
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- ręczną tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- formę do babki
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- paterę do babki
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.
Gdy masa będzie puszysta, do naczynia robota stopniowo dodajemy jajka i cały czas je ubijamy.
Krok 2: FILETUJEMY POMELO
Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).
Z połowy obranego pomelo wycinamy filety, które następnie kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do miski. Z drugiej połowy pomelo wyciskamy do miski sok. Łącznie powinniśmy uzyskać ok. 120 ml soku i filetów z pomelo.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.
Suche składniki dodajemy stopniowo do naczynia robota. Masę ubijamy, aż suche składniki dokładnie połączą się z mokrymi. Na koniec dodajemy sok i filety z pomelo. Ucieramy chwilę, a następnie mieszamy ciasto za pomocą łopatki.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ
Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Babka majonezowa limonkowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Zobacz przepisy
na lato
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Ramen
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1907 dni temu
Samo ciasto na babkę bardzo smaczne i mokre, ładnie wyrosło, ale pomelo i skórka zrobiły się strasznie gorzkie po upieczeniu. Przez tą gorycz całość niestety nie nadaje się do jedzenia. Szkoda czasu, pracy i składników.
odpowiedz