Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- ręczną tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- formę do babki
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- paterę do babki
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.
Gdy masa będzie puszysta, do naczynia robota stopniowo dodajemy jajka i cały czas je ubijamy.
Krok 2: FILETUJEMY POMELO
Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).
Z połowy obranego pomelo wycinamy filety, które następnie kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do miski. Z drugiej połowy pomelo wyciskamy do miski sok. Łącznie powinniśmy uzyskać ok. 120 ml soku i filetów z pomelo.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.
Suche składniki dodajemy stopniowo do naczynia robota. Masę ubijamy, aż suche składniki dokładnie połączą się z mokrymi. Na koniec dodajemy sok i filety z pomelo. Ucieramy chwilę, a następnie mieszamy ciasto za pomocą łopatki.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ
Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Baba drożdżowa
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Zupa buraczkowa
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Wegański pasztet z pieczarek
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Wielkanocna brioszka
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Makaron orecchiette ammollicate
- Ciasteczka bezglutenowe
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Ciasto marchewkowe
- Duet nalewkowy
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Dorsz owinięty w szynkę
- Wegańskie makiełki
- Śląskie makówki
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Odwrócone ciasto z truskawkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1684 dni temu
Samo ciasto na babkę bardzo smaczne i mokre, ładnie wyrosło, ale pomelo i skórka zrobiły się strasznie gorzkie po upieczeniu. Przez tą gorycz całość niestety nie nadaje się do jedzenia. Szkoda czasu, pracy i składników.
odpowiedz