Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do babki o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
- mikser
- stemple do masy cukrowej
Krok 1: Pieczemy babkę
W misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy majonez i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mieszaninę sypkich składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z limonek. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu babkę od razu wyciągamy z formy i odstawiamy na krótką chwilę do przestudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy lukier
Masę cukrową rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niej kwiatki lub inne dowolne kształty. W misce łączymy sok i skórkę otartą z limonki. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję lukru.
Krok 3: Dekorujemy babkę
Gdy babka delikatnie przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, oblewamy ją lukrem. Następnie odstawiamy babkę do całkowitego wystudzenia i jeszcze raz oblewamy lukrem. Dekorujemy kwiatkami z masy cukrowej.
Zobacz podobne
przepisy
Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!
Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!
Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Jajko zapiekane w bagietce
- Tosty francuskie z bananami
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Zupa chrzanowa
- Faszerowana dynia piżmowa
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Kruche ciasteczka – przepis
- Fajita z kurczaka
- Kiszone i suszone pomidory
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Zupa fasolowa
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
- Sos do pizzy
- Wegańskie nuggetsy z jackfruita
- Kurczak duszony w piwie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2003 dni temu
Czym można zastąpić majonez?
odpowiedz
2002 dni temu
Możesz użyć wegańskiego majonezu: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-weganski-majonez lub skorzystać z innego przepisu na babkę :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/ciastka/babki?mainIngr=