
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do babki o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
- mikser
- stemple do masy cukrowej
Krok 1: Pieczemy babkę
W misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy majonez i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mieszaninę sypkich składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z limonek. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu babkę od razu wyciągamy z formy i odstawiamy na krótką chwilę do przestudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy lukier
Masę cukrową rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niej kwiatki lub inne dowolne kształty. W misce łączymy sok i skórkę otartą z limonki. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję lukru.
Krok 3: Dekorujemy babkę
Gdy babka delikatnie przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, oblewamy ją lukrem. Następnie odstawiamy babkę do całkowitego wystudzenia i jeszcze raz oblewamy lukrem. Dekorujemy kwiatkami z masy cukrowej.
Zobacz podobne
przepisy
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Babka z majonezem i limonkową nutką
Babka majonezowa limonkowa to niezwykle puszyste i wilgotne ciasto, które zaskakuje swoją lekkością oraz intensywnie cytrusowym aromatem. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego to gwarancja idealnej konsystencji oraz wyjątkowego smaku, w którym słodycz została doskonale zbalansowana limonkowym dodatkiem. To doskonały wybór na specjalne okazje oraz na co dzień, jako słodki dodatek do filiżanki herbaty czy kawy.
Nasza babka z majonezem to przepis idealny dla początkujących cukierników — jest niezwykle prosty w wykonaniu. Limonka użyta zarówno do samej babki, jak i lukru sprawia, że wypiek nabiera wyjątkowej świeżości i lekkości. Co więcej, składniki potrzebne do zrobienia babki zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie smak, ale nie chcą spędzać długich godzin w kuchni.
Babka uważana jest za jeden z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków. Jak w ogóle zaczęła się historia tego wypieku? Babki wypiekano na naszych ziemiach od wieków, głównie z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Tradycyjnie była to forma ciasta drożdżowego, często wzbogacana bakaliami lub skórką cytrusową. Dzisiejsze lekkie babki bez drożdży są dalekimi kuzynami baby au rhum, która powstała za sprawą króla Stanisława Leszczyńskiego pod koniec XVII wieku. Wraz z upływem czasu pojawiły się różne warianty tego wypieku, które szybko się zyskały uznanie, gdyż były mniej czasochłonne w przygotowaniu.
Dodatek majonezu do ciasta może wydawać się nietypowy, jednak jego użycie w wypiekach ma swoje uzasadnienie. Przede wszystkim majonez, składający się głównie z oleju i żółtek, doskonale zastępuje masło lub inne tłuszcze, zapewniając ciastu wyjątkową wilgotność i puszystość. To właśnie dzięki niemu babka na majonezie jest tak lekka i delikatna, a jej struktura pozostaje idealnie jednolita. Babka majonezowa to świetny wybór na każdą okazję! Można ją podawać solo, oprószoną cukrem pudrem, polaną lukrem limonkowym czy polewą czekoladową. Przygotuj ją wraz z nami i odkryj, jaka jest pyszna!
Babka z majonezem — sprawdzony przepis
Przepis na babkę z majonezem autorstwa Pawła Małeckiego to doskonała baza do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Klasyczna wersja z limonką zachwyca swoim aromatem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ciasto o inne smaki. Do masy można dodać otartą skórkę z pomarańczy, kakao, aromat migdałowy czy nawet odrobinę cynamonu. Co więcej, świetnym pomysłem będzie również dodanie bakalii, takich jak rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa czy posiekane orzechy, które nadadzą ciastu ciekawszą teksturę.
Sekret udanej babki wielkanocnej z majonezem tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. Niezwykle istotnym składnikiem naszego przepisu są jajka, które nadają ciastu puszystości i pełnią funkcję spoiwa oraz majonez zapewniający wilgotność. Niezbędne są także mąka pszenna i ziemniaczana, które razem tworzą lekką, ale stabilną strukturę ciasta. Proszek do pieczenia odpowiada za jego odpowiednie wyrośnięcie, a wanilia i limonka nadają charakterystyczny aromat. Nie można też zapomnieć o cukrze trzcinowym, który oprócz słodyczy dodaje lekko karmelowego posmaku, wzbogacając całość.
Aby przygotować wilgotną babkę na majonezie, niezbędne będą podstawowe akcesoria kuchenne. Przede wszystkim przyda się mikser, który ułatwi ubijanie jajek z cukrem, zapewniając ciastu lekkość. Konieczna jest także dobrze natłuszczona forma do pieczenia. Do dekoracji przyda się masa cukrowa i stemple do wycinania wzorów, a także pędzelek do równomiernego rozprowadzania lukru limonkowego, który doda wypiekowi pięknego wykończenia. Dzięki odpowiednim składnikom i sprzętom przepis na babkę majonezową z pewnością Ci się uda!
Wilgotna babka majonezowa — jak ją zrobić?
Jak zrobić perfekcyjną babkę z majonezem, która będzie lekka i wilgotna? Mamy dla ciebie kilka wskazówek. Przed rozpoczęciem pieczenia warto wyjąć jajka i majonez z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową — dzięki temu lepiej połączą się z pozostałymi składnikami. Mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej sprawia, że ciasto pozostaje lekkie i delikatne.
Podczas przygotowywania ciasta niezwykle ważne jest dokładne ubijanie jajek z cukrem — ten etap pozwala napowietrzyć masę i sprawić, że babka majonezowa wilgotna będzie miała lekką, puszystą strukturę. Warto miksować jajka z cukrem przez kilka minut, aż masa będzie jasna. Dodawanie sypkich składników powinno odbywać się stopniowo i na niskich obrotach miksera, aby uniknąć nadmiernego usuwania powietrza z masy. Pamiętaj także, by piekarnik był w pełni nagrzany przed włożeniem formy — temperatura 165°C pozwoli ciastu równomiernie rosnąć, nie powodując jego przesuszenia.
Jeśli zależy Ci na naprawdę wilgotnym wypieku, po upieczeniu pozostaw babkę na kilka minut w formie, a następnie delikatnie ją wyjmij i ostudź na kratce. Aby podkreślić smak i wygląd wilgotnego ciasta z majonezem, na koniec oblej je lukrem limonkowym i udekoruj kwiatami z masy cukrowej. Babka piaskowa z majonezem świetnie smakuje zarówno w klasycznej wersji, jak i z dodatkiem polewy czekoladowej czy bakalii co pozwala na jej różnorodne warianty dostosowane do indywidualnych preferencji.
Ciasto z majonezem — różne sposoby na babkę z majonezem
Ciasto na majonezie to wypiek, który możesz przygotować na wiele sposobów. Dobrze dobrane proporcje składników oraz dodatki pozwolą Ci stworzyć nie tylko klasyczną babkę, ale także warianty o różnych aromatach i strukturach. Jeśli zależy Ci na delikatnym i puszystym cieście, doskonałym wyborem będzie babka z majonezem i budyniem. W takiej odsłonie babka staje się bardzo aksamitna i kremowa. Możesz także podmienić limonki na cytryny i przyrządzić znakomitą babkę cytrynową z majonezem i cytrusowym lukrem.
Jeżeli chcesz przygotować większą porcję ciasta, wystarczy przeliczyć składniki na większą formę. Pomocna tu będzie waga kuchenna oraz miarka do płynów i produktów sypkich. Przykładowo babka majonezowa z 6 jaj będzie idealnym rozwiązaniem, gdy potrzebujesz nieco zwiększyć wagę ciasta, bo spodziewasz się kilku gości więcej. Dzięki prostemu przelicznikowi można bez problemu dostosować przepis Pawła Małeckiego do dowolnej formy — czy to klasycznej na babkę, czy większej tortownicy.
Jeśli nie masz dużo czasu, a zależy Ci na przyspieszeniu nieco czasu przygotowywania babki, świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie wszystkich składników z wyprzedzeniem i sprawne ich wymieszanie. Ponieważ majonez zastępuje tłuszcz, nie musisz martwić się o długie ucieranie masła — wystarczy kilka minut miksowania, aby uzyskać jednolitą masę.
Chcesz, by babka miała bardziej podłużny, klasyczny kształt? Doskonałym wyborem będzie babka majonezowa zrobiona w keksówce. Pamiętaj jednak, że ciasto w keksówce piecze się kilka minut dłużej od standardowej babki w formie z kominem. Babka z majonezem to proste ciasto i doskonała baza do cukierniczych eksperymentów — możesz wzbogacić je wieloma pysznymi dodatkami, tworząc unikatowe kompozycje. Życzymy smacznego!
Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Grochówka wojskowa
- Spaghetti bolognese
- Spaghetti carbonara
- Chlebek bananowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka gyros
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Zapiekanka ziemniaczana
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Gnocchi własnej roboty
- Risotto z cukinią
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Pulpety w sosie własnym
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2268 dni temu
Czym można zastąpić majonez?
odpowiedz
2268 dni temu
Możesz użyć wegańskiego majonezu: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-weganski-majonez lub skorzystać z innego przepisu na babkę :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/ciastka/babki?mainIngr=