zjeść? - oto jest pytanie! Wiosną każda z nas chce być szczuplutka jak faworek, a tu jedna babka = oponka więcej, a dwie... czy zamienią nas w pączusie? I ciężkie, wielkie baby? Nie!!! Nie baby ponczowe, co są lekkie, aromatyczne i kalorycznie, tak na granicy błędu statystycznego (no, powiedzmy...). Ta, do tego, jest cytrynowa, więc już widzę, jak rozpływam się nad jej smakiem w zachwycie, nad jej delikatnością zaś... skrycie, bo napiszę szczerze: głosuję za babką, bo idealnie komponuje się z moją egoistyczną, nie lubiącą się dzielić, naturą!!!
odpowiedz
3869 dni temu
Zawsze z Wielkanocą kojarzyły się Baby Drożdżowe, to już prawie symbol świąt. To jak można inaczej głosować jak nie na Babę :)
odpowiedz
3869 dni temu
Babka jak babka- zawsze dobra ale wśród mocno sycących ciast i groma potraw z jajkami i majonezem babka ponczowa wyróżnia się, sięgam po nią zawsze wtedy gdy już mam dość reszty, jest lekka owocowa i orzeźwiająca. Mi osobiście kojarzy się z latem a krem cytrynowy po prostu uwielbiam :)
odpowiedz
3869 dni temu
Babka wygląda na bardzo apetyczną,wiąże się z tradycją Wielkanocną:
odpowiedz
3869 dni temu
wyglądają rewelacyjnie ;)
odpowiedz
3869 dni temu
Jeśli Babka na Święta, to tylko na rauszu. Jak inaczej przebrnąć przez to całe zamieszkanie? Sprzątanie, gotowanie, goście wchodzą i wychodzą, kłótnie i rozmowy na "niewygodne" tematy. Kilka kęsów takiej Babki i wszyscy nieco złagodnieją:)
odpowiedz
3869 dni temu
na Wielkanoc każdy z nas święci tylko jajka , a najlepsza na ten czas jest ponczowa babka :)
odpowiedz
3869 dni temu
babka jest dobra na wszystko i ta słodka bo z ciasta i taka mniej słodka bo po prostu kobieca ;-) dla mnie babka jest symbolem Świąt i na moim stole będzie " grała pierwsze skrzypce " uwielbiam Wielkanocne wypieki a babki w szczególności :-) pozdrawiam Ania
odpowiedz
3869 dni temu
Babka to babka - poncz to poncz,wszystko to jest dobre a przepis zacny waś Panie i pełne kulinarne wyuzdanie, by zawstydzić me ukryte zmysły i pobudzić do szału smakowe łałłłłłłłłłł co za szałłłłłłłłłłłł
odpowiedz
3870 dni temu
Babeczki ponczowe-smak spotkań z koleżankami w Hortexie. Po zajęciach chadzałyśmy na pyszności i snułyśmy opowieści o chłopakach,lekcjach i nauce do matury,To były czasy- mówią,że najlepsze, bo w nas była młodość, a babeczki były tak fantastycznie nasączone
odpowiedz
3870 dni temu
Prostota wyrazu i wspomnienia z dzieciństwa to smak ciasta drożdżowego
odpowiedz
3870 dni temu
Babka drożdżowa to słodkość wyborowa. Dziewczyna ładna, babka smaczna - Wielkanoc z taką parą będzie zacna. Niech casting babeczki wygrają a Święta Wielkiej Nocy rodzinnie i smacznie spędzają!
odpowiedz
3870 dni temu
Wielkanocna babka drożdżowa sprawia że wszystko przy niej sie chowa - żaden sernik czy mazurek, rurki z kremem czy babeczki nie dorównają jej smakiem. Dla mnie babka drożdżowa to wspaniały smak dzieciństwa i rodzinnych świat - polukrowana delikatnie ozdobiona jest przepiękna dekoracją stołu i rozpieszcza nasze podniebienie.
odpowiedz
3870 dni temu
Nie od dziś wiadomo, że babki są najlepsze ;) a bez dobrej babki nie ma świąt, no bo przecież sernik możemy jeść na okrągło :)
odpowiedz
3870 dni temu
nie wyobrażam sobie aby świątecznego śniadania nie uwieńczyć czymś słodkim... ten właśnie wyjątkowy , rodzinny posiłek zawsze kończymy pyszną kawą i babką wielkanocną!!!bez niej nie ma 100% Świąt :) Alleluja!
odpowiedz
3870 dni temu
pysznie, pysznie i pięknie- wygląda i (z pewnością) smakuje! Ponadto babka ponczowa wydaję się być oryginalna w swej skromności! A Asia piękna i sympatyczna, więc głos jej się należy!
odpowiedz
3870 dni temu
Jak widać zdrowa równowaga u Styledigger obowiązuje nie tylko w szafie ale i w kuchni. Taka babka ponczowa to mega smak nawet jeśli porcje są mini. Podbieram przepis!
odpowiedz
3870 dni temu
Puszysta, ale odpowiednio wilgotna, przepełniona ponczem po sam czubek - już czuję jej smak! Królowa Wielkiejnocy, Gwiazda rodzinnego śniadania, Celebrytka wśród świątecznych wypieków. Idealnie słodka, przyjemnie mięciutka i suto nasączona... Przecież to oczywiste, że berło i zwycięstwo należą się tylko niej! Bo nie wyobrażam sobie bez niej świąt i wielkanocnego koszyczka ze święconką - tak dekoracyjnie wygląda!
odpowiedz
3870 dni temu
Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z rodzinnym przygotowaniem potraw. Wśród nich nie mogło zabraknąć klasycznej baby drożdżowej. Jestem otwarta na nowości kulinarne, wiec kiedy w moje "ciekawskie ręce" wpadł przepis Lidla na babkę ponczową wprost oszalałam - to jest to - pomyślałam. Połączenie klasyki z nutką ekstrawagancji. Na samą myśl o połączeniu wytrawnego wina, ciasta drożdżowego z dżemem brzoskwiniowym oraz cytryny i limonki czuję "motylki w brzuchu" - chyba się zakocham w tym smaku!
odpowiedz
3870 dni temu
lubie mokre ciasta nie lubie suchych ponczowe babeczi wracają wspomnienia z dzieciństwa
odpowiedz
3870 dni temu
Zaśliniłam się prawie jak mój mops czytając ten przepis! :)
odpowiedz
3870 dni temu
najsłodsza babka w mieście!
odpowiedz
3870 dni temu
Babeczki ponczowe wyglądają smakowicie i pasują nie tylko na Wielkanoc ale też mogą osłodzić każde inne spotkanie towarzyskie lub piknik z rodziną.
odpowiedz
3871 dni temu
Pyszota! Niekonwencjonalne i smaczne podejście do tradycji wypieków wielkanocnych. Wybitnie udany mariaż oryginalności i spuścizny po naszych babciach, matkach. Alleluja! #nomnomnom
odpowiedz
3871 dni temu
Wielkanocna Babka Pączowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Najwyższy czas, aby je przygotować! Bywa, że nazwy potraw podawanych na świąteczne stoły mają swoją niezwykle ciekawą i zawikłaną historię. Jedną z ciekawszych jest pochodzenie nazwy "babka", które określa jedno z tradycyjnych wielkanocnych ciast. Legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia Ali-Baba. Co ma piernik do wiatraka, można by zapytać? Ma, i to wiele! Nazwa nawiązuje bowiem do bakalii i orzechów dodawanych do tego ciasta w czasach króla Stanisława Leszczyńskiego (XVIII w.). Dodatki te pochodziły wówczas głównie z krajów arabskich, w tym z Imperium Otomańskiego (dzisiejszej Turcji). Co ciekawe, podobno to sam król przyczynił się do wynalezienia jednego z rodzajów tego ciasta!
odpowiedz
3871 dni temu
Mówiąc szczerze nigdy nie przepadałam za babkami. Muffinki jak najbardziej, ale nasze baby zawsze wydawały mi się za suche i to jest właśnie powód dla którego ten przepis mnie zaczarował jak tylko zaczęłam go ogladać bo jest po prostu inny. Baby wyglądają obłędnie a "upite" ponczem na pewno będą wilgotne i pyszne. Chyba zaraz dopiszę składniki do listy zakupów i obowiązkowo będę musiała je zrobić na Wielkanocny stół. PS i teraz mam problem już nie w tym jakie ciasta na Wielkanoc przygotować tylko kto będzie je wszystkie jadł jak już skończę :)
odpowiedz
3871 dni temu
Babeczki wyglądają obłędnie a Asia swoim strojem i wdziękiem idealnie wpasowała się w tło kuchni. Prosto i z polotem zarazem. A na koniec mini wierszyk, który od razu wpadł mi do głowy: Asia plus babeczki ponczowe i na Wielkanoc przyjęcie gotowe! Pozdrawiam wszystkich!
odpowiedz
3871 dni temu
Babka ponczowa wygląda przepysznie! Nie zamierzałam piec ciasta, ale ten filmik przekonał mnie i wezmę się do roboty :)
odpowiedz
3871 dni temu
babka ponczowa przepysznie odlotowa, smakiem zaskoczyć gotowa, czy jest smaczna? no mowa! :)
odpowiedz
3871 dni temu
Tego mi brakuje do szczęścia - drożdżowo-serowej babki z cytrynowym lemon curdem. Wszystkie moje najukochańsze smaki w jednym cieście. Na taką babkę to ja mam chrapkę!!!
odpowiedz
3871 dni temu
Babka ponczowa jst oryginalna i niebanalna. Nie dość, że wymaga wysiłku (drożdże!) to jeszcze jest ze wspaniałym lemon curdem, ponczem i twarogiem sernikowym. Najlepiej!
odpowiedz
3871 dni temu
Z Wielkanocą kojarzą mi się przede wszystkim mazurki i babki. Te ostatnie przywołują wspomnienia, jak całą rodziną świętowaliśmy u Dziadków. Babcia piekła aromatyczne babki wielkanocne... Teraz gdy Jej już nie ma tylko tradycyje pozwalają przenieść się do tamtych lat...
odpowiedz
3871 dni temu
Bo to cudowne połaczeni baby i ciastka ponczowego!
odpowiedz
3872 dni temu
Baba mała i duża na święta już stoi ubrana, sukienkę ma z kolorowego lukru, przybraną koronką z rodzynek. Jest dla mej duszy balsamem po 40 dniach pokuty.
odpowiedz
3872 dni temu
Jak zwykle nie mogę się oprzeć urokowi osobistemu Joasi i niedługo sam się zabiorę za zrobienie takich babek :)
odpowiedz
3872 dni temu
poncz mniami;)
odpowiedz
3872 dni temu
Babka ponczowa to nic jak smak i zapach mojego dzieciństwa. Z opowiadań wiem, że od wieków jest ona w mojej rodzinie.
odpowiedz
3872 dni temu
Świetny i prosty przepis na to, jak zaskoczyć najbliższych w Wielkanoc! Ta mała babeczka z bogatym wnętrzem, w tym roku wyrośnie w moim piekarniku i zostanie królową deserów!
odpowiedz
3872 dni temu
Fenomenalne polaczenie tradycji i nowoczesnosci
odpowiedz
3872 dni temu
orginalne ciasto, poncz motywuje do wykonania tego eksperymentu kulinarnego
odpowiedz
3872 dni temu
Koniec dyktatury mazurka:)
odpowiedz
3872 dni temu
Gdy Style Digger na blogu post napisała,że z Lidlem w kuchni działała-klawa była to nowina,tak się moja przygoda z wypiekami zaczyna.Mama,tata,siostra,wujek pieką na Wielkanoc mazurek.A ja na to ani słowa-dla mnie najlepsza jest ponczowa-babka słodka Wielkanocna,ona wszystkim gustom sprosta!
odpowiedz
3872 dni temu
Babeczki są urocze a w dodatku wydają się być całkiem "miłe, łatwe i przyjemne w obsłudze" czyli w wykonaniu. Fajna przeciwwaga dla wszędobylskich mazurków. Poza tym o wiele łatwiej skusić się na jedną małą babeczkę (taka mała to chyba w biodra nie pójdzie...:)
odpowiedz
3872 dni temu
mniam!
odpowiedz
3872 dni temu
Wypiek bardzo smaczny, a pani niesamowicie pozytywna i sympatyczna.
odpowiedz
3872 dni temu
Wszystkie świąteczne wypieki są super, ale Asia przebiła wszystkich poziomem słodkości :)
odpowiedz
3872 dni temu
Prosto i smacznie! Palce lizać! A i Asia tak ślicznie pomaga i zachęca :)
odpowiedz
3872 dni temu
poncz! to jest to. również bardzo bardzo lubie styledigger
odpowiedz
3872 dni temu
Babka ponczowa jest jak czarny koń wyścigowy. Niedoceniana. Do czasu!
odpowiedz
3872 dni temu
Ciasting ciastingiem, ale babeczing z ponczingiem to dobiero brzmi dumnie :)
odpowiedz
3872 dni temu
Joasia w kuchni jest jak powiew wiosny, słodka, subtelna i uśmiech radosny. Kocha piękne rzeczy, więc pięknie też piecze, swymi wypiekami wszystkich urzecze. I widać, że całkiem odlotowa ta Jo... tzn. babka ponczowa :)
odpowiedz
3872 dni temu
bezkonkurencyjna i wcale nie taka trudna jak myślałam! kurcze ( tak już w klimacie wielkanocnym), biorę się za robotę!
odpowiedz
3872 dni temu
Babka to must-do każdych świąt wielkanocnych! W tej wersji podoba mi się wszystko - napojenie babeczek ponczem, dodanie blasku dżemem i delikatna nuta kremowa! A wisienką na tych wielkanocnych torcikach jest przesympatyczna Asia :) Alleluja i do pieczenia!
odpowiedz
3872 dni temu
Strasznie sympatyczna dziewczyna, przepis dobrany idealnie do osobowości Joanny. Chyba dziś biorę się za pieczenie :)
odpowiedz
3873 dni temu
Zagłosowałam na ten przepis, ponieważ bardzo rzadko spotykam się z przepisami na babki wielkanocne nasączone ponczem, który bardzo lubię :-). W połączeniu z kremem cytrynowym, musi tworzyć się bardzo ciekawy smak :-). Przepis do wypróbowania w trakcie tegorocznych świątecznych przygotowań kulinarnych :-)
odpowiedz
3873 dni temu
Najlepiej brzmi, najlepiej wygląda i nie będzie sucha :)
odpowiedz
3873 dni temu
obok chleba z masłem i cukrem i pierogów leniwych pełnych twarogu i masła, to właśnie babka ponczowa prowadzi mnie przez sentymentalną podróż do dzieciństwa. jeden kęs i cała sielanka wraca.
odpowiedz
3873 dni temu
Moi Drodzy, czy lubicie suche babki drożdżowe? Ja też NIE! Dlatego polecam tę wyśmienitą babeczkę!!!! Nic tylko palce lizać!!!! :)
odpowiedz
3873 dni temu
Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekłam standardową babkę drożdżową, ale w momencie gdy przetestowałam przepis na babkę ponczową, wiem że tradycja w moim domu się zmieni. Już od tych świąt zaczynam ją piec bo jest prosta w wykonaniu, nie jest przekombinowana, a jej smak... Wiem, że to będzie hit na moim Wielkanocnym stole i że na pewno każdy poprosi o dokładkę.
odpowiedz
3873 dni temu
Tradycyjna babka drożdżowa w wariacji z lemon curdem i ponczem na pewno znajdzie się na moim stole
odpowiedz
3873 dni temu
Babeczka ponczowa na Wielkanoc – hmm, ryzykowne. Ze świątecznymi wypiekami chyba ma jedną wspólną cechę, a mianowicie kształt wielkanocnej baby z „kominem”… Ale w sumie warum nicht? Czy zawsze musi być to samo oklepane menu…? Mazurek, baba, sernik – banał, sztampa i komunał! Nadeszła nowa era! Era babeczek ponczowych! Mokrych jak ubrania w śmingus-dyngus, z tą różnicą, że ociekających wodą OGNISTĄ (jak dla mnie żelek na końcu niepotrzebny –niech babka pływa w tym winie :D)! Tak, porcja tego deseru na 100% poprawi domownikom humor i złagodzi niejedno spięcie. A ile radości przy przygotowaniach – resztą wina na pewno chętnie zaopiekuje się każdy kucharz. Świetne połączenie wytrawnego wina, słodkiego kremu, owoców i orzeźwiającej mięty – genialna alternatywa dla ciężkich potraw (albo sposób na dobicie żołądka, ale za to jaki pyszny sposób... chyba warto)… Dobrze czasem zrobić odstępstwo od tradycji i zaskoczyć czymś innym :) A nuż widelec na stole narodzi się nam nowa świecka tradycja ;)
odpowiedz
3873 dni temu
Piękna wielkanocna babka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.
odpowiedz
3873 dni temu
Oglądając filmik z przepisem poczułam tak jakbym przeniosła się w inny baśniowy świat w którym wszystko jest piękne kolorowe i smaczne! Poczuć się na chwilę dzieckiem które widzi swoje ukochane smaki bezcenne !
odpowiedz
3873 dni temu
Idealne wkomponowanie się Joasi w cukierkowo-lukrowane tło uroczej kuchni i całą słodką oprawę (wliczając samego Mistrza) tych niewiarygodnie słodkich (wizualnie, a intuicja i... cieknąca ślinka delikatnie sugerują, że i całkiem dosłownie) i perfekcyjnie estetycznych cudeniek nie pozwoliło mi pozostać obojętną. Takie ot uzasadnienie a'la Reymont. PS Żegnaj, dieto.
odpowiedz
3873 dni temu
brzmi pysznie!
odpowiedz
3873 dni temu
Babka w wykonaniu tak pieknej dziewczyny musi byc pyszna!Spróbuję!
odpowiedz
3873 dni temu
Babeczki wyglądają smakowicie, a dzięki ponczowi będą pewnie rozpływać się w ustach, zapach z takiej ilości skórki cytrynowej będzie pewnie długo obecny :) Dodatkowych ich atutem jest także Pani cukierniczka, Asia dała slow popis :) dziękuję za przepis, wypróbuję w te święta! :)
odpowiedz
3873 dni temu
Najlepsza babka, bo z sercem przygotowana! Milosc czuc w kazdym kesie!:)
odpowiedz
3873 dni temu
babka ponczowa - namiastka wielkanocnej przyjemności dla karmiącej piersią mamy:)
odpowiedz
3873 dni temu
Wielkanocna pończowa baba, chętnie do ust Polaków na święta wpada! Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które ze stołu znika natychmiast! Można ją do świątecznego koszyka włożyć, aby w niedzielę ją spożyć! Przepyszna jest baba Pani Joanny, gdy ją widzę aż budzi się mój apetyt zachłanny! Przepis jest bardzo oryginalny, a efekt fenomenalny!
odpowiedz
3873 dni temu
Zagłosowałam na ten przepis, ponieważ jest on przepiękny prosty nie zabiera nam dużo czasu, a jak każdy wie że w Wielkanoc jednak mamy tego czasu mało. Ciasto wygląda prze bosko kocham w ogóle każde ciasta drożdżowe jedynie dodałam by zamiast rodzynek kawałki gorzkiej czekolady. Świetny pomysł z tym ponczem na pewno skorzystam, a krem orzeźwiający i świetny w podaniu. No i oczywiście ten kształt przepięknych małych babek, i ten połysk oraz udekorowanie. Jak bym miała takie małe formy na babki to bym już zaczynała pracę. Lecz jednak zacznę robić to przed Świętami w dużej formie. Ten przepis na pewno zagości na moim stole i w koszyczku wielkanocnym DZIĘKUJĘ!!!
odpowiedz
3874 dni temu
Wielkanocna babka ponczowa jest jak nieśmiałe marzenie o wspaniałych, rodzinnych, słodkich świętach, które rośnie na moich oczach i staje się realne, a gdy jest gotowa SPEŁNIA SIĘ. W tym roku zabłysnę nią, ponieważ przepis nie jest trudny, ale za to ma bardzo ważną cechę - NIEBANALNOŚĆ, która podczas Wielkanocy jest konieczna, byśmy mogli odróżnić te dni od powszednich. Pozdrawiam sklepy Lidl w Gorzowie Wlkp i całej Polsce! :-)
odpowiedz
3874 dni temu
Wielkanocna Babka Ponczowa - Nie! Nie zmienię zdania! Na Babkę głosuję, bo jest lepsza niż mazurek i inne przysmaki. Babka ponczowa to uczta dla podniebienia, z każdym kęsem doznania zmienia: od delikatnej babeczki po babkę z pazurem! Za Babką ponczową na Wielkanoc stać będę murem!!! To jest nowoczesny smak :Wielkanocna Babka Ponczowa!!! Tak! Tak! Tak!
odpowiedz
3874 dni temu
Wyglada ładnie!
odpowiedz
3874 dni temu
Gdy chcesz zachwycić swoją teściową - zrób Wielkanocną babkę ponczową. Oczaruj męża i swego dziadka - po pierwszym kęsie będzie dokładka. Jeśli upieczesz takie pyszności na pewno będziesz mieć dużo gości!
odpowiedz
3875 dni temu
Wyglądają pysznie i na pewno są lepsze niż te chemiczne babeczki z pudełka, biorę się do pieczenia i na pewno do świąt nie doczekają.
odpowiedz
3875 dni temu
Piękne babeczki, wyglądają na mięciutkie i soczyste. Nasączone ponczem rozpływają się w ustach. Mała babeczki idealnie pasują na świąteczny stół, udekorowane kremem i owocami zachęcą każdego do spróbowania. Na pewno zawitają na moim stole :)
odpowiedz
3876 dni temu
Moje dzieci, jak wszystkie dzieciaki, uwielbiają słodycze. Jednak nie mogą one być zbyt banalne, tzn. tradycyjna babka jest dla nich zbyt sucha i tak naprawdę mówią , że to zwykły biszkopt ale inaczej wyglądający. Myślę, że taka Baka przypadnie im do gustu i w te Święta nie będą mieli co "komentować". Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
3877 dni temu
Baby, babki i babeczki, buzia śmieje, brzusio cieszy ;) Rywalizacja z innymi przepisami była zacięcie smakowita, jednak mój wybór padł jednogłośnie i bez chwili zawachania. Uwielbiam eksperymentować i podejmować wyzwania - a ta malutka fikuśna i nieco egzotyczna babunia wydaje się być przepisem wartym grzechu. Pewnie nawet nie jednego ;) Mam bardzo głośną nadzieję, że ta filigranowa Lady zagości na moim stole w te święta !!!
odpowiedz
3877 dni temu
Wielkanocny zawrót głowy,obrus biały już gotowy.Bo taka okazja raz w roku się zdarza.Każde ciasto wygląda odświętnie, i w konkursie piękności udział weźmie chętnie.Mazurek pachnie jak marzenie,wszystkich wprawia w drżenie.Każdy pięknie jest ubrany,są koszyczki,paschy,babki.Jakiś zająć zwinnie kica,ktoś kurczakiem się zachwyca.A baranek dumnie paraduje i dzwoneczkiem pobrzękuje.Wtem do sali Babka Ponczowa wchodzi,każdy za nią wzrokiem wodzi.Ja zabawie tej dowodzę!Ja tu dzisiaj Wielkim Wodzem!Lecz mazurkom to nie w smak,gdy się ktoś nadyma tak.Kostium wodza przeuroczy,wzdycha pascha,mrużąc oczy.Mazurek-zatańcz ze mną!Ty dziś będziesz mą królewną.
odpowiedz
3878 dni temu
Łatwa i szybka w przygotowaniu, nawet mój leniwy i nigdy nie mający czasu mąż mógłby przygotować tą babeczkę oczywiście jakby tylko chciał. Można ją zjeść z każdym dodatkiem jaki tylko kto lubi.
odpowiedz
3880 dni temu
Słodkie babeczki wprowadzają mnie w atmosferę Świąt
odpowiedz
3880 dni temu
Zbliżają się wielkimi krokami Święta Wielkanocne, więc według mnie wielkanocna babka ponczowa będzie idealna na taki czas, ponieważ łączy w sobie tradycję świąt, oraz co jest urzekające w tym przepisie jest, to że nasączona jest winem i te owoce: truskaweczki i jagódki - które tworzą całość.
odpowiedz
3880 dni temu
Taka babeczka to uczta dla ciała, oczy cieszą się a usta szepczą" zjem cię, i chcę jeszcze więcej"...te owoce, kolory to przedsmak kolorowej wiosny, swieżości i lekkości.
odpowiedz
3880 dni temu
Babka ponczowa to wybór najlepszy Ciasto przepyszne przebój tych Świąt jest pewny. W smakuj wilgotna, piękna i słodka. Kto jej spróbuje, nie pożałuje. Raz dwa wpałaszuje i po drugi kawałek wystartuje. Bez niej Wielkanoc była by smutna i sucha. Niczym Pascal w kuchni bez fartucha! :)
odpowiedz
3880 dni temu
Myślę, że najwyższy czas odejśc od świątecznej tradycji przejadania się. Te cudowne babeczki są kwintesencją nowego sposobu świętowania. Małe ale gustowne. Pięknie wyglądają i z pewnością pięknie smakują. Zaspokoją zmysły i smak bez okropnego uczucia ciężaru w żołądku i ciągłych wyrzutów sumienia u dbających o linię.
odpowiedz
3881 dni temu
Wielkanocna babka ponczowa budzi najpiękniejsze wspomnienia z mojego dzieciństwa. Pomimo tego, że 30 lat temu zbyt wielu produktów na sklepowych półkach nie było, ukochana babcia potrafiła wyczarować takie cudo na wielkanocny stół. Szukanie "wielkanocnego zajączka" nie budziło tylu emocji, co pojawienie się cudownej baby! Teraz to ja piekę takie pyszności i mam nadzieje, że moje wnuki też docenią kiedyś ten smak - smak tradycji i miłości!
odpowiedz
3881 dni temu
Babka – najbardziej „wielkanocne” z ciast. Wypiekana corocznie przez babcię stała się w mojej rodzinie niekwestionowaną królową wielkanocnego stołu. Ciastko ponczowe – wspomnienie z dzieciństwa mojej mamy. Mityczna wręcz opowieść o ciastku, które zawróciło w głowie – chyba nawet dosłownie – małej dziewczynce, powraca w moim domu za każdym razem gdy rodzice wspominają smaki dawnych lat. A teraz Kuchnia Lidla proponuje mi upieczenie hybrydy tych smakowych doznań – babka ponczowa zdaje się być doskonałym połączeniem tradycji babci, wspomnień mamy i moich cukierniczych doświadczeń, więc czekam na przepis z niecierpliwością.
odpowiedz
3881 dni temu
Kobieta inaczej zwana babą, babką, babeczką to natchnienie dla poetów. A baby wielkanocne - wysokie 'blondyny" pełne słodyczy są obiektem westchnień ... łakomczuchów (takich jak ja). Ulec im każdy musi, gdy staną na wielkanocnym stole ! I mnie to nie omija, kiedy nadchodzą święta. Co prawda jem babki przez cały rok, ale tylko na Wielkanoc polską babę drożdżową ! A czemu nie połączyć polskiej tradycji z włoską ??? Wszak nie ja pierwsza będę zacieśniać więzy między obu tymi krajami. I z ziemi polskiej do ... włoskiej wielkanocnej babki ponczowej jest mi blisko. Połączenie baby i wina może przynieść same korzyści: smak i wesołość (jak to po winie). A i małe podzielne babki zmieszczą się do koszyczka ze święconką.
odpowiedz
3881 dni temu
Babka często kojarzona jest z kobietą, myślę, że ta choćby była puszysta to i tak wygląda na szczupłą w kalorie, świeże owoce na tej babce to jak promienny uśmiech odwzajemniony radością. Tutaj tradycję udekorowano świeżo, nie ma monotonii, jest samo zdrowie, a to przecież najczęstsze życzenie podczas świąt. Życzyć komuś zdrowia podając tę babkę to szczerość wyjątkowa, kierowana ustnie i doustnie :) Tak, święta z taką babką będą na pewno szczęśliwe i wesołe.
odpowiedz
3881 dni temu
Dość już postu, dosyć tych ości! niech na naszym stole gości, mnóstwo babek i mazurków , w towarzystwie słodkich trunków. Wszystkie babki napuszone, bakaliami przystrojone, która z nich jest najpiękniejsza? która z nich jest najsmaczniejsza? Lecz furorę dziś nam robi, piękna babka co ją zdobi garść owoców pokrojonych, w białym kremie zanurzonych. Piękna dama zagraniczna, trochę inna, egzotyczna. Kto jej chociaż raz skosztuje, nowe smaki odnajduje. Włoska babka wnętrzem kusi i spróbować każdy musi, czym ta słodycz nasączona, jaki poncz ma w sobie ona? Z każdym kęsem świat wiruje, wiosna wokół się maluje, to zasługa włoskiej damy, ze humory lepsze mamy.
odpowiedz
3882 dni temu
Zdecydowanie jest to najlepsza świąteczna alternatywa dla mnie, zapewne lekkie, puszyste ciasto, nieco bardziej 'mokre' no i przede wszystkim, nie ma w nim bakalii, które są moją zmorą z dzieciństwa. Przynajmniej nie musiałabym rozdłubywać ciasta! :) z niecierpliwością czekam na przepis!
odpowiedz
3882 dni temu
Wyśmienity pomysł na nieco nudną babkę wielkanocną :) Warto wprowaadzać takie nowości na nasz tradycyjny świąteczny stół.
odpowiedz
3882 dni temu
Lubię eksperymentować w kuchni, próbować nowych smaków i możliwości. Ta proponowana przez Was babka ponczowa jest inna niż wszystkie.. A te owoce na samym wierzchu kuszą mnie bardzo ;)
odpowiedz
3883 dni temu
Nutka tradycji z gorącym temperamentem włoskich wpływów, do tego kropelka ponczu - babka ponczowa w Wielkanoc każdego powala:D
odpowiedz
3883 dni temu
Ta wielkanocna babka ponczowa jest zawsze smaczna i zawsze zdrowa! To taka fajna alternatywa, co podniebienia gości zdobywa! Troszeczkę polska, trochę też włoska, tak bardzo moja; prosta i boska! <3
odpowiedz
3883 dni temu
Wielkanocna Babka Ponczowa?!!! Przy niej Mazurek się chowa!!! To jest Babka znakomita, kto nie wierzy, niechaj Pawła Małeckiego zapyta. Ja już znam ten boski smak! Wielkanocna Babka Ponczowa? - Jestem na TAK!!!
odpowiedz
3883 dni temu
Równa babka z tej babki wielkanocnej. Prawdziwa z Niej dama, zgrabna, ładna, każdy chce Ją schrupać! Jak prawdziwa Włoszka, lubi dobre wino, jest rodzinna wierna tradycjom. Aż chce się Ją lepiej poznać :)
odpowiedz
3884 dni temu
lubie ciasto ponczowe
odpowiedz
3884 dni temu
Uwielbiam te cudowne babeczki, które przypominają mi nie tylko święta ale też moje dzieciństwo. Kiedyś jadłam je bardzo często ale teraz nie mogę znaleźć ich w żądnej cukierni a jak już znajdę to są beznadziejne i nie da się ich zjeść. Mam dla Was super propozycję nie do odrzucenia: może zaczniecie je piec i sprzedawać w lidlu - obiecuję że będę tam codziennie zaglądać o oczywiście po babkę ponczową.
odpowiedz
3884 dni temu
Eksperymenty? to co lubię w kucni najbardziej. Włoskie jedzenie? jeszcze lepiej ! Wszystko co wywodzi się z kraju o kształcie buta, a zwłaszcza smakołyki rodem z tętniącej życiem Italii, połączone są z pasją i miłością. W tym wydaniu tradycja plus nowoczesna modyfikacja zadowoli zarówno najstarsze jak i najmłodsze pokolenie. Wisienką na torcie ( a raczej owockiem na babce) jest bomba witaminowa. Zachęca do skosztowania i wyróżnia spośród innych ciast.
odpowiedz
3884 dni temu
Święta są od tego, by łączyć - rodziny, zwyczaje, tradycje... Wielka Moc Małej Baby Ponczowej (nie mylić z pączkami) tkwi właśnie w jej mocy łączenia. Babka na święta to tradycja, smak dzieciństwa, ale dorosłość to czas poszukiwań, nowych inspiracji, zasad własnego życia codziennego. Z niecierpliwością czekam na ten przepis, by wykonać go na świąteczny stół i połączyć zwyczaje naszych babć (robiąc babkę) z nowoczesnością - dodając do niej białe wino... Przecież najważniejszy jest synkretyzm, no i dobre jedzenie! Ps. Mam nadzieję, że nie zapomnę po co przyniosłam wino i nie zniknie całe nim skończę kręcić babkę :)
odpowiedz
3885 dni temu
Nie jestem zaciętą feministką ale BABA brzmi niezbyt zachęcająco a to przecież pyszne ciasto. Za to te maleństwa śmiało można nazwać słodkimi babeczkami - czyż nie brzmi to o wiele lepiej i zapewne tak też smakuje bo przecież jemy także oczami:) Malutkie, słodkie babeczki to mój NR 1:)
odpowiedz
3885 dni temu
Idealna do święconki i na stół. I można wreszcie wykorzystać nowe foremki z Lidla:)
odpowiedz
3885 dni temu
Uwielbiam wprowadzać do kuchni urozmaicenia, eksperymentować ze smakami, łączyć tradycję z nowymi pomysłami. Moi goście wiedzą, że przy stole zawsze spotka ich jakaś kulinarna niespodzianka. Babka ponczowa będzie idealnym wielkanocnym prezentem dla moich łasuchów. Niby tradycyjna babka ale w niestosowanym jeszcze na naszym wielkanocnym stole wydaniu.
odpowiedz
3885 dni temu
Te babeczki wyglądają MEGA smakowicie! Aż chce mi się jedną spróbować :)
odpowiedz
3885 dni temu
Jest Fajny i pyszny
odpowiedz
3885 dni temu
Uwielbiam tą konsystencję ,zapach i smak. wspaniała. Wszyscy domownicy ja uwielbiają.
odpowiedz
3885 dni temu
babki zawsze królują na stole mojej rodziny jest to nasz słodki symbol Wielkanocy za którym wszyscy przepadamy i szybko znika z naszych stołów.
odpowiedz
3885 dni temu
Uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki, ale czego mi w nich brakowało... tego ze są za suche... wielkanocna babka ponczowa wygląda jakby była stworzona na mój gust, jest delikatna, miękka, skromnie ozdobiona i ten dodatek ponczu przygotowanego z wina jest rewelacyjny.
odpowiedz
3885 dni temu
Ciekawa propozycja, niestandardowa. Coś nowego na Tradycyjnym Polskim stole. Lubię łamać tradycję i smaki, a to jest bardzo fajna alternatywa dla oklepanej babki :)
odpowiedz
3885 dni temu
Dlaczego babka ponczowa? Bo łączy w sobie wszystko, czego potrzeba do dobrego świętowania. Jest słodka, ale nie za słodka, wyrośnięta, pachnie drożdżami, pięknie się błyszczy i jest nieziemsko wilgotna. Pierwszą wielkanocną babą jaką upiekłam w życiu była baba Savarin, czyli drożdżowa nasączana rumem. Pamiętam dumę, jaka mnie rozpierała, gdy babka wylądowała na stole z kominem wypełnionym syropem ze świeżych brzoskwiń i bitą śmietaną. I chociaż zwykła baba drożdżowa jest dla mnie zbyt mało świąteczna, to ta nasączana alkoholem ma już w sobie zdecydowanie więcej elegancji i wytworności. Jak więc oprzeć się babce ponczowej, gdy pała się taką miłością do nasączanego pysznym syropem alkoholowym ciasta drożdżowego? Odpowiedź jest prosta - nie można się oprzeć. Babka ponczowa będzie koniecznym elementem na naszym wielkanocnym stole :)
odpowiedz
3886 dni temu
Niby babka ale całkiem inna!
odpowiedz
3886 dni temu
Oto baba idealna! Zgrabna, złota, niebanalna... Niby ciężka, ale lekka! Ni puszysta, ni to miękka... Słodycz alkoholem łamie, Wręcz ocieka nim - nie kłamię! Ale takie jej zadanie, By skąpana w śmietanie, i przykryta owocami, Czy to łyżką czy palcami - - zniknąć w mig z naszego stołu! Nikt już nie chce jeść rosołu! Nawet mięsa - ani kęsa! Nikt nie patrzy na mazurki, każdy ostrzy swe pazurki, na te babki co się trzęsą i zmysłami nam zatrzęsą... Trzecia babka z rzędu sprawi, że Ci humor się poprawi ;)
odpowiedz
3886 dni temu
Wygląda smakowicie :)
odpowiedz
3886 dni temu
Wielkanoc kojarzy mi się z raczej lekkimi ciastami i tak właśnie wyglądają Wielkanocne babki ponczowe. Sam ich wygląd wskazuje na to, że muszą być aromatyczne, słodkie, pyszne! Owoce na wierzchu swoimi kolorami dają znak, że koniec z zimowym przygnębieniem, zaczyna się słoneczne dobre nastawienie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie