zobacz film Wielkanocna babka ponczowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Rodzynki zalej letnią wodą i odstaw, by zmiękły. Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Robimy rozczyn. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy ciepłe mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i wlewamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone wcześniej, posiekane rodzynki. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu babki studzimy.

Poncz

Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie zagotowany poncz przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy aż odciekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.

Krem cytrynowy

W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia. Po zgęstnieniu, dodajemy miękkie masło. Miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Krem odstawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (135)

Avatar
  • Olga Matyja Olga Matyja
    3542 dni temu
    Wybrałam babę ponczową, bo jej smak przenosi mnie do egzotycznego kraju i za każdym razem, czuję się jak w raju.

    odpowiedz

  • Judyta Judyta
    3869 dni temu
    Wielbię babki w każdej postaci, no oprócz tej drożdżowej. Ale ta wersja brzmi tak, że z chęcią bym jej spróbowała, przekonała mnie! Dla mnie święta bez babki to nie święta..

    odpowiedz

  • Natalia83 Natalia83
    3869 dni temu
    Głosuje na ten przepis ponieważ pani która bierze udział w filmie jest bardzo autentyczna w swoim zachowaniu i sympatyczna

    odpowiedz

  • Anna Żyła Anna Żyła
    3869 dni temu
    Najpopularniejsze w moim domu ciasto - babka, dzięki temu przepisowi zyskała drugie życie. Zamiast tradycyjnej wersji, wersja ponczowa w całym domu zyskała uznanie. W porównaniu do innych przepisów, ten nie tylko jest udany, a jeszcze niebanalny.

    odpowiedz

  • grapefruit_ grapefruit_
    3869 dni temu
    Joasia jest przesympatyczną osobą plus jej babeczki wyglądają przepysznie! Zdecydowanie zasługuje na wygraną!

    odpowiedz


  • 3869 dni temu
    babeczki już zrobione, wyszły wspaniale, przepis nie jest skomplikowany, a efekt naprawdę robi wrażenie. babeczki ponczowe to ulubione ciastka mojej córki, więc bardzo się ucieszyłam gdy zobaczyłam ten przepis, myślę że będzie to dla niej super niespodzianka, polecam wszystkim i dziękuję za przepis

    odpowiedz


  • 3869 dni temu
    Z jednej strony klasyka - drożdzowa, tradycyjna babka, z drugiej ponczowy smak, czyli trochę innowacji... to musi być pyszne :)

    odpowiedz

  • Małgorzata Olczak Małgorzata Olczak
    3869 dni temu
    Wyrośnięta, pachnąca, babka wielkanocna musi pojawić się na naszych stołach w okresie świątecznym. Babka ponczowa na Wielkanoc jest pyszną babka z odrobiną białego wina. U mnie goście się nią zachwycają bo jest inna niż tradycyjne babki .

    odpowiedz

  • Karolina Korba Karolina Korba
    3869 dni temu
    Najbardziej ze wszystkich potraw i wypieków z Wielkanocą kojarzy mi się babka wielkanocna , może też dlatego , że ją najbardziej lubię :) A przepis na tę babkę podoba mi się i na pewno sama spróbuje ją upiec :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Kuklińska Katarzyna Kuklińska
    3869 dni temu
    prosta w zrobieniu, aromatyczna, pyszna oznaka Wielkiejnocy

    odpowiedz

  • awa2001 awa2001
    3869 dni temu
    Wielkanocna babka to tradycja kuchni polskiej, a poza tym sama jestem babcią, piekącą ciasta dla wnuków, więc jak mogłabym zagłosować inaczej? Babka na babkę i tyle:)

    odpowiedz

  • emilia8526 emilia8526
    3869 dni temu
    uwielbiam pulchne ciasto jak w tym przypadku babka, dodatkowo pokryta lukrem i kawałkami pomrańczy. Nic tak nie smakuje jak wielkanocna babka.

    odpowiedz

  • Malgorzata Szewczuk Malgorzata Szewczuk
    3869 dni temu
    Tradycyjne, smaczne wielkanocne i polskie!

    odpowiedz

  • Katarzyna Kuźnicka Katarzyna Kuźnicka
    3869 dni temu
    Wielkanocna babka urozmaicona ponczem pobudza nie tylko wyobraźnie ale również smaki. Jest nawiązaniem do tradycji ale z odrobiną nowoczesnej nuty , przez prostotę i smak do serc domowników. Na wielkanocnym stole doda uroku innym potrawom a swoim zapachem przyciągnie każdego.

    odpowiedz

  • Daria Dyller Daria Dyller
    3869 dni temu
    Bardzo apetycznie wyglądają te babeczki i ten smak ponczu super babeczki:)

    odpowiedz

  • Anna Królik Królewicz Anna Królik Królewicz
    3869 dni temu
    Jeśli chce mi się poświecić czas na upieczenie czegos takiego to znaczy że jest doskonale i po prostu THE BEST

    odpowiedz

  • Klaudia Janiak Klaudia Janiak
    3869 dni temu
    Babeczki ponczowe mniam. Uwielbiam ciastka ponczowe, a w takim uroczym, świątecznym wydaniu, mało co ślinka mi nie poleciała, mimo rodzynek, za którymi nie przepadam. Na pewno sama będę chciała wypróbować przepis, jednak pozbędę się z niego tych nieszczęsnych rodzynek.

    odpowiedz

  • monika.wizazyrzystka monika.wizazyrzystka
    3869 dni temu
    Jest to najcudowniejszy smak Świąt ,który daje mnóstwo radości dla całej rodziny , bez niego Wielkanoc byłaby bez smaku

    odpowiedz

  • Marlena Lalak-Skałecka Marlena Lalak-Skałecka
    3869 dni temu
    Gdy Wielkanoc nadchodzi w głowach wiele pomysłów się rodzi. W każdej kuchni gospodyni się krząta, a w pokoju mąż grzecznie sprząta. Dziecko co raz dokazuje, i swą wyższość pokazuje. Ale gdy tylko pada hasło na wspólne z mamą pieczenie robi się z niego pokorne "stworzenie". Gdy mama już listę wypieków przygotowała wnet do pracy się zabrała. A że pomocników miała bez liku, wnet się pojawiło pyszności bez liku. Serniki, mazurki, makowce i tarty, każdy wypiek grzechu warty. A wśród tych słodkości, jest i ona najlepsza na świecie baba ponczowa. przy której każdy inny wypiek w kąt się chowa. Pyszna, aromatyczna, pięknie wypieczona a do tego odpowiednio nasączona. Tak to bywa, gdy do pieczenia serce się dodaje wtedy każdy wypiek najlepszy na świecie się staje. i

    odpowiedz

  • marika marika
    3869 dni temu
    Babę zesłał... kto? Jak to kto, piekarnik! Wyczarował, wycukrował, wycytrynował, a na koniec, z pomocą uroczej asystentki, pięknie, wielkanocnie, ozdobił i na stole postawił, by cieszyć oczy i kusić nasze,jakże wrażliwe, nosy. Jesteśmy współczesnymi Hamletami, co stają przed poważnym dylematem. Bo zjeść czy nie zjeść? - oto jest pytanie! Wiosną każda z nas chce być szczuplutka jak faworek, a tu jedna babka = oponka więcej, a dwie... czy zamienią nas w pączusie? I ciężkie, wielkie baby? Nie!!! Nie baby ponczowe, co są lekkie, aromatyczne i kalorycznie, tak na granicy błędu statystycznego (no, powiedzmy...). Ta, do tego, jest cytrynowa, więc już widzę, jak rozpływam się nad jej smakiem w zachwycie, nad jej delikatnością zaś... skrycie, bo napiszę szczerze: głosuję za babką, bo idealnie komponuje się z moją egoistyczną, nie lubiącą się dzielić, naturą!!!

    odpowiedz

  • Jolanta Kubajczyk Jolanta Kubajczyk
    3869 dni temu
    Zawsze z Wielkanocą kojarzyły się Baby Drożdżowe, to już prawie symbol świąt. To jak można inaczej głosować jak nie na Babę :)

    odpowiedz

  • Aneta Łuczak Aneta Łuczak
    3869 dni temu
    Babka jak babka- zawsze dobra ale wśród mocno sycących ciast i groma potraw z jajkami i majonezem babka ponczowa wyróżnia się, sięgam po nią zawsze wtedy gdy już mam dość reszty, jest lekka owocowa i orzeźwiająca. Mi osobiście kojarzy się z latem a krem cytrynowy po prostu uwielbiam :)

    odpowiedz

  • maria maria
    3869 dni temu
    Babka wygląda na bardzo apetyczną,wiąże się z tradycją Wielkanocną:

    odpowiedz

  • Justyna Janik Justyna Janik
    3869 dni temu
    wyglądają rewelacyjnie ;)

    odpowiedz

  • malka malka
    3869 dni temu
    Jeśli Babka na Święta, to tylko na rauszu. Jak inaczej przebrnąć przez to całe zamieszkanie? Sprzątanie, gotowanie, goście wchodzą i wychodzą, kłótnie i rozmowy na "niewygodne" tematy. Kilka kęsów takiej Babki i wszyscy nieco złagodnieją:)

    odpowiedz

  • black4lady black4lady
    3869 dni temu
    na Wielkanoc każdy z nas święci tylko jajka , a najlepsza na ten czas jest ponczowa babka :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3869 dni temu
    babka jest dobra na wszystko i ta słodka bo z ciasta i taka mniej słodka bo po prostu kobieca ;-) dla mnie babka jest symbolem Świąt i na moim stole będzie " grała pierwsze skrzypce " uwielbiam Wielkanocne wypieki a babki w szczególności :-) pozdrawiam Ania

    odpowiedz

  • Wioleta Żurawicz Wioleta Żurawicz
    3869 dni temu
    Babka to babka - poncz to poncz,wszystko to jest dobre a przepis zacny waś Panie i pełne kulinarne wyuzdanie, by zawstydzić me ukryte zmysły i pobudzić do szału smakowe łałłłłłłłłłł co za szałłłłłłłłłłłł

    odpowiedz

  • szymka szymka
    3870 dni temu
    Babeczki ponczowe-smak spotkań z koleżankami w Hortexie. Po zajęciach chadzałyśmy na pyszności i snułyśmy opowieści o chłopakach,lekcjach i nauce do matury,To były czasy- mówią,że najlepsze, bo w nas była młodość, a babeczki były tak fantastycznie nasączone

    odpowiedz

  • Magdalena Tomaszewska Magdalena Tomaszewska
    3870 dni temu
    Prostota wyrazu i wspomnienia z dzieciństwa to smak ciasta drożdżowego

    odpowiedz

  • Agnieszka Dekowska Agnieszka Dekowska
    3870 dni temu
    Babka drożdżowa to słodkość wyborowa. Dziewczyna ładna, babka smaczna - Wielkanoc z taką parą będzie zacna. Niech casting babeczki wygrają a Święta Wielkiej Nocy rodzinnie i smacznie spędzają!

    odpowiedz

  • Justyna Bobińska Justyna Bobińska
    3870 dni temu
    Wielkanocna babka drożdżowa sprawia że wszystko przy niej sie chowa - żaden sernik czy mazurek, rurki z kremem czy babeczki nie dorównają jej smakiem. Dla mnie babka drożdżowa to wspaniały smak dzieciństwa i rodzinnych świat - polukrowana delikatnie ozdobiona jest przepiękna dekoracją stołu i rozpieszcza nasze podniebienie.

    odpowiedz

  • Maria Książek Maria Książek
    3870 dni temu
    Nie od dziś wiadomo, że babki są najlepsze ;) a bez dobrej babki nie ma świąt, no bo przecież sernik możemy jeść na okrągło :)

    odpowiedz

  • Patrycja Ozga Patrycja Ozga
    3870 dni temu
    nie wyobrażam sobie aby świątecznego śniadania nie uwieńczyć czymś słodkim... ten właśnie wyjątkowy , rodzinny posiłek zawsze kończymy pyszną kawą i babką wielkanocną!!!bez niej nie ma 100% Świąt :) Alleluja!

    odpowiedz

  • monra monra
    3870 dni temu
    pysznie, pysznie i pięknie- wygląda i (z pewnością) smakuje! Ponadto babka ponczowa wydaję się być oryginalna w swej skromności! A Asia piękna i sympatyczna, więc głos jej się należy!

    odpowiedz

  • laurence laurence
    3870 dni temu
    Jak widać zdrowa równowaga u Styledigger obowiązuje nie tylko w szafie ale i w kuchni. Taka babka ponczowa to mega smak nawet jeśli porcje są mini. Podbieram przepis!

    odpowiedz

  • Ola Główka Ola Główka
    3870 dni temu
    Puszysta, ale odpowiednio wilgotna, przepełniona ponczem po sam czubek - już czuję jej smak! Królowa Wielkiejnocy, Gwiazda rodzinnego śniadania, Celebrytka wśród świątecznych wypieków. Idealnie słodka, przyjemnie mięciutka i suto nasączona... Przecież to oczywiste, że berło i zwycięstwo należą się tylko niej! Bo nie wyobrażam sobie bez niej świąt i wielkanocnego koszyczka ze święconką - tak dekoracyjnie wygląda!

    odpowiedz

  • Joanna Kazanek-Zasada Joanna Kazanek-Zasada
    3870 dni temu
    Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z rodzinnym przygotowaniem potraw. Wśród nich nie mogło zabraknąć klasycznej baby drożdżowej. Jestem otwarta na nowości kulinarne, wiec kiedy w moje "ciekawskie ręce" wpadł przepis Lidla na babkę ponczową wprost oszalałam - to jest to - pomyślałam. Połączenie klasyki z nutką ekstrawagancji. Na samą myśl o połączeniu wytrawnego wina, ciasta drożdżowego z dżemem brzoskwiniowym oraz cytryny i limonki czuję "motylki w brzuchu" - chyba się zakocham w tym smaku!

    odpowiedz

  • Alina Nazaruk Alina Nazaruk
    3870 dni temu
    lubie mokre ciasta nie lubie suchych ponczowe babeczi wracają wspomnienia z dzieciństwa

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3870 dni temu
    Zaśliniłam się prawie jak mój mops czytając ten przepis! :)

    odpowiedz

  • Hanna Moody Hanna Moody
    3870 dni temu
    najsłodsza babka w mieście!

    odpowiedz

  • MagDe MagDe
    3870 dni temu
    Babeczki ponczowe wyglądają smakowicie i pasują nie tylko na Wielkanoc ale też mogą osłodzić każde inne spotkanie towarzyskie lub piknik z rodziną.

    odpowiedz

  • Marcel Lada Marcel Lada
    3871 dni temu
    Pyszota! Niekonwencjonalne i smaczne podejście do tradycji wypieków wielkanocnych. Wybitnie udany mariaż oryginalności i spuścizny po naszych babciach, matkach. Alleluja! #nomnomnom

    odpowiedz

  • Katarzyna Burzyńska Katarzyna Burzyńska
    3871 dni temu
    Wielkanocna Babka Pączowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Najwyższy czas, aby je przygotować! Bywa, że nazwy potraw podawanych na świąteczne stoły mają swoją niezwykle ciekawą i zawikłaną historię. Jedną z ciekawszych jest pochodzenie nazwy "babka", które określa jedno z tradycyjnych wielkanocnych ciast. Legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia Ali-Baba. Co ma piernik do wiatraka, można by zapytać? Ma, i to wiele! Nazwa nawiązuje bowiem do bakalii i orzechów dodawanych do tego ciasta w czasach króla Stanisława Leszczyńskiego (XVIII w.). Dodatki te pochodziły wówczas głównie z krajów arabskich, w tym z Imperium Otomańskiego (dzisiejszej Turcji). Co ciekawe, podobno to sam król przyczynił się do wynalezienia jednego z rodzajów tego ciasta!

    odpowiedz

  • mola mola
    3871 dni temu
    Mówiąc szczerze nigdy nie przepadałam za babkami. Muffinki jak najbardziej, ale nasze baby zawsze wydawały mi się za suche i to jest właśnie powód dla którego ten przepis mnie zaczarował jak tylko zaczęłam go ogladać bo jest po prostu inny. Baby wyglądają obłędnie a "upite" ponczem na pewno będą wilgotne i pyszne. Chyba zaraz dopiszę składniki do listy zakupów i obowiązkowo będę musiała je zrobić na Wielkanocny stół. PS i teraz mam problem już nie w tym jakie ciasta na Wielkanoc przygotować tylko kto będzie je wszystkie jadł jak już skończę :)

    odpowiedz

  • Asia Lis Asia Lis
    3871 dni temu
    Babeczki wyglądają obłędnie a Asia swoim strojem i wdziękiem idealnie wpasowała się w tło kuchni. Prosto i z polotem zarazem. A na koniec mini wierszyk, który od razu wpadł mi do głowy: Asia plus babeczki ponczowe i na Wielkanoc przyjęcie gotowe! Pozdrawiam wszystkich!

    odpowiedz

  • Karola Karola
    3871 dni temu
    Babka ponczowa wygląda przepysznie! Nie zamierzałam piec ciasta, ale ten filmik przekonał mnie i wezmę się do roboty :)

    odpowiedz

  • Anna Szulc Anna Szulc
    3871 dni temu
    babka ponczowa przepysznie odlotowa, smakiem zaskoczyć gotowa, czy jest smaczna? no mowa! :)

    odpowiedz

  • doriz doriz
    3871 dni temu
    Tego mi brakuje do szczęścia - drożdżowo-serowej babki z cytrynowym lemon curdem. Wszystkie moje najukochańsze smaki w jednym cieście. Na taką babkę to ja mam chrapkę!!!

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    3871 dni temu
    Babka ponczowa jst oryginalna i niebanalna. Nie dość, że wymaga wysiłku (drożdże!) to jeszcze jest ze wspaniałym lemon curdem, ponczem i twarogiem sernikowym. Najlepiej!

    odpowiedz

  • Aneta Pielak Aneta Pielak
    3871 dni temu
    Z Wielkanocą kojarzą mi się przede wszystkim mazurki i babki. Te ostatnie przywołują wspomnienia, jak całą rodziną świętowaliśmy u Dziadków. Babcia piekła aromatyczne babki wielkanocne... Teraz gdy Jej już nie ma tylko tradycyje pozwalają przenieść się do tamtych lat...

    odpowiedz

  • Agnieszka Łukasiak Agnieszka Łukasiak
    3871 dni temu
    Bo to cudowne połaczeni baby i ciastka ponczowego!

    odpowiedz

  • herbatka78 herbatka78
    3872 dni temu
    Baba mała i duża na święta już stoi ubrana, sukienkę ma z kolorowego lukru, przybraną koronką z rodzynek. Jest dla mej duszy balsamem po 40 dniach pokuty.

    odpowiedz

  • Szymon Kozłowski Szymon Kozłowski
    3872 dni temu
    Jak zwykle nie mogę się oprzeć urokowi osobistemu Joasi i niedługo sam się zabiorę za zrobienie takich babek :)

    odpowiedz

  • martaowczarek100@gmail.com [email protected]
    3872 dni temu
    poncz mniami;)

    odpowiedz

  • Sayid Sayid
    3872 dni temu
    Babka ponczowa to nic jak smak i zapach mojego dzieciństwa. Z opowiadań wiem, że od wieków jest ona w mojej rodzinie.

    odpowiedz

  • Allmycolours Allmycolours
    3872 dni temu
    Świetny i prosty przepis na to, jak zaskoczyć najbliższych w Wielkanoc! Ta mała babeczka z bogatym wnętrzem, w tym roku wyrośnie w moim piekarniku i zostanie królową deserów!

    odpowiedz

  • Pablo Montana Pablo Montana
    3872 dni temu
    Fenomenalne polaczenie tradycji i nowoczesnosci

    odpowiedz

  • aniawien32 aniawien32
    3872 dni temu
    orginalne ciasto, poncz motywuje do wykonania tego eksperymentu kulinarnego

    odpowiedz

  • panda panda
    3872 dni temu
    Koniec dyktatury mazurka:)

    odpowiedz

  • Ula Paj Ula Paj
    3872 dni temu
    Gdy Style Digger na blogu post napisała,że z Lidlem w kuchni działała-klawa była to nowina,tak się moja przygoda z wypiekami zaczyna.Mama,tata,siostra,wujek pieką na Wielkanoc mazurek.A ja na to ani słowa-dla mnie najlepsza jest ponczowa-babka słodka Wielkanocna,ona wszystkim gustom sprosta!

    odpowiedz

  • anula anula
    3872 dni temu
    Babeczki są urocze a w dodatku wydają się być całkiem "miłe, łatwe i przyjemne w obsłudze" czyli w wykonaniu. Fajna przeciwwaga dla wszędobylskich mazurków. Poza tym o wiele łatwiej skusić się na jedną małą babeczkę (taka mała to chyba w biodra nie pójdzie...:)

    odpowiedz

  • anett anett
    3872 dni temu
    mniam!

    odpowiedz

  • RoXwell RoXwell
    3872 dni temu
    Wypiek bardzo smaczny, a pani niesamowicie pozytywna i sympatyczna.

    odpowiedz

  • fiesta fiesta
    3872 dni temu
    Wszystkie świąteczne wypieki są super, ale Asia przebiła wszystkich poziomem słodkości :)

    odpowiedz

  • Ania Knigawka Ania Knigawka
    3872 dni temu
    Prosto i smacznie! Palce lizać! A i Asia tak ślicznie pomaga i zachęca :)

    odpowiedz

  • pattandcat pattandcat
    3872 dni temu
    poncz! to jest to. również bardzo bardzo lubie styledigger

    odpowiedz

  • angeela angeela
    3872 dni temu
    Babka ponczowa jest jak czarny koń wyścigowy. Niedoceniana. Do czasu!

    odpowiedz

  • Agnieszka_sw Agnieszka_sw
    3872 dni temu
    Ciasting ciastingiem, ale babeczing z ponczingiem to dobiero brzmi dumnie :)

    odpowiedz

  • Karola Karola
    3872 dni temu
    Joasia w kuchni jest jak powiew wiosny, słodka, subtelna i uśmiech radosny. Kocha piękne rzeczy, więc pięknie też piecze, swymi wypiekami wszystkich urzecze. I widać, że całkiem odlotowa ta Jo... tzn. babka ponczowa :)

    odpowiedz

  • karmellll karmellll
    3872 dni temu
    bezkonkurencyjna i wcale nie taka trudna jak myślałam! kurcze ( tak już w klimacie wielkanocnym), biorę się za robotę!

    odpowiedz

  • Galazka Galazka
    3872 dni temu
    Babka to must-do każdych świąt wielkanocnych! W tej wersji podoba mi się wszystko - napojenie babeczek ponczem, dodanie blasku dżemem i delikatna nuta kremowa! A wisienką na tych wielkanocnych torcikach jest przesympatyczna Asia :) Alleluja i do pieczenia!

    odpowiedz

  • Bartek Pussak Bartek Pussak
    3872 dni temu
    Strasznie sympatyczna dziewczyna, przepis dobrany idealnie do osobowości Joanny. Chyba dziś biorę się za pieczenie :)

    odpowiedz

  • bomi bomi
    3873 dni temu
    Zagłosowałam na ten przepis, ponieważ bardzo rzadko spotykam się z przepisami na babki wielkanocne nasączone ponczem, który bardzo lubię :-). W połączeniu z kremem cytrynowym, musi tworzyć się bardzo ciekawy smak :-). Przepis do wypróbowania w trakcie tegorocznych świątecznych przygotowań kulinarnych :-)

    odpowiedz

  • marta.zebo marta.zebo
    3873 dni temu
    Najlepiej brzmi, najlepiej wygląda i nie będzie sucha :)

    odpowiedz

  • tla tla
    3873 dni temu
    obok chleba z masłem i cukrem i pierogów leniwych pełnych twarogu i masła, to właśnie babka ponczowa prowadzi mnie przez sentymentalną podróż do dzieciństwa. jeden kęs i cała sielanka wraca.

    odpowiedz

  • Katiusza Katiusza
    3873 dni temu
    Moi Drodzy, czy lubicie suche babki drożdżowe? Ja też NIE! Dlatego polecam tę wyśmienitą babeczkę!!!! Nic tylko palce lizać!!!! :)

    odpowiedz

  • bobrowiczania bobrowiczania
    3873 dni temu
    Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekłam standardową babkę drożdżową, ale w momencie gdy przetestowałam przepis na babkę ponczową, wiem że tradycja w moim domu się zmieni. Już od tych świąt zaczynam ją piec bo jest prosta w wykonaniu, nie jest przekombinowana, a jej smak... Wiem, że to będzie hit na moim Wielkanocnym stole i że na pewno każdy poprosi o dokładkę.

    odpowiedz

  • quasiloginb quasiloginb
    3873 dni temu
    Tradycyjna babka drożdżowa w wariacji z lemon curdem i ponczem na pewno znajdzie się na moim stole

    odpowiedz

  • cziken.kiczen cziken.kiczen
    3873 dni temu
    Babeczka ponczowa na Wielkanoc – hmm, ryzykowne. Ze świątecznymi wypiekami chyba ma jedną wspólną cechę, a mianowicie kształt wielkanocnej baby z „kominem”… Ale w sumie warum nicht? Czy zawsze musi być to samo oklepane menu…? Mazurek, baba, sernik – banał, sztampa i komunał! Nadeszła nowa era! Era babeczek ponczowych! Mokrych jak ubrania w śmingus-dyngus, z tą różnicą, że ociekających wodą OGNISTĄ (jak dla mnie żelek na końcu niepotrzebny –niech babka pływa w tym winie :D)! Tak, porcja tego deseru na 100% poprawi domownikom humor i złagodzi niejedno spięcie. A ile radości przy przygotowaniach – resztą wina na pewno chętnie zaopiekuje się każdy kucharz. Świetne połączenie wytrawnego wina, słodkiego kremu, owoców i orzeźwiającej mięty – genialna alternatywa dla ciężkich potraw (albo sposób na dobicie żołądka, ale za to jaki pyszny sposób... chyba warto)… Dobrze czasem zrobić odstępstwo od tradycji i zaskoczyć czymś innym :) A nuż widelec na stole narodzi się nam nowa świecka tradycja ;)

    odpowiedz

  • Anna Smykowska Anna Smykowska
    3873 dni temu
    Piękna wielkanocna babka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

    odpowiedz

  • Adrianna Remiszewska Adrianna Remiszewska
    3873 dni temu
    Oglądając filmik z przepisem poczułam tak jakbym przeniosła się w inny baśniowy świat w którym wszystko jest piękne kolorowe i smaczne! Poczuć się na chwilę dzieckiem które widzi swoje ukochane smaki bezcenne !

    odpowiedz

  • PetiteAmelie PetiteAmelie
    3873 dni temu
    Idealne wkomponowanie się Joasi w cukierkowo-lukrowane tło uroczej kuchni i całą słodką oprawę (wliczając samego Mistrza) tych niewiarygodnie słodkich (wizualnie, a intuicja i... cieknąca ślinka delikatnie sugerują, że i całkiem dosłownie) i perfekcyjnie estetycznych cudeniek nie pozwoliło mi pozostać obojętną. Takie ot uzasadnienie a'la Reymont. PS Żegnaj, dieto.

    odpowiedz

  • Monika Sułek Monika Sułek
    3873 dni temu
    brzmi pysznie!

    odpowiedz

  • Elżbieta Kijowska Elżbieta Kijowska
    3873 dni temu
    Babka w wykonaniu tak pieknej dziewczyny musi byc pyszna!Spróbuję!

    odpowiedz

  • pyszek12346 pyszek12346
    3873 dni temu
    Babeczki wyglądają smakowicie, a dzięki ponczowi będą pewnie rozpływać się w ustach, zapach z takiej ilości skórki cytrynowej będzie pewnie długo obecny :) Dodatkowych ich atutem jest także Pani cukierniczka, Asia dała slow popis :) dziękuję za przepis, wypróbuję w te święta! :)

    odpowiedz

  • marta1305 marta1305
    3873 dni temu
    Najlepsza babka, bo z sercem przygotowana! Milosc czuc w kazdym kesie!:)

    odpowiedz

  • Joanna WT Joanna WT
    3873 dni temu
    babka ponczowa - namiastka wielkanocnej przyjemności dla karmiącej piersią mamy:)

    odpowiedz

  • barbikowo barbikowo
    3873 dni temu
    Wielkanocna pończowa baba, chętnie do ust Polaków na święta wpada! Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które ze stołu znika natychmiast! Można ją do świątecznego koszyka włożyć, aby w niedzielę ją spożyć! Przepyszna jest baba Pani Joanny, gdy ją widzę aż budzi się mój apetyt zachłanny! Przepis jest bardzo oryginalny, a efekt fenomenalny!

    odpowiedz

  • aniach32 aniach32
    3873 dni temu
    Zagłosowałam na ten przepis, ponieważ jest on przepiękny prosty nie zabiera nam dużo czasu, a jak każdy wie że w Wielkanoc jednak mamy tego czasu mało. Ciasto wygląda prze bosko kocham w ogóle każde ciasta drożdżowe jedynie dodałam by zamiast rodzynek kawałki gorzkiej czekolady. Świetny pomysł z tym ponczem na pewno skorzystam, a krem orzeźwiający i świetny w podaniu. No i oczywiście ten kształt przepięknych małych babek, i ten połysk oraz udekorowanie. Jak bym miała takie małe formy na babki to bym już zaczynała pracę. Lecz jednak zacznę robić to przed Świętami w dużej formie. Ten przepis na pewno zagości na moim stole i w koszyczku wielkanocnym DZIĘKUJĘ!!!

    odpowiedz

  • Kasia Stankiewicz Kasia Stankiewicz
    3874 dni temu
    Wielkanocna babka ponczowa jest jak nieśmiałe marzenie o wspaniałych, rodzinnych, słodkich świętach, które rośnie na moich oczach i staje się realne, a gdy jest gotowa SPEŁNIA SIĘ. W tym roku zabłysnę nią, ponieważ przepis nie jest trudny, ale za to ma bardzo ważną cechę - NIEBANALNOŚĆ, która podczas Wielkanocy jest konieczna, byśmy mogli odróżnić te dni od powszednich. Pozdrawiam sklepy Lidl w Gorzowie Wlkp i całej Polsce! :-)

    odpowiedz

  • Sabina Gajda Sabina Gajda
    3874 dni temu
    Wielkanocna Babka Ponczowa - Nie! Nie zmienię zdania! Na Babkę głosuję, bo jest lepsza niż mazurek i inne przysmaki. Babka ponczowa to uczta dla podniebienia, z każdym kęsem doznania zmienia: od delikatnej babeczki po babkę z pazurem! Za Babką ponczową na Wielkanoc stać będę murem!!! To jest nowoczesny smak :Wielkanocna Babka Ponczowa!!! Tak! Tak! Tak!

    odpowiedz

  • mipi mipi
    3874 dni temu
    Wyglada ładnie!

    odpowiedz

  • magdap magdap
    3874 dni temu
    Gdy chcesz zachwycić swoją teściową - zrób Wielkanocną babkę ponczową. Oczaruj męża i swego dziadka - po pierwszym kęsie będzie dokładka. Jeśli upieczesz takie pyszności na pewno będziesz mieć dużo gości!

    odpowiedz

  • Paulina Sowa Paulina Sowa
    3875 dni temu
    Wyglądają pysznie i na pewno są lepsze niż te chemiczne babeczki z pudełka, biorę się do pieczenia i na pewno do świąt nie doczekają.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3875 dni temu
    Piękne babeczki, wyglądają na mięciutkie i soczyste. Nasączone ponczem rozpływają się w ustach. Mała babeczki idealnie pasują na świąteczny stół, udekorowane kremem i owocami zachęcą każdego do spróbowania. Na pewno zawitają na moim stole :)

    odpowiedz

  • Lidka1977 Lidka1977
    3876 dni temu
    Moje dzieci, jak wszystkie dzieciaki, uwielbiają słodycze. Jednak nie mogą one być zbyt banalne, tzn. tradycyjna babka jest dla nich zbyt sucha i tak naprawdę mówią , że to zwykły biszkopt ale inaczej wyglądający. Myślę, że taka Baka przypadnie im do gustu i w te Święta nie będą mieli co "komentować". Pozdrawiam Ewa

    odpowiedz

  • wichurka wichurka
    3877 dni temu
    Baby, babki i babeczki, buzia śmieje, brzusio cieszy ;) Rywalizacja z innymi przepisami była zacięcie smakowita, jednak mój wybór padł jednogłośnie i bez chwili zawachania. Uwielbiam eksperymentować i podejmować wyzwania - a ta malutka fikuśna i nieco egzotyczna babunia wydaje się być przepisem wartym grzechu. Pewnie nawet nie jednego ;) Mam bardzo głośną nadzieję, że ta filigranowa Lady zagości na moim stole w te święta !!!

    odpowiedz

  • tamojka tamojka
    3877 dni temu
    Wielkanocny zawrót głowy,obrus biały już gotowy.Bo taka okazja raz w roku się zdarza.Każde ciasto wygląda odświętnie, i w konkursie piękności udział weźmie chętnie.Mazurek pachnie jak marzenie,wszystkich wprawia w drżenie.Każdy pięknie jest ubrany,są koszyczki,paschy,babki.Jakiś zająć zwinnie kica,ktoś kurczakiem się zachwyca.A baranek dumnie paraduje i dzwoneczkiem pobrzękuje.Wtem do sali Babka Ponczowa wchodzi,każdy za nią wzrokiem wodzi.Ja zabawie tej dowodzę!Ja tu dzisiaj Wielkim Wodzem!Lecz mazurkom to nie w smak,gdy się ktoś nadyma tak.Kostium wodza przeuroczy,wzdycha pascha,mrużąc oczy.Mazurek-zatańcz ze mną!Ty dziś będziesz mą królewną.

    odpowiedz


  • 3878 dni temu
    Łatwa i szybka w przygotowaniu, nawet mój leniwy i nigdy nie mający czasu mąż mógłby przygotować tą babeczkę oczywiście jakby tylko chciał. Można ją zjeść z każdym dodatkiem jaki tylko kto lubi.

    odpowiedz

  • Ela Kaminska Ela Kaminska
    3880 dni temu
    Słodkie babeczki wprowadzają mnie w atmosferę Świąt

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3880 dni temu
    Zbliżają się wielkimi krokami Święta Wielkanocne, więc według mnie wielkanocna babka ponczowa będzie idealna na taki czas, ponieważ łączy w sobie tradycję świąt, oraz co jest urzekające w tym przepisie jest, to że nasączona jest winem i te owoce: truskaweczki i jagódki - które tworzą całość.

    odpowiedz

  • chajoma chajoma
    3880 dni temu
    Taka babeczka to uczta dla ciała, oczy cieszą się a usta szepczą" zjem cię, i chcę jeszcze więcej"...te owoce, kolory to przedsmak kolorowej wiosny, swieżości i lekkości.

    odpowiedz

  • Agnieszka Wilczyńska Agnieszka Wilczyńska
    3880 dni temu
    Babka ponczowa to wybór najlepszy Ciasto przepyszne przebój tych Świąt jest pewny. W smakuj wilgotna, piękna i słodka. Kto jej spróbuje, nie pożałuje. Raz dwa wpałaszuje i po drugi kawałek wystartuje. Bez niej Wielkanoc była by smutna i sucha. Niczym Pascal w kuchni bez fartucha! :)

    odpowiedz

  • aida aida
    3880 dni temu
    Myślę, że najwyższy czas odejśc od świątecznej tradycji przejadania się. Te cudowne babeczki są kwintesencją nowego sposobu świętowania. Małe ale gustowne. Pięknie wyglądają i z pewnością pięknie smakują. Zaspokoją zmysły i smak bez okropnego uczucia ciężaru w żołądku i ciągłych wyrzutów sumienia u dbających o linię.

    odpowiedz

  • Urszula Nastulla Urszula Nastulla
    3881 dni temu
    Wielkanocna babka ponczowa budzi najpiękniejsze wspomnienia z mojego dzieciństwa. Pomimo tego, że 30 lat temu zbyt wielu produktów na sklepowych półkach nie było, ukochana babcia potrafiła wyczarować takie cudo na wielkanocny stół. Szukanie "wielkanocnego zajączka" nie budziło tylu emocji, co pojawienie się cudownej baby! Teraz to ja piekę takie pyszności i mam nadzieje, że moje wnuki też docenią kiedyś ten smak - smak tradycji i miłości!

    odpowiedz

  • limonka limonka
    3881 dni temu
    Babka – najbardziej „wielkanocne” z ciast. Wypiekana corocznie przez babcię stała się w mojej rodzinie niekwestionowaną królową wielkanocnego stołu. Ciastko ponczowe – wspomnienie z dzieciństwa mojej mamy. Mityczna wręcz opowieść o ciastku, które zawróciło w głowie – chyba nawet dosłownie – małej dziewczynce, powraca w moim domu za każdym razem gdy rodzice wspominają smaki dawnych lat. A teraz Kuchnia Lidla proponuje mi upieczenie hybrydy tych smakowych doznań – babka ponczowa zdaje się być doskonałym połączeniem tradycji babci, wspomnień mamy i moich cukierniczych doświadczeń, więc czekam na przepis z niecierpliwością.

    odpowiedz

  • ee50 ee50
    3881 dni temu
    Kobieta inaczej zwana babą, babką, babeczką to natchnienie dla poetów. A baby wielkanocne - wysokie 'blondyny" pełne słodyczy są obiektem westchnień ... łakomczuchów (takich jak ja). Ulec im każdy musi, gdy staną na wielkanocnym stole ! I mnie to nie omija, kiedy nadchodzą święta. Co prawda jem babki przez cały rok, ale tylko na Wielkanoc polską babę drożdżową ! A czemu nie połączyć polskiej tradycji z włoską ??? Wszak nie ja pierwsza będę zacieśniać więzy między obu tymi krajami. I z ziemi polskiej do ... włoskiej wielkanocnej babki ponczowej jest mi blisko. Połączenie baby i wina może przynieść same korzyści: smak i wesołość (jak to po winie). A i małe podzielne babki zmieszczą się do koszyczka ze święconką.

    odpowiedz

  • wredniak wredniak
    3881 dni temu
    Babka często kojarzona jest z kobietą, myślę, że ta choćby była puszysta to i tak wygląda na szczupłą w kalorie, świeże owoce na tej babce to jak promienny uśmiech odwzajemniony radością. Tutaj tradycję udekorowano świeżo, nie ma monotonii, jest samo zdrowie, a to przecież najczęstsze życzenie podczas świąt. Życzyć komuś zdrowia podając tę babkę to szczerość wyjątkowa, kierowana ustnie i doustnie :) Tak, święta z taką babką będą na pewno szczęśliwe i wesołe.

    odpowiedz

  • Skotka Skotka
    3881 dni temu
    Dość już postu, dosyć tych ości! niech na naszym stole gości, mnóstwo babek i mazurków , w towarzystwie słodkich trunków. Wszystkie babki napuszone, bakaliami przystrojone, która z nich jest najpiękniejsza? która z nich jest najsmaczniejsza? Lecz furorę dziś nam robi, piękna babka co ją zdobi garść owoców pokrojonych, w białym kremie zanurzonych. Piękna dama zagraniczna, trochę inna, egzotyczna. Kto jej chociaż raz skosztuje, nowe smaki odnajduje. Włoska babka wnętrzem kusi i spróbować każdy musi, czym ta słodycz nasączona, jaki poncz ma w sobie ona? Z każdym kęsem świat wiruje, wiosna wokół się maluje, to zasługa włoskiej damy, ze humory lepsze mamy.

    odpowiedz

  • marc3110 marc3110
    3882 dni temu
    Zdecydowanie jest to najlepsza świąteczna alternatywa dla mnie, zapewne lekkie, puszyste ciasto, nieco bardziej 'mokre' no i przede wszystkim, nie ma w nim bakalii, które są moją zmorą z dzieciństwa. Przynajmniej nie musiałabym rozdłubywać ciasta! :) z niecierpliwością czekam na przepis!

    odpowiedz

  • Aleksandra Dobrzańska-Górska Aleksandra Dobrzańska-Górska
    3882 dni temu
    Wyśmienity pomysł na nieco nudną babkę wielkanocną :) Warto wprowaadzać takie nowości na nasz tradycyjny świąteczny stół.

    odpowiedz

  • Aleksandra Binięda Aleksandra Binięda
    3882 dni temu
    Lubię eksperymentować w kuchni, próbować nowych smaków i możliwości. Ta proponowana przez Was babka ponczowa jest inna niż wszystkie.. A te owoce na samym wierzchu kuszą mnie bardzo ;)

    odpowiedz

  • Kaja Wilczopolska Kaja Wilczopolska
    3883 dni temu
    Nutka tradycji z gorącym temperamentem włoskich wpływów, do tego kropelka ponczu - babka ponczowa w Wielkanoc każdego powala:D

    odpowiedz

  • krakers krakers
    3883 dni temu
    Ta wielkanocna babka ponczowa jest zawsze smaczna i zawsze zdrowa! To taka fajna alternatywa, co podniebienia gości zdobywa! Troszeczkę polska, trochę też włoska, tak bardzo moja; prosta i boska! <3

    odpowiedz

  • Sabina Gajda Sabina Gajda
    3883 dni temu
    Wielkanocna Babka Ponczowa?!!! Przy niej Mazurek się chowa!!! To jest Babka znakomita, kto nie wierzy, niechaj Pawła Małeckiego zapyta. Ja już znam ten boski smak! Wielkanocna Babka Ponczowa? - Jestem na TAK!!!

    odpowiedz

  • ilopie ilopie
    3883 dni temu
    Równa babka z tej babki wielkanocnej. Prawdziwa z Niej dama, zgrabna, ładna, każdy chce Ją schrupać! Jak prawdziwa Włoszka, lubi dobre wino, jest rodzinna wierna tradycjom. Aż chce się Ją lepiej poznać :)

    odpowiedz

  • Beata Wnuk-płuciennik Beata Wnuk-płuciennik
    3884 dni temu
    lubie ciasto ponczowe

    odpowiedz

  • Katarzyna Walica Katarzyna Walica
    3884 dni temu
    Uwielbiam te cudowne babeczki, które przypominają mi nie tylko święta ale też moje dzieciństwo. Kiedyś jadłam je bardzo często ale teraz nie mogę znaleźć ich w żądnej cukierni a jak już znajdę to są beznadziejne i nie da się ich zjeść. Mam dla Was super propozycję nie do odrzucenia: może zaczniecie je piec i sprzedawać w lidlu - obiecuję że będę tam codziennie zaglądać o oczywiście po babkę ponczową.

    odpowiedz

  • caroline256 caroline256
    3884 dni temu
    Eksperymenty? to co lubię w kucni najbardziej. Włoskie jedzenie? jeszcze lepiej ! Wszystko co wywodzi się z kraju o kształcie buta, a zwłaszcza smakołyki rodem z tętniącej życiem Italii, połączone są z pasją i miłością. W tym wydaniu tradycja plus nowoczesna modyfikacja zadowoli zarówno najstarsze jak i najmłodsze pokolenie. Wisienką na torcie ( a raczej owockiem na babce) jest bomba witaminowa. Zachęca do skosztowania i wyróżnia spośród innych ciast.

    odpowiedz

  • NataliaL NataliaL
    3884 dni temu
    Święta są od tego, by łączyć - rodziny, zwyczaje, tradycje... Wielka Moc Małej Baby Ponczowej (nie mylić z pączkami) tkwi właśnie w jej mocy łączenia. Babka na święta to tradycja, smak dzieciństwa, ale dorosłość to czas poszukiwań, nowych inspiracji, zasad własnego życia codziennego. Z niecierpliwością czekam na ten przepis, by wykonać go na świąteczny stół i połączyć zwyczaje naszych babć (robiąc babkę) z nowoczesnością - dodając do niej białe wino... Przecież najważniejszy jest synkretyzm, no i dobre jedzenie! Ps. Mam nadzieję, że nie zapomnę po co przyniosłam wino i nie zniknie całe nim skończę kręcić babkę :)

    odpowiedz

  • m_ka m_ka
    3885 dni temu
    Nie jestem zaciętą feministką ale BABA brzmi niezbyt zachęcająco a to przecież pyszne ciasto. Za to te maleństwa śmiało można nazwać słodkimi babeczkami - czyż nie brzmi to o wiele lepiej i zapewne tak też smakuje bo przecież jemy także oczami:) Malutkie, słodkie babeczki to mój NR 1:)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3885 dni temu
    Idealna do święconki i na stół. I można wreszcie wykorzystać nowe foremki z Lidla:)

    odpowiedz

  • sylrek sylrek
    3885 dni temu
    Uwielbiam wprowadzać do kuchni urozmaicenia, eksperymentować ze smakami, łączyć tradycję z nowymi pomysłami. Moi goście wiedzą, że przy stole zawsze spotka ich jakaś kulinarna niespodzianka. Babka ponczowa będzie idealnym wielkanocnym prezentem dla moich łasuchów. Niby tradycyjna babka ale w niestosowanym jeszcze na naszym wielkanocnym stole wydaniu.

    odpowiedz

  • ALA1998 ALA1998
    3885 dni temu
    Te babeczki wyglądają MEGA smakowicie! Aż chce mi się jedną spróbować :)

    odpowiedz

  • szy27mon szy27mon
    3885 dni temu
    Jest Fajny i pyszny

    odpowiedz


  • 3885 dni temu
    Uwielbiam tą konsystencję ,zapach i smak. wspaniała. Wszyscy domownicy ja uwielbiają.

    odpowiedz

  • Zwierzak Zwierzak
    3885 dni temu
    babki zawsze królują na stole mojej rodziny jest to nasz słodki symbol Wielkanocy za którym wszyscy przepadamy i szybko znika z naszych stołów.

    odpowiedz

  • Dominika Sugier Dominika Sugier
    3885 dni temu
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki, ale czego mi w nich brakowało... tego ze są za suche... wielkanocna babka ponczowa wygląda jakby była stworzona na mój gust, jest delikatna, miękka, skromnie ozdobiona i ten dodatek ponczu przygotowanego z wina jest rewelacyjny.

    odpowiedz

  • Szymon Berłowski Szymon Berłowski
    3885 dni temu
    Ciekawa propozycja, niestandardowa. Coś nowego na Tradycyjnym Polskim stole. Lubię łamać tradycję i smaki, a to jest bardzo fajna alternatywa dla oklepanej babki :)

    odpowiedz

  • mlodazonka mlodazonka
    3885 dni temu
    Dlaczego babka ponczowa? Bo łączy w sobie wszystko, czego potrzeba do dobrego świętowania. Jest słodka, ale nie za słodka, wyrośnięta, pachnie drożdżami, pięknie się błyszczy i jest nieziemsko wilgotna. Pierwszą wielkanocną babą jaką upiekłam w życiu była baba Savarin, czyli drożdżowa nasączana rumem. Pamiętam dumę, jaka mnie rozpierała, gdy babka wylądowała na stole z kominem wypełnionym syropem ze świeżych brzoskwiń i bitą śmietaną. I chociaż zwykła baba drożdżowa jest dla mnie zbyt mało świąteczna, to ta nasączana alkoholem ma już w sobie zdecydowanie więcej elegancji i wytworności. Jak więc oprzeć się babce ponczowej, gdy pała się taką miłością do nasączanego pysznym syropem alkoholowym ciasta drożdżowego? Odpowiedź jest prosta - nie można się oprzeć. Babka ponczowa będzie koniecznym elementem na naszym wielkanocnym stole :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3886 dni temu
    Niby babka ale całkiem inna!

    odpowiedz

  • justyna justyna
    3886 dni temu
    Oto baba idealna! Zgrabna, złota, niebanalna... Niby ciężka, ale lekka! Ni puszysta, ni to miękka... Słodycz alkoholem łamie, Wręcz ocieka nim - nie kłamię! Ale takie jej zadanie, By skąpana w śmietanie, i przykryta owocami, Czy to łyżką czy palcami - - zniknąć w mig z naszego stołu! Nikt już nie chce jeść rosołu! Nawet mięsa - ani kęsa! Nikt nie patrzy na mazurki, każdy ostrzy swe pazurki, na te babki co się trzęsą i zmysłami nam zatrzęsą... Trzecia babka z rzędu sprawi, że Ci humor się poprawi ;)

    odpowiedz

  • tomasz_s tomasz_s
    3886 dni temu
    Wygląda smakowicie :)

    odpowiedz

  • Pannanna Pannanna
    3886 dni temu
    Wielkanoc kojarzy mi się z raczej lekkimi ciastami i tak właśnie wyglądają Wielkanocne babki ponczowe. Sam ich wygląd wskazuje na to, że muszą być aromatyczne, słodkie, pyszne! Owoce na wierzchu swoimi kolorami dają znak, że koniec z zimowym przygnębieniem, zaczyna się słoneczne dobre nastawienie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!