zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • ręczną tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • formę do babki
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • paterę do babki

Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.

Gdy masa będzie puszysta, do naczynia robota stopniowo dodajemy jajka i cały czas je ubijamy.

Krok 2: FILETUJEMY POMELO

Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).

Z połowy obranego pomelo wycinamy filety, które następnie kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do miski. Z drugiej połowy pomelo wyciskamy do miski sok. Łącznie powinniśmy uzyskać ok. 120 ml soku i filetów z pomelo.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.

Suche składniki dodajemy stopniowo do naczynia robota. Masę ubijamy, aż suche składniki dokładnie połączą się z mokrymi. Na koniec dodajemy sok i filety z pomelo. Ucieramy chwilę, a następnie mieszamy ciasto za pomocą łopatki.

Krok 4: PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche.

Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ

Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    195 dni temu
    Samo ciasto na babkę bardzo smaczne i mokre, ładnie wyrosło, ale pomelo i skórka zrobiły się strasznie gorzkie po upieczeniu. Przez tą gorycz całość niestety nie nadaje się do jedzenia. Szkoda czasu, pracy i składników.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram