![Wielkanocna babka z pomelo Wielkanocna babka z pomelo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e1ed19efce86-7763e5c722e8-kw14-pawel-malecki-wielkanocna-babka-z-pomelo-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- ręczną tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- formę do babki
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- paterę do babki
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.
Gdy masa będzie puszysta, do naczynia robota stopniowo dodajemy jajka i cały czas je ubijamy.
Krok 2: FILETUJEMY POMELO
Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).
Z połowy obranego pomelo wycinamy filety, które następnie kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do miski. Z drugiej połowy pomelo wyciskamy do miski sok. Łącznie powinniśmy uzyskać ok. 120 ml soku i filetów z pomelo.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.
Suche składniki dodajemy stopniowo do naczynia robota. Masę ubijamy, aż suche składniki dokładnie połączą się z mokrymi. Na koniec dodajemy sok i filety z pomelo. Ucieramy chwilę, a następnie mieszamy ciasto za pomocą łopatki.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: DEKORUJEMY BABKĘ
Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
![Babka gotowana waniliowo-czekoladowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1a42b380f0e9-c791adc838-KW_10_babka-waniliowa_292565_960x540.webp)
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
![Babka serowa z pomarańczami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6ce7d1ed3ef7-fecbe471f0-Cukiernik-PL-195551409_1250x700.webp)
Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
![Limonkowa babka majonezowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74dc0a71aae0-6567d7aeb658-1250x700_KW13_MALECKI_Limonkowa-babka_31576_rgb_ok.webp)
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
![Babka z herbatą matcha](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/846f5a31f5e3-95ac6aa28e4f-KW16_PAWEL_29187_090419_MS_42790_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Baba drożdżowa
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Zupa buraczkowa
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Wegański pasztet z pieczarek
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Wielkanocna brioszka
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Makaron orecchiette ammollicate
- Ciasteczka bezglutenowe
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Ciasto marchewkowe
- Duet nalewkowy
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Dorsz owinięty w szynkę
- Wegańskie makiełki
- Śląskie makówki
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Odwrócone ciasto z truskawkami
Komentarze (1)
1567 dni temu
Samo ciasto na babkę bardzo smaczne i mokre, ładnie wyrosło, ale pomelo i skórka zrobiły się strasznie gorzkie po upieczeniu. Przez tą gorycz całość niestety nie nadaje się do jedzenia. Szkoda czasu, pracy i składników.
odpowiedz